HTC Desire 12 Plus – Recenzija

Skoro čitavo desetljeće od prvog Desirea, HTC ne odustaje od ovog imena. Tako na našem najnovijem testu imamo model pod imenom HTC Desire 12 Plus, koji s izvornim Desireom ne dijeli puno toga zajedničkog. Top modeli su odavno dobili neka druga imena, dok je Desire ostalo rezervirano za srednji i niži cjenovni razred.

HTC Desire 12 Plus možemo svrstati u srednje-niži, budući da mu cijena vrti oko 2000 kuna. Dolazi sa 6-inčnim zaslonom, a pokretan je Qualcommovim Snapdragonom 450 u kombinaciji s 3 GB RAM-a. Fokus ovog uređaja je na velikom zaslonu i kameri, koji bi za relativno malu cijenu trebali pružiti solidno korisničko iskustvo.

Koliko je Desire 12+ u svojoj misiji uspješan, odnosno koliko smo njime zadovoljni i kakve je dojmove na nas ostavio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
158.2 x 76.6 x 8.4 mm

Masa
157 grama

Zaslon
6,0″ IPS LCD, 1440 x 720, 268 ppi

SoC
Qoalcomm Snapdragon 450

CPU
8 x Cortex-A53 1,8 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, micro USB

Brzo/bežično punjenje
Ne/Ne

Otporan na vodu
Ne

OS
Android 8.0 Oreo

Kamera
13 MP, f/2.2 1080p + 2 MP bokeh

Prednja kamera
8 MP, f/2.0

Baterija
2965 mAh

Cijena

Ustupio
HTC

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Slabašan procesor

Iznimno lagano kućište
Stari micro USB utor umjesto novog USB-C

Dual SIM + MicroSD

Solidna kamera za cjenovni razred

Dizajn, kućište i rukovanje

Mnogo je 6-inčnih uređaja koji danas nalikuju jedan drugome, pa se tako ni Desire 12 Plus nema čime posebnim podičiti k. Donekle je primjetna sad jer izgled u pitanju. Staklena pozadina s akrilnim premazom će u mnogim trenucima sjajiyi i privlačiti poglede, no cijena toga su tragovi prstiju koji su u svakom trenutku vidljivi. S prednje strane, kao što je već rečeno, uređaj nalikuje na masu drugih, no pohvalno je što dolazi bez zuba, koji je inače odlika većine ovogodišnjih Androida.

Generalno, uređaj odlično leži u ruci, a dimenzijama otprilike odgovara OnePlusu 6 i mnogim drugim modelima sa zaslonima dijagonale oko 6 inča. Važno je reći da nema oštrih rubova koji inače znaju biti neugodni za prste, a zahvaljujući odabranim materijalima, prilično je lagan. 157 grama za 6-inčni smartfon je izvrsno postignuće i uređaj ćete kao takav bez poteškoća nositi čak i u džepu košulje.

Fizičke tipke nalaze se na logičnom mjestu, tj. na desnom boku, dok se na lijevom smjestila ladica, odnosno utor za SIM i memorijsku karticu. Na dnu kućišta smjestio se zvučnik, koji je samo jedan, dakle nema stereo zvuka, a pored njega 3.5mm audio utor i stari micro USB utor za povezivanje i punjenje, no o otme nešto kasnije.

Poleđina je klasika. Dvostruka kamera u gornjem desnom kutu, pored nje bljeskalica i dodatni mikrofon, a malo ispod čitač otisaka prstiju i HTC logo.

Zaslon

HTC Desire 12 Plus, kao što je već rečeno, dolazi s relativno velikim zaslonom dijagonale 6 inča, ali i novog 18:9 omjera stranica. HTC je jedan od onih proizvođača koji ostaju vjerni LCD zaslonima, pa je tako i u slučaju najskupljeg modela Desire 12+. Uostalom, ako na top modelu još uvijek guraju ovu tehnologiju, nema razloga da ju ne primijene i na jeftinijima. Da ne bude zabune, IPS zasloni nisu toliko lošiji od AMOLED-a, koji postaju sve popularniji, ali i među njima postoji razlika, tako na ovom modelu nećete vidjeti Super LCD kakvog smo upoznali na U12+, već njegovu jeftiniju varijantu, koja je nešto lošija, ali još uvijek na nivou cjenovnog razreda.

Vidljivost i čitljivost nisu problem, ali bi neki mogli prigovoriti na njegovu 720p rezoluciju. Naime, čak i jeftiniji modeli već neko vrijeme koriste 1080p, tako da ovih 1440×720 s gustoćom točaka od 268 ppi dolazi kao malkice hladan tuš. Osobno nemam problema s ovom rezolucijom, dapače, procesor s njom lakše obrađuje grafiku, o čemu ćemo nešto kasnije, ali je jasno da je ova rezolucija odavno ispod standarda čak i ove cjenovne kategorije.

Hardver, performanse i povezivanje

Snapdragon 450 kao pokretački stroj ovog uređaja nije nešto što će vas zalijepiti za sjedalo. Radi se o procesoru, namijenjenom manje zahtjevnim korisnicima i ugrađuje se u cjenovno pristupačne uređaje. Kao takav, sasvim solidno ispunjava svoje osnovne zadaće, kao što je svakodnevna upotreba web preglednika, aplikacija za chatanje, komunikacije putem mailova i društvenih mreža, ali i gledanje videa.

Naravno, zavrtjet će i pokoju igru, ali na one grafički najzahtjevnije nemojte računati. Zapravo, neke od njih će čak i fino pokretati zbog relativno male rezolucije zaslona, no najnovija „Asphalt 9: Legends“ baš i nije pokazala razinu igrivosti kao na uređajima s boljim procesorima. 3 GB RAM-a će biti sasvim dovoljno najvećem broju korisnika, tako da za multitasking ne trebate brinuti. Odjednom će u memoriji držati veći broj aplikacija, ovisno o njihovoj prirodi, koje će u svakom trenutku biti spremne za akciju.

Ono što nas nije oduševilo je količina interne memorije. Od inače ne baš izdašnih 32 GB, na raspolaganju je oko 22 GB, što se vrlo brzo napuni ako ne pripazite s glazbom ili fotografijama, a pogotovo ako snimate puno videa. Jasno, spas je memorijska kartica za koju postoji posebni utor, pored dvostrukog utora za SIM kartice. Dakle, ovdje možete koristiti dvije SIM kartice u kombinaciji s memorijskom.

Uz uobičajene načine povezivanja, HTC Desire 12+ donosi stari micro USB utor, što je u 2018. godini zapravo nevjerojatno. Ne možemo naći suvisli razlog za ugradnju ovog starog standarda, ali je zato još uvijek prilično velika vjerojatnost da ćete, u hitnim slučajevima, još uvijek lakše užicati micro USB, nego USB-C punjač.

Softver i sučelje

HTC Desire 12+ temeljen je na Androidu 8.0 Oreo, a povrh njega dolazi tradicionalna HTC Sense nadogradnja sučelja, koja je vremenom doživjela pročišćenje. U odnosu na starije HTC-ove modele, novo korisničko sučelje je sličnije izvornom Androidu i prilično je fluidno. No ipak, bez obzira što će većina s ovakvom brzinom biti zadovoljna, treba reći da u istom cjenovnom razredu postoje objektivno brža sučelja, kao što je npr. na MIUI (Xiaomi) ili čak Noa launcher (na Noa uređajima).

U centru pozornosti je tzv. HTC Sense Comapanion. Radi se o svojevrsnom asistentu koji prikuplja podatke o vašem korištenju uređaja i sugerira određene radnje. Prijavit će vam broj aktivnih aplikacija u pozadini, izvijestiti vas o bruju učinjenih koraka, a ovisno o mjestu gdje se nalazite, preporučiti vam neke lokane sadržaje.

Krajnji lijevi zaslon donosi BlinkFeed, mjesto na kojem možete pratiti vijesti, no za razliku od sličnih rješenja nekih drugih proizvođača, jednostavno možete podešavati sadržaj, koji je čak i lokaliziran. U zadnje vrijeme je dosta popularan i Google News, koji je sve dosadašnje Googleove slične pokušaje objedinio, no ako već imate HTC, svakako dajte šansu BlinkFeedu.

Dobra je stvar što HTC više ne razvija dvostruke aplikacije, već koristi postojeće Googleove (npr. Google Docs), čime se znatno štedi na prostoru. Dakle, uređaj ne dolazi s bloatware aplikacijama, kao što je to nekad znao biti slučaj, ali zato nalazimo predinstalirane razne alate poput File managera, svjetiljke i sl.

Kamera

HTC Desire 12+ dolazi s dvostrukom 13+2 MP kamerom, gdje potonja služi isključivo za dobivanje bokeh efekta. tj. zamućivanja pozadine. Osigurava više žarišnih točaka, zbog kojih je moguće određivati koji dio fotografije će se biti u fokusu, a koji zamućen. Otvor blende je f/2.2, dakle ne treba očekivati spektakularne rezultate u slabijim uvjetima osvjetljenja.

Optičke stabilizacije nema, kao ni podrške za snimanje 4K videa, no u ovom cjenovnom razredu to nismo ni očekivali, iako postoje proizvođači poput Xiaomija, koji će to ponuditi i za manje novce. Sprijeda se smjestila 8 MP selfie kamera, s f/2.0 otvorom blende, koja je također u stanju snimiti 1080p video.

Sučelje kamere se prilično razlikuje od onog na stock Androidu, s većinom odabira funkcija na početnom zaslonu, čime se smanjuje potreba za korištenjem gesti. Postavke kamere nude cijeli spektar različitih mogućnosti u izboru načina snimanja, podešavanja parametara i sl.

Što se kvalitete fotografija tiče, ona je očekivano na visokoj razini u idealnim uvjetima, a isto vrijedi i za zatvoreni prostor s dobrom osvijetljenošću. Ono što se da primijetiti je nešto manja brzina okidača koja do izražaja dolazi u slabijim uvjetima, pa ćete se morati naučiti ruke držati mirno.

Fotografije obiluju detaljima i prilično prirodnim bojama, uz zadovoljavajući dinamički raspon. Uključenjem HDR funkcije svakako ćete ga poboljšati, ali i dodatno usporiti ionako relativno spor okidač zatvarač, ako se radi o lošijim uvjetima osvjetljenja. Dodatna kamera će poslužiti za bokeh efekt, koji je čak na razini skupljih modela, s jasnim granicama između objekta u krupnom planu i zamućene pozadine.

Noćne fotografije nisu spektakularne, što možemo zahvaliti relativno malom otvoru blende, ali vas neće ni previše razočarati s obzirom na krajnju cijenu uređaja. Bljeskalica dobro obavlja posao na razumnoj razdaljini pa su takve fotografije u pravilu solidne.

Video također obiluje detaljima, ali je vidljiv nedostatak bilo kakvog vida stabilizacije, koju opet, u ovom cjenovnom razredu nismo ni očekivali.

Primjeri fotografija i videa

Idealni uvjeti:

Zatvoreni prostor:

Noć:

Galeriju fotografija u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

1080p video:

Baterija

Kapacitet od 2965 mAh nominalno ne obećava puno, ali s obzirom na relativno malu rezoluciju zaslona i ne pretjerano gladan procesor, ne morate brinuti. Prosječnom korisniku izdržat će cijeli dan, odnosno od ujutro do navečer, i to uz stalno aktivnu podatkovnu vezu, uobičajeno komuniciranje putem chat apliakcija i društvenih mreže, oko sat vremena telefonskog razgovora, pola sata igranja manje zahtjevnih igara, te isto toliko slušanja glazbe i eventualno oko pola sata reprodukcije videa.

Ako još uvijek postoje oni koji isključuju mobilne podatke i uključuju ih po potrebi, takvima bi baterija mogla potrajati i nešto dulje od jednog dana, ali ne i puna dva.

Problem bi ovdje mogao predstavljati nedostatak brzog punjenja, odnosno barem ne onakvog kakvog smo navikli vidjeti i u ovom cjenovnom razredu. Tako će priloženom punjaču trebati oko dva i pol sata da bateriju napuni od 0 do 100%.

Zaključak

HTC Desire 12+ nije uređaj koji vam promijeniti perspektivu, ali je sasvim solidan igrač za prosječno zahtjevnog korisnika. Njegov veliki 6-inčni zaslon, koji je sada, istini za volju, postao neka vrsta standarda, omogućit će ugodno gledanje videa, igranje igara, ali obavljanje svakodnevnih poslova, poput rada s mailovima, chatanja, komunikacije putem društvenih mreža i sl. Neće vas iznevjeriti čak ni u težim zadacima, kao što je pregledavanje Office dokumenata, možda i pokoje jednostavnije uređivanje istih, kao ni kod korištenja u svrhu fotografiranja i snimanja videa.

Klasičan dizajn i ergonomski oblikovano kućište omogućit će dobro ležanje u ruci, a baterija osigurati solidnu jednodnevnu autonomiju.

Oni malo zahtjevniji mogli bi progovoriti na relativno malu rezoluciju zaslona, nedostatak brzog punjenja, a ukoliko niste naviknuti koristiti memorijske kartice, 32 GB, odnosno oko 20 slobodnih, bi se moglo vrlo brzo napuniti. Isto tako će prigovoriti i na relativno slabašan procesor, ali ako ne izlazite iz okvira prosječno zahtjevnog korisnika, njegove performanse bi vam trebale biti dovoljne, kao i 3 GB RAM-a

Kao nedostatak svakako izdvajamo stari microUSB utor, koji se ovdje našao umjesto već godinama prihvaćenog novog USB-C standarda.

Bilo kako bilo, HTC Desire 12+ za svoju cijenu nudi dovoljno da bismo ga svrstali u kategoriju isplativih. Iako za ovaj iznos možete naći i hardverski jače uređaje, HTC je ime koje u dobroj mjeri jamči kvalitetu i pouzdanost.

HTC Desire 12+ možete pronaći u Mobis.hr trgovini po cijeni od 1999,00 kuna.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT