Apple predstavio M2 procesor i novi MacBook Air

Apple je na redovnom godišnjem WWDC događaju predstavio novu generaciju procesora izrađenih na ARM arhitekturi, koji su u njegovim računalima već bili zamijenili staru x86. Tako je sada svijet ugledao M2 procesor, nasljednika M1 koji je bio predstavljen 2020. godine, i u svijet prijenosnika tada donio pravu revoluciju.

Novi M2 donosi 18% bolje performanse od M1, a izrađen je na drugoj generaciji 5-nanometarskog procesa. U usporedbi s Intelovim i7-1255U procesorom, M2 donosi dvostruko veće performanse, navode u Appleu.

GPU je također poboljšan i donosi 25% bolje grafičke performanse u odnosu na M1. 16-jezgreni neural engine je 40% brži, a u jednoj sekundi može procesuirati 15,8 bilijuna operacija. Što se radne memorije tiče, M2 podržava do 24 GB LPDDR5 RAM-a.

Ovaj procesor sadrži 20 milijardi tranzistora, što je za četvrtinu više u odnosu na M1, podržava 6K eksterne zaslone, kao i 8K H.264 video.

Kad su konkretni uređaji u pitanju, prvi na redu za ugradnju novog procesora su MacBook Air nove generacije, te 13-inčni MacBook Pro.

Tako novi MacBook Air dolazi u još tanjem kućištu, debljine svega 11 mm i mase 1,22 kg. Zaslon ima stvarnu dijagonalu od 13,6 inča, a s obzirom da se radi o osnovnom Appleovom prijenosniku, dolazi bez ventilatora, što upućuje da nije namijenjen radu sa zahtjevnijim aplikacijama poput video editinga.

Tu je i povratak MagSafe-a, vjerojatno najboljeg sustava punjenja prijenosnika ikad, a u istom kućištu dobivate dodatna 2 USB-C utora i 3,5 mm audio jack.

Apple za bateriju kaže da može izdržati do 18 sati reprodukcije videa, iako to treba uzeti s rezervom, budući da rezolucija, bitrate, codec i ostali važni detalji oko tog videa nisu specificirani.

Prodaja novog MacBook Aira kreže u srpnju, po početnoj cijeni od 999 dolara (na američkom tržištu). Što se novog 13-inčnog MacBooka Pro tiče, dolazi u neizmijenjenom kućištu, a s ukrađenim M2 procesorom u Americi će koštati 1299 dolara.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT