Android Recenzije Top teme

Samsung Galaxy S21 Ultra - tri mjeseca kasnije [Osvrt]Mnoge uređaje testiramo i vratimo, iako bismo mnoge od njih rado zadržali za sebe. No, s obzirom svak treba vlastiti mobitel, ponekad i više od jednog, kupimo ih i koristimo dulje vrijeme. Tako upravo prolazi tri mjeseca otkako na dnevnoj bazi kao primarni mobitel koristim Samsung Galaxy S21 Ultra, a uz njega i iPhone 12 Pro Max.

Prvi maraton test potonjeg ste već mogli pročitati na linku iznad, a sada je došlo vrijeme da s vama podijelim iskustva duljeg korištenja prvog, kojeg ste inicijalnu recenziju također mogli pročitati i pogledati. U njoj ste mogli vidjeti da je kolega Mislav bio prilično oduševljen novom Samsungovom perjanicom, što me ponukalo da si i ja priuštim jednog kako bi mi služio kao „daily driver“.Prošle godine sam koristio S20 Ultra, tako da je njegov izravni nasljednik zapravo logičan nastavak ugodnog druženja s već poznatim manirama Samsungovih top modela. Naravno, novi model je donio mnoge novosti, i odmah ću reći da sam njime osjetno zadovoljniji nego s prethodnikom. Ne bih želio da se ovaj tekst svede na razlike između S20 Ultra i S21 Ultra, ali neke detalje je svakako potrebno naglasiti.

Prvo što sam primijetio je da S21 Ultra ima osjetno bolju autonomiju od svog prethodnika, ponajviše zahvaljujući novoj generaciji Exynos procesora. Naime, lanjski nije bio tako dobro optimiziran, i baterija je često znala „iscuriti“ i prije kraja dana. Istini za volju, nisam je štedio, štoviše, koristio sam 120 Hz stopu osvježavanja, Always On zaslon i uključen Bluetooth (povezan pametni sat). No ipak, isto to koristim i na S21 Ultra, ali razlika u autonomiji je vidljiva. Baterija mi traje, rekao bih, za četvrtinu dulje. Naravno, s obzirom da sam iznimno zahtjevan korisnik, ne bi mi baterija trajala cijeli dan da paralelno ne koristim još jedan mobitel, ali ovo je svakako za pohvalu, budući da na njemu dosta često uključim i hotspot.Kad je oblik kućišta, odnosno njegov dizajn u pitanju, moram reći da S21 Ultra jako dobro leži u ruci, za razliku od iPhonea 12 Pro Max, koji svojim oštrim bridovima doslovno reže prste. Također, odabrao sam crnu boju kućišta jer mi je takav najljepši, posebice matirani finiš pozadine. Ipak, odmah sam nabavio i originalnu Samsungovu zaštitnu maskicu, koja ga još podeblja i poveća mu masu, no s obzirom na cijenu uređaja, na taj kompromis sam u startu pristao.

Tako je kožna maskica u ova tri mjeseca prošla sito i rešeto, ali je zaštitila uređaj koji je ostao netaknut. Zanimljivo, u tri mjeseca se nije odlijepila ni originalna zaštitna folija na zaslonu, koju bi mi inače izdržala maksimalno mjesec dana. Može biti da je Samsung pronašao boljeg proizvođača ovih folija, a moguće da ju je i sam napravio, budući da njezina izrada nije nuklearna fizika.

Što se performansi tiče, zaista nikakvih prigovora nemam, kako po pitanju sučelja i izvođenja aplikacija, tako ni na kvalitetu telefonskog razgovora, jer je prijem signala neupitan, a zvuk u slušalici vjerojatno najglasniji od svih uređaja na tržištu. Često se zna dogoditi da moram stišati zvuk u slušalici jer zna biti prejak. Isto vrijedi i za vanjske stereo zvučnike, od kojih su za dlaku jači samo oni na iPhoneu 12 Pro Max.

Što se softvera tiče, na OneUI sam navikao i svako prebacivanje na drugi Android me zna malo zbuniti. Naravno, nakon tri mjeseca navika je učinila svoje, ali svakako treba priznati da je softverski dio posla izvrsno odrađen. Ovdje želim dodati da, iako ne moram, dio posla s Office dokumentima odradim upravo na ovom uređaju umjesto na laptopu kojeg u pravilu nosim u ruksaku. Naime, veliki zaslon izvrsnog prikaza u kombinaciji s jakim procesorom i dovoljno radne memorije, osjetno mi olakšava neke poslove poput rada s povećim Excel tablicama.Isto tako, uređaj se odlično uklopio u infotaintment sustav u automobilu, kako bežično, tako i putem kabela. Nažalost, Android Auto još nije podržan u Hrvatskoj, no zahvaljujući zamjeni originalnog Audijevog sustava no-name kineskim, navigacija s mobitela, uključujući Google Karte, Sygic i Waze rade besprijekorno, isto kao i sve ostale funkcije, no o tome detaljnije u nekom drugom tekstu.

Generalno, Samsung Galaxy S21 Ultra je uređaj s kojim sam iznimno zadovoljan i postoji velika vjerojatnost da ga neću tako skoro mijenjati. Istina, volio bih da se brže puni, posebice nakon što sam isprobao OnePlus 9 Pro, ali što je, tu je. Potonji se sa S21 Ultrom ne može izravno mjeriti s obzirom da ovaj donosi izuzetnu kameru s 10x optičkim povećanjem kojeg često znam iskoristiti. Isto vrijedi i za noćni način, kao i za video.

Fotografije s ovog rijetko brišem jer velika većina njih u startu ostane reprezentativna, iako ne mogu reći da su one s iPhonea lošije. Generalno nisu, ali 10x optički zoom je jednostavno nemoguće zamijeniti digitalnim. Snimanje 8K videa baš i ne koristim jer ga realno nemam na čemu gledati, a isto tako nije toliko savršen da bih ga čuvao za neka bolja vremena. Vjerojatno će u sljedećoj generaciji biti dodatno popeglan.

Mnogi prijatelj i poznanici u pravilu prepoznaju S21 Ultra i često pitaju kako sam njime zadovoljan. S obzirom na moju prirodu, vrlo često znam prvo istaknuti mane, no ovaj uređaj ih ima toliko malo da ne mogu previše gunđati. Kao što sam već rekao, volio bih da se brže puni, ali i da je punjač sadržan u prodajnom pakiranju, jer priču o ekologiji koju je započeo Apple, malo tko puši.Samsung bi mogao poraditi i na tome da napokon odustane od zakrivljenih zaslona. Ovu stavku smatramo jednom od najgorih stvari ikad koje su se dogodile smartfonima, iako treba biti fer i reći da je stupanj zakrivljenja iznimno mali, tako da ne predstavlja veći ergonomski problem kao što je slučaj kod nekih konkurenata.

Što na kraju reći? Samsung Galaxy S21 Ultra svakako ima našu preporuku, bez obzira na paprenu cijenu. Onaj tko zna iskoristiti sve njegove prednosti, bit će iznimno zadovoljan i neće ga tek tako zamijeniti nekim drugim.