Zašto imamo najsporiji Internet u EU, zašto su mobiteli skupi i zašto se ne treba ljutiti na operatere

Soup nazi hrvatski operateri

Koliko ste puta izgubili živce zbog telekom operatera, bilo fiksnog, bilo mobilnog? Koliko ste puta demonstrativno raskinuli ugovor i otišli drugom, da biste kasnije zaključili da je taj isti, ako ne i gori od onog prvog?

Vjerujem da je većina čitatelja ima slična iskustva s operaterima, što je i normalno s obzirom na obujam i popularnost ovog posla, i to uglavnom zbog pristupa internetu, bez kojeg je život normalnom čovjeku u današnje vrijeme nezamisliv, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Ne pišem ovaj članak kako bih se javno žalio na bilo kojeg operatera, iako sam imao epizoda sa svakim od njih. Ne pišem ni jer mi je dosadilo tražiti Pokemone, niti zato što sam prestar za Ultru. Možda jednostavno nemam pametnijeg posla u nedjelju navečer.

Dakle, ima li smisla poludjeti na jednog operatera i prebaciti se na drugog? U većini slučajeva, naravno ima. Ponekad se dogodi da jedan operater ponudi bolju tarifu od drugog, iako često zapravo nude iste usluge po istim cijenama, samo malo drukčije upakirane. Često se dogodi i to da sustav za obračun operatera zakaže, polupa lončiće i vi se nemate živaca natezati, pa vam tako nakon nekog vremena pukne film i odete drugom operateru.
Iz ovog treba izuzeti one koji namjerno ne plaćaju račune pa dođu u veće probleme nego što su ih imali u startu, ali su česti slučajevi da i operateri krivo obračunaju troškove.

Ove se epizode mogu ponavljati beskonačno. A s obzirom da nam izbor nije velik, čest je slučaj da se nakon nekoliko rotacija i rošada, vratite prvom operateru od kojeg ste nekoliko godina ranije pobjegli glavom bez obzira.

I tako u potrazi za najboljim operaterom, odnosno najpouzdanijom i najpovoljnijom uslugom, za koje smo već ustanovili da bez njih ne možemo, često promijenimo nekoliko ugovora, da bi gledajući s veće vremenske distance, zaključili kako neke velike razlike među njima zapravo nema.

U čemu je onda problem?

Prvo i osnovno, problem leži u nedovoljnoj razvijenosti tržišta, a time i nekonkurentnosti. Krenimo s fiksnim operaterima. Ako bacite oko na podatke EUROSTAT-a o konkurentnosti našeg tržišta, primijetit ćete da stojimo prilično loše. Jedna od zanimljivijih statistika je ona o prosječnoj brzini interneta. Po EUROSTAT-u, Hrvatska je u samom dnu ljestvice EU zemalja po brzini fiksnog interneta, i tu je svaki komentar suvišan. Mnogi će se zapitati zašto je tomu tako i može li biti bolje?

Da bi se razumjelo ovako lošu situaciju na hrvatskom tržištu internet usluga, potrebno se vratiti u ne tako davnu povijest. Svima bi trebala biti poznata situacija iz devedesetih, kad se vršila privatizacija poduzeća u tadašnjem društvenom vlasništvu, među kojima je bio i današnji Hrvatski Telekom, tada poznat pod mnogim drugim imenima (PTT, HPT i Hrvatske Telekomunikacije).

Skegro_V_625

Cijela privatizacija je prošla kako je prošla, a njezine plodove beremo i danas. Kad je 1998. na red za privatizaciju došao tadašnji HPT, tada već prilično iskusna vlast je skovala plan koji se u suštini nije previše razlikovao od dotadašnje prakse rasprodaje društvenog vlasništva. Prvih 35% dionica je prodano Deutsche Telekomu i to nakon što je na natječaju za taj paket ponudio oko milijardu tadašnjih njemačkih maraka, odnosno 200 milijuna više od švedsko-norveškog konzorcija Telia-Telenor. Površnim pogledom moglo se zaključiti da je Vlada odabrala bolju ponudu, no ubrzo nakon što je ugovor sklopljen, vidjelo se u čemu je kvaka. Mlađi čitatelji možda ne znaju da je Hrvatska do tada bila podijeljena na više zona u fiksnoj mreži, da bi ugovorom s DT-om bila uvedena jedna zona. Međužupanijski poziv je pojeftinio otprilike za trećinu, ali je lokalni poskupio za oko 3 puta.

DT je očito sklopio dobar posao, jer što je 200 milijuna maraka u odnosu na razliku u cijeni poziva, koju će građani sljedećih godina uplaćivati u njihovu kasu? Ovime je svakom s prosječnim IQ-om postalo jasno da je ponuda DT-a zapravo bila lošija. Vlada je dobila 200 milijuna maraka više za krpanje proračunskih rupa, ali i isplate plaća, provizija, domjenaka, Audija i ostalih stavki, da bi ukupnu cijenu u konačnici platili hrvatski građani. Novinari koji su se tada usudili kritizirati ovakvu odluku, u pravilu su proglašavani komunjarama, neprijateljima hrvatske države, te crvenim i zelenim vragovima (tada još nije bilo popularno koristiti naziv Orjunaši).

Drugi problem, kojeg mnogi tada nisu htjeli vidjeti, proizlazio je iz činjenice što je 35% dionica kompanije koju su generacije hrvatskih građana stvarale desetljećima, prodano stranoj kompaniji pod paskom privatizacije, jer naravno, država nije dobar vlasnik pa je dobro da se napokon otarasimo relikta socijalizma i da sve prijeđe u privatne ruke. Naime, naglasak na «privatizaciji», vlasti nije omeo da HT proda kompaniji u vlasništvu druge države, u ovom slučaju Njemačke. Da, Deutsche Telekom je u to doba bio u većinskom vlasništvu njemačke vlade. Bravo HDZ!

E sad, da se biračko tijelo SDP-a u ovoj priči ne bi osjećalo zakinutim, pobrinula se Račanova vlada, koja je 2001. godine Deutsche Telekomu prodala još 16%, čime je ovaj njemački div stekao 51% dionica i time kontrolu nad ovom, do tada hrvatskom kompanijom. Treba dodati da je jedan dio ovog ugovora, isto kao i u prvom slučaju, nosio oznaku tajnosti, te da detalje iz njega vjerojatno nikad nećemo doznati, ali to na kraju krajeva nije ni bitno, jer su posljedice vidljive i danas. Ovim ugovorom HT-u (DT-u) je praktički poklonjena kompletna infrastruktura, dakle, svi svjetlovodni kablovi, bakrene žice, parice, centrale i sva moguća oprema. Isto tako je HT-u do 2004. godine produljen monopol na fiksne usluge, a taj dio ugovora čak nije ni bio tajan.

racan_budisa

Mlađi čitatelji isto možda ne znaju da se telefonski priključak nekada plaćao i 3000 njemačkih maraka, čime se financirala izgradnja upravo te infrastrukture koju je tadašnja koalicijska vlada praktički poklonila DT-u. Svaki komentar je suvišan.

Nesporna je činjenica da je HT privatizacijom, ma kakva ona bila, postao profitabilan, riješio se viška radne snage, birokracije i općenito tereta. Iz poslovnog ugla odlično odrađen posao, ali iz onog hrvatskih građana i korisnika ne baš tako bajno.

2004. godine se počinju pojavljivati prvi fiksni operateri, koji, eto, koriste HT-ovu infrastrukturu, i njemu u to ime plaćaju najam. Ova situacija je u manjoj ili većoj mjeri prisutna i danas. Usput recimo da je prvi alternativni fiksni operater bio «Divan», no njegove usluge nikad nisu zaživjele jer nije dobio odobrenje od ministarstva prometa i veza, koje je tada vodio Roland Žuvanić. Zanimljivo, kasnije je taj isti Žuvanić, kad je sišao s vlasti, osnovao Optima Telekom. Slučajno ili ne, prosudite sami.

Ova situacija je zapravo temelj nereda i nerada na hrvatskom tržištu fiksnih usluga, a svjedočili smo i koliko je kasnilo uvođenje optike. HT-u, odnosno DT-u jednostavno nije bilo u interesu ulagati, jer iz postojećih resursa zasnovanih na monopolu ionako ubire dovoljno novca da bi poslovao pozitivno, dakle isplatio plaće, godišnje nagrade, pa čak i dividende. Odlično menadžerima, odlično dioničarima, odlično radnicima, a građanima – loša usluga i visoke cijene.

Ovdje sada dolazimo do objašnjenja zašto imamo najsporiji internet u EU. Dakle, konkurencije ili nema, ili je slaba, a država se pobrinula da se vlasniku infrastrukture ne isplati ulagati u nove tehnologije, u ruralna područja, u smanjivanje cijena itd. Ovime isto tako možemo objasniti zašto su služba za korisnike i tehnička podrška takve kakve jesu. S obzirom na ekstraprofite koje ostvaruju, mogli bi ih bolje platiti i bolje opremiti, ali to ne čine, jer im se ne isplati, a država i regulator ih ili ne mogu, ili ne žele natjerati.

cijene interneta

(Klikni za uvećanje)

Kad je mobilna telefonija u pitanju, situacija je vidljivo bolja. Imamo tri operatera koja sada, eto, zaista ulažu u infrastrukturu i statistički podaci pokazuju da je Hrvatska u samom vrhu EU po brzinama mobilnog interneta, a i pokrivenost 3G i 4G mrežama je na zavidnom nivou.

No nije sve u brzini i pokrivenosti, ima nešto i u cijenama. Iako se ne možemo požaliti na previsoke cijene mobilnih usluga, barem ako gledamo EU prosjek, možemo iskusiti izrazito nelogične cijene uređaja. Naime, sva tri operatera su prije nekoliko godina praktički ukinula subvencioniranje kod kupnje mobitela uz zasnivanje pretplatničkog odnosa, tako da smo postali jedna od rijetkih zemalja gdje se uz samu tarifu, otplaćuje i mobitel. Na nekim uređenijim tržištima, za mjesečnu pretplatu od par desetaka eura uz simboličnu cijenu dobijete flagship smartfon, no kod nas ga morate otplaćivati na mjesečnom računu. Ovo samo po sebi ne bi bilo sporno da se ista stvar nije dogodila kod sva tri operatera, i to u isto vrijeme, što debelo miriši na kartelsko udruživanje. Iako imamo i regulatora (HAKOM), na kojega se često volimo pozivati, smatram da u ovom slučaju ne radi svoj posao. Mogu sada dežurni PR-ovci nabrajati stavke zakona i pravilnika, ali to ne znači da su ti zakoni i pravilnici dobri. Iz prethodnog dijela teksta smo mogli vidjeti da je i privatizacija HT-a bila po zakonu, i nemojte me tjerati da nabrajam što je sve u povijesti ljudskog roda bilo po zakonu.

hrinternet

Kad smo već kod cijena mobilnih usluga, možda će biti zanimljiv podatak da npr. slovenski turisti jeftinije surfaju kod nas u roamingu, nego mi u mrežama naših vlastitih operatera. Tako svom operateru u Sloveniji plaćaju 16 eura za 20 GB potrošenog prometa u 4G mreži Hrvatskog Telekoma. Sad si postavite pitanje: u kojoj zemlji i u kojoj stranoj 4G mreži vi u roamingu možete potrošiti 20 GB za 120 kuna? Ili još bolje, možete li po toj cijeni surfati u mreži Hrvatskog Telekoma?

Naravno, HT se ograđuje jer «ne komentira cijene drugih operatera», ali iz ovoga je vidljivo da su svojim slovenskim kolegama smanjili cijenu interkonekcije, pri čemu još uvijek posluju pozitivno. To se negdje mora kompenzirati, a najlakše je, naravno, udariti po plećima vlastitih građana.

Nadam se da vam je sada malo jasnije zašto su domaći operateri takvi kakvi jesu, zašto imamo najsporiji fiksni Internet u EU, zašto su cijene mobitela takve kakve jesu i zašto se ne treba ljutiti na prvi red vojnika, bilo u SZK, bilo na prodajnim mjestima. Također, ne možete vi toliko ugovora raskinuti, koliko vas HT, zbog svog monopola kojeg mu je omogućila država, može zajebavati i pritom vas uvjeravati kako brine za vas, za okoliš i mir u svijetu. I dalje ćete birati najpovoljnije tarife, mobitele i pakete, ma koliko malo manevarskog prostora imali, psujući pritom službe za korisnike, cijene, kapitalizam i loše vrijeme. I dalje ćete igrati Pokemone, koje ćete uskoro loviti po Konzumima i kioscima Tiska, a operateri će i dalje smišljati nove tarife koje će samo preslagivati i prelijevati iz šupljeg u prazno. Napravit će još luđi dizajn web stranica kako biste se na njima što bolje izgubili, nakon čega ćete otići u T-Vip2 centar, gdje će vam prodavač za tezgom prodati i one opcije za koje niste ni znali da vam trebaju.

Na kraju jedna sugestija – ne krivite operatere ni ljude koji u tim kompanijama rade. Krivite državu, odnosno vlast koja im je takvo ponašanje dopustila. Krivite sebe i sve one koji su glasali za takvu vlast, a vidjeli smo da cijela priča nije stranački, već financijski obojena. Ne nudim ni alternativu, niti sam anarhist, ali želim jasno reći – krivi smo mi, sami sebi.

 
      
 • Josko

  Cijeli clanak o HT-u, bas nepristrano…

 • Dr. Proteus

  Pa i nije baš. Vidim kartelsko udruživanje. A uostalom,HT i njegova kriminalna privatizaija i jesu uzročnik svih sranja na tržištu. Iz toga sve proizlazi. Da je to bolje odrađeno, sve bi danas bilo drukčije.

 • elim

  @Josko Pa od HT svi problemi i kreću. Moji roditelji su platili tel priključak 2000g – 1200 DEM jer su “izgrađivali” infrastrukturu. Danas je ta infrastruktura u Njemačkom vlasništvu. Pametnom dosta. @Krešo – svaka čast na tekstu. Realno i iskreno do bola. Svako dobro.

 • JFK

  Sve kreće od njih i ditektno utječe na druge operatere, koji bi da su na HT-ovom mjestu, sigurno bili isti ili još i gori. Tragedija je gdje smo se doveli držeći ruke na srcima.

 • Miki

  Pa ne bi se složio s brzinom fiksnog interneta. Meni je brzina 50 mbps. Nije to baš tak sporo, inače sam na t comu.

 • Sergio

  Članak za svaku pohvalu. Nažalost to je naša svakodnevnica koja se reflektira na svim područjima hrvatskog gospodarstva.

 • JFK

  Tebi je 50, ma bravo. Meni je 100. Govori se o prosjeku.

 • Miki

  Pa u mom kvartu svi mogu uzeti do 50 mbps. Sad drugi par rukava je što je dosta njih na najsporijim brzinama. Osobno mislim da je brzina interneta u hrvatskoj puno veća nego šta se govori.

 • mark pek

  Pozdrav Krešo otprilike je to to ali ljudi nisu ništa krivi jer nisu ništa ni mogli napraviti osim neke seljačke bune koja i tako ne bi uspjela a što se tiče politike svi su političari iste guzice i zato ne treba spominjati stranke jer oni i tako rade samo za sebe

 • JFK

  Veća je tebi, ja te opet podsjećam na prosjek.

 • Članak je čisto informativnog karaktera i nije poziv na bunu, revoluciju ili bilo što drugo. Smatram da je dobro da se zna kako stvari stoje i zašto.
  Mnogi ne znaju za ove detalje.

 • Istina, VDSL-om se situacija malo poboljšala, ali još uvijek nedovoljno da bi se statistički primijetilo.

 • Ivan Štajduhar

  Ovo je jedan od razloga zašto volim ovaj portal, a ne neke dupelizačke kakvih je danas na pretek. Svaka čast na hrabrosti i korektnosti.

 • brat_goran

  Kako ljudi nisu krivi, ko bira stalno istu politicku garnituru, marsovci ili “ljudi”?
  Ej ta tema mi dize kosu na glavi, koje je to samo licemjerje ajmo uzet primjer pobjede hdza na proslim izborima, vecina glasala za njih i ta ista vecina kasnije kuka i pita se ko njih izabra, a sam pao sam se ubio. Samo kod nas je moguce da osudjena stranka odnosi vecinu glasova, to je taj civilizacijski nivo hrvatistana i balkana. Hvala Bogu rijesio sam se toga preseljenjem 😊.

 • brat_goran

  Jel ova slika iz Seinfelda ono “Poppy the sloppy” xD, moze se reci da je politika moj fah, iako nisam nicim u istu upetljan iz moralnih razloga 😊, u teoriji je to casno zanimanje koje bi trebali obnasati najsposobniji pojedinci drustva, ali, posto je covjek kvarljiva roba imamo to sto imamo, prodaju se mame zbog para i bildanja ega. Ne mogu a da se ne sjetim dijaloga Platona i ucenika mu Aristotela na temu politike i demokracije, kaze prvi drugome, vidis gore onog cobana na brdu, e dok god njegov glas vrijedi kao moj i tvoj demokracija nema sanse (parafraza). Pouka, narod nakljukan severinom rozgom i sapunicama ne zna za bolje.

 • jontravolta

  Ako nas je netko oderao po džepu uz političare onda je to upravo HT. Što bi trebao braniti HT i dati im još našeg novca??
  Ako ih toliko voliš kupi njihove dionice pa im daj još novca

 • jontravolta

  S obzirom da treba poticati konkurenciju bolje dati novac VIP-u i Tele2 nego HT-u.
  Svi su lopovi, ali HT je najgori

 • Jadran

  Odličan članak. Trebalo bi ga redovito pisati čisto da se refresha memorija kod naših ljudi i probudi svijest, kod nekih. Stvarno da se čovjek izbljuje u kojoj vukohebini živimo, gdje nas političari varaju bez sankcija i posljedica po njih same, osim punih im džepova.

 • Abraham

  Probo h1 i iskon….vratio se tcomu
  Zasto?
  Zato jer za 340kn imam maxtv flat telefon i flat internet od 50mbs
  Ako ne radi odmah se popravi…doso covjek na badnjak…dok iskon i h1 su prica za sebe
  Razlika u ponudi je mozda ni 50kn….ak mi 59kn igra ulogu, onda rade necu nista imati

  Da mogu koristit amis uzo bi njega…jbg predaleko sam tj oni su tek u pocetku

 • jook

  Kakav narod, takva vlast! Dok ne izbace crkvenjake iz politike i uvedu bolje školstvo sa potrebnim predmetima di se ocjenjuje znanje i shvačanje istog a ne poslušnost i ulizivanje, ova država ne može ići napred. Previše je zatucanih ljudi koji ne vide ni prst pred nosom a proroke traže u oblacima (HDZ-u i SDP-u)

 • Gogo

  Bravo Krešo, odličan članak.

 • Simon_says

  S današnjeg stanovišta članak je izvanredno napisan. Međutim treba postaviti u okolnosti kada je HT prodavan. Ako se svi sjećate tada je bio embargo na isporuku oružja Hrvatskoj, a to oružje je od nekuda dolazilo. A bilo je istočnonjemačkog podrijekla. Zbrojite dva i dva i HT je vjerojatno prodan kao kompenzacija za mogućnost dobivanja oružja. A što se tiče infrastrukture, HT je u to vrijeme imao jednu od najmodernijih optičkih infrastruktura, jer su novi kabeli polagani istovremeno kako je išla HV. Naravno da kapitalisti neće ulagati ako ne trebaju.
  Disklejmer: Autor je pist-off na HT jer ima najviše 4GB na liniji i nema mogućnost prelaska na nečiju tuđu infrastrukturu i veće brzine.

 • tomo100brt

  Na žalost u Hrvatskoj se mobilni uređaj više isplati kupiti u slobodnoj prodaji nego na pretplatu. Zbrojiš prvo keširanje i sve otplate i zaključiš da si bankrotirao. Ali kad usporediš sa cijenom mobilnog uređaja u slobodnoj prodaji kod operatera, jeftinije je. To te prevari jer operateri nabiju cijene uređaja u slobodnoj prodaji i drže je dok uređaj ne ode iz prodaje. Međutim kod online trgovina tipa onih preko nabava.net, uređaj zna biti i dosta jeftiniji, ako ne i na nekoj akciji još jeftiniji. Zaključak: mobitel u pretplati je skup. I opet ljudi kupuju mobitel na pretplatu. Pa tko je ovdje lud? Ljudi koji su glupani i ovce.

 • Rat je završio nekoliko godina ranije i naoružanje je manjim dijelom bilo istočnonjemačko. Zapravo više je bilo zapadnonjemačkog porijekla (Heckler & Koch), ali se slabo koristilo jer je municija bila na NATO startdaima, koje mi tada još nismo imali. BTW, većinu istočnonjemačkog naoružanja su Rusi odnijeli sa sobom.
  Najviše ga je bilo iz kasarni JNA, potom iz Mađarske, Rumunjske, ali i iz Kine. Priče o takvoj “kompenzaciji” su, u najmanju ruku, bizarne.

  Što se tajminga polaganja kablova tiče, o tome ne mogu špekulirati, ali veći dio infrastruktire je bio prisutan prije rata. Hrvatska je ’89. bila najrazivjena YU republika gledano po telekomunikacijskoj infrastrukturi. A ova priča o tome da su polagani kako je “HV išla” je vrhunac gluposti. HV je za 4 dana počistila sav okupirani teritorij, a za polaganje kablova ipak treba malo više 😀

  I na kraju, za tvoju informaciju, imam VDSL s brzinom 40 Mbps.

 • AjMe

  No soup for you!

 • Hrvoje

  Ljudi nemaju para kupiti u direktnoj prodaji i zato potpisu ugovor na koma tarifu, telefon plate 100% vise nego vrijedi i nego bi li platili direktno, a sve zato jer drzava zivi na rate i kredite.

 • Hrvoje

  I zlovenci imaju isti princip prodaje na rate uz ugovor uz prenapuhane cijene. Ameri isto tako, oni su krenuli s tim konceptom, ali oni imaju “normalne” cijene kao opciju, nase su horor. Oni imaju i online/other shopova na bacanje, mi znatno manje jer su i EU cijene cesto freakshow. I dalje se najvise isplati gledat oglasnike te Amazon UK i DE nego imat ikakva posla s nasim operaterima, ali oglasnici i webshopovi ne daju nista na dozivotne rate. Ljudi i hranu kupuju na rate, kud nece mobitel :/

 • Nikola

  Tebi u kvartu. Meni van grada neide više od 8.

 • Ewa

  Evo, meni Iskon “velikodušno” nudi 10 MBps jer bolje ne može, kažu nema VDSL-a za mene. Znam, Karlovac je na 5830 m nadmorske visine i udaljen je od glavnog grada 8 sati leta F16-icom u punoj brzini. Nazvao sam Iskon i objasnio da u zgradi imam postavljenu optiku (valjda, nisam otvorio kanalice) i koliko znam T-HT je njihov vlasnik pa sam mislio… nisam niti do vršio rečenicu, a agentica je rekla neeeeeeee, vaša maksimalna brzina je 10 MBps, ali mi garantiramo XY % brzine. Onda sam se pravio važan i objasnio kako radim u akademskoj zajednici i da sam čuo da imaju CARNET pakete… odgovor je bio daaaa imamo, ali oni su ograničeni na 3 MBps! I eto, sad čamim čekajući da VDSL stigne do mojeg udaljenog grada i zgrade. Btw, imao sam privilegiju biti korisnik T-HT usluga i nakon tog iskustva sam zaključio da ću radije surfati po birtijama i kladionicama nego se vratiti u njihovo okrilje. HT-om sam prošao sve – od smješkanja i tapšanja po ramenu, preko svađa do reketarenja, ucjena i konačnog bijega u slobodu!

 • kova

  Škegro je kralj, 😀
  triba si stavit onu sliku di jede sladoled, 😀
  …nedavno san razbia S5 i na ženu produžia ugovor i uzea G3 za male pare…plus šta bi tarifa tribala bit jeftinija…….ali je sve to bilo nekako nedorečeno, baš me zanim jesu li me zajebali…..pa ćemo u obračun

 • Toki

  Lajk za članak!
  No kako operateri kradu nas, ne bi mi bili Hrvati da i mi ne krademo njih. Nažalost uređaji više nisu tako povoljni jer je tu bilo dosta prevara (uzimanje uredaja na socijalne slucajeve, umiruce slucajeve, krađa identiteta), a pravosuđe nam je u banani.

 • Ivooh1

  Najveći problem trenutno je što nema nikakvoga ulaganja na selu , svi veči gradovi imaju ok Internet (uglavnom) dok selo nema upravo zbog malog broja korisnika a velikog troška ulaganja u opremu ,mi smo 90te platili telefon 2500 dm i od onda nisu kod nas uložili jednu lipu , nedavno su me zvali iz ht-a da se vratim kod njih , moj im je odgovor bio da kad mi ponude brzinu iznad 30 mbit nek me nazovu , inače parica mi ima max 8,5 mbit

 • Simon_says

  Što se tiče polaganja, pitaj montažere koji su išli odmah iza vojske. Bilo je čak slučajeva da su bili pod paljbom. A tad su građevinari bili oni Rojsovi i oni su kopali, a montažeri polagali kablove. Nakon rata Hrvatska je imala najmoderniju međumjesnu infrastrukturu u Europi. Sve je bila optika.

 • Simon_says

  Ti si dobar. Ja u Zagrebu imam max 7,5 mbit.

 • JFK

  LOL Malo si polupao lončiće.
  Postavljali su vojnu vezu ili su krpali postojeće kablove razvaljene u ratu. I baš su u ta 4 dana Oluje morali postavit optiku, kako bi babe u Kninu mogle surfat po najvećim brzinama u Europi?

  Šta sve neću čut pa to je divota

 • sergiop1

  Ispravak: HDZ i Škegro prodali su prvih 35% i još su dodali klauzulu o pravu DT-a da naknadno kupi još najmanje 16% što su nažalost Račan i SDP prodali kad su došli na vlast.

 • Da, istina. Zamijenio sam bio brojeve. Sad je ispravljeno, hvala. Inače, Račanova vlada je mogla štošta učiniti da ispregovara bolje uvjete nakon što je HDZ sišao s vlasti, a očito nisu učinili ništa.

 • Loris

  Hvale vrijedan članak, temeljit, istinit i jasan. Treba još znati da DT kao vlasnik HT u Njemačkoj i 4 puta više zaposlenih po broju priključka jer vlada Njemačke čvrsto uvjetuje socijalni mir u Njemačkoj, pa se prema visini dividende DTa odobrava ili ne min. broj zaposlenih u DT-u. Njemici imaju 6 puta manji trošak mjesečnih izdanja za TK usluge od Hrvata, prema količini usluge i postotku na prosječnu plaću. Zaključak, Njemci imaju 6 puta jeftinije fiksne usluge od Hrvata sa 4 puta više zaposlenih po broju priključaka od HT-a . Znači dobit za izvlačenje iz RH se maksimira .
  HT kao najveći reketar, preko konekcija, u RH tako reketari i VIP i TELE 2, ako gledamo da svi ostali ( Optima, Iskon…) su u njegovom vlasništvu, te najveća sprednja o slobodnom tržišta u RH je upravo konkurencija mobilnih ili fiksnih TK usluga.
  Kada je Milanović to napokon shvatio i poželio izgraditi novu mrežu u nadležnosti HAKOM-a, A. Merkel je expresno urgirala i to ucjenom zaustavila .
  Međutim kada znamo da za domovinski rat u RH najveći dobavljači oružja su bili redom ; Slovenija, Vatikan i Švicarska, čemu čuđenje svega ostaloga.

 • Loris

  Što imaš misliti kada postoje tablice činjenica koje suprotno govore ?

 • Loris

  HT reketari VIP i Tele 2 preko konekcije , o čemu govoriš

 • rabak

  Meni u mom selu Bogu iza nogu negdje između 4 i 5 mbps…

 • repo

  Pa tko drugoi ima monopol?

 • pleniglacial

  Treba kriviti kapitalizam kao takav, jer on vodi cijeli ljudski rod u propast: moralnu, ekološku, a na kraju i ekonomsku.

 • jook

  Treba kriviti HDZ, SDP, Keruma, Bandića, Todorića i tome slićno koji običnim građanima nabijaju poreza, a velikim igračima se sve oprašta

 • Danko

  Koliko nas PLJAČKAJU naši mobitel operateri…. pogledajte ovaj link

  https://www.ortelmobile.de/en/rates.html#land-108

  Ortel mobile ( Njemačka) – dakle cijena poziva sa vašeg MOBITELA iz Njemačke prema Hrvatskoj je 3 Centa/min ( + uspostava poziva 0,29€)

  Isti taj operater u roamingu ( kod dođem u HR) ima cijenu 9 Centi/min prema SVIM EU zemljama ( bilo mobitel ili fiksni tel) i to BEZ USPOSTAVE POZIVA 🙂 – dakle s njemačkom karticom zivkam po Hrvatskoj po 9 Centi

 • Loris

  Vjerojatno će u narednih 30 dana Mob.hr dobiti za vrat Poreznu Upravu ili sl. institucije prisile, da ih nauče gdje im je mjesto i da se istina ne piše.
  Srećom za Poreznu Upravu jer na raspolaganju imaju Porezni zakon prepisan iz SFRJ zakona, a koji ima dovoljno dvosmislenih članaka da stranku uvijek proglase krivom. Tako da izjave sve sam radio po ZAKONU su smiješne , jer zakon može se tumačiti ii ovako i onako, prema potrebi.

 • Mogu oni slati koga žele, ali istinu neće zaustaviti. To su već mogli vidjeti na primjeru Indexa i nekih drugih medija, a u doba interneta najmanji je problem poslovanje preseliti izvan ove vukojebine.

  Inače, mislim da im je najbolje blokirati medije koji im ne idu na ruku, kao što to radi Kolindin prijatelj Erdogan. 🙂

 • Magic in the summer

  Nikad čuo za Ortel mobile. Nemam nikog u Njemačkoj (“tetku u Hamburgu”), pa mi pozivi prema Hrvatskoj ne znače baš ništa. U roamingu trošim tarifnu opciju + naknadu za roaming, a to je propisano u cijeloj EU. Cijene u Hrvatskoj neću ni spominjati jer niti ne plaćam uspostavu poziva.

 • nemo

  Bio na t-com-u u vrijeme kada je 1 GB koštao 100 kuna, sa pretplatom. Iskoristio prvu priliku da odem od njih. Kap koja je prelila čašu: Na moju kritiku o neispunjavanju obećanog sa njihove strane odgovor njihove službe za korisnike: sami ste krivi, vi ste to krivo pročitali, shvatili! I još se bab.. starija gospođa izdere da što bi ja htio?!

 • Najjstarija djeca

  Odličan članak.Sve je kod nas ni sim ni tam.Mobilni operateri su zakomplicirali tarife da je to magija za običnog čovjeka…te imaš minute,te nemaš poruke,te imaš megabajte,te nemaš 4G,te ima uspostava te nema,te se”jedinice” dijele na ovo i ono…
  Isto mislim da usko surađuju i zajednički formiraju cijene.Tako da neki imaju tarife koja uključuje 500 mb po brzini od 225 mb/s a drugi nude 4gb na 3G mreži….
  Oni to rade jer mogu,a dozvoljava im država.
  Slovenci dobiju 20gb za 120 kn od Ht-a a moj stari je par tisuća DM platio svoj fiksni priključak i još je sa konjima morao šlepati stupove do sela na nepristupačnom terenu.
  I mislim da teleoperateri ne poboljšavaju svoje mreže radi toga da budu svima dostupne nego da imaju što više kandidata za masno plaćanje usluga.

 • Magic in the summer

  Nezahvalno je odgovarati na ovakve poruke, ali hajde:
  – Oni to mogu raditi jer im ljudi (ti i ja) plaćaju za to. Da ljudi ne plaćaju, cijene bi bile drugačije. Pogledaj smanjenje broja korisnika na pretplati tijekom godina na HAKOM-ovim stranicama, pa će ti biti jasno zašto žele zadržati postojeće pretplatnike i privući nove (one koji ne shvaćaju da tako mahon prolaze skuplje, mada ima primjera u raznim akcijama kada se da proći sasvim ok). A pojedinci se baš uporno ne daju i pošto poto moraju biti na pretplati iako za nju nemaju novca. Jedne je sram reći da su korisnici usluga na bonove jer je to tobože usluga za klošare (ne jednom sam to čuo svojim ušima), a drugi imaju iracionalni strah da neće moći nikoga nazvati ako potroše sve s računa (112 može uvijek nazvati)
  – Operateri poboljšavaju svoje mreže i jako to osjetim u svakodnevnom radu. Paralelno koristim 2 mreže jer jednu testiram i kanim prijeći na nju, a ovu dosadašnju ću napustiti, pa vidim što je i kako s mrežama.
  – Sad je turistička sezona i opet će biti nezadovoljnih da u ovih mjesec i nešto sitno mobilni internet neće biti na visini očekivanje i sl.
  – Korisnik sam usluga na bonove. Bio sam pretplatnik. Nikad više osim ako mi život bude ovisio o tome.

 • Rhaenys

  Mene također već duže vrijeme naročito ljuti to što kod nas operateri uopće ne subvencioniraju mobitel kad se ugovori pretplata. A i pretplata im je dosta skupa i sve se to ne isplati.
  Ja sam si taman izračunala, da ako bi i uzela pretplatu, vjerojatno bi trošila bar 50 kn više nego sad na bonove. No čak i da je jednako, izračunala sam da bi na mobitel koji sam htjela, dobila 300 kn više popusta (sveukupno, kad zbrojim ono što plaćam na početku i rate na mobitel), nego što taj mobitel mogu kupiti u dućanu. Ne kod operatera, naravno, nego u ostalim dućanima.
  Dakle, trebala bi platiti skuplju pretplatu, no i da to zanemarimo, ako im se obvežem da ću im plaćati taj iznos pretplate na 2 godine, oni meni daju 300 kn popusta na mobitel jedva? To nije ništa. Za 2 godine mogu npr. možda i pojavit se nove pretplate, i pojeftinit cijene, i ja da se obavežem na toliko zbog 300 kn? Nema šanse. Uzevši u obzir da su pretplate skuplje, na kraju bi bila još bar oko 900 kn na minusu, nego da sam ostala na bonovima i uzela mobitel iz dućana. MIslim da nije potrebno napisati što sam izabrala.

 • Rhaenys

  Zaboravila sam još napisat, preporučila sam svojoj mami da s pretplate pređe na bonove, i sad s istim korištenjem, plaća bar duplo jeftinije. Baš smijeh kod nas, neisplative pretplate s nikakvim popustom na telefone.

 • tony

  Nažalost mob.hr se uključio u predizbornu kampanju 🙁 zašto ovaj članak baš sada?? ko zna čitati između redaka i malo kritički osvrnuti se na navedeno može se dobro vidjeti o čemu se radi, a da su uspjeli u tome vidi se i iz nekih komentara :(( Nemam naviku komentirati iako na ovaj portal svakodnevno dolazim, al ovo me razočaralo, gadi mi se da se politika upetljala ovdje….u dublje rasprave neću ulaziti, mogli bi raspravljati do besvjesti….pozdrav

 • Edek

  Kad smo vec kod operatera, savjeti iz prve ruke? Imam tarifu u tmobileu, signal mrak, brzina mrak, cijena prelosa. Da li mi se isplati preci na drugu mrezu, i koju? Kakav je signal na tele2, bonbon? Najbitniji mi je net i to najmanje 5 gb, zivim na Kvarneru. Hvala unaprijed

 • Joj micek, evo da odmah i to raščistimo. Kad već spominješ izbore, Mob.hr poziva na bojkot istih. Osobno zastupam onu tezu da izbori u suštini ne mijenjaju ništa, inače bi bili zabranjeni.

  Zadnji izbori na koje sam ja izašao su bili oni 2000. Dakle, tko god uzjaše na vlast, ja više nemam grižnju savjesti da sam mu pomogao.

  Još jednom, nemojte izaći na izbore, jer na taj način bandi (bilo koje boje) samo dajete legitimitet.

 • SK

  Krešo, kapa dolje.
  Inače sam na portalu redovito ali rijetko komentiram no kad vidim kako neki ljudi reagiraju na odlično napisan članak smuči mi se. A sve šta je napisano su gole činjenice i naša realnost.
  Iako je članak vezan uz temu portala uopće ne bi bilo loše pisati osvrte i na neke druge teme, kojih si se i sam dotakao u ovom tekstu. Jednostavno živimo u prebizarnoj državi da se razne kretenarije ne izdvoje u obliku komentarskog osvrta i rasprava. Zato, nadam se više ovakvih tekstova s tvoje strane te puna podrška!

 • Dante

  tko ima keša, taj ga kupi (i na njušci), tko nema, otplaćuje na rate (na pretplatu) gdje dođe nešto jeftinije nego na bonove ili isto, sve zavisi o mobitelu koji se kupuje. možda je za neke to šok, ali izgleda su praošla ta vremena kada se mogao mobitel dobiti za sitne novce pod uvjetom pretpalte 24mj…

 • Odličan članak. U sljedećim vijestima: Država zatvorila mob.hr zbog -unesite neki sebi smiješan razlog-
  Inače za one koji žele malo više saznati o privatizaciji nakon 90tih, Weight of chains na Youtubu, dobar dokumentarac kako su nas vlade uništile i rasprodale

 • tomislav

  @Ewa

  Ja sam u samom centru Zagreba. Jedva 10mbps…
  Doduše prošle godine sam im dao potpis da uvedu optiku.
  Ali do prošle godine je bilo “premalo zahtjeva i neisplativost vući u strogi centar je su većinom starčeki”

  Naravno, Iskon i dalje neće provlačiti a na t.com ne idem..

 • kinez

  Svaka cast na ovakvom clanku. Sve stoji i da se puno toga skuziti tko nije do sada. Zalosna je samo jedna stvar, a to je da se ovakvi kvalitetni clanci citaju na jednom portali koji pise o mobilnoj tehnologiji, a da glavni portali u drzavi pisu o tome u kojoj se pozi slikala severina dok je slala i da necemo vjerovati sta je xy napravio kada je vidio da je xz prdnuo. Dok god ima budala koje nasjedaju na takve gluposti i zanimaju ih severine i ine gluparije, necemo nikad naprijed. Nazalost.

 • Simon_says

  Ja sam na bonbonu, 5GB mjesečni paket na 4g (kad ga ima). Ako imaš tmobile, onda imaš i bonbon.

 • Mate

  Dioptrija skočila za 3 broja, ali se isplatilo pročitati.

 • Marco

  Ja imam Iskon jer mi nude 30 Mbps dok T-com čija je centrala ne može više od 10 Mbps. Pametnom dosta.

 • Bok

  Dobar tekst clanak

 • THK

  Sretniče. Meni ne ide iznad 2.5

 • THK

  Ja recimo pužem na 2.5 megabita ali ne zato jer je T-Scum loš, nego jer je infrastruktura iz doba Marka Antonija

 • nemo

  Masa njih je umjesto izlaska na izbore izašla iz države! I, gle čuda, mogu/smiju raditi i čak im i plate za rad!? A poštenim radom mogu nešto i uštedjeti!?

 • bubimir13

  Ma bravo sinovci, hvalite se nečime što bi vas debelo posramilo da vidite cost benefit toga što plaćate.

 • vucko

  To se vraca dug od 91.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]