Biznis

Intel planira prestići Samsung i TSMC sa svojim 1.8nm čipovima do 2025. godine

TSMC i Samsung su dvije najveće tvrtke za fizičku proizvodnju poluvodičkih čipova (foundry) na svijetu i jedine su do sada uspjele razviti proces proizvodnje u 3nm tehnologiji. Međutim, Intel je objavio planove kako ih planira prestići do 2025. godine sa svojom 18A (1.8nm) tehnologijom.

Nakon što je godinama zaostajao, proizvodeći 14nm i 10nm čipove, Intel je nedavno otkrio svoje planove da se ponovno usredotoči na poboljšanje proizvodnog procesa. Prošlog tjedna je Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger rekao da kompanija još uvijek planira započeti s proizvodnjom 18A čipova do 2025., te dodao “u transformaciji smo 2,5 godine. Sada je krenulo onako kako sam očekivao u to vrijeme u smislu ponovne izgradnje tvrtke. Morate biti manje skeptični u pogledu naše sposobnosti da ovo izvedemo.”

Povezano: Intel od njemačke vlade dobiva 10 milijardi eura za dovršetak tvornice čipova

Intel već koristi svoj 7-nanometarski ekvivalent Samsung i TSMC procesima za izradu čipova, kao što su Alder Lake, Raptor Lake i Sapphire Rapids. Kompanija poručuje da je spremna pokrenuti masovnu proizvodnju čipova koristeći svoju Intel 4 (4nm ekvivalent) tehnologiju, iz to za izradu Meteor Lake čipova i određenih prilagođenih ASIC čipova. Do kraja ove godine, Intelov 3nm proces bi, prema riječima uprave kompanije, trebao biti spreman za proizvodnju čipova za podatkovne centre Granite Rapids i Sierra Forest.

U prvoj polovici 2024. godine Intel planira proizvesti ekvivalent Samsung i TSMC procesorima s 2nm tehnologijom. Intelovi čipovi Arrow Lake koristit će ovaj proces, a u drugoj polovici 2024. kompanija planira dodatno unaprijediti proces proizvodnje 18A koristeći 1,8 nm tehnologiju.

Povezano: Novi problemi za TSMC-ovu proizvodnju čipova u Americi. Upitna isplativost čitavog projekta

Ipak, ne možemo biti sigurni da će Intel sve ove planove ostvariti, barem ne u vremenskom roku kojeg si je zacrtao. Isto tako treba znati da u međuvremenu ni Samsung ni TSMC neće stajati prekriženih ruku, jer bi prema njihovim planovima, 2025. godine trebali proizvesti čipove izrađene u 2nm tehnologiji.

Također, jedan od presudnih faktora će biti i kupci samih procesora kao što su Apple ili npr. AMD. Tu je i još i glasina da bi Qualcomm mogao odbaciti Intel, te da bi se za proizvodnju Snapdragon 8 Gen 4 procesora ponovno mogao udružiti sa Samsungom. Name, najveći problem koji se ovdje navodi je previsoka cijena proizvodnje kojom Intel ne može konkurirati dvojcu iz Azije