Biznis

Zbog sankcija i ograničenja izvoza strojeva u Kinu, ASML upozorio na nove rizike za svoje poslovanje

ASML, najveći svjetski proizvođač litografskih strojeva, presudnih u proizvodnji računalnih čipova, a ujedno i najvrjednija europska tehnološka kompanija, danas je izrazila zabrinutost za budućnost poslovanja, prenosi Reuters. U najnovijoj objavi za medije, ASML ukazuje na nove rizike koji ugrožavaju njegovo poslovanje zbog sve većih restrikcija koje su im nametnute na izvoz svojih proizvoda kineskim kompanijama.

Naime, nizozemska vlada je, pod političkim pritiskom američke administracije, ASML-u još 2019. godine zabranila izvoz EUV litografskih strojeva u Kinu, dok je izvoz manje naprednih, DUV strojeva, pod stalnim nadzorom i konstantnim smanjenjem kvota za izvoz. Nakon što je prodaja DUV strojeva u 2023. godini smanjena za 15%, ove godine će ju restrikcije smanjiti za dodatnih 10%, navodi se u priopćenju.

Nije tajna da je ASML već nekoliko puta pokušao lobirati kod nizozemske vlade da im se omogući normalno poslovanje, temeljeno na tržišnim principima, no politički pritisci iz Washingtona očito imaju jači utjecaj. ASML je do sada u više navrata upozorio da ovakva politika ugrožava njegovo poslovanje, a ujedno utječe i na sve veći trgovinski deficit između Kine i Europske unije. Ironično, upravo EU se u posljednje vrijeme žali na rastući deficit, dok s druge strane ograničava izvoz vlastitih proizvoda u Kinu.

Povezano: Post festum: Preseljenje proizvodnje čipova na Zapad sad je i službeno postalo labuđi pjev

Kineski proizvođači su ovo smanjenje uvoza iz Nizozemske donekle premostili uvozom strojeva iz Japana, odnosno od proizvođača kao što su Canon i Nikon, međutim, samo je pitanje vremena kad će američka administracija i na japansku vladu izvršiti pritisak da učini isto.

Kineske vlasti su istovremeno snažno povećale subvencije proizvođačima čipova, od kojih je najveći SMIC, što je rezultiralo osjetno ranijim lansiranjem 5-nanometarskog čipa za Huawei i 5G modema, nego što su to predviđali kreatori sankcija, odnosno politike na Zapadu.

U ASML-u također navode da će aktualna politika sankcija, pritisaka i ograničenja izvoza samo dodatno pomoći kineskim proizvođačima litografskih strojeva, kao što je, primjerice, SMEE (Shanghai Micro Electronics Equipment). S obzirom na cjelokupnu situaciju, i ovdje je pitanje vremena kad će SMEE doseći tehnološku razinu ASML-a, a tada će uloga potonjeg biti nebitna.

Iz ovoga proizlazi da će sankcije kineskim kompanijama najveću štetu dugoročno počiniti upravo onima koji ih uvode, dakle SAD-u, a Europa će još jednom ispasti kolateralna žrtva.