Apple

iMessages uvodi PQ3 post-kvantnu kriptografsku zaštitu od napada u budućnosti

Tehnologija kvantnog računarstva još je u povojima i relativno sporo se razvija, no Apple je već sada dva koraka ispred potencijalnih hakera budućnosti.

Apple je danas objavio da će svoj iMessages servis za komunikaciju uskoro nadograditi na PQ3 protokol zaštite, odnosno treću razinu post-kvantne kriptografije. Usporedbe radi, jedina komunikacijska platforma koja trenutno nudi kvantnu zaštitu je Signal, ali za jednu razinu ispod, tj. PQ2, dok WhatsApp i Viber nude samo osnovnu end-to-end enkripciju.

Ukoliko se pitate čemu zaštita od napada kvantnim računalima, s obzirom da ona još uvijek ne postoje, barem ne u komercijalnom obliku, u Appleu navode da se radi o svojevrsnoj zaštiti od napada u budućnosti. Naime, u svijetu hakera i ostalih koji kradu podatke, postoji scenarij krađe „Harvest Now, Decrypt Later. U slobodnom prijevodu: „prikupi sad, dešifriraj kasnije“. Na ovaj način, napadač podatke teoretski može prikupiti odmah, a dešifrirati ih kad adekvatna tehnologija bude dostupna.

Signal, koji nudi razinu 2, post-kvantnu kriptografiju primjenjuje samo na početnu uspostavu ključa, što znači da ako je isti kompromitiran, napadač može pristupiti svim porukama u nizu dok sve se ključ ne promijeni.

S razinom 3, koja će uskoro zaživjeti u iMessages servisu, post-kvantna metoda šifriranja primjenjuje se od početka i održava tijekom cijelog razgovora, gdje se digitalni ključevi često mijenjaju automatski. Ako bi razgovor bio kompromitiran, napadač bi pristupio samo vrlo malom dijelu dok se ključ ponovno ne promijeni.