Huawei Mate 20 Pro ili Samsung Galaxy Note 9 – Koji je bolji? [Usporedba]

Otkako smo recenzirali Huawei Mate 20 Pro, najviše upita smo dobili kakav je u usporedbi sa Samsungom Galaxy Note 9, pa evo i konkretnog odgovora u obliku detaljne usporedbe. Naravno, kako bih kvalitetno usporedio ova dva uređaja, morao sam ih koristiti neko vrijeme na dnevnoj bazi, kao što je inače slučaj u našim recenzijama, tako da sam ovu dvojicu koristio paralelno, kako bih što bolje mogao opisati razlike i sličnosti, ali i iznijeti vlastite dojmove.

Dizajn, kućište i ergonomija

Najprije treba reći da su oba uređaja lijepo dizajnirana, i to svaki na svoj način. Huawei Mate 20 Pro dolazi sa zubom na vrhu zaslona, što će nekima biti deal breaker, no treba reći da se usprkos tome dosta razlikuje od ostale Android braće, jer su ostali aspekti dizajna izuzetno dobro izvedeni. Dodatno je smanjen donji rub, tj. brada, a zaslon je na bokovima zakrivljen, što je definitivno pridonijelo eleganciji.

Samsung Galaxy Note 9 nema zuba, ali su mu zato gornji i donji rubovi veći, a i cijeli uređaj je viši i širi. To ga čini manje zgodnim za rukovanje, iako su im zasloni otprilike iste veličine. I Note 9 ima zakrivljeni zaslon, zbog čega i on izgleda lijepo, pa će tako obojica patiti od iste boljke kad je izloženost udarcima, odnosno oštećenjima u pitanju.

Također, zakrivljeni zaslon je ergonomski lošije rješenje od ravnog, pa će i rukovanje biti jednako nezgodno, barem kad ih usporedimo s bilo kojim uređajem s ravnim zaslonom. Ono što ovaj problem donekle rješava je upotreba zaštitnih maskica.

Stupanj zakrivljenja zaslona je otprilike jednak, iako će se onaj kod Mate 20 Pro činiti malo zakrivljenijim, što je zapravo optička varka jer je uređaj fizički uži od Notea 9.

Pobjedu dizajna poleđine definitivno odnosi Mate, i to uglavnom zbog estetski izvrsno koncipiranog modula kamere, dok se za Samsungov ne može reći da su se dizajneri previše potrudili. Istina, situacija je definitivno bolja nego na Noteu 8, no usporedbi s Huaweijem, u dizajnu poleđine objektivno gubi utrku.

Biometrija

S druge strane, Samsung na poleđini Notea 9 donosi čitač otisaka prstiju koji je objektivno upotrebljiviji od Huaweijevog unutar zaslona. Kao što sam već naveo u recenziji Mate 20 Pro, Huaweijev in-screen čitač nema problem s preciznošću i brzinom, dapače, ali nedostatak fizičke granice na glatkoj površini zaslona automatski ga stavlja u ergonomski lošiju poziciju od onog koji ju ima, kao npr. Samsungov.

Note 9 tako pobjeđuje na polju nešto upotrebljivijeg čitača otisaka prstiju, ali ukupnu biometrijsku bitku gubi jer Huawei donosi znatno napredniji sustav Face unlocka, odnosno prepoznavanja vlasnika putem 3D infracrvene kamere. Samsungova kombinacija klasične kamere i skenera šarenice oka vidno je sporija i manje precizna od Huaweijeve.

Na kraju krajeva, uz ovakav Face unlock na Huaweiju, nikakav čitač otisaka prstiju mi ni ne treba, osim ako ga neka aplikacija za identifikaciju izričito ne traži.

Zaslon

Kad je u kolovozu Note 9 izašao, ponio je titulu uređaja s najboljim zaslonom na tržištu, no s prvog mjesta ga je ubrzo smijenio iPhone XS Max, čiji je za još nijansu bolji. Nakon ne baš kratkog vremena korištenja svih triju uređaja, Huaweijevog bih smjestio između Noteovog i iPhoneovog, no isključivo iz subjektivnih razloga.

Naime, ono što mi se na Noteu 9 ne sviđa u istoj mjeri kao na ovoj dvojici je prikaz bijele. Noteova je malo zagasitija, što je, istini za volju, zdravije za oči, no osobno preferiram pravu bijelu, koju nude Mate 20 Pro i iPhone. Međutim, treba imati na umu da i Note i Mate imaju mogućnost softverskog podešavanja boja, tako da će si najveći dio kupaca vjerojatno podesiti najbolju kombinaciju.

Prednost Samsunga se očituje u Always On zaslonu, koji na njegovim uređajima pokazuje obavijesti i 3rd party aplikacija, recimo WhatsAppa i Gmaila, dok kod Huaweija možete vidjeti samo sat, datum i osnovne obavijesti kao što su SMS poruke i propušteni pozivi. No ipak, za vjerovati je da će Huawei u nekoj bliskoj nadogradnji softvera ovu stvar ispraviti, slično kao i Samsung nakon prve iteracije Always On sustava na modelima S8 i S8+.

Hardver, performanse i povezivost

Mate 20 Pro je prvi Android uređaj pokretan procesorom nove generacije, izrađen u 7nm procesoru, tj. Kirinu 980, dok Note 9 kuri na prethodnom, 10nm Exynosu, što je Huaweijeva objektivna prednost. Ona se možda neće osjetiti na prvi pogled i u svakodnevnom radu, no oni koji od uređaja izvlače maksimum, logično je da će poželjeti jačeg.

Bolji procesor u pravilu znači i bolji ukupni dojam, što ne treba posebno objašnjavati, kao ni činjenicu da se tako prolongira i vrijeme datum zastarijevanja.

Po količini radne i interne memorije, ova dva rivala se ne razlikuju, tj. obojica nude 128 GB, ali zato Note 9 možete dobiti i u 512 GB varijanti, naravno, uz paprenu cijenu. Samsung ima tu prednost što nudi utor za standardne microSD memorijske kartice, jer je Huawei uveo novi NM format.

Kod Huaweija je objektivni minus i nedostatak 3,5mm audio utora, barem dok ga i Samsung ne ukine. Naime, najnovije špekulacije sugeriraju da će na sljedećem top modelu dogoditi upravo to. Dakle, Huawei donosi USB-C utor na kojeg spajate i slušalice koje su priložene u prodajnom pakiranju, zajedno s adapterom za vaše stare 3,5 mm slušalice. Samsung s druge strane nudi klasični 3,5 mm utor, ali i izvrsne AKG slušalice u prodajnom pakiranju, što u je još jedna objektivna prednost.

Huawei je jedan vanjski zvučnik smjetio u USB-C utor, što je dovitljiva ideja, no to mu nije pomoglo da nadjača prilično Note 9. Razlika u glasnoći vanjskih zvučnika se može osjetiti jedino ako paralelno uspoređujete i jednog i drugog. Dakle Samsungovi su mrvicu glansiji, ali definitivno ne toliko da bi to bilo presudan faktor.

Softver

Samsung je prošao dug put od tromog i relativno sporog TouchWiz sučelja do sada prilično glatkog i fluidnog Samsung Experiencea. Tako se Note 9, slično kao i prethodnik, u svakodnevnom radu ponaša odlično, i rijetki su trenuci da „zašteka“ ili zapne u bilo kojem pogledu. No ipak, kad je brzina u pitanju, treba reći da na tržištu postoje još brža i čišća sučelja (primjer OnePlusovog OxygenOS-a).

Huawei po pitanju nadogradnje sučelja dijeli Samsungovu sudbinu, odnosno peglanjem svog EMUI-a prilično je kasnio. Sve do sada. Naime, Mate 20 Pro, odnosno EMUI 9.0 predstavlja svojevrsnu prekretnicu, ne toliko u dizajnerskom, koliko u funkcionalnom smislu.

Najnovija generacija EMUI-a je vidljivo napredovala. Samo sučelje je iznimno brzo, a jedna od najznačajnijih stavki je osjetno brže pokretanje aplikacija, što je rezultat dublje integracije EMUI-a u samu jezgru Android OS-a.

Tko će na kraju u ovom dijelu odnijeti pobjedu, ovisit će o korisniku samom. Jednima će Samsungovo sučelje biti ljepše ili zgodnije, a drugima Huaweijevo. Možda će vam Samsungova koncepcija sučelja više odgovarati i dat ćete joj prednost pred Huaweijevom brzinom, a možda će biti i obrnuto. U svakom slučaju, softver je jedan od onih dijelova ove usporedbe oko koje se ne bi trebala lomiti koplja.

Kamera

Huawei je još proljetos s modelom P20 pro predstavio novu kameru s fizički većim senzorom (1/1,7”), što ni Samsung ni konkurencija do danas nisu adekvatno popratili. Isti senzor sadrži i Mate 20 Pro, što mu u startu daje prednost, ma koliko se neki trudili cijelu stvar izrelativizirati. Čak je i DxOMark, trenutno najveći autoritet kad je u pitanju ocjenjivanje kamera smartfona, Huaweijevu kameru stavio na prvo mjesto, s kojeg ga nisu skinuli ni Note 9 ni novi iPhone XS Max.

Noteova kamera također vuče temelje iz proljetnog flagshipa, tj, Galaxyja S9+, koja je u nekim segmentima poboljšana, kao npr. produljenje trajanja usporene snimke u Slow Motion načinu.

Kao što je već poznato, Note 9 donosi dvije 12 MP kamere, a Mate 20 Pro čak tri, u rasporedu 40 MP + 20 MP + 8 MP. Tu je i razlika u koncepcijama ovih kamera, jer je svaka kompanija išla s vlastitim pristupom.

Samsung je karte stavio na izmjenjivi otvor blende primarne kamere, koji se kreće od f/1.5 do f/2.4, dok je kut leće, odnosno fokalna duljina 26 milimetara (35 mm ekvivalent). Druga kamera donosi leću od 53 milimetra, čime postiže telefoto učinak, odnosno 2x optičko povećanje. Obje kamere su optički stabilizirane i koriste napredne tehnologije autofokusa.

Huawei je svoju trostruku kameru ovdje dodatno poboljšao tako što je umjesto crno-bijele (na modelu P20 Pro) stavio ultra širokokutnu 20 MP kameru s fokalnom duljinom 16 milimetara, što omogućuje pokrivanje puno šireg kuta od standardne 26 mm kamere. Vrlo korisno kod snimanja u uskim prostorijama i općenito u zatvorenom prostoru jer će kadar zahvatiti veći prostor.

Primarna 40 MP kamera raspolaže sa spomenutih 26 mm fokalne duljine i f/1.8 otvorom blende. Važno je istaknuti da vrijednosti otvora blende u ovom slučaju nisu izravno usporedive, jer Huaweijevih f/1.8 realno može primiti više svjetla od Samsungovih f/1.5 zbog fizički većeg senzora (Huaweijev mjeri 1/1.7 inča, a Samsungov 1/2.55), dakle crop faktor je drukčiji. Da ne bismo ovu priču previše zakomplicirali tehničkim detaljima koje će samo fotografi razumjeti, recimo da je fizička veličina senzora puno važnija od „f“ broja, a to je upravo ovdje slučaj, što se kasnije očituje u boljoj kvaliteti fotografija u slabijim uvjetima osvjetljenja.

Treća Huaweijeva kamera donosi 80 mm leću i 3x optičko povećanje, koje u kombinaciji s digitalnim, odnosno hibridnim ide i do 5x. Prednosti telefoto kamere ne treba posebno objašnjavati, a razlike u odnosu na 2x Samsungovo povećanje najbolje oslikavaju primjeri fotografija u nastavku.

I jedan i drugi uređaj snimaju 960 fps video, s tom razlikom što Samsungov traje 14 sekundi, od kojih su prve dvije i zadnje dvije normalne brzine, dok je kod Huaweija situacija takva da ukupno trajanje videa iznosi 10 sekundi u 2+6+2 postavi.

S druge strane, Huawei donosi snimanje Macro fotografija s udaljenosti od svega 2,5 cm, ali i izuzetno zanimljivo snimanje videa u crno-bijelom načinu, gdje se ljudi pojavljuju obojeni, i to realnim bojama, i u stvarnom vremenu, dakle nije potrebno naknadno uređivanje videa.

Još jedna prednost Huaweijeve kamere je Super Macro način, koji omogućuje snimanje detalja sa svega 2,5 cm udaljenosti od subjekta.

Nastavku slijedi izravna usporedba nekoliko noćnig fotografija okinutih u auromatskom načininu:

Primjer 1

Ovdje vidimo da Huawei nudi viši sutpanj oštrine, iako bi se moglo reći da su Samsugove boje nešto prirodnije. Samsungova oštrina vidljivo pada kad fotografiju zumirate.

Crop:

Primjer 2

I ovdje vidimo otprilike istu razliku u prikazu boja, dok je prikaz zumiranih detalja otprilike isti. Ono u čemu Huawei pobjećuje je smanjeni šum (primjer zumiranog automobila).

Crop:

Primjer 3 (bokeh)

Ovdje nema bitne razlike, osim što ovoga puta Huawei nudi prirodniju boju (jež), a Samsung malo veći stupanj zamućenosti.

Primjer 4 (Noćni bokeh)

Ovo je pokušaj ostvarivanja bokeh efekta u vrlo lošim uvjetima. Samsung opet bolje zamućuje pozadinu, ali Huawei zato bolje prikazuje motiv u krupnom planu.

Primjer 6 (ekstremno loši uvjeti)

I na kraju još jedan primjer gdje do izrađaja dolazi veći senzor i njegovih 40 megapiskela.

Crop:

Huawei gubi utrku kad je prednja kamera u pitanju, jer ona jednostavno nema autofokus, koji se kod konkurencije odavno podrazumijeva. No to ne znači da Huawei proizvodi slabije selfije, već ćete samo malo morati približiti uređaj k licu, jer mu je žarišna duljina nešto kraća, no nakon što se priviknete, sefijima neće faliti ništa.

Primjer noćnog videa

Veće razlike u detaljima kontrastu i oštrini nema, jedino se može primijetiti da Samsung snima nešto jači zvuk.


 

Baterija i punjenje

Ovdje u startu imamo pobjednika, a to je Huawei. Osim što ima nominalno veći kapacitet, dolazi s manje gladnim procesorom i općenito nudi nešto bolju autonomiju, koja može, ali ne mora nužno biti puno veća. Naime, razlika se eventualno može izraziti kao 10-ak posto bolja u korist Huaweija, no ono što je drastično bolje, i zbog čega osobno biram Huawei je njegovo brzo punjenje.

Već sam u recenziji Mate 20 Pro usporedio brzine punjenja, iz čega je vidljivo da Huawei ima doslovno dvostruko brže punjenje od Samsunga. Zasluge za to odnosi nova „SuperCharge“ tehnologija u kombinaciji s priloženim 40W punjačem, i ako nju sada uzmemo za standard, za Samsung se više ne može reći da uopće ima brzo punjenje. Realno, podjela na brzo i sporo punjenje više nije realna, već možemo samo govoriti o brzini punjenja za svaki pojedini uređaj.

Tako će Huawei Mate 20 Pro svoju 4200 mAh bateriju u principu puniti dvostruko brže od Notea 9 (4000 mAh), a prolazna vremena i krajnji rezultat slijede u nastavku:

Nakon 5 minuta:

Huawei 11%

Samsung 5%

10 minuta

Huawei 22%

Samsung 9%

15 minuta

Huawei 33%

Samsung 15%

20 minuta

Huawei 41%

Samsung 18%

30 minuta

Huawei 65%

Samsung 38%

45 minuta

Huawei 86%

Samsung 46%

60 minuta

Huawei 98%

Samsung 60%

Na kraju dodajmo da se Huawei Mate 20 Pro do 100% kapaciteta napuni za sat i deset minuta, a Samsung Galaxy Note 9 za oko 2 sata.

Dodatna prednost je i 15W bežično punjenje, koje je također brže od Samsungovog, a tu je i tehnologija reverzibilnog bežičnog punjenja koju trenutno ima samo Huawei.

Zaključak

Onaj dio koji smo sve do sada izostavili je Samsungova S Pen olovka. Naime, Note 9, kao i svaki Note do sada ima tu prednost nad konkurencijom što nudi dodatni vid unosa sadržaja i upravljanja sučeljem, uz pomoć izvrsnog pratećeg softvera.

Ako vam olovka zaista treba, odnosno ako ste na nju već navikli i dajete joj visoko mjesto na ljestvici prioriteta, tada uopće ne trebate razmišljati o drugom uređaju. Ukoliko se taj prioritet počne spuštati, odnosno ako prednost date recimo brzom punjenju ili boljoj kameri, tada počinje vaganje i kalkulacija.

Na kraju krajeva, ako vam olovka uopće ne treba, u tom slučaju je Huawei Mate 20 Pro svakako logičniji izbor, no u tom slučaju možete razmisliti i o Galaxyju S9+, koji je praktički Note 9 bez olovke.

Dakle, ako zanemarimo faktor olovke, Mate 20 Pro s novom generacijom procesora, boljom kamerom, koja usto donosi mnoge nove mogućnosti, neusporedivo bržim punjenjem i bržim otvaranjem aplikacija, po mom osobnom, a i mišljenju ostatka tima, predstavlja objektivno bolji izbor. No, na kraju krajeva, izbor je na vama, sukladno vašim individualnim potrebama i navikama.

Video usporedba

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT