Google predstavio Lens – sustav umjetne inteligencije koji prepoznaje svijet oko sebe

Danas je Google započeo svoj I/O event na kojem se najprije pohvalio kako je u svijetu trenutno aktivno dvije milijarde Android uređaja, što je zaista impresivna brojka. Ne samo zbog Androida kao takvog, već zbog činjenice što i korisnici starih «običnih» mobitela u slabije razvijenim zemljama, polako počinju koristiti smartfone.

Što se konkretnih proizvoda tiče, jedan od zanimljivijih je svakako Google Lens. Ovaj sustav koristi umjetnu inteligenciju kako bi kroz kameru uređaja prepoznao svijet oko sebe. Primjerice, ako kroz kameru svog smartfona gledate neki objekt, Google Lens bi ga trebao prepoznati i o njemu ponuditi adekvatne informacije, od čega će mu od presudne koristi biti vaša trenutna lokacija. Isto tako, Google Asistent će na temelju prikupljenih informacija iz više aplikacija moći izvršavati dodatne radnje.

Pored toga, iz Googlea najavljuju da će Lens na temelju okolnih informacija moći prevesti ono što Google prevoditelj nije mogao. Primjerice, s japanskog će moći prevesti naziv hrane ukoliko u kadru uoči bilo kakvu dodatnu informaciju, poput uličnog znaka.

Primjena ove tehnologije puno je šira. Još jedan primjer je povezivanje uređaja na WiFi. Bit će ga dovoljno samo usmjeriti prema podacima o korisničkom imenu i šifri, a Lens će za vas odraditi ostatak posla.

U Googleu navode da će zahvaljujući umjetnoj inteligenciji Lens konstantno učiti, i na temelju prikupljenih informacija sam sebe unaprijediti.

Lens će se najprije pojaviti u Google Fotografijama i Asistentu, a kasnije će ga biti moguće korsititi i u drugim aplikacijama.

 
      
  • zver

    skynet..terminator is coming..

  • netko

    zar nije google goggles to mogao jos prije dosta godina? tj vecinu toga

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]