Usporedba kamera: Nokia Lumia 1020 vs. Samsung Galaxy K Zoom

DSCF3712

Nakon Nokijine duge tradicije izrade vrhunskih kamerafona i Samsung se odlučio okušati u tom polju. No, za razliku od Nokije koja je pametnim i inovativnim pristupom zamijenila potrebu za velikim zum lećama, Samsung se odlučio ugraditi upravo te velike leće koje omogućuju zumiranje bez gubitka kvalitete do 10x. Rezultat je viša kvaliteta fotografije prilikom zumiranja, ali i veće dimenzije i masa uređaja.  Treba istaknuti i da je Galaxy K Zoom nasljednik prošlogodišnjeg modela Galaxy S4 Zoom koji je imao značajno veće dimenzije od Galaxy K Zooma, što je bio i glavni razlog slabe prodaje tog uređaja.

DSCF3706 DSCF3716 DSCF3709

Nokia Lumia 1020 u usporedbi s K Zoomom je manji smartfon i puno ugodniji za držanje u ruci. Pozadinske leće zbog prethodno spomenutog manjka pomičnih dijelova su puno manje izbočenije i u ruci mobitel djeluje dosta kompaktnije. Kao što je već i poznato, Nokia se odlučila na primjenu tkz. tehnologije oversamplinga koja kod zumiranja koristi veliki senzor od 41 megapiksela u svojoj punoj rezoluciji, čime se omogućuje zumiranje do 3x bez ikakvog gubitka kvalitete fotografije. Samsung se odlučio na klasičniji pristup, pa se za zumiranje koristi klasičnom optikom zbog čega je kod najvećeg zuma ukupna debljina mobitela iznosi i preko 4 cm. Također treba napomenuti da ovaj klasičan pristup zumiranju ima i jedan značajniji nedostatak – a to je da manje svijetla pada na senzor ako se zumira na maksimalnu vrijednost. Zbog toga će zumirane fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja biti dosta tamnije u odnosu na Lumiju 1020.

DSCF3712 DSCF3722 DSCF3718

No, najbolji test kvalitete senzora i softvera Lumije i K Zooma su upravo snimljene fotografije, pa krenimo s pregledom dnevnih fotografija.

Dnevne fotografije

Nokia Lumia 1020

Samsung Galaxy K Zoom

Prvo što ćemo analizirati su mogućnosti zumiranja oba uređaja. Lijevo vidimo crop fotografije s 1020,a  desno je s Galaxy K Zooma.

crop_2 crop_2S

Kao što je jasno vidljivo – desna fotografija je ispala puno bolja. Oštrina, kvaliteta boja i manjak digitalnih artefakata su evidentno na strani Galaxy K Zooma, što i nebi trebalo čuditi obzirom na pravi optički zum kojeg posjeduje. Nokijina fotografija nije loša, ako bi je direktno uspoređivali s konkurentskim uređajima koji jedino mogu digitalno zumirati, no u odnosu na optički zum kvaliteta je očigledno na strani Samsunga.

crop_3 crop_3S

Slijedi još jedna fotografija na kojoj se s udaljenosti od otprilike 3 metra fotografirala skulptura s pripadajućim natpisom. Samsungova fotografija je u potpunosti čitka, dok je Lumijina izgubila velik broj detalja, pa je i natpis puno slabije čitljiv.

crop_4S crop_4

I donosimo još jedan crop u kojem je snimljena ploča s tekstom na udaljenosti od otprilike 5 metara. Kao i u prethodnik fotografijama, tako i u ovoj je kvaliteta na strani optičkog zuma ugrađenog u Galaxy K Zoom.

No, osim zumiranih fotografija, pogledajmo kako se uređaji ponašaju u normalnim uvjetima fotografiranja.

crop_1 crop_1S

Prema ovim cropovima, Lumijina fotografija je ispala puno bolje. Kontrast i kvaliteta boja su na strani Nokijinog smartfona, kao i dinamički raspon koji je najbolje vidljiv u dijelovima fotografije gdje su vidljive sjene. Samsung kao i na prošlogodišnjem modelu ima boljku prevelike ekspoziranosti fotografija pri jačem suncu, pa se nadamo da će to Samsung riješiti nekom od sljedećih nadogradnji.

crop_6 crop_6S

Slijedi još jedan crop koji prikazuje superiornost Lumijinog oversamplinga. Zbog sažimanja više piksela u jedan “pročišćen”, pogledajte koliko je detaljnija fotografija na lijevoj strani. Također su i boje puno pravilnije snimljene (nebo i boja lišća).

crop_8 crop_8S

Fotografija ploče s tekstom – kao i u gornjim primjerima, Lumija je snimila fotografiju s više detalja i pravilnijim bojama.

crop_9 crop_9S

Ono što je dosta primjetno na Lumijinim fotografijama, je da su u nekim slučajevima zamućeni krajnji rubovi fotografija. Kao što smo i u testu Galaxy K Zooma napomenuli, ovo je slučaj koji se događa i na skupljoj opremi, ali je problem koji je primjetan na većini Lumijinih fotografija (obratite pažnju na zamućenje lista).

crop_7 crop_7S

 

Kvaliteta uvećanih (zumiranih) fotografija je bez ikakvog pogovora na strani K Zooma. Uvećanje je i 3 puta veće od onoga koje nudi Lumija, a  konačni rezultat je sjajan. Ipak, u fotografiranju bez zumiranja, puno kvalitetnije fotografije radi Lumija, koja zbog svojih naprednijih algoritama oversamplinga za rezultat daje slike s više detalja i pravilnijom reprodukcijom boja.

Noćne fotografije

1020

Galaxy K Zoom

 

crop_n1 cropn_1S

 

Fotografije u kojima je desna (Galaxy K Zoom) ispala zamućena. Nokijina je snimljena uz brzinu okidača od 1/15 i ISO od 1000, dok je u Samsungovom slučaju brzina 1/10 i ISO 800. Obzirom da su obje brzine okidača duge za zamućenje fotografije možemo kristalno čistu sliku na Lumiji pripisati boljoj optičkoj stabilizaciji, u odnosu na onu koju ima Samsung.

crop_n2 cropn_2S

Slijedi nekoliko fotografija u kojima je korišteno zumiranje u mraku. Prva je snimka Umjetničkog paviljona, gdje na Lumijinoj fotografiji natpis jasno vidljiv (iako je ukupna kvaliteta fotografije loša), dok je na desnoj fotografija sa Samsunga koja je skoro pa u potpunosti crna. To se događa zbog manje svijetla koje pada na senzor kod maksimalnog zuma. Rješenje je smanjiti brzinu okidača, čime bi se trebao koristiti stativ jer ako uzmemo u obzir mrak, visoku razinu zuma i sporu brzinu okidača fotografija će svakako biti zamućena slikanjem iz ruke.

crop_n3 cropn_3S

Slijedi fotografija Hotela Esplanade, slikana također iz ruke i bez zuma. Nokijina fotografija je bolja zbog ukupno veće osvjetljenosti i pravilno snimljenih boja (boja rasvjete uistinu jest plava), dok je kod Samsunga slika tamnija uz pomalo izobličene boje. Pohvalno je da su obje fotografije ispale nezamućene, što govori da je u ovom slučaju optička stabilizacija zadovoljavajuća radila na oba modela.

crop_n6 cropn_6S

Prvi put smo uključili i xenon blic na oba modela i prema rezultatima Lumija ima značajnije svjetliji xenon. Za detaljniji pregled, svakako preporučamo da pregledate fotografije u punoj veličini gdje ćete vidjeti kako je Nokijina fotografija puno bolje osvjetljena u odnosu na Samsungovu. Zbog toga je i više teksta čitljivije u gornjim cropovima na lijevoj fotografiji, nego na desnoj. Zanimljivost je da je brzina okidača u Samsungovoj fotografiji skoro pa duplo sporiji u odnosu na Lumiju, što uistinu govori o snazi xenona ugrađenog u Lumiju.

crop_n5 cropn_5S

I zadnji crop je test snimanja trave po mraku. Lijeva (Lumijina) fotografija možda na prvi dojam zbog naglašenijih boja izgleda bolje, ali Samsungova je fotografija također ispala odlično koja pak ima neutralnije boje.

U noćnim uvjetima, Lumia radi bolje fotografije zbog ponešto boljeg balansa boja i količine detalja koju snima. Xenon flash je također snažniji nego onaj ugrađen u Galaxy K Zoom, a i u nekoliko slučajeva smo se uvjerili da optička stabilizacija radi bolje. Prednost koju je K Zoom imao nad Nokijom za zumiranje fotografija, po mraku je neiskoristivo zbog toga što će većina zumiranih slika ispasti gotovo potpuno crno. Naravno, u obzir dolazi postavljanje mobitela na neku čvrstu površinu (ili kupovina stativa) te igranje s ručnim postavkama, kako bi se manjak svijetla kompenzirao.

Kao zaključak možemo navesti da je Lumija 1020 ipak bolji kamerafon. U kućištu koje je dimenzijama prihvatljivo velikoj većini korisnika se i dalje krije jako dobar fotoaparat. Samsungova jedina prednost je moćan optički zum čijoj se kvaliteti Nokijino oversempliranje ne može približiti. No ostatak je ipak na strani Lumije.

 

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT