IDC: Apple u četvrtom kvartalu skinuo Samsung s trona, najveći rast ostvarili Huawei, Oppo i Vivo

Nakon objave poslovnih rezultata najvećih igrača za četvrti kvartal prošle godine, na scenu je stupio IDC sa svojom statistikom i analitikom iz koje je vidljivo da je Apple po prodaji smartfona pretekao Samsung.

Apple je u 4. Kvartalu (1. fiskalnom) prodao 78,3 milijuna uređaja, što je za 4,7% više nego u istom razdoblju godinu ranije. Ovime je osigurao tržišni udio od 18,3%, što je više od Samsungovih 18,1%, koje je ostvario prodajom 77,5 milijuna uređaja.

Ipak, na godišnjoj razini Samsung i dalje vodi, jer je u 2016. prodao 311,4 milijuna uređaja (3% manje nego godinu ranije), čime je zauzeo 21,2% tržišta, dok je Apple ostvario prodaju od 215,4 milijuna uređaja, što je za 7% manje nego u 2015. godini. Tako Samsung i dalje drži 21,2% tržišnog udjela, a Apple 14,6%.

Najveći rast zabilježili su, naravno, kineski proizvođači Oppo i Vivo, koji su rasli po nevjerojatnoj stopi od 104, odnosno 116%. Huawei je rastao 38% u 4. Kvartalu i 30% tijekom 2016. godine, pa tako na trećem mjestu sada zauzima 10% tržišta na kvartalnoj i 9,5% na godišnjoj razini.

 
      
 • damir

  a xiaomi?

 • Krešimir Blažev

  Xisomi je bio na 4. mjestu u jednom od prethodnih kvartala, a u medjuvremenu su ovi narasli.

 • rade

  xiaomi ce ove godine da se jos bolje prodaje bar mislim tako

 • Zoki385

  Xiaomi ima ultraskupi flegšip koji se jako loše prodaje.
  Mislim da su se malo zaigrali cijenama.

 • Bojan Radovanović

  Xiaomi je ocekivao rast prodaje prosle godine, ali ne samo da nisu uspjeli dostici zacrtani cilj, nego su cak prodali manje uredjaja nego 2015.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]