Huawei Watch – Recenzija

naslovna huawei watch

Nakon Motorole Moto 360, koju smo recenzirali prošle godine, i njene “probušene gume”, odnosno onog crnog donjeg dijela zaslona koji je kvario prekrasan okrugli dizajn, bilo je samo pitanje vremena kad će se pojaviti pametni satovi čiji će zaslon biti u potpunosti okrugao.
Huawei Watch, naravno, nije prvi takav, ali je jedan od najljepših koje tržište trenutno nudi. Prekrasan 1,4” AMOLED zaslon je malo veći nego kod Samsung Geara S2, kojeg smo nedavno recenzirali. Dolazi s nešto većom rezolucijom, ali i malo manjom gustoćom piksela po inču. Za razliku od Samsunga koji radi na Tizenu, Huawei Watch dolazi s Android Wearom, Iako biste pomislili da je to velika prednost, u ovom trenutku to možda i nije baš tako.
Kakav je Huawei Watch i je li Android Wear posljednjih godinu dana doživio neke velike promjene, potrudili smo se saznati kroz zadnjih tjedan dana koliko je proveo s nama, uparen s Huawei Mate S smartfonom čiju recenziju možete očekivati uskoro.

Pakiranje

Rijetko kad u recenzijama navodimo pakiranje kao zasebnu kategoriju, no kad je uređaj pakiran kao ovaj, onda je to zaista vrijedno spomena.
Kutija je s unutarnje strane obložena umjetnom kožom vrlo visoke kvalitete i sat ostavlja odličan premium dojam već pri prvom otvaranju kutije. Ovakvog pakiranja vjerojatno se ne bi posramili niti švicarski proizvođači luksuznih satova.
Unutar kutije se nalazi i klasičan adapter za punjenje, koji je, u našem slučaju, namijenjen za Britansko tržište, no jednom kad se pojavi u našim trgovinama, budite sigurni da će doći s punjačem za naše utičnice.

Uz adapter, tu je i magnetni dock koji se sa satom povezuje putem pinova.
Ovakvo rješenje nije najsretnije jer je nekad potrebno doslovno zaviriti ispod sata da biste ga namjestili kako spada. U slučaju da se svi pinovi ne poklope, sat se neće puniti, što mi je prvi dan zadalo manje probleme. Jednom kad se priviknete i uštosite, vjerujem da s ovim nećete imati poteškoća.

Dock, kao i sat, podržava brzo punjenje i napunit će ga u roku od pola sata što je pohvalno. S druge strane valja pripaziti na rukovanje sa samim dockom, odnosno njegovim kabelom, jer su fiksirani jedno za drugo, što znači da ako potrgate kabel ili dock, vrlo vjerojatno ćete morati ići u nabavku cijelog docka. Cijena za hrvatsko tržište još uvijek nije poznata, kao niti cijena samog sata, ali budite sigurni da nije mala poput micro USB kabela.

Dizajn, kućište i hardver

Sat dolazi s čak 12 kopčica viška tako da probleme s veličinom narukvice ne bi nitko trebao imati. Osobno sam sat skratio za 4 “broja”, a ostalo ih je još 8 u slučaju da imate zaista malo zapešće.
Jednom kad ga stavite na ruku, imat ćete osjećaj kao da se radi o pravom ručnom satu, naravno dok ga ne uključite. Metalna narukvica s kojom je isporučen naš model, je vrlo visoke kvalitete, ne čupa dlake, ne grebe i ne izaziva iritaciju, a to je uostalom i najbitnije kod takvih narukvica.
Sustav kopčanja je dvostruki, odnosno oba kraja narukvice se kopčaju u sredini, što se nekima možda neće biti po volji, ali barem se čvrsto drže što je u krajnjoj liniji i najbitnije.
Sat u promjeru mjeri 40 mm i osobno bih volio da je još malo veći, no s ovom dimenzijom lijepo pogađa veličinu za oba spola.
Metalna narukvica je standardne širine koju dijele još mnogi ručni satovi, tako da ju je kod urara lako moguće zamijeniti s nekom koja vama možda više paše. Isto tako će biti potrebno otići kod urara i skratiti priloženu metalnu narukvicu, jer osim ako ne posjedujete osnovni urarski alat, sami to vjerojatno nećete moći.

U minimalistički dizajn sata lijepo se uklapa i kruna, koja je ujedno i jedini gumb na cijelom satu. Osim za uključivanje sata, njegova funkcija je uvelike limitirana jer se gotovo sve radnje odvijaju putem gesti, no o tome ćemo malo kasnije. Gumb je kvalitetno izrađen, no mogao je imati malo jasniji klik.

S donje strane sata, osim već spomenutih pinova za punjenje, je i senzor otkucaja srca koji radi vrlo pristojno i relativno brzo. Valja napomenuti i da je sat, odnosno zaslon, zaštićen safirnim staklom što bi ga trebalo očuvati od raznih ogrebotina, a s obzirom da dolazi s IP67 certifikatom s njim možete bez problema oprati ruke, otuširat se ili ići u bazen.

Ono što nedostaje satu i što mu ujedno uvelike i zamjeram jest nedostatak senzora osvjetljenja koji je na Motoroli Moto 360 bio upravo u onom crnom donjem dijelu. Mnogi će reći da je bolje ovo nego taj crni dio i apsolutno ću se složit s njima, ali isto tako je mogao biti smješten i ispod samog zaslona kao u Samsungovog Geara S2.
Da barem postoji neka gesta kojom biste mogli regulirati osvjetljenje, a ne svakim ulaskom u zamračen prostor nanovo ulaziti u postavke samo da biste smanjili osvjetljenje. Ovako je možda najbolje držati osvjetljenje na 80% što je sasvim dovoljno čak i za danje svijetlo, a opet nije prejako za unutarnji prostor. Uostalom, dobro će vam doći ukoliko se nađete u mrklom mraku da posvjetlite pod ili npr. ključanicu.

Jasno je da se o ukusima ne raspravlja, no satovi općenito privlače više pažnje nego bilo koji drugi odjevni predmet. U slučaju pametnih satova, nemoguće je ostati nezapažen gdje god da došli. Čak i godinu poslije, oni su i dalje rijetkost, no ovoga puta puno više ljudi zna o čemu je riječ. Mnogi od njih nisu znali da je Apple Watch tako lijep uživo, iako je zapravo bila riječ o Huaweiu, no nakon desetak sličnih upita odustao sam od objašnjavanja.
Nitko od poznanika nije rekao da mu se sat ne sviđa, no mišljenja su bila podijeljena. Nekima se sviđao više Samsungov Gear S kojeg sam imao prošle godine, a nekima ovaj. U svakom slučaju tako je to kad se raspravlja o ukusima, no jedno je sigurno – Huawei Watch je jedan vrhunski izrađen pametni sat i dizajnerski mu to nitko ne može osporiti.

Kad zavirimo ispod tog dizajna, pronaći ćemo stari Snapdragon 400. Prisjetimo se, ovaj SoC pokretan je s četiri Cortex A7 jezgre, a u ovom satu one kucaju na taktu od 1,2 GHz. Za grafički dio posla brine se Adreno 305, a za potrebe multitaskinga rezervirano je 512 MB RAM-a. Uz 4 GB interne memorije pomislili biste da je to previše za jedan pametni sat, no s druge strane volio bih vidjeti noviju generaciju procesora s Cortex A53 jezgrama koje su ujedno i dosta štedljivije. Čak sam se i prošle godine nadao vidjeti noviji procesor u ovogodišnjim satovima, ali očito da ćemo se na to još načekati. Naravno, ovo ne tražimo zbog eventualnog manjka snage ili bolje grafike, već zbog produljene autonomije.

Softver i sučelje

Funkcija Android Weara je i godinu poslije ostala apsolutno ista. Pametni sat u konačnici i nije toliko pametan jer zapravo “samo prenosi obavijesti” sa smartfona. Istina, neki od njih mogu i upućivati pozive, i time čak u potpunosti zamijeniti smartfon, barem donekle, ali u slučaju Huawei Watcha to je jedan prekrasan komad hardvera koji je uvelike ograničen softverom, odnosno aplikacijama koje su pisane za njega.
Ruku na srce, meni osobno više od prenošenja obavijesti nije niti potrebno. Volio bih kad bi se mogao javiti i razgovarati putem njega za vrijeme vožnje, tako da ne moram skretati pogled s ceste gledajući na smartfon, ali barem mogu pročitati tko me zove i odlučiti što ću s pozivom.

Zgodnih primjera, kad je ovakav sat koristan, ima zaista more, ali nijednog od njih nećete vidjeti dok se sami ne susretnete s njim. Vodite li stariju gospođu preko ceste dok vas čvrsto drži za ruku, a smartfon zazvoni, ovako barem možete nabrzinu pročitati poruku odmah na satu ili slično. Možete teoretski i odgovarati na poruke diktirajući ih, no ovo radi jednako precizno koliko i diktiranje putem Google Now usluge. Ovisno o vašoj dikciji, naglasku, riječima i u krajnjoj liniji glasnoći kojom diktirate, toliko precizno će sat prepoznati vaš odgovor i poslati ga.
Ovo radi za većinu aplikacija, ali doduše samo na engleskom jeziku. Nisam uspio saznati iz kojega razloga neće prihvatiti diktiranje odgovora na hrvatskom, ali vjerujem da je to samo do mene i mog testnog primjerka jer traženje putem Google Now usluge na hrvatskom radi odlično.
U slučaju da ne želite diktirati odgovor, neki najčešći su spremljeni, tako primjerice možete odgovoriti sa “Yes” i “No”. Iako nisam siguran koliko ovo ima koristi kod nas, bitno je da opcije postoje.

Upravljanje sučeljem odvija se putem gesti, povlačenjem prsta po zaslonu sata. Tako primjerice ukoliko vam pristigne obavijest, povlačenjem iste u lijevu stranu pristupate brzom izborniku odgovora, a još jednim povlačenjem možete započeti diktirati odgovor.
Slična situacija je sa svim ostalim elementima sučelja gdje obično trebate napraviti nekoliko poteza prstom po zaslonu sata prije nego dođete do željene opcije. Ovo je ujedno i vrlo dobro jer je time smanjena šansa da nešto krivo kliknete na tako malom zaslonu. Sve animacije odvijaju se fluidno i bez zastajkivanja, što i ne čudi s obzirom na veličinu i mogućnosti sučelja.

Postavke Android Weara dosta su šture, a osim podešavanja razine osvjetljenja zaslona nude još promjenu lica sata i fonta, spajanje na WiFi mrežu ili Bluetooth uređaj, te opcije kada želite da zaslon bude uključen. Moguće ga je držati konstantno uključenim što najviše troši bateriju, ili da se uključi samo kad ruku zakrenete prema licu da pogledate koliko je sati.

Osobno sam ga držao na ovom prvom načinu jer me kašnjenje za uključenje u potonjem slučaju iznimno frustriralo. U današnje vrijeme kad smo razmaženi iznimnom fluidnošću svih uređaja, a nervozni smo čak i dok čekamo da se zatvore vrata lifta, ovakvo minimalno kašnjenje od djelića sekunde je frustrirajuće. Ovakvih problema imao sam i s Moto 360 satom, no prošle godine sam na ovo vjerojatno bio nešto tolerantniji.

U odnosu na prošlu godinu, sada je moguće postaviti i automatsko zaključavanje sata uzorkom kao na Android uređajima. Ukoliko uključite ovu postavku, sat će se automatski zaključati jednom kad ga skinete s ruke, što je zgodno ukoliko ga skidate dok radite za računalom u uredu. Na ovaj način riješeno je neželjeno čitanje obavijesti drugih ljudi. Primjera radi, ukoliko vam je smartfon zaključan, a sat otključan, netko bi vrlo lako mogao čitati sve novopristigle obavijesti ili uputiti poziv.

U Play trgovini danas možete pronaći i pozamašnu količinu beskorisnih aplikacija, 30-ak inačica raznih kalukatora, kalendara i sličnih aplikacija, ali i pokoju koja bi mogla biti i korisna. Tako primjerice postoji aplikacija koja sliku s vaše kamere na smartfonu prenosi na pametni sat. Postoji i preglednik za galeriju slika i videa ili čitač dokumenata, što će, siguran sam, odlično iskoristiti studenti i marljivi učenici. Da Huawei Watch ima zvučnik, mogao bih na njemu slušati čak i glazbu dok gledam spotove na YouTubeu. Ovako mogu samo uživati u kratkim videima Stania i Olia.
O toni različitih lica sata ne treba ni pričati jer je već prošlogodišnja ponuda bila opsežna, a ove godine možete zaista pronaći što god vam srce želi. Istina, za neke od njih morat ćete i izdvojiti pokoju kunu, ali ukoliko vam se neko lice sviđa i time praktički kupujete novi izgled vašeg sata, onda i nije tako puno izdvojiti tri ili četiri kune za novo lice. Velika većina plaćenih lica su i vrlo kvalitetna, a postoje i aplikacije koje kupite, a one same donesu još stotine besplatnih različitih lica.

Ponuda je i više nego široka čemu svjedoče čak i razne igrice. U vrijeme današnjih smartfona možda vam se čini blesavo gubiti oči s igricama na ovako malom zaslonu, ali ne tako davno nosali smo Tamagochije u džepu i hranili ih na još manjim i lošijim zaslonima.

Baterija i autonomija

Huawei Watch dolazi s baterijom kapaciteta 300 mAh, što će, ukoliko ga držite konstantno uključenim poslužiti za dva puna dana korištenja. Istini za volju, preko noći bih ga uvijek isključio, ali čak i jednu noć kad nisam, izdržao mi je taman 48 sati između dva punjenja.

Ovo podrazumjeva poveću količinu obavijesti koju primim tijekom dana, ali bez diktiranja i korištenja Google Now usluge na satu. Ukoliko biste koristili i ovakve opcije, često prčali po njemu i mijenjali lica sata, vjerojatno vas ne bi poslužio ovoliko dugo, ali opet, zahvaljujući brzom punjaču, za svega 30 minuta ćete ga napuniti od 0 do 100%.
S druge strane, ukoliko bih sat koristio samo tako da se uključi kad ga zakrenem prema licu, vjerojatno bi izdržao i treći dan bez punjača, uz uvjet da ga držim isključenog preko noći.

Ovim dolazimo do zaključka da je pametni sat zapravo samo još jedan gadget ovisan o punjaču gotovo svaki dan. Iako je ovakva autonomija za jedan pametni sat prosječna, kad bi mi ovoliko dugo bez punjača izdržao neki smartfon, ostao bih blago rečeno u šoku i nevjerici.

Valja još jednom napomenuti da na dock treba uvijek pripaziti i ukoliko idete na put ponijeti ga sa sobom jer sat u protivnom nećete moći napuniti.

Zaključak

Pametni satovi su doživjeli blagu evoluciju u odnosu na prošlu godinu. Njihova primarna funkcija ostala je nepromijenjena, ali su dodane brojne aplikacije od kojih su neke više ili manje korisne. Treba li vam pametni sat ili ne, to znate samo vi, a ukoliko ga baš jako želite bez obzira što vam ne treba, mi vas sigurno nećemo osuđivati jer i sami spadamo u tu skupinu.
Vrlo se lako naviknuti na jedan ovakav gadget, pogotovo kad tijekom dana prođe čak i nekoliko sati da nemate potrebu izvaditi smartfon jer ste sve vidjeli na satu. Uz to što je donekle i funkcionalan, Huawei Watch iznimno je lijep i privlači masu pogleda. Izgleda kao pravi ručni sat i ne upada u oči kad je isključen. Mnogi tada čak neće primijetiti da se radi o pametnom satu.

Prekrasan okrugli AMOLED zaslon možda nije najkvalitetniji među pametnim satovima, ali je praktički bez ozbiljne mane. Najveći napredak može se postići jedino u povećanju rezolucije ovakvih zaslona, a samim tim biste dobili dojam kao da je riječ o pravim kazaljkama koje tako lijepo kruže po zaslonu.

Ukoliko ste se namjerili na kupnju pametnog sata, novci vam nisu problem, a primarna stavka vam je izgled, s Huawei Watchom definitivno ne možete pogriješiti. S druge strane, ukoliko nemate toliko novaca, možda je najbolje još malo pričekati dok mu cijena ne padne, a s obzirom da ovo nije običan ručni sat, možete očekivati gubitak njegove vrijednosti kao i kod smartfona.

Video recenzija

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT