Apple Android Biznis

DxOMark od sada rangira i baterije mobitelaDxOMark, francuska tvrtka koja se bavi istraživanjem i analiziranjem raznih aspekata iz svijeta tehnologije, najpoznatija nam je po svom dosadašnjem rangiranju kamera pametnih telefona.Njihove objave o testiranjima kamera su postale toliko popularne da su mnogi proizvođači i prije lansiranja novih modela iznosili preliminarne rezultate upravo DxOMarkovih testiranja u svrhu promocije. Naravno, to je pobudilo sumnju u objektivnost i pouzdanost njihovih istraživanja, ali još uvijek dobro kotiraju i u tehnološkim krugovima im se generalno vjeruje.

Najnoviji servis kojeg je DxOMark lansirao je testiranje, analiziranje i na kraju – rangiranje baterija smartfona. Kreirali su skalu sličnu onoj za kamere smartfona, a prilikom testiranja baterije bodovanje vrše u tri osnovne kategorije, da bi četvrta predstavljala ukupan poredak, odnosno prosjek bodova.

Tako se baterije smartfona rangiraju prema autonomiji, brzini punjenja i efikasnosti. Prva takva lista izrađena je s 18 različitih modela smartfona, a prvo mjesto za sada je pripalo Samsungu Galaxy M51, koji je u prosjeku osvojio 88 bodova. Jasno, pri tome mu je najviše pomoglo to što je 96 dobio za autonomiju zbog masivne baterije od 7000 mAh, dok je recimo u kategoriji brzine punjenja osvojio samo 61 bod.S druge strane, Oppo Find X3 Pro je u kategoriji punjenja osvojio čak 100 bodova, ali je autonomijom zaslužio samo 48. Visoko mjesto je zauzeo i iPhone 12 Pro Max s ukupnim rezultatom od 78 bodova, i to zbog efikasnosti, dok je Samsung Galaxy S21 Ultra s Exynos procesorom prikupio 57 bodova. Visoko mjesto je zauzeo i Huawei P40 Lite, kao i Xiaomi Mi 10 T Pro 5G.

Koliko je ova metodologija mjerodavna, procijenite sami iz vlastitih iskustava ukoliko posjedujete neke od ovih uređaja, a možete pokušati i usporediti svoja iskustva s onima iz tablice.

S obzirom da posjedujem i Samsung Galaxy S21 Ultra i iPhone 12 Pro Max, koje paralelno koristim nekoliko mjeseci, osobno se ne mogu složiti s iznesenim rezultatima. U dijelu efikasnosti baterije iPhonea bih donekle i mogao, budući da je ona osjetno manjeg kapaciteta od Samsungove, ali nudi sličnu autonomiju zbog poslovično bolje optimiziranosti iOS operativnog sustava od tradicionalno gladnog Androida, no da je razlika u autonomija baš ovoliko različita koliko stoji u tablici, ne mogu se složiti.

Naravno potrošnja baterije je individualne prirode jer ovisi o navikama svakog korisnika zasebno, dok su laboratorijski testovi nešto sasvim drugo. Upravo zato vam DxOMarkovi rezultati ne bi trebali predstavljati sveto pismo, ali u određenoj mjeri mogu poslužiti kao orijentacija.