BlackBerry 10 zvan čežnja i drugarski pozdrav RIM-u

Priča o BlackBerry 10 operativnom sustavu i budućim uređajima koji će biti temeljeni na istom poprilično se otegla i trenutno zalazi u fazu kada kod novinara/blogera/analitičara i inih zainteresiranih skupina polako izaziva zamor. Nakon što je lansiranje cijelog novog eko-sustava odgađano nekoliko puta, danas smo saznali da se uređaji nalaze na testiranju kod 50 operatera širom svijeta. Odlično, rekao bi jedan od oba BlackBerry korisnika, koliko nas je još ostalo, no ponovo se postavlja dvojba hoće li uređaji biti spremni u prvom kvartalu 2013. godine, kao što prilikom posljednje promjene plana najavljeno.

Da, ima nas koji još uvijek slijepo vjerujemo da će novi BlackBerry 10 ipak zaživjeti, jer u suprotnom ostajemo bez odličnih uređaja s QWERTY tipkovnicom i pouzdanih servisa koje smo godinama s užitkom koristili.

U međuvremenu je RIM (proizvođač BlackBerryja) izgubio mnogo korisnika, a što je najgore po ovu kompaniju, čak su se i poslovni korisnici počeli okretati drugim platformama. Nećemo se sada vraćati u povijest i spominjati sve loše poteze koje je kompanija učinila kako bi konkurirala Appleu i njegovom iPhoenu, ali ne možemo ne primijetiti dodatno pilanje grane na kojoj sjedi. Naime, radi se o nedavnoj najavi da BlackBerry 10 uređaji u startu neće podržavati BES (BlackBerry Enterprise Server) sustav, tj. ono na čemu se praktički kompletno dosadašnje poslovanje temeljilo.

Dakle, radi se o potpuno novom pristupu, gdje se novim eko-sustavom cilja na “široke narodne mase”, a poslovi korisnici očito padaju u drugi plan. Halo RIM, zar zaista mislite da ćete novim uređajima i operativnim sustavom kvalitetno napasti tvrđave iOS i Android?

Moram priznati da me ova situacija u izvjesnoj mjeri podsjeća na Nokijin “strateški zaokret” prema Microsoftovom teritoriju, kada smo u startu predvidjeli da se radi o samoubojstvu. Možemo sada ponovo diskutirati o tome kako Nokia još uvijek “ima šansu”, no kolika je šansa da se vrati na poziciju koju je imala prije “strateškog zaokreta?” – Nikakva! Koliko je cijena dionica u međuvremenu pala? Koliko je radnika otpušteno? Koliko je tvornica zatvoreno? Koliko je nekretnina rasprodano? Kada nađemo točan odgovor na ova pitanja vidjet ćemo da je Nokia već neko vrijeme na samrtnoj postelji i diše uz pomoć respiratora. Koliko će dugo još izdržati ne želim nagađati, no možda se dogodi i nemoguće. Možda ih Widnows Phone 8 “vrati” među vodeće… Yeah Right! Kompanija će na kraju vjerojatno biti rasprodana “u dijelove,” s mogućim otkupom branda “Nokia” od strane neke druge kompanije, a Stephen Elop će zasigurno konkurirati za Guniessovu knjigu rekorda kao najgori izvršni direktor.

No, vratimo se RIM-u. Što se u međuvremenu dogodilo s RIM-om? Nećemo računati pad cijene vrijednosnica niti gubitak tržišnog udjela. Ono što je za RIM najpogubnije jest pad povjerenja postojećih korisnika kao i novih potencijalnih kupaca njihovih proizvoda. Zato ‘ajmo cijelu stvar pogledati iz perspektive “običnog korisnika” kakav je i moja malenkost.

BlackBerry uređaje i BlackBerry internet servis koristim više godina, a u počecima mog oduševljenja ovom zemljom čudesa, iPhone i Android su bili u povojima. Godine su bile potrebne dok ova dva eko sustava postignu razinu upotrebljivosti BlackBerryja, barem kada je u pitanju komunikacija putem E-maila i instant messaging servisa. Štoviše, BlackBerry tarife bez kojih BlackBerry uređaj gubi smisao u startu omogućuju neograničen data plan, što je korisnicima ostalih platformi još uvijek nedostupno. Ipak, prednosti flat interneta na BlackBerryju nisu tolike koliko će neupućeni možda pretpostaviti jer ta tarifa ne podržava streaming videa niti su podržani VoIP servisi. Dakle, flat služi isključivo za mailove, chat i surfanje na web pregledniku koji je i na najnovijem BlackBerry 7 OS-u debelo ispod upotrebljivosti jednog Safarija na iPhoneu ili Chromea na Androidu.

Ove dvije platforme su se u međuvremenu razvile i smjestile iznad BlackBerry OS-a te ga po ukupnoj  upotrebljivosti sada debelo nadmašuju. To su uvidjeli i u RIM-u i krenuli u razvoj potpuno nove platforme, odbacujući pritom praktički sve prethodno, slično kao što je Nokia učinila sa Symbianom. Naravno, mi najzadrtiji korisnici BlackBerryja i dalje ne prihvaćamo realnost i svim se silama trudimo ostati vjerni platformi koja nas je godinama izvrsno služila. No, i tu su se počeli javljati problemi jer je RIM očito previše fokusiran na razvoj nove platforme, a istovremeno zanemaruje kvalitetnu podršku za postojeću i time svakodnevno gubi cijelu vojsku korisnika. Ovdje ću samo navesti banalan primjer Google Talk aplikacije (razvijena je od strane RIM-a, a ne Googlea i radi preko blackberry.net APN-a) koja se zadnjih godinu dana konstantno odspaja, s nemogućnošću automatske rekonekcije. Za jedan sustav kao što je BIS/BES, ova situacija je zapravo smiješna, jer se čitava BlackBerry filozofija temelji na pouzdanosti online sustava komunikacije i sigurnosti.

Također, politika naplaćivanja posebne tarife za primanje/slanje mailova i surfanje internetom prilično je zastario koncept, čak i kad se radi o poslovnim korisnicima, pa očekujemo da novi BlackBerry 10 bude dostupan svima. Iskreno, volio bih da BlackBerry 10 zaživi u punom smislu riječi, ali znamo da srce i razum igraju odvojene utakmice.

Koliko će korisnika do lansiranja BlackBerryja 10 RIM još izgubiti, ne znam, ali zbog određenih frustracija i općeg gubitka smisla postojanja BlackBerry uređaja, jednog sigurno hoće. Tko zna, možda se RIM u budućnosti ponovo podigne na noge i meni kao običnom korisniku ponudi ono što mi je korisno i zanimljivo. Isto kao što će Nokia, jelte, s Windows Phone 8-icom ponovo zasjesti na tron.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT