Windows Phone 8.1 službeno predstavljen, stižu Akcijski centar i pozadinske slike

Microsoft je na današnjoj Build developer konferenciji predstavio dogo očekivani Windows Phone 8.1 operativni sustav za mobilne uređaje. Zadnjih nekoliko mjeseci smo o ovome mogli vidjeti dosta špekulacija i procurjelih informacija, a sada je došlo vrijeme i za službenu najavu. Nova verzija Microsoftovog mobilnog OS-a bi trebala utjecati na ekspanziju na globalnom tržištu i novim se mogućnostima barem malo približiti vodećim platformama iOS-u i Androidu.

Kao što se i očekivalo, Windows Phone 8.1 donosi notifikacijski centar, u ovom slučaju nazvan Akcijski Centar, koji objedinjuje obavijesti i omogućuje brzi pristup često korištenim postavkama kao što je uključivanje WiFi-a, Bluetootha i sl. Pristup Akcijskom centru se odvija jednostavnim povlačenjem prstom prema dolje.

Stigli su i novi zaključani zasloni koji će sada biti otvoreni za dorade od strane developera. Također, korisniku je omogućeno dodavanje vlastitih slika u pozadinu živih pločica, što će napokon osigurati toliko željenu personalizaciju. Ova će opcija biti dostupna kroz postavke tema. Windows Phone 8.1 omogućuje i korištenje triju stupaca pločica na svim uređajima, po uzoru na one sa 6-inčnim zaslonima kao što su Nokia Lumia 1520 i Lumia 1320.

Windows_Phone_8.1

U novoj verziji Windows Phonea, Microsoft donosi i osobnog asistenta po uzoru na Appleovu Siri, a sadrži i elemente Googleovog servisa Now. Ime joj je Cortana i potpuno zamjenjuje standardno Bing pretraživanje. Cortana je duboko integrirana u operativni sustav i praktički je dio osnovnih aplikacija pa tako odrađuje uobičajene zadatke kao što su upućivanje poziva, slanje poruka, ubacivanje stavki kalendara i sl. Cortana koristi pravi, a ne digitalno razvijeni glas, što joj omogućuje da zvuči prirodnije. Sada se još uvijek nalazi u beta fazi i vremenom će se razvijati.

BkOnn9LCIAEmb5v

Kao jedna od zanimljivijih informacija s Build developer konferencije je proširenje mreže partnera koji će proizvoditi Windows Phone uređaje. Radi se o nama manje poznatoj indijskoj tvrtki Micromax, ali i starom znancu Prestigiu. Naravno, ovaj potonji je nama biti puno zanimljiviji jer je već prisutan na našem tržištu, a prve uređaje možemo očekivati kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

Nadogradnja postojećih Windows Phone 8 modela na novi WP8.1 OS bit će omogućena kroz nekoliko mjeseci.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT