Biznis

SMIC izbio na treće mjesto najvećih proizvođača čipova

SMIC je donedavno bilo relativno nepoznato ime, čak i onima koji redovito prate tehnološku scenu. Međutim, nakon što je prošle godine ova kompanija uspjela postići neočekivani uspjeh u razvoju poluvodiča, sve više postaje predmetom interesa javnosti.

Podsjetimo, radi se o kineskom foundryju, čija je uska specijalnost fizička proizvodnja čipova za kompanije koje ih dizajniraju.

Prema najnovijim podacima koje je iznio Counterpoint Research, SMIC je u prvom kvartalu ove godine uspio izbiti na treće mjesto na ljestvici najvećih proizvođača procesora.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, SMIC je uspio postići rast od 12%, čime si je osigurao 6% svjetskog tržišnog udjela. Ovim rezultatom još uvijek prilično zaostaje za tajvanskim TSMC-om i korejskim Samsungom, koji trenutno drže 62%, odnosno 13% svjetskog tržišta, ali ako nastavi s ovom stopom rasta, ukupna slika bi se mogla brzo promijeniti.

SMIC ovaj uspjeh može zahvaliti prvenstveno Huaweiju, koji je prošle godine započeo s novim setom narudžbi Kirin procesora za svoju liniju pametnih telefona, te se uspio vratiti na vrh liste najzastupljenijih brandova telefona u Kini.

Presudan je bio uspjeh proizvodnje 7-nanometarskih čipova, usprkos američkim sankcijama koje čak i nizozemskom ASML-u, ključnom igraču u proizvodnji litografskih strojeva, ograničavaju suradnju s kineskim kompanijama.

Tako je SMIC umjesto EUV tehnologije, uspio iskoristiti starije DUV strojeve i proizvesti 7nm procesor za Huawei, a prema najnovijim informacijama, uskoro se očekuje i proizvodnja 5-nanometarskih. Istina, korištenje starijih strojeva za proizvodnju naprednih čipova iziskuje više vremena i novca, no čini se da SMIC-u to nije problem, s obzirom da se i kineska vlada uključila u ovaj strateški poduhvat.

Povezano: Promašaj američkih sankcija: Huawei u pametnim telefonima sada koristi 90% domaćih komponenti

Možda najzanimljiviji dio priče je što su američki analitičari prognozirali da SMIC neće biti u stanju proizvesti 5-nanometarske čipove prije 2028. godine, stoga je logično da je ovaj uspjeh u tamošnjim krugovima povećao nervozu. Kao dodatni obrambeni udarac od američkih sankcija, nedavno je došla i najava da i sam Huawei ulaže u proizvodnju litografskih strojeva, a to znači da kroz nekoliko godina kineska industrija vjerojatno neće ni trebati nizozemski ASML, kao ni japanske kompanije Canon i Nikon kako bi proizvele napredne čipove.

Ukoliko se ovakav scenarij ostvari, bit će više nego jasno da su sankcije bile potpuni promašaj, Štoviše, kineskoj su industriji očito pomogle da se razvije neovisno o zapadnoj tehnologiji, što bi na koncu moglo imati štetne posljedice upravo po američke i europske kompanije.