Xiaomi 14 Ultra: Procurile nove specifikacije i cijene

Već je poznato da će Xiaomi 25. veljače u Barceloni predstaviti novu Xiaomi 14 seriju, a top model bi ovoga puta odmah trebao biti Ultra, a ne Pro kao prijašnjih godina. Prema informacijama koje su procurile preko vikenda, čini se da će se zasebno predstavljanje za kinesko tržište dogoditi nekoliko dana radnije, odnosno 22. veljače, da bi 25. ostao rezerviran za globalnu verziju na MWC-u.

Xiaomi 14 Ultra specifikacije:

Zajedno s ovim informacijama stižu i pojedini detalji o specifikacijama i cijeni. Tako bi, barem za kinesko tržište, Xiaomi 14 Ultra trebao doći u verzijama s 12 i 16 GB RAM-a, dok bi spremišna memorija mogla stići u rasponu između 256 GB i 1 TB. Ovdje zapravo nema ničeg iznenađujućeg, jer ovi podaci samo potvrđuju prijašnja nagađanja. Ono što bi, pak, moglo biti zanimljivo je mogućnost ugradnje ultrazvučnog čitača otisaka prstiju ispod zaslona. Naime, prethodnici su bili opremljeni optičkim čitačima, koje karakteriziraju manja preciznost i brzina.

Pogonski stroj će svakako biti Snapdragon 8 Gen 3, a zanimljiv je podatak o bateriji, koja bi trebala imati kapacitet od 5300 mAh, čime bi se Xiaomi 14 Ultra približio trenutno vodećem modelu u ovoj klasi – OnePlusu 12, koji raspolaže s 5400 mAh. Ove informacije se sada razlikuju prethodnih, kad su glasine sugerirale 5180 mAh. Što će na kraju biti, vidjet ćemo uskoro.

Žično punjenje bi trebalo imati snagu od 90W, a bežično 50W.

Informacije o kamerama su zasad šture, no svode se na to da će ih na poleđini biti tri, svaka s 50 MP senzorom, ali različitim lećama. Optičko povećanje koje se očekuje je 3,2x, no moguće je da ugledamo i 5x.

Što se zaslona tiče, i dalje se govori o 6,73-inčnom AMOLED-u sa 120 Hz stopom osvježivanja, no kao što je već rečeno, trebao bi donijeti osjetno bolji čitač otisaka prstiju od prethodnika.

Kao šlag na tortu, pojavila se informacija da bi i Xiaomi 14 Ultra mogao doći u nekoj varijanti titanskog kućišta, baš kao iPhone 15 Pro i Samsung Galaxy S24, no za ovo još nema potvrde iz više različitih izvora.

Xiaomi 14 Ultra - Cijena

Na kraju spomenimo i cijenu. U Kini bi ovaj uređaj, ovisno o konfiguraciji memorije, trebao koštati između 730 i 1100 eura, no na europskom tržištu svakako treba očekivati više cijene, koje će opet varirati od države do države, s obzirom na različite porezne i distributerske politike.