Top teme Recenzije

Huawei Watch GT2 – četiri godine kasnije [Osvrt]

Lutam bespućima interneta i oko mi iz nekog razloga zapne za pametne satove. U nekom trenutku naletim na neki stari sat koji mi se učinio poznatim, ali nikako da se sjetim zašto. Zanemarim i krenem dalje, da bi mi nakon nekoliko minuta stigla obavijest na mobitel. Bacim oko na sat i onda se sjetim odakle mi je onaj kojeg sam nedugo prije toga zapazio na internetu poznat. Rekoh sebi, budalo, pa to je tvoj sat. Da budem iskren zaboravio sam mu i ime.

Znam da je Huawei, ali koji model, ne bih pogodio ni uz džoker zovi tvornicu u Shenzhenu. Vratim se na onu web stranicu na kojoj sam ga zapazio i shvatio da se radi o modelu Huawei Watch GT2. Da, tek kasnije mi je palo na pamet da ime sata mogu vidjeti i u aplikaciji.

Istina, svjestan sam da ga koristim prilično dugo, a u međuvremenu sam isprobavao i druge modele koje smo testirali, no ni u snu mi ne bi palo na pamet da je prošlo četiri godine da koristim jedan te isti. Upravo ovih dana se navršavaju pune četiri godine otkako koristim Huawei Watch GT2 i kojeg svaki put uredno spojim na novi mobitel, bez da uopće pogledam njegovo ime do kraja.

Očito se dogodila kontrakcija vremena, savijanje prostora ili nešto slično jer nemam drugo objašnjenje zašto i kako ovoliko dugo koristim jedan te isti sat i kako to da mi nije palo na pamet zamijeniti ga nekim novijim. Možda iz jednostavnog razloga jer – radi. I to besprijekorno. Čak se ni silikonska narukvica nije oštetila, bez obzira što sam ga bezbroj puta skinuo i vratio natrag na ruku. Najvažniji detalj u ovoj priči svakako je baterija, čiji se životni vijek nije vidljivo smanjio. Da budem iskren, niti ne znam točno reći koliko baterija traje, jer kad ga jednom napunim, zaboravim da ga uopće treba puniti. Tek kad razina padne na 10% i sam sat me podsjeti da bi se rado punio, adekvatno reagiram. Iako, i s ovih 10% mi je znao izdržati i skoro cijeli dan dok se ne bi skroz ugasio.

Nedavno sam baš išao mjeriti koliko zaista dugo traje baterija, budući da se sjećam da je Huawei svojedobno reklamirao do dva tjedna autonomije, naravno, u teoriji ili laboratorijskim uvjetima. Tada izračunam da mi i još uvijek može izdržati skoro cijeli tjedan, ovisno o tome koliko se gibam. Istina, ne gibam se baš puno zbog zdravstvenih razloga, ali nastojim ispuniti onu preporučenu kvotu od 10.000 koraka dnevno.

Ne mogu se više pohvaliti trčanjem kao nekad, iako ljeti znam otplivati dobru dionicu. Možda upravo zato baterija i traje dulje nego što bi nekome tko aktivno trenira svaki dan. S druge strane, ne mogu reći da ne koristim njegove druge funkcije, kao što je čitanje obavijesti s mobitela, a njih na dnevnoj bazi imam i previše. Imam i ponešto alarma, a ono što najviše pratim je ritam spavanja, koje je zbog mojih zdravstvenih poteškoća, u ovom slučaju apneje, prilično skakutava i isprekidana pojava.

I tako meni moj GT2 već četiri godine pomaže u svakodnevnim rutinama, a da toga uopće nisam svjestan. Možda bih bio svjesniji da se sat kvario, narukvica pucala i sl., baterija gubila kapacitet itd. No ništa od toga se nije dogodilo. 

Kad je godinu dana kasnije izašao model GT2 Pro, kojeg sam testirao i koji je imao funkciju telefonskih poziva, osjećao sam se pomalo zakinuto, no nakon testiranja ubrzo sam shvatio da mi ta funkcija nije potrebna, a i pokazala se zapravo lošom ukoliko u autu imate Audijev Bluetooth hands free sustav, koji kad mobitel zazvoni, pogubi se, tako da sam mogao odgovarati na pozive samo putem sata ili mobitela. To je bio još jedan razlog zašto mi nije trebao bolji od ovog.

Što se tiče lica sata, tu sam minimalist. Zato i koristim ovo najjednostavnije i realno najpreglednije, na kojem imam sve potrebne informacije ispisane solidno velikim znakovima. Ako mi pak zatreba koja informacija više, nisam lijen pogledati u Health aplikaciju na mobitelu.

Sve u svemu, Huawei Watch GT2 se u ove četiri godine pokazao iznimno kvalitetnim i izdržljivim satom. Jedino što mi ide na živce je to što često zagubim punjač. Da onaj mali krug koji se spaja na USB-C kabel. Kad je odspojen, lako se izgubi, a s obzirom da koristi stare magnetske konektore, zna se zalijepiti za ključeve i druge metalne predmete.

Isto tako je zanimljivo da sat još uvijek uredno dobiva softverske nadogradnje, a zadnja (11.0.17.6) je stigla početkom ove godine. Hoće li stići još koja i kada, ostaje za vidjeti. Još me jedna stvar naljutila, ali za nju nije kriv Huawei, već Google, koji je Huawei Health aplikaciju izbacio iz Play trgovine. Možda je to morao učiniti zbog onih idiotskih sankcija. Naime, činjenica da ove aplikacije nema u Play trgovini, prilikom promjene mobitela svaki put ju moram sideloadati putem Huweijeve App Gallery aplikacije, što i nije zgodno, ali je zato barem uvijek dostupna posljednja verzija.

I sada ključno pitanje: Hoću li ga zamijeniti novijim? Iskreno, upravo ponovno lutam internetom i gledam koji bi model bio dostojan. Nisam još uvijek siguran, a ispitujem i mogućnost zbog raznih najava EKG funkcija i mjerenja tlaka, što bi u mom slučaju zbog apneje mogla biti i presudna stavka. Naravno, to nije uvjet, jer znamo da tehnologija nije toliko precizna i realno još uvijek ne može zamijeniti posebne instrumente za tu namjenu tako da se možda na takve funkcije i nije mudro osloniti. U međuvremenu se možda zadovoljim i nekim drugim, no za sada mi nijedan nije posebno zapeo za oko.