ARM ipak može nesmetano poslovati s Huaweijem

Kad je američka administracija u svibnju stavila Huawei na tzv. Entity listu, mnoge su kompanije objavile kako se moraju pokoriti ovoj odluci, a među njima su od zvučnijih imena Google i Qualcomm.

No ipak, u isto vrijeme oglasio se i ARM, britanski proizvođač procesora, na čijoj arhitekturi počiva praktički cijela današnja industrija čipova koji pokreću smartfone. Iako je ARM britanska kompanija, i posljedično tome ne podliježe američkim zakonima, bilo je govora o tome da su neki od patenata u Cortex jezgrama američkog porijekla, te da sukladno tome moraju prekinuti suradnju s Huaweijem.

No ipak, sada se ispostavlja je ta informacija bila netočna, ili možda isforsirana, odnosno objavljena pod pritiscima (op.a). Naime, Reuters danas javlja da je ARM-ov predstavnik za medije objavio informaciju kako su sve tehnologije koje ova kompanija prodaje Huaweiju isključivo britanskog porijekla, čime se stvaraju uvjeti za nesmetanu isporuku svih potrebnih licenci za proizvodnju Kirin procesora.

Eto, čini se da je Huawei skinuo jedan teret s leđa, dakle nesmetano može proizvoditi procesore s ARM-ovom arhitekturom, no još uvijek je neizvjesna sudbina suradnje s američkim kompanijama, prvenstveno Googleom, što najviše ovisi o pregovorima o trgovinskoj razmjeni koji se trenutno vode između kineske i američke strane.

Huawei je već u nekoliko navrata naveo da ako ne bude imao pristup Googleovim servisima, ponudit će vlastite, u svrhu čega je pokrenuo i razvoj novog HarmonyOS eko-sustava. Koliko će ovakva strategija imati uspjeha na tržištima izvan Kine, ostaje za vidjeti.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT