Apple

Vrijednost Apple dionica ponovno premašila 3 bilijuna dolara

Cijena Appleovih dionica (NASDAQ :AAPL) na njujorškoj burzi danas je probila granicu od 190 dolara. Broj izdanih dionica trenutno iznosi 15,79 milijardi, što pomnoženo s cijenom pojedinačne daje rezultat od 3 bilijuna (3000 milijardi) dolara po tržišnoj kapitalizaciji. Usporedbe radi, taj iznos je nešto viši od godišnjeg Bruto državnog proizvoda Francuske. U trenutku nastanka ovog teksta, cijena je iznosila 192 dolara po dionici.

Prošli put kad je tržišna kapitalizacija Applea iznosila 3 bilijuna dolara, u siječnju prošle godine, ubrzo je brzo pala za 30%, dijeleći sudbinu s ostalim tehnološkim kompanijama koje su se susrele s krizom i otpuštanjima.

Rast Appleovih dionica i povratak vrijednosti preko spomenute psihološke granice rezultat je velikim dijelom dobrog poslovanja same kompanije, ali i činjenice da su i druge tehnološke kompanije ostvarile rast, a nakon usporavanja podizanja kamatnih stopa od strane američke središnje banke. Posljedično tome, i burzovni indeks S&P500 je nedavno izašao iz Bear marketa, no mnogi analitičari usprkos tome ulagačima i dalje sugeriraju oprez.

Apple se donedavno susretao s mnogim problemima, od kašnjenja isporuke iPhonea 14 Pro modela zbog situacije u kineskim tvornicama i tamošnjim lockdownima do sve manje potražnje za Mac računalima. Ipak, potonja situacija nije karakteristična samo za Apple, budući da je cijela PC industrija već neko vrijeme u padu.

Apple je, naravno, najviše profitirao na odličnoj prodaji iPhonea, koji su ponovno preuzeli dobar dio tržišta proizvođačima Androida.

Povezano: iPhone se prodaje bolje od Androida. Koji su razlozi za to i koliko je realno da će preuzeti vodstvo? [Analiza]