Društvene mreže Biznis

TikTok bi u SAD-u mogao biti prodan za 100 milijardi dolara, ali bez algoritma

Nakon što je američki Kongres nedavno donio zakon o zabrani TikToka, odnosno o odluci da će biti zabranjen ako poslovanje ne proda nekoj američkoj kompaniji, pojavili su se prvi glasovi mogućih investitora, prenosi The Wired.

Prema njihovim saznanjima, cijena preuzimanja američke podružnice TikToka mogla bi doseći 100 milijardi dolara. Ovakva brojka ne čudi, s obzirom da platforma na tamošnjem tržištu trenutno broji preko 170 milijuna korisnika.

Kao potencijalni investitori javili su se Frank McCourt, milijarder koji se obogatio na trgovanju nekretninama, i bivši tajnik Ministarstva financija Steven Mnuchin.

S druge strane, kao što smo nebrojeno puta već pisali, prodaja TikToka američkim kompanijama neće sadržavati algoritam, zlatnu koku koja je platformu u startu učinila uspješnom. Naime, za razliku od YouTubea, TikTok korisnici su se u početku mogli osloniti samo na algoritam koji je za njih sam birao sadržaj, a na temelju njihovih interesa i obrasca korištenja. U međuvremenu su uvedene dodatne mogućnosti, no algoritam je i ostao ključni faktor.

Budući da je malo vjerojatno da će ByteDance, krovna kompanija TikToka, Amerikancima prodati ovaj visokosofisticirani algoritam, cijela priča bi se na koncu mogla pretvoriti u Pirovu pobjedu. Bez algoritma, TikTok će biti samo zvučno ime, što implicira da mu je budućnost na američkom tržištu na klimavim nogama. Isto vrijedi i za EU, budući da je predsjednica Komisije već najavila mogućnost zabrane u zemljama članicama.