Satovi

Xiaomi Mi Vacuum Mop 2 Pro - RecenzijaRobotski usisavači sve su popularniji uređaji u kućanstvima, a tržište je za razliku od prije par godina, kad ste na izbor imali tek par modela jednog ili dvaju proizvođača, danas zasićeno poput tržišta smartfona.Među masom proizvođača usisavača,Xiaomi se kao jedan tehnološki brend se odlično snašao u tom segmentu iskoristivši dio tehnologija koje koristi u drugim uređajima nevezanim za domaćinstvo i implementirao te tehnologije i van samog hardvera, što je vrlo važan dio cijelog pametnog ekosustava i nešto u čemu Xiaomi ima godine iskustva.

U trgovinama ćete čak i u Xiaomijevoj ponudi pronaći širok spektar ovakvih robotskih usisavača, a Mop 2 Pro je jedan od najboljih njihovih modela koje možete kupiti. Karakterizira ih vrlo agresivna cijena prema ostalim proizvođačima jer nerijetko za polovinu iste nude čak i kvalitetnije uređaje u određenim segmentima.

Moje iskustvo u korištenju ovakvih usisavača je relativno skromno, a upoznat sam tek s desetak različitih modela ovakvih usisavača pa će i ova recenzija biti u okvirima mog iskustva, mada to ne umanjuje ugodno iznenađenje koliko su ovakvi uređaji u svega par godina napredovali.

I dok su nekad takvi usisavači služili isključivo kao mala pripomoć u stanu, danas već poznajem mnoge koji su tjedno usisavanje stana i brisanja podova prolongirali na jednom u dva tjedna ili čak jednom u mjesec dana u nekim ekstremnim slučajevima kad se u stanu manje boravi. Bio sam pomalo skeptičan u ovakve tvrdnje dok se sam nisam uvjerio u to koliko ovakav jedan uređaj zapravo može dobro održavati cijeli pod, bilo da je riječ o tepihu ili tvrdoj površini.

Da ne dužimo previše s uvodom, objasnit ćemo sve u nastavku ove recenzije.

Pakiranje i dizajn


U pakiranju ćete osim samog usisavača i stanice za punjenje dobiti još i rezervnu krpu za pod i dodatnu metlicu. Sam proces prvog postavljanja uređaja sveden je na najlakšu moguću razinu i sve što trebate je za početak odstraniti zaštitne spužvice i par folija, pričvrstiti posudu za pranje podova želite li iskoristiti ovaj usisavač i za tu svrhu i to je otprilike to.

Stanica za punjenje trebala bi biti prislonjena uz zid ili ormar, a ako to poželite, možete ju i dodatno zalijepiti za pod ili slično, mada po mom iskustvu za to nema potrebe. Kabel koji je priložen u pakiranju nije pretjerano dug što sugerira da ćete ga u startu vjerojatno postaviti bliže određenoj utičnici, ali isto tako je riječ o standardnom dvopinskom naponskom kabelu kakvog možete kupiti u bilo kojoj većoj trgovini. Drago mi je da je cijeli sustav napajanja unutar same stanice i da je to riješeno upravo na ovaj način jer takve kablove koriste mnogi uređaji, od radio prijamnika, manjih televizora pa sve do raznih kućanskih aparata.Kao i većina ovakvih usisavača, okruglog je oblika koji se pokazao kao najbolji za manevriranje u prostoru. S prednje strane je svojevrsni branik ili odbojnik, kako vam je draže, a koji će amortizirati silu od udarca u namještaj ili čak zidove ako nešto omete sve moguće senzore u ovom uređaju. Tako ako se primjerice zaglavi ispod stola, upravo će tako zabijanjem u razne predmete sam pronaći određeno rješenje za izlazak. Ovo doduše može biti mali problem kod svakog od ovakvih usisavača ako imate određenu nestabilnu stalažu povrh koje stoji ukrasna vaza ili sličan krhak predmet. Jer iako se usisavač neće zabiti punom brzinom poput četverogodišnjaka koji je otkrio kako brzo trčati po kući, ipak će ta sila biti dovoljna u nekim slučajevima da nešto vrlo lagano i relativno visoko lako barem pošteno zaljulja.

Upravo na tom prednjem braniku su i konektori za punjenje, a sam uređaj opremljen je s ukupno 19 senzora. Čak 6 od njih smješteni su na donju stranu uređaja i oni sprječavaju uređaj od pada niz stube ili slično. Tu je naravno i glavna četka koja je hibridnog dizajna spremna za usisavanje tepiha i ravnih površina kao i mala četkica za skupljanje prašine po kutovima.Otvaranjem poklopca s gornje strane pristupate spremniku za prašinu kojeg je vrlo lako izvaditi, isprazniti i ponovno vratiti, a s donje strane ćete pronaći 250 ml posudu za vodu ispod koje je sam mop, odnosno krpa za brisanje.

Kotači su relativno veliki za jedan ovakav uređaj što je vrlo dobro za penjanje čak i na najdeblje tepihe, ali i svladavanje manjih prepreka poput pragova vrata ili sličnog. Uređaj je visok otprilike 10 cm, točnije 94 mm, a kupujete li novi namještaj i imate želju za jednim ovakvim usisavačem, topla preporuka je da provjerite je li novi namještaj dovoljno odignut od poda kako bi se jedan ovakav uređaj zavukao ispod. Valja također napomenuti i da Xiaomi ovdje koristi HEPA filter, a koje točno specifikacije, to nisam uspio saznati. U svakom slučaju je to pohvalno.

Prvo postavljanje


Uređaj će za početak biti potrebno prisloniti na stanicu ručno i pustiti ga par sati da obavi inicijalni proces punjenja. Dok je na punjaču, slobodno možete odignuti prednji poklopac i pritiskom na dva gumba istovremeno i spojiti ga na vaš smartfon. Prethodno će biti potrebno instalirati Mi Home aplikaciju na vaš smartfon ako je ovo prvi Xiaomijev uređaj iz Home segmenta. Ako ju već imate, unutar same aplikacije odmah će vam se pojaviti obavijest da je novi uređaj dostupan u vašem kućanstvu. Ne dođe li takva obavijest, sve što trebate je kliknuti na veliki plus unutar aplikacije i dodati ga ručno. Smartfon bi sam trebao prepoznati da je u blizini vaš novi usisavač.Nakon što ste to sve obavili i proces punjenja je završio, za početak biste trebali pripremiti pod za čišćenje. To uključuje odstranjivanje svih manjih i većih predmeta koji bi mogli zasmetati usisavaču u njegovom radu. Najopasnije su male stvari poput lego kockica ili sličnih koje bi usisavač mogao povući unutra. No čak i da se tako nešto dogodi, cijeli dizajn usisavača je dobro osmišljen tako da je vrlo lako skinuti sve četke, filtere i slične dodatke.

Prvi korak je mapiranje prostora kojeg će usisavač čistiti. Ovaj proces ne uključuje samo usisavanje već brzi prolazak po svim površinama gdje će ovaj usisavač uz pomoć naprednih laserskih senzora mapirati cijeli prostor, a kojeg ćete i sami moći vidjeti na vašem smartfonu.

Postoji šansa da će prilikom prvog tog brzog mapiranja izostaviti određene dijelove prostorija, pa čak i cijele sobe, ali bez brige, noviju mapu će kreirati već prilikom prvog usisavanja.

Mi Home aplikacija


Već smo spomenuli da je za upravljanjem ovog uređaja potreban smartfon i Mi Home aplikacija. Ona je relativno jednostavna tako da s njom ne biste trebali imati nikakvih problema, ali istovremeno je i dovoljno funkcionalna tako da biste se iznenadili koliko toga možete postaviti u njoj.

Preduvjet za povezivanje s uređajem je 2,4 GHz WiFi mreža na koju se sam usisavač može spojiti. Inicijalno i vaš smartfon treba biti spojen na istu mrežu, ali nakon što ste obavili početni proces postavljanja odnosno uparivanja smartfona s usisavačem, WiFi mreža za vaš smartfon vam neće biti potrebna.

Sve daljnje radnje kojima sa smartfonom upravljate s usisavačem mogu se odvijati neovisno o vašoj trenutnoj lokaciji. U prijevodu, usisavač možete uključiti i dok ste na poslu ili na drugoj strani svijeta sve dok imate podatkovnu vezu, a isto tako i u svakom trenutku provjeriti što vaš usisavač radi.Možete mu točno zadati sate u kojima će raditi, najčešće to ljudi učine upravo onda kad nisu doma jer usisavaču će biti potrebno otprilike sat vremena da usisa cijeli stan. E sad, o ovome ćemo nešto više kasnije, ali sad da se usredotočimo još na sve mogućnosti koje imate unutar same aplikacije.

Za početak na zaslonu ćete vidjeti mapu prostora koju je usisavač uz pomoć svih pametnih senzora i algoritama izradio i iznenadit ćete koliko je zapravo precizno odrađena. Doslovno sam unutar mape savršeno mogao vidjeti položaj kutije neobičnog oblika ispod samog kreveta kao i svaku nogu stola ili stolice.

Na vrhu možete vidjeti kolika je površina mapiranog prostora i vrijeme proteklo za čišćenje posljednjeg puta kao i status baterije.Nekoliko je načina čišćenja prostora koji su vam ovdje dostupni i prije nego pokrenete čišćenje, možete točno odabrati koji način želite da se koristi. Recimo ako želite da vam usisavač samo usisava, možete to odabrati. Ako želite da samo mopira, odnosno briše pod, možete i samo to. Ili možda pak želite i jedno i drugo. Unutar same aplikacije možete mu postaviti koje zone će točno usisavati, a koje brisati, odnosno možete mu točno definirati gdje se tepih nalazi.

Isto tako imate na raspolaganju i nekoliko razina snage usisavanja i brisanja od kojih oni najslabiji pozitivno utječu na bateriju, a oni najsnažniji na kvalitetu čišćenja, odnosno snagu usisavanja.

Ako imate potrebu da vam usisavač usisa samo određeno mjesto u vašem kućanstvu ili da samo to mjesto dobro obriše, možete i to naravno, a možete mu osim točnog mjesta reći i da odradi usisavanje samo jedne ili više soba. Ukratko, možete zapravo što god želite i to je sve toliko intuitivno da se čak i oni stariji lako snađu sa svime.U postavkama uređaja pronaći ćete povijest čišćenja, liste mapa ako uređaj koristite na više katova u kući ili dva tri različita stana, a možete mu i napredno definirati virtualne zidove. Primjerice ispod stola imate hrpu kablova za koje ne želite da se zapetlja, samo mu stavite virtualni zid ispred tih kablova i nemate brige. Uređaj će se jako dobro snaći u prostoru i tamo neće zaći. Ili ako imate spomenutu umjetničku instalaciju u koju ne želite da se zabije, možete i nju ograničiti od čišćenja tako da ju ne dotakne više niti jednom.

Tu mu možete i definirati raspored čišćenja, primjerice želite da vam svaki dan od ponedjeljka do petka sve očisti u 8:00 i usisavač će svakog radnog dana započeti čišćenje čim odete na posao i dok se vratite završiti s planom i programom. Ovisno naravno koliku površinu treba očistiti i koji način čišćenja izaberete. Ako niste zadovoljni kako je uređaj očistio kutove, imate i opciju da po stanu počisti sve kutove još jednom posebno.

Načini čišćenja


Usisavanje

Kao što smo već spominjali, nekoliko je različitih načina čišćenja koje usisavač podržava. Sposoban je usisavati tapisone, tepihe i slične čupave podloge, ali i one tvrde poput parketa i pločica koje može i obrisati. Ne možemo nužno reći oprati jer za čišćenje se koristi samo voda. Nije dopušteno usipati u posudu bilo kakvu kemiju što mi je pomalo čudno jer cijeli sustav mi izgleda kao da bi se to dalo riješiti, ali nećemo sad ulaziti u te detalje.

Najslabiji način usisavanja je onaj tihi kojeg možete koristiti u večernjim satima dok i vi boravite u istom prostoru i usisavač će biti nešto tiši u tom načinu, samo nemojte očekivati bešumno nešto jer ipak će se čuti. Isto tako će imati i najslabiju usisnu snagu tako da nemojte čuda očekivati ni prilikom usisavanja. Ovo je ok za tvrde podloge jer će u tom načinu usisati većinu prašine i slične čestice.

 Standardni način čišćenja je onaj kojeg sam osobno najviše i koristio. Smatram da je sasvim dovoljno snažan da lijepo usiše cijeli stan, a opet nije pretjerano glasan da ne stvori pomutnju među susjedima jer nikog ne bi trebalo biti u stanu u tom trenutku. Ipak, ako imate neke čupavije tepihe, pa čak i tapisone, možete koristiti idući način koji je nešto snažniji i bučniji, ali će puno bolje usisati prašinu iz čupavijih podloga.

Posljednji način je tzv. Turbo, a on koristi svih 3000 Pa usisne snage s kojom ovaj usisavač raspolaže i on će biti potreban u slučaju da imate vrlo debele i čupave tepihe.

Iako sam uređaj koristio na standardnom načinu, a sama prostorija je bila relativno čista, iznenadio sam se koliko je prašine u malom pola litrenom spremniku nakon samo jednog čišćenja. Po slobodnoj procjeni rekao bih da će u spremnik bez problema stati dovoljno prašine za otprilike 200 kvadrata čišćenja ako ga koristite svakodnevno, s tim da trebate imati na umu da u 100 kvadrata stana imate otprilike 70 kvadrata površine koja će se čistiti. Više ili manje ovisno naravno o namještaju.Spremnik je vrlo lako očistiti tako da to nije veliki problem, a ako želite neko bolje rješenje koje nećete svakih par dana trebati prazniti, postoji i snažniji Ultra model koji se sam prazni. O tome ćemo nekom drugom prilikom.

U pakiranju smo zaboravili napomenuti da dobivate i malu četkicu za čišćenje filtera i sličnog, ali možete to učiniti i s raznim drugim pomagalima u kući. Relativno ga nije problem održavati, a nastavci poput zamjenskih četkica ili same krpe nisu pretjerano skupi tako da ih neće biti problem zamijeniti svakih par mjeseci.

Mopiranje


Usisavanje samo po sebi mi je bilo relativno jasno kako funkcionira. Potreban je samo dobar motor i dobra baterija s par rotirajućih četki i to će funkcionirati. Ali brisanje podova mi je bila zapravo nepoznanica i nešto što me fasciniralo. Znao sam da mora postojati određen trik vezan uz vibraciju, ali da vam budem iskren, nije mi ulijevao previše povjerenja jer sam uređaj čak i potpuno napunjen teži svega 4 kg!

Da bi uređaj mogao brisati podove potrebno je uliti 2,5 dl vode u sam spremnik i ovo mi se nije baš činilo kao najsretnije rješenje zbog okretanja posude pune vode i pričvršćivanja iste na električni uređaj ali vremenom sam se priviknuo i na to.

Vrlo je važno prije samog brisanja definirati koje površine će uređaj brisati da ne bi to učinio na tepihu. Trenutno nema nekog pametnog načina kojim bi uređaj razaznao što je tepih, a što tvrda podloga što me iskreno čudi, ali tako je kako je. Zbilja nije problem jer nije da rotirate tepihe po kući svakodnevno.E sad, to brisanje poda ne treba zamijeniti s pranjem podova jer snaga vibro motora kojim se stvara pritisak na podlogu nije dovoljna da bi se uklonile mrlje. Neke lakše mrlje će sigurno dobro ukloniti, ali bilo što malo zahtjevnije će biti potrebno naknadno ukloniti prilikom ručnog čišćenja prostora. Svejedno, ostao sam vrlo zadovoljan koliko lijepo je u stanju održati podloge čistima.

Laminat, parket i slične podloge će jako dobro prebrisati uklanjajući pritom sitne čestice poput prašine, zemlje i sličnog i to će činiti pametnim načinom tako da krene od zida do zida i kreće se baš onako kako biste se i vi s ručnim mopom kretali dok brišete pod.

S tvrđim pločicama, pogotovo onim hrapavijim ovaj uređaj se pronašao nemoćan. Nije da neće baš ništa napraviti, ali na takvim podlogama se i sam teško snalazim s ručnim mopom i obično ga samo dobro natopim pa brišem koliko mogu i onda izađem na sat vremena da se sve osuši. Toliko o tome.

Baterija


Svi ovi baterijski uređaji imaju određenu autonomiju, a sam kapacitet baterije od 5200 mAh nije baš specijalno važan podatak sam po sebi. Ali možete računati otprilike ovako. Ovisno o načinu rada kojeg koristite za usisavanja i brisanje podova, jedno punjenje bi trebalo biti dovoljno za čišćenje kompletnog stana do 200 kvadrata u standardnom načinu bez problema. Čak bih se usudio reći da bi mogao odraditi i više od toga.

No generalno za jedan ovakav uređaj, čak i da koristite najsnažniji način, rijetko tko ima potrebu za usisavanjem više od 100 kvadrata dnevno. Kažem dnevno jer uređaj će se od 0-100% puniti ipak nekoliko sati. Nisam izmjerio točno koliko, ali po slobodnoj procjeni trebat će mu oko 4 sata. Čak i da imate i više kvadrata nego što ga baterija posluži, za vrijeme radnog vremena vjerojatno će stići jedan dio usisati, ponovno se napuniti i dovršiti posao kojeg nije uspio riješiti.

Ukratko, s baterijom se ne bi trebali zamarati niti najmanje jer Xiaomi je to vrlo dobro posložio.

Zaključak


Kućni robotski usisavači s vremenom su postali sve pametniji, a Xiaomi je po našem iskustvu pronašao odličan omjer funkcionalnosti, kvalitete i cijene. Dapače, čak bih rekao da nudi više za uložen novac od konkurencije, premda sam isto tako svjestan da za dosta više uloženog novca možete dobiti i bolje usisavače, vjerojatno s većom snagom usisavanja, naprednijim senzorima ili načinima brisanja podova.

Imate vi i snažniji model direktno u ponudi Xiaomija, gotovo isti ovakav samo je nakon Mop 2 umjesto Pro dodatka - Ultra, sugerirajući njihovo najbolje rješenje. Ona pak ima i mogućnost samopražnjenja u veliki spremnik integriran u samu punionicu usisavača. Ima i veću usisnu snagu od 4000 Pa u odnosu na 3000 s koliko ovaj raspolaže, ali generalno sam toliko bio zadovoljan s ovim da ne znam što bih više od jednog ovakvog uređaja mogao poželjeti u ovom trenutku. Vjerojatno tek naprednije brisanje podova uz pomoć određene kemije. A tko zna, možda u nekoj budućnosti dobijemo i ovakve uređaje koji u sebi imaju ugrađen parni čistač pa će čišćenje podloga biti na visokoj razini i bez potrebe za kemijom.

Održavanje je vrlo jednostavno, a zamjenski dijelovi su lako dostupni putem mi.hr webshopa ili u njihovoj poslovnici. U svakom slučaju odlično rješenje za pripomoć u kući koje će ne samo produžiti intervale između ručnog čišćenja, već i sama ta ručna čišćenja učiniti lakšima tako da će vam više vremena ostati za gušte.

Kao šlag na tortu, po našem iskustvu ovom usisavaču ne smetaju životinje u kući. Dapače, jednom kad je mapirao prostor neće mu smetati sudaranje s mačkom, psom ili sličnom, a tim više će kuću vrlo dobro održati čistom bez dlaka koje lete po svuda.