Android

Snapdragon 8 Gen4 će raditi na taktu od čak 4 GHz?

I dok Snapdragon 8 Gen3 tek započinje svoj životni vijek u netom predstavljenim mobitelima kao što je npr. Samsung Galaxy S24 Ultra, polako već stižu špekulacije o njegovom nasljedniku. Jedan od najzanimljivijih detalja koji su isplivali na površinu, tiče se takta najsnažnije jezgre.

Ako je vjerovati tipsteru koji je navodno otkrio preliminarne specifikacije novog Qualcommovog procesora, takt bi ovoga puta mogao ići čak do 4 GHz.

Proteklih godina smo vidjeli da se proizvođači procesora nisu previše nadmetali u povećanju radnog takta procesora kao što je to bio slučaj prije, nego su se koncentrirali na povećanje broja jezgri, odnosno njihovu usklađenost, a time i učinkovitost.

Ako je vjerovati ovoj glasini, moguće je da je pred nama nova utrka u povećanju procesorskog takta, jer Bože moj, više gigaherca na kutiji izgleda bolje nego manje. Uostalom, neki izvori sugeriraju da će isti primjer slijediti i MediaTek sa svojim sljedećim Dimensity 9400 procesorom.

Koliko će povećanje takta zaista poboljšati rad procesora u svim aspektima, ostaje za vidjeti. Samo se nadamo da ova priča neće završiti kao i nedavno započeta utrka u nabrijavanju nita u pozadinskom osvjetljenju zaslona, koje je očito samo još jedan u nizu marketinških trikova. Isto tako treba reći da povećanje radnog takta procesora automatski iziskuje i efektivnije hlađenje, a to znači da će proizvođači mobitela morati poraditi i na tom polju.

Naravno, kao i svaku glasinu, i ovu treba uzeti s rezervom, tako da će za potvrdu ovih informacija trebati prići još neko vrijeme.

X