Sony Xperia 5 II službeno predstavljenVjerovali ili ne, Sonyjeva mobilna divizija još uvijek postoji. U ovom ili onom obliku, manje je bitno, ali ono što jest je da su danas službeno predstavili novi model – Sony Xperia 5 II.

I dok pokušavamo odgonetnuti kako iščitati ove maštovite nazive, navedimo glavne karakteristike uređaja. Prvo što ćete primijetiti je to da se Sony još uvijek drži starog dizajna koji ne sadrži zaslon od ruba do ruba, već je na gornjem i donjem dijelu zadržao dobar komad mesa.Uređaj dolazi sa 6,1-inčnim OLED zaslonom i 120 Hz stopom osvježavanja. Odnos stranica ostao je standardno Sonyjevski – 21:9, tako da je uređaj prilično izdužen. Za pogon je zadužen Snapdragon 865 u kombinaciji s 8 GB RAM-a, a spremišni prostor nudi 128 ili 256 GB opcije. 5G modem podržava Sub 6 GHz spektar, a u ponudi će biti verzija s jednom i dvije SIM kartice. Zanimljivo je da uređaj ima i 3,5 mm audio utor.

Što se kamera tiče, modul na poleđini sadrži njih tri sa senzorima od 12 megapiksela, ali s različitim žarišnim duljinama. Tako primarna ima 24 mm leću, ultraširokokutna 16 mm, a telefoto 74 mm. Primarna kamera je optički stabilizirana i tradicionalno koristi Zeissovu optiku.

Baterija uređaja sadrži 4000 mAh kapaciteta, a tu je i podrška za 18W brzo punjenje koje će osigurati da se do 50% napuni za 30 minuta. Također, radi životnog vijeka baterije, Sony je omogućio softversko ograničenje punjenja na 90% kapaciteta.

I sada ono najvažnije – cijena. U SAD uređaj će se prodavati za 950 dolara, a isporuka kreže tek u prosincu. Na EU tržištu cijena će iznositi oko 900 eura.