Huawei P Smart 2021 – Recenzija

U turbulentnoj 2020. godini, Huawei se odlučio predstaviti model koji u samom nazivu ima, nadamo se bolju, 2021. godinu. Riječ je o Huawei P Smart 2021 uređaju, koji je pripadnik popularne „P Smart“ serije srednje klase.

P Smart 2021 dolazi s velikim 6,67-inčnim zaslonom s rupicom, Kirin 710A (14nm) procesorom, 4GB radne memorije, 128GB memorije te četverostrukom kamera konfiguracijom straga. Isto tako ima veliku bateriju i brzo punjenje. Sve u svemu solidan hardverskih paket za nekakvih 1.500 kuna, no kao i sa ostalim novopredstavljenim Huawei uređajima, najveći problem dobrom dijelu korisnika bit će nedostatak predinstaliranih Google aplikacija.

Kako se Huawei P Smart 2021 pokazao tijekom dvotjednog korištenja možete pročitati u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
165,6 x 76,88 x 9,26 mm

Masa
206 grama

Zaslon
6,67″ LCD, 1080 x 2400 piksela

SoC
Kirin 710A

CPU
CPU 4x Cortex-A73 2,0 GHz + 4x Cortex-A53 1,7 GHz

RAM
4 GB

Interna memorija
128GB

Micro SD
Da

Povezivanje/Senzori
WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.1, USB Tip C

Brzo/bežično/reverzibilno punjenje
Da/Ne/Ne, 22,5W

Otpornost na vodu Da
Ne

OS
Android 10 (EMUI 10.1)

Kamere
48 MP (f/1.8) + 8MP širokokutna (f/2.4) + 2MP makro + 2MP senzor dubine

Prednja kamera
8 MP, f/2.0

Baterija
5000 mAh

Cijena

Ustupio
Huawei

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Baterija i brzo punjenje
Nedostatak predinstaliranih Google servisa

Solidna primarna kamera
Nema NFC i WiFi 5

Brz, precizan i odlično pozicioniran senzor otiska prsta
Stariji procesor

128GB memorije

Dizajn, kućište i rukovanje

Huawei P Smart 2021 dolazi s jednostavnim dizajnom gdje je primarni korišteni materijal plastika. Plastični okvir spaja prednju stranu uređaja i poliranu sjajnu plastičnu poleđinu. Na prednjoj strani nalazimo zaslon koji se proteže od ruba do ruba, a na vrhu imamo centralno smještenu rupicu u zaslonu gdje se nalazi prednja kamera.

Spomenuti plastični okvir blago je zaobljen što omogućuje ugodno korištenje, a zahvaljujući samom materijalu, na okviru nema nikakvih proreza drugih materijala za antene tako da sve skupa izgleda dobro. Na desnoj strani uređaja nalazimo tipke za kontrolu glasnoće i senzor otiska prsta koji je ujedno tipka za otključavanje. Senzor je poprilično brz i precizan, a moguće je postaviti da otisak prsta očitava na dodir ili na pritisak tipke. Osobno sam postavio ovaj drugi način kako bi izbjegao vibracije o neprepoznavanju otiska kada je uređaj u ruci, a slučajno dodirem senzor bez nakane za otključavanjem.

Na lijevoj strani uređaja nalazi se isključivo utor za SIM i memorijsku karticu. Na vrhu uređaja nalazimo mikrofon, dok na dnu imamo vanjski zvučnik, USB Tip-C utor za punjenje, 3,5mm utor za slušalice te mikrofon.

Poleđina uređaja dizajnerski podsjeća na flagship P seriju jer imamo vodoravno postavljen Huawei logo kao i sustav kamera. Huawei je u P Smart 2021 ugradio primarnu 48MP kameru, 8MP ultraširokokutnu kameru, 2MP makro kameru i 2MP senzor dubine. Drugim riječima, sve osim telefoto kamere koja bi definitivno bila korisnija od makro kamere ili senzora dubine. Poleđina ima sjajnu završnu obradu, a testni primjerak nam je u crnoj boji. Osim crne, uređaj je dostupan u zlatnoj i zelenoj.

Dimenzije mu iznose 165,7mm x 78,9mm x 9,3 mm, uz masu od 206 grama. Zahvaljujući zaobljenim rubovima uređaj ugodno leži u ruci, a isto tako moguće ga je koristiti bez klackanja kad se nalazi na stolu jer je sustav kamera izdignut tek toliko da ne narušava korištenje kada je uređaj na nekoj površini.

Zaslon

Huawei P Smart 2021 dolazi s 6,67-inčnim LCD zaslonom u FullHD+ rezoluciji, odnosno 1080 x 2400 piksela uz gustoću zaslona od 395 piksela po inču. Zaslon zauzima oko 85% prednja površine, što danas već postaje neki standard, a kao rješenje za smještaj prednje kamere Huawei je odabrao centralno smještenu rupicu na vrhu zaslona. Službene specifikacije ne spominju nikakvo brendirano zaštitno staklo na zaslonu, no Huawei standardno na uređaj već aplicira zaštitnu foliju koju možete skinuti, a i ne morate.

Zaslon je dobre oštrine i kontrasta gledajući cjenovni razred te je generalno konzumirati sadržaj na njemu ugodno iskustvo. Vidljivost na vanjskom svjetlu je dobra, a u brojkama iznosi oko 450nits. Od ostalih značajki vezanih za zaslon valja izdvojiti gestu dvostrukog tapkanja za otključavanja, eBook način gdje zaslon prijeđe u crno-bijeli način za ugodnije čitanje teksta te standardna tamna tema sučelja i noćni način rada koji emitira manje plave svjetlosti. Zanimljivo je da je tu i opcija postavljanja rezolucije, odnosno možete prepustiti uređaju da sam postavlja FullHD+ ili HD+ rezoluciju ovisno o baterije, ili u svrhu maksimalne autonomije smanjiti ručno ili za oštriji prikaz postaviti da uvijek bude FullHD+.

Uređaj nema „AlwaysOn“ display za obavijesti, kao ni nekakvo LED notifikacijsko svjetlo. Utješno je to što možete postaviti da se zaslon probudi kada primite obavijest.

Hardver, performanse i povezivanje

Osim s Google Play servisima, Huawei u posljednje vrijeme muku muči s dobavom procesora. Huawei P Smart 2021 koristi Kirin 710A procesor kojeg je razvio Huaweijev HiSilicon odjel, a proizvodi ga kineski SMIC u 14nm procesu. Prvotno je Huawei imao Kirin 710 u 12nm izvedbi kojeg je proizvodio TSMC, ali zbog američkog pritiska na logistiku, procesor je modificiran za domaću proizvodnju. U kombinaciji s Kirinom 710A imamo 4GB radne memorije i 128GB interne memorije, koja je proširiva memorijskom karticom.

Svakodnevne aktivnosti Kirin 710A odlično izvršava, bilo da je riječ o korištenju društvenih mreža, pretraživanju interneta ili pregledavanje elektroničke pošte. Naravno, tu ulogu igra i sam softver o kojem će nešto više biti rečeno kasnije. Kirin 710A podnijet će i zahtjevnije igre, no ovdje je više problem u dostupnosti igara, odnosno ako nemate na umu instalirati podršku za Google servise, vjerojatno ovaj uređaj nećete toliko koristiti za igranje igara. Treba napomenuti da je ipak riječ o nešto starijem procesoru pa tako ako su vam performanse prioritet, konkurencija koja nema problema s logistikom već polako počinje s korištenjem procesora u 8nm izvedbi u malo većoj cjenovnoj kategoriji.

Po pitanju povezivosti, Huawei P Smart 2021 u nekim segmentima se izdiže iz svoje klase, dok u drugim i ne baš. Na primjer, uređaj podržava Bluetooth 5.1, USB Tip C i ima 3,5mm utor za slušalice, ali isto tako ne podržava WiFi5 nego b/g/n standardne, a nema ni NFC. U jednu ruku nedostatak NFC-a ne mora biti nedostatak kada uzmemo u obzir da uređaj nema podršku za Google Pay, a Huawei Pay nije prisutan u našoj regiji. Ako uzmemo u obzir da se dosta korisnika odluči za instalaciju Google servisa, onda to može bit presudan nedostatak.

Osnovna funkcija obavljanja poziva radi besprijekorno, odnosno nisam imao problema sa signalom, jasnoćom zvuka, kao ni sa glasnoćom koju u normalnim okolnosti smanjim na pola, zbog maksimalne glasnoće slušalice koja odlično posluži u bučnim okolnostima.

Softver

Najkontroverznija stavka svakog Huawei modela predstavljenog u zadnjih godinu i pol dana jest softver. Zbog američkih sankcija, Huawei na svojim novim uređajima ne može imati predinstalirane Google Mobile Services, odnosno GMS koji u paketu donosi podršku za Google API-je i Play Trgovinu. Postoji više načina kako sam korisnik može instalirati Google aplikacije, pa čak je razvijena i dosta automatizirana metoda putem aplikacije (i praćenja uputa iz iste) o kojoj smo više pisali ovdje.

Osobno već nekih pola godine kao primarni uređaj koristim Huawei P40 Pro bez podrške za Google servise i ovisno o vašem načinu korištenja smartfona, može se većina toga postaviti bez potrebe za Google servisima. Naravno, to zahtijeva dodatne napore i svojevrsne kompromise koji dobar dio korisnika neće biti spreman učiti, i s pravom.

Verzija Androida koja dolazi na P Smart 2021 modelu je Android 10, a na vrhu imamo EMUI 10.1 verziju Huaweijevog sučelja. Zadnje dvije godine EMUI se profilirao kao jedno od bržih Android sučelja, a isto tako ima dosta dodatnih značajki za prilagođavanje uređaja. Na uređaju postoji Huawei App Gallery koja služi kao trgovina za aplikacije gdje su prisutne neke popularnije aplikacije, kao i lokalne banke. Za ostale aplikacije osobno koristim APKPure aplikaciju koja povlači apk pakete s internete, neovisno jesu te aplikacije prisutne u Huawei trgovini.

Situacija oko nadogradnji malo je mutna jer dostupnost EMUI-a 11 ili mogućnosti nadogradnje na Harmony OS nije precizirana.

Kamera

Huawei je poznat po kamerama na svojim flagship uređajima, no dijelovi inovacije u top segmentom vremenom se prelijevaju i u niže cjenovne kategorije, možda ne po pitanju samog ugrađenog hardvera, ali definitivno kada je riječ o softveru, odnosno algoritmima i sve važnijoj umjetnoj inteligenciji (AI). P Smart 2021 dolazi s ukupno pet kamera, što uključuje i prednju 8MP kameru. Na poleđini nalazimo glavnu 48MP kameru (f/1.8), ultraširokokutnu 8MP kameru, 2MP senzor dubine i 2MP makro kameru.

Primarna kamera radi po dobrom poznatom principu pixel-binninga gdje 4 piksela na senzoru sažima u 1, pa tako 48MP kamera daje 12MP fotografije. Općenito je riječ o poprilično sposobnoj kameri u ovom cjenovnom rangu, koja daje solidne rezultate u uvjetima dobrog osvjetljenja i prihvatljive rezultate u noćnim okolnosti, gdje imamo i „night mode“ koji noćne fotografije čini i više nego iskoristivima.

Širokokutna kamera od 8MP poslužit će kad se nalazite u skučenim situacijama gdje se ne možete dovoljno odmaknuti od subjekta da uhvatite cijeli kadar. Kvaliteta je očekivano lošija od primarne kamere, uz nešto hladniju reprodukciju boja i manje detalja, pogotovo na rubnim dijelovima fotografije. Ova kamera nema noćni način fotografiranja.

Prednja 8MP daje pristojne rezultate u uvjetima dobrog osvjetljenja, dok u mračnijim okolnosti fotografije gube na detaljima, što je i očekivano. Na poleđini, senzor dubine koristi se kod fotografiranja u portretnom načinu, dok je namjena makro kamere fotografiranje subjekata koji se nalaze u neposrednoj blizini kamere, tj. na nekih 4cm koliko Huawei preporučuju. Budući da je senzor te kamere izuzetno niske rezolucije (2MP), jedine iskoristive fotografije dobiju se u savršenim dnevnim uvjetima, a i tada korištenjem primarne kamere možete dobiti bolje makro rezultate zumiranjem. Osobno bih mijenjao makro kameru za jednu telefoto kameru, no budući da su budžet proizvodi igra kompromisa, Huawei se odlučio na drukčiju konfiguraciju.

Primjeri fotografija

Snimanje videozapisa maksimalne FullHD rezolucije moguće je sa primarnom i širokokutnom kamerom. Budući da uređaj nema optičku stabilizaciju slike, potrebno je imati mirne ruke. U ovoj cjenovnoj kategoriji već postoje uređaji koji nude snimanje videozapisa u 4K rezoluciji, dok kod P Smart 2021 za taj nedostatak vjerojatno možemo okriviti stariji procesor. To realno i nije neki nedostatak, budući da većina proizvođača preporučuje FullHD rezoluciju zbog manjeg zauzeća memorije i lakše obrade.

Primjeri videozapisa


Sučelje kamera aplikacije bit će dobro poznato svim dosadašnjim korisnicima Huawie uređaja. Jednostavno je za koristit, natrpano značajkama, a jedna od njih je i mogućnost fotografiranja u punoj 48MP rezoluciji, kao i AI Lens koji nudi prepoznavanje objekata, skeniranje QR koda pa čak i skeniranje hrane da vam pokaže broj kalorija.

Snimak zaslona sučelja kamere

Baterija

Ugrađena baterija od 5000mAh osigurava prosječnih 2 dana korištenja na jednom punjenju. Osim velikog kapaciteta, Huawei je napravio odličan potez što podržava 22,5W brzo punjenje na ovom modelu, tako da u nekih pola sata možete napuniti oko 40% baterije što je dosta za dan korištenja, dok punjenje od 0 do 100% traje nešto više od sat i pol.

Zaključak

Huawei P Smart 2021, koji se na nekim tržištima prodaje kao Huawei Y7a, zaokružen je uređaj koji dolazi sa velikom zaslonom, solidnom kamerom, odličnom autonomijom i brzim punjenjem. Uređaj izgleda elegantno, dostupan je u atraktivnim bojama, a EMUI sučelje radi dobro i nudi pregršt značajki za prilagođavanje.

Ipak smještanjem uređaja u svoj cjenovni kontekst, treba napomenuti da koristi stariji Kirin 710A procesor, s kojim nisam imao problema u svakodnevnom radu, ali konkurencija u istoj ili približno istoj cjenovnoj klasi koristi bolji hardver. Isto tako, problem može predstavljati nedostatak predinstalirane podrške za Google servise, kao i nedostatak NFC-a.

Najbolju ponudu Huawei uređana potražite na mobis.hr

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT