Ostalo Recenzije Android

Vivo X90 Pro - [Recenzija]

Malo mi je neobično to reći, ali Vivo X90 Pro je zapravo prvi Vivo uređaj kojeg sam u ovih skoro desetljeće i pol postojanja portala uspio testirati. Naime, Vivo brand nije bio toliko prisutan na našem tržištu, ali dolaskom ovog top modela, vjerujem da će njegov udio rasti. Štoviše, Vivo brand redovito viđamo na Top 5 ljestvici najprodavanijih smartfona u svijetu, stoga mi je posebno zadovoljstvo bilo čuti da ću napokon uspjeti isprobati jednog.

I tako, Vivo X90 Pro se u mojim rukama nalazi već neko vrijeme, a što je najvažnije, koristim ga kao primarni uređaj. Ovo konkretno znači da sam se imao prilike uvjeriti u sve njegove karakteristike, te da mi ni nakon tog poduljeg perioda nije dosadio, kao što to u našem krugu često zna biti slučaj s drugim uređajima. No, da ne bih sada odlutao u sasvim drugom smjeru idemo vidjeti što to Vivo X90 Pro nudi i koliko je uspio zadovoljiti potrebe natprosječno zahtjevnog korisnika.

Prednosti

  • Izvrstan dizajn i odabir materijala
  • Izvrstan AMLED zaslon
  • Nevjerojatno brzo punjenje
  • Vrhunske performanse
  • Izvrsna kamera
  • Odlični stereo zvučnici

Nedostaci

  • Sadrži dosta bloatwarea
  • Pozadinsko osvjetljenje zaslona je moglo biti malo jače
  • Poneki detalji u softveru mogu biti zbunjujući

Dizajn, kućište i izrada

Ako mi išta od današnjeg folklora u bilo kojoj domeni pametnih telefona ide na živce, to je klizava pozadina, bilo da se radi o staklu ili brušenom metalu. Vivo X90 Pro je sušta je suprotnost i kao takav mi je ostavio vjerojatno najbolji dojam u proteklih nekolikog godina. OK, teško je generalizirati, je li ovaj ili onaj mobitel boli ili lošiji, no Vivo X90 Pro me se dojmio već na prvi dodir upravo filozofijom koja je u potpunoj suprotnosti s današnjim imperativom dizajna u domeni odabira materijala kućišta.

Naravno, nije to jedina stavka na koju ćete gledati kad kupujete mobitel, posebice u ovom cjenovnom razredu, ali će u našim memoarima svakako zauzeti posebno mjesto, jer se netko od dizajnera drznuo proturječiti nametnutoj doktrini i za materijal izrade koristiti plastiku s teksturom, koja, pazi sad ovo – nije klizava. Dragi ostali proizvođači, zar je zaista toliko teško napraviti ovako nešto pametno, a zapravo toliko jednostavno?

Dakle, poleđina uređaja Vivo X90 Pro izrađena je od čvrste plastike koja na dodir podsjeća na umjetnu kožu. Glavni benefit ovakvog materijala je izbjegavanje klizavosti, koju većina proizvođača iz nekog razloga forsira već desetak godina. Za komotno baratanje ovim uređajem maskica vam nije toliko potrebna, budući da je vjerojatnost da će uređaj skliznuti iz ruku neusporedivo manja od onih sa staklenom ili pozadinom od brušenog metala.

Međutim, s obzirom na prilično istaknuti modul kamere, koji je također dizajnerski odlično izveden, ipak preporučamo korištenje maskice s obzirom na njegovu izloženost oštećenjima u slučaju pada na beton ili neku drugu tvrdu površinu. Isto tako, zbog zaobljenosti zaslona, što mnogi proizvođači već neko vrijeme forsiraju, isto bi bilo pametno koristiti maskicu, koja kod ovog modela dolazi u prodajnom pakiranju. Potonja stavka je zapravo rijetkost ako pogledate koliko su mnogi drugi proizvođači osiromašili prodajna pakiranja, od kojih vam pojedini više niti ne daju punjač, već ga morate dodatno platiti.

U svakom slučaju, Vivo X90 Pro izvrsno leži u ruci, a njegove dimenzije odgovaraju onima na koje smo navikli svi mi koji preferiramo velike zaslone. Zanimljivo je da se niti ne klacka na stolu, za što je zaslužan ogromni modul kamere, koji ga zapravo čini stabilnim. Ako pogledate konkurenciju, velika većina uređaja ima asimetričnu poleđinu, koja ne dozvoljava ugodno tipkanje poruka dok je uređaj na stolu, šanku ili bilo kojoj ravnoj površini.

U ovom dijelu nikako ne treba ispustiti činjenicu da uređaj dolazi s IP68 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu.

Zaslon

Zaslon je izrađen u AMOLED tehnologiji te dolazi u dimenzijama od 6,78 inča, dakle u okvirima na koje smo navikli kod top modela. Rezolucija od 2800x1260 točaka jamči odličnu oštrinu, a 120 Hz stopa osvježavanja glatkoću prikaza i općenito fluidnosti rada. Imamo i neizostavnu HDR10+ tehnologiju prikaza boja, koja već neko vrijeme predstavlja standard.

Pozadinsko osvjetljenje nije nešto što će vas baciti u delirij, ali je sasvim dostatno za većinu radnji i na otvorenom. 1300 nita u današnje vrijeme možemo svrstati u nekakvu prosječnu vrijednost, budući da npr. Samsung Galaxy S23 Ultra nudi 1750, a iPhone 14 Pro Max čak 2000. Jasno, Vivo za ovaj model ni ne traži toliko novca kao ova dva proizvođača, dakle negdje se razlika u cijeni morala kompenzirati. Iskreno, volio bih da je pozadinsko osvjetljenje jače, ali s obzirom na ostale karakteristike uređaja, ne pada mi na pamet žaliti se.

Zaslon, naravno, sadrži i napredni čitač otisaka prstiju, koji radi doslovno trenutno. Ne zaboravimo da je Vivo ne tako davno zapravo bio prvi proizvođač na svijetu koji je ponudio ovakvo rješenje, nakon čega ga je konkurencija pratila u stopu.

Hardver i performanse

Vivo X90 dolazi s MediaTek Dimensity 9200 procesorom, izrađenim u 4nm tehnologiji, baš kao Snapdragon 8 Gen 2 i Apple Bionic 16, te im performansama stoji uz bok. MediaTek je možda manje poznato ime od Qualcomma i/ili Applea, no performanse koje njegov najjači aktualni procesor nudi, svakako su zavidne. Štoviše, Vivo X90 Pro donosi posebnu jedinicu hlađenja s 24 sloja za raspršivanje topline. Upravo ova stavka mu omogućuje maksimalnu kontrolu nad mogućim pregrijavanjem, a to konkretno znači da će s throttlingom započeti mnogo kasnije nego što pomislite, odnosno ako baš pretjerate u grafički zahtjevnim video igrama ili na neki drugi način dulje vrijeme procesor izlažete njegovom maksimumu.

Ako ovaj procesor na popularnim benchmark testovima usporedimo s gore navedenom konkurencijom, dobit ćemo nešto lošije rezultate. Ipak, niti natprosječno zahtjevan korisnik u praksi neće primijetiti razliku, osim ako se, baš kao i u slučaju pregrijavanja, ne potrudi suprotstaviti zdravoj pameti.

Ovdje još svakako treba spomenuti i 12 GB RAM-a te pozamašnih 256 GB spremišne memorije za sav vaš multimedijski sadržaj. Naravno, to ne znači da ne trebate pripaziti na nepotreban gubitak prostora zatrpavanjem raznih fotografija mačaka u 100 poza, screenshotova koje nikad niste ni upotrijebili ili fotki cijena u trgovinama dok su još uvijek izražene i u kunama.

Uređaj je opremljen i vrlo dobrim stereo zvučnicima, što ga također svrstava u klasu, kako mi to volimo reći, „potpunih“ smartfona. Naime, na tržištu još uvijek postoje relativno skupi pametni telefoni koji ne nude stereo zvučnike, a i ako ih ugrade, ne mogu se pohvaliti kvalitetom zvuka. Kod Viva X90 Pro to nije slučaj, i po ovom pitanju zaslužuje visoku ocjenu.

Softver i sučelje

Vivo svoju nadogradnju sučelja naziva FuntouchOS. Ne možemo reći da se radi o baš maštovitom nazivu, no kao nadogradnja na Android 13 služi svrsi i ponaša se iznimno fluidno. Po tom pitanju nemamo zamjerki, osim eventualno na način na koji je odrađen izbornik odabira widgeta. Naime, ovaj detalj je iz nekog razloga „spojen“ s izbornikom aplikacija, a dijeli ih tek odabir tabova (kartica) u gornjem dijelu. Za nekoga tko je navikao da Samsung, Xiaomi ili Huawei, ovo mu u početku može podići koji živac, no nakon nekog vremena, svakako ćete se priviknuti. Uglavnom, ne vidim problem u traženju drukčijeg rješenja od uobičajenog, ali prostora za poboljšanja svakako ima.

Druga stavka koja vam može zapeti za oko je solidan broj bloatware aplikacija, no većine njih se lako možete riješiti deinstalacijom odnosno onemogućavanjem. Ukoliko nepotrebne aplikacije ne deinstalirate, odnosno ne onemogućite, konstantno će vas bombardirati dosadnim notifikacijama, ali zahvaljujući postavkama, uvijek ih možete isključiti.

Kamere

Veliki modul kamere spomenut na početku teksta daje naslutiti da se radi o zaista vrhunski odrađenom poslu na području fotografije. Sam modul, osim što ostavlja impresivan dojam i promatračima izaziva zavist, nije tu samo zbog dizajna. U njega su ugrađene tri kamere s izvrsnim mogućnostima, koje daju više nego očekivane rezultate. Primarna kamera sadrži Sony IMX989 1-inčni senzor, što govori samo za sebe. Naime, fizička veličina senzora je zapravo ključna stavka kad je kvaliteta fotografije u pitanju. Donosi 50 megapiksela i f/1.75 otvor blende. Druga je 12 MP širokokutna kamera sa ekvivalentom od 16 mm žarišne duljine, a treća 50 MP telefoto kamera s 2x optičkim povećanjem. Istina, volio bih da je potonja došla s barem 3x zumom, no to je daleko od uvjeta koje postavljam prilikom odabira pametnog telefona.

Optička stabilizacija je ono što fotografije okinute ovom kamerom čini dodatno uglađenima, a isto vrijedi i za video. Spomenimo i to da 2x telefoto kamera snima izvrsne portretne fotografije s izrazito kvalitetnim bokeh efektom. Ovo je možda i najbolja portretna kamara koju sam do sada imao prilike isprobati, jer je zamućivanje pozadine vrlo dobro odrađeno, što hardverski, što softverski. Slično vrijedi i za noćne fotografije, koje su također usporedive s onima koje nude najskuplji uređaji na tržištu.

Baterija i autonomija

Ovaj dio realno obožavam. 120W punjač koji dolazi u prodajnom pakiranju toliko brzo napuni 4870 mAh bateriju, da je to jednostavno nevjerojatno. Istini za volju, volio bih da baterija ima barem 5000 mAh, ali u tom slučaju bi uređaj svakako bio deblji, a ovako je zadržao izvrsnu eleganciju. Na koncu, uopće mi nije ni bitna brojka kapaciteta baterije, niti toliko često gledam na njezin postotak tijekom korištenja. Razlog tome je, naravno, spoznaja da ga za 10-15 minuta mogu napuniti dovoljno da sljedećih pola dana ne moram razmišljati hoće li se isprazniti. Nevjerojatno zvuči činjenica da se baterija od 0%, dakle od potpuno prazne, do vrha (100%) napuni za nevjerojatnih 26 minuta. Ovo dođe kao lijepo osvježenje u usporedbi sa Samsungom ili iPhoneom, za vrijeme čijeg punjenja bih mogao izvesti Velierov goblen.

Ipak, kad je u pitanju ovako brzo punjenje, neće škoditi ako malo pripazite. Naime, znamo da brže punjenje utječe i na smanjeni životni vijek baterije, stoga savjetujemo da, kada ste kod kuće ili u uredu, odnosno kad mogućnosti to dopuštaju, ne punite bateriju na 100%, već da punjač isključite kad razina dosegne 80-90%. Na taj ćete način uvelike produljiti životni vijek baterije. Isto tako nemojte nikad dopustiti da se baterija skroz isprazni, nego kad vam uređaj pošalje obavijest da je kapacitet pao ispod 20%, stavite ga na punjač. Treća, ali ne manje važna stavka u ovoj priči je da ovo strelovito brzo punjenje možete softverski isključiti. U tom slučaju baterija će se puniti sporije i na koncu će imati dulji životni vijek. Ovoga bi se trebali pridržavati oni koji imaju naviku punjenja mobitela po noći, jer tada zaista nije bitno hoće li se napuniti u 20 minuta ili 4 sata.

Zaključak

Vivo X90 Pro je zaista impresivan uređaj, daleko iznad očekivanja. Odličan dizajn i izbor materijala čine ga praktički jedinstvenim, što uvelike olakšava rukovanje. Ito tako nudi vrlo dobar zaslon, iako je pozadinsko osvjetljenje moglo biti i mrvicu jače, no to je daleko od nekog deal-breakera. Performanse su na zavidnom nivou, što mu omogućuje trenutno drugi najjači procesor na tržištu. Posebne pohvale idu kameri koja ostavlja impresivan dojam, kao i brzom punjenju s priloženim 120W punjačem. Kao što sam već naveo, trebalo mi je neko vrijeme privikavanja na softverske detalje, ali to su sitnice na koje se vas ne bi trebale zabrinjavati.