iPhone 12 službeno predstavljen – stigla je podrška za 5G

Nakon mjesec dana kasnije od uobičajenog termina, Apple je danas službeno predstavio novi iPhone 12. Već na prvi pogled na nove modele, vidljivo je da nisu doživjeli veće dizajnerske promjene u odnosu na prethodne dvije generacije. Kod svih modela imamo sada već pretpotopni zub, no čini se da to Appleovu publiku ne mori previše, budući da ova kompanija iz godine u godinu bilježi odlične prodajne rezultate, a vrijednost dionica je najviša ikad.

U uvodnoj riječi, Tim Cook je naglasio da je ovo potpuno nova era za iPhone, iz razloga jer donosi podršku za 5G tehnologiju. Za vrijeme predstavljanja, naglasak je dan na podršku za milimetarski val, od čega će profitirati korisnici u SAD koji koriste npr. Verizonovu mrežu. Prema riječima predstavnika Verizona, milimetarskim valom pokriveni su stadioni, aerodromi i slična mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi u isto vrijeme. Naravno, benefite ovoga ćemo osjetiti tek kad prođe korona sezona.

Ovdje je bitno napomenuti da novi iPhone 5G koristi „pametno“, odnosno na način da je uređaj spojen na 4G mrežu, dok na 5G prebaci samo u trenutku kad je brzina zaista potrebna. Ovakav način rada bi trebao pridonijeti maksimalnoj štednji baterije.

No, krenimo redom. prvi predstavljeni model – iPhone 12 dolazi u aluminijskom kućištu, donosi 6,1-inčni zaslon, ali je uređaj 11% tanji od prethodnika, navode u Appleu. Zaslon je izražen u OLED tehnologiji s 2.000.000:1 kontrastom, a povećana je i rezolucija. Zanimljivo je da je pozadinsko osvjetljenje zaslona podignuto na 1200 nita. Zaštita zaslona je evoluirala. Naime, Apple je u u suradnji s Corningom razvio tzv. Keramički štit, koji predstavlja višestruko bolju zaštitu u odnosu na klasične Gorilla Glass zaštite. Kako će se ovo pokazati u praksi, ostaje za vidjeti.

Kao što se i očekivalo, ispod haube nalazi se novi A14 Bionic procesor, temeljen na 5-nanometarskom procesu, a sadrži 11,8 milijardi tranzistora. U osnovi sadrži šest jezgri, a trebao bi biti do 50% brži od prethodnika. Poboljšana je i komponenta umjetne inteligencije s mogućih 11 bilijuna procesa u sekundi. Poboljšan je i GPU, koji također nudi 50% veću brzinu, što će se najviše osjetiti u igrama.

Utor za punjenje povezivanje s računalom, nažalost, ostalo je i dalje na Lightning standardu.

iPhone 12 sadrži dvije kamere. Jedna je 12 MP klasična (26 mm) i optički je stabilizirana, a druga 12 MP ultraširokokutna.

Drugi uređaj predstavljen danas je 5,4-inčni iPhone 12 Mini, koji je dimenzijama manji, ali donosi praktički isti hardver, dakle A14 Bionic procesor i ostale komponente.

Treći (i četvrti) model predstavljen na današnjem događaju je iPhone 12 Pro. Dolazi u nehrđajućem čeličnom kućištu, a zaslon ima rezoluciju od 6,1 inča, dok će njegova Max verzija (iPhone 12 Pro Max) imati zaslon od 6,7 inča.

Kad su kamere u pitanju, ova dva uređaja ih sadrže tri, od kojih jedna donosi optičko povećanje od 65 mm, odnosno 2,5x. Pro modeli će također imati mogućnost spremati fotografije u RAW formatu, što znači puno više mogućnosti za foto entuzijaste, no znamo ova mogućnost u Android taboru postoji odavno. Također, još jedna stavka koju na Androidu imamo odavno je snimanje HDR videa. Vjerujemo da je Apple ovu funkcionalnost podigao na višu razinu, no za to ćemo morati pričekati da nam stigne na test.

Cijena novih iPhonea u SAD je formiran na sljedeći način: iPhone 12 Mini će koštati 699 dolara, iPhone 12 (osnovni model) imat će cijenu od 799 dolara. iPhone 12 Pro sa 128 GB interne memorije će stajati 999 dolara, a iPhone Pro Max 1099. U EU možemo očekivati slične cijene, ali u eurima, a u Hrvatskoj, zbog specifičmosti tržišta, čak i nešto više.

Uskoro opširnije…

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT