Vodafone: Nadamo se da ćemo ubrzo prodavati Huaweijeve 5G mobiteleUgledni britanski list The Telegraph donosi priču o potencijalnoj budućoj suradnji između britanskog telekomunikacijskog giganta Vodafonea i kineskog Huaweija

Čelni ljudi britanskog Vodafonea – jednog od vodećih teleoperatera u svijetu, izjavili su tamošnjim novinarima kako se nadaju da će Huaweijeve pametne telefone s 5G podrškom u svojoj ponudi imati već za nekoliko mjeseci.

Kako u članku navodi The Telegraph, pozivajući se na izjave izvršnog direktora Vodafonea Nicka Jefferyja, spomenuti britanski teleoperater je kroz svoj ponude korisnicima planirao prodavati pametni telefon Huawei Mate 20 X 5G.

Inače, Vodafone je još ranije iz svojih opsega povukao sve Huaweijeve uređaje zbog zabrinutosti kako telefoni zbog političkih restrikcija i “crne liste” Donalda Trumpa neće dobivati softverska i sigurnosna ažuriranja što bi išlo na štetu isključivo korisnicima.

“Uvijek smo se pridržavali i pridržavat ćemo se zakona kao i vladinih smjernica, no ako postoji mogućnost da u našu ponudu uvrstimo i Huaweijeve 5G uređaje to ćemo i učiniti”, istaknuo je Jeffery na Switch-on eventu posvećenom Vodafoneovom cjelovitom prelasku na 5G mrežu.

Vodafone je do sada izgradio infrastrukturu i implementirao mrežu nove generacije u sedam britanskih gradova: u Londonu, Liverpoolu, Manchesteru, Glashowu, Cardiffu, Bristolu i Briminghamu.

Čini se da Huawei, koji je uvjerljivo najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu te drugi najveći proizvođač pametnih telefona, upravo zbog svojih poslovnih rezultata uživa povjerenje i podršku sve većeg broja tehnoloških kompanija i to unatoč naporima američke administracije da političkim putem zaustavi rast kineske kompanije.

Komenitrajući taj kontekst, glavni direktor Vodafonea za tehnologiju, Scott Petty, kazao je kako tek treba vidjeti tko će izvući deblji kraj u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine.

“Radije pričekajmo 19. kolovoza, kada istječe rok kojeg je Google dao Huaweiju za kupovinu privremene licence”, istaknuo je Petty uz tezu kako jednostavno ne vjeruje da će kontinuirani sigurnosni pregledi telekomunikacijskih operatera u Velikoj Britaniji blokirati Huawei u bilo kakvom segmentu.

“Smatram da je malo vjerojatno da se Huaweiju zabrani pristup ovdašnjoj mreži, ali ako se to možda i dogodi, mi ćemo trebati zamijeniti bazne postaje koje smo već izgradili, što bi se moglo odraziti na cjelokupno gospodarstvo, ekonomiju i uzrokovati birokratske i