Biznis

Intel od njemačke vlade dobiva 10 milijardi eura za dovršetak tvornice čipova

Nakon što smo nedavno objavili kako Intelova investicija u tvornicu čipova u Njemačkoj nailazi na probleme, čini se da se američki proizvođač ipak uspio nagoditi s njemačkim vlastima.

Kako prenosi ugledni Digitimes, Intel će od njemačke vlade dobiti nevjerojatnih dodatnih 10 milijardi eura (10,9 milijardi dolara) poticaja, kako bi dovršio tvornicu, u čiju je izgradnju do sada već uloženo 17 milijardi dolara. Ovo je sada vjerojatno posljedica političkih pritisaka koje njemačka Vlada već neko vrijeme trpi, budući da je zahtjev za novim poticajima prethodno bio odbijen.

Povezano: TSMC čipovi proizvedeni u Americi bit će 30% skuplji

Djelomično premještanje proizvodnje čipova iz Azije, već je neko vrijeme u tijeku, a počelo je nakon izbijanja trgovinskog rata između SAD i Kine.

Sličan problem ima i tajvanski TSMC, koji je na nagovor američke administracije odavno počeo graditi tvornicu u Arizoni, da bi u međuvremenu naišao na mnoge prepreke. S obzirom da su troškovi izgradnje tvornice i općenito proces pokretanja proizvodnje ovakve vrste proizvoda nepredvidivi, TSMC je od američke administracije također tražio dodatne poticaje, baš kao Intel sada u Njemačkoj, ali je glatko bio odbijen.

U međuvremenu su započeti novi pregovori, kako bi TSMC dobio barem izvjesne porezne olakšice, čime će se vjerojatno zadovoljiti, budući da je malo izvjesno da će tek tako odustati od svog najvećeg projekta izvan Tajvana.