Društvene mreže

X bi mogao početi naplaćivati korištenje platforme. Hoće li ga to dokrajčiti?

Kad je svojedobno preuzeo Twitter, plativši ga suludih 43 milijarde dolara, najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, je puno toga planirao, obećavao, ali najviše iznenađivao raznim nelogičnim pa čak i suludim odlukama.

Jedna od možda najkontroverznijih je bila promjena imena platforme iz Twitter u X, što je možda ispunilo neke Elonove želje, no malo je korisnika ove društvene mreže koji tu promjenu pozdravili.

Međutim, najnovija Muskova izjava, ako ju sprovede u djelo, mogla bi X platformu dokusuriti. Naime, korištenje platforme X bi se uskoro moglo početi naplaćivati. Ne samo za premium korisnike s plavom kvačicom kao sada, već doslovno za sve. O kojem se iznosu radi, nije poznato, no Musk spominje „simbolične“  svote, a kao razlog za uvođenje naplate kaže da je to jedini način borbe protiv botova i lažnih profila. Naime, Twitter odavno muku muči s botovima, koji su Musku bili prvi na meti kad je preuzimao ovu društvenu mrežu. Obećao je da će ih se riješiti, no čini se da stvari baš i ne idu po planu.

Povezano: Musk želi Twitter pretvoriti u „Aplikaciju za sve“ po uzoru na kineski WeChat

S obzirom n Muskovo nepredvidivo ponašanje i učestalost njegovih kontroverznih izjava, teško je zaključiti misli li ozbiljno ili samo pušta probne balone. U svakom slučaju, šteti platformi, jer na svaku njegovu izjavu, publika i oglašivači reagiraju odlaskom. X je već pretrpio enormne gubitke zbog odlaska velikih oglašivača, a nove oglase je postalo sve teže razlikovati od originalnog sadržaja. Ovo, doduše, nije ništa novo jer su i druge društvene mreže sve manje društvene u pravom smislu riječi, budući da su odavno postale uglavnom feedovi za praćenje vijesti i tzv. influencera, fenomena koji također polako nestaje.

Hoće li Musk najnovijim potezom postići cilj, vidjet ćemo. Ako zbog uvođenja naplate zaista padne broj botova, moći ćemo reći da je uspio, no to će zapravo biti Pirova pobjeda, jer bi se lako moglo dogoditi da ostane bez korisnika.