Za male pošiljke iz inozemstva, Hrvatska pošta sada naplaćuje 4,50 kune i za njihovo podizanje u poštanskom uredu

mail_envelope_white_logo_0

Ne znam je li ovo pravo mjesto za ovakav članak, ali ajmo krenuti. Da ne duljim, vjerojatno ste već iskusili da vam poštar naplati 4,5 kune kad vam stigne maskica za mobitel ili neka druga sitnica iz inozemstva. U tom trenutku ste se isto tako čudili kako je moguće da pošiljka iz daleke Kine putuje besplatno do vašeg poštanskog ureda, a od njega do vaše kuće trošak prijevoza iznosi 4,5 kune.

Niste se bunili, jer ste pretpostavili da je tomu tako jer je Pošta, hvala Bogu, državni monopolist i može raditi što ju je volja. Ako već sisa državnu sisu, zašto ne bi i vašu?

3

E sad, ako ste mislili da je ovdje vašem iščuđavanju kraj, Hrvatska Pošta je upravo pronašla novi način da vam zagorča život. Na svojim stranicama je ovih dana objavila da se sada 4,5 kune naplaćuje i preuzimanje pošiljke u poštanskom uredu, znači čak i ako sami morate doći po nju.

Da bi stvar bila još gora, ovo se odnosi na sve zemlje u svijetu, kako na Kinu, iz koje pošiljke uglavnom putuju besplatno, tako i na one iz EU članica, za koje se u pravilu plaća poštarina. Ovo znači da ćete za takve pošiljke plaćati dvostruku poštarinu. Toliko o «zajedničkom tržištu», «europskim vrijednostima» i ostalim floskulama.

Možda bi se ovim slučajem lokalnih šerifa slučajne države mogla pozabaviti i mjerodavna tijela Europske unije, no znajući koliko je taj sustav trom, nema puno nade. U svakom slučaju, želim vam uspješno daljnje promatranje reformi.

Image credit: Siniša Mareković

Hvala na dojavi: sunrise