Aplikacije Biznis Društvene mreže

TikTok napada YouTube. Uskoro uvodi 30-minutni video

TikTok, vjerojatno najpopularnija društvena mreža na svijetu, ukoliko ju uopće možemo tako nazvati, svoj planetarnu popularnost je stekla kratkim videima i algoritmom bez premca za pronalaženje sličnog sadržaja, sukladno interesu korisnika.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo TikTok je limit trajanja videa polako podizao, a trenutno testira mogućnost uploada sadržaja u trajanju od 15 minuta. No, sudeći prema najnovijoj objavi konzultanta za društvene mreže pod imenom Matt Navarra, TikTok bi uskoro mogao lansirati mogućnost prenošenja 30-minutnih videa.

ByteDance, krovna kompanija pod kojom posluje TikTok, očito baca rukavicu u lice Googleu, jer mu ovim sasvim sigurno namjerava preoteti dio korisnika, odnosno onih koji već godinama plasiraju sadržaj na YouTube. Ovo sada otvara mnoge nove mogućnosti, od temeljitih recenzija bilo čega pa sve do prenošenja čitavih epizoda TV serija.

Koliko će to utjecati na Googleovo poslovanje, te hoće li se dogoditi masovnija migracija zbog čestih promjena YouTube algoritma, kao i sve češćih bombardiranja gledatelja reklamama, ostaje za vidjeti.

S druge strane, neće ni svi korisnici TikToka ovakvim razvojem događaja biti zadovoljni, budući da su račune otvorili u vrijeme kad su na raspolaganju bili kraći termini trajanja videa, što znači da su zbog njih i došli na ovu platformu. Ipak, 30-minutni video će na TikToku sasvim sigurno otvoriti put novom soju kreatora, a vjerojatno i prebjega s YouTubea. Kako će na sve reagirati sada već opjevani algoritam, odnosno kako će ga ByteDance podesiti, također tek trebamo vidjeti.