iPhone 5 službenoDošao je i taj trenutak, Apple je danas na već prethodno najavljenoj press konferenciji službeno predstavio novi iPhone. Naziv mu je ipak iPhone 5, neovisno o tome što je šesti po redu. Izgleda upravo onako kakvog smo ga i do sada mogli vidjeti na špijunskim lsikama.

Debljina iPhonea 5 iznosi 7,6 mm, odnosno 18% manje od iPhonea 4S, a masa 112 grama. tj. 20% manje od prethodnika.

Dijagonala zaslona, koju smo također saznali iz glasina iznosi 4,0 inča, a rezolucija mu je 1136 x 640 točaka, dakle ponovo s 326 ppi gustoćom. Zbog većeg zaslona iPhone 5 sada ima 5 redova ikonica i odnos stranica 16:9.

iPhone 5 podržava sljedeće brzine prijenosa podataka: HSPA+ na 21Mbps, HSPA+ Dual Carrier na 42Mbps i LTE, a maksimalno do 100 mbps. Sudeći po specifikacijama u kojima stoji da iPhone 5 podržava rad na LTE band 3 (1800 MHz) frekvenciji, za očekivati je da bude kompatibilan i sa hrvatskim LTE mrežama, no pričekat ćemo potvrdu HT-a i Vipnet-a.

Procesor koji pogoni iPhone 5 je novi A6, koji je dvostruko brži od A5.

Baterija iPhonea 5 bi prema navodima iz Applea trebala izdržati 8 sati surfanja na 3G i LTE mreži te 10 sati purem WiFI-a.Kamera ima senzor od 8 megapiksela i  f/2.4  otvor blende. Apple najavljuje bolje rezultate prilikom snimanja u tamnijim uvjetima i 40% brže okidanje. U mogućnosti je snimati 1080p video, dok prednja kamera snima video u 720p rezoluciji. Dodana je i nova mogućnost snimanja panoramske fotografije s ukupno 28 megapiksela.

iPhone 5 dolazi s novim konektorom koji je uži od prethodnih, ali tu je adapter koji će premostiti trenutnu razliku.Što se operativnog sustava tiče, iPhone 5 koristi prethodno najavljeni iOS 6.

Ipak, s novim iPhoneom dolazi i novi Safari preglednik na kojem će sada biti moguće sinkronizirati otvorene tabove sa Safarijem na računalu, po uzoru na Googleov Chrome. Ova funkcionalnost naziva se iCloud Tabs.

Kada stigne u prodaju, iPhone 5 će biti ponuđen u crnoj i bijeloj boji s aluminijskom poleđinom.

Cijena za 16 GB model u SAD iznosi 199 dolara, 32 GB 299, a 64 GB 399 dolara (u pretplati).

Potvrđeno je i da iPhone 5 koristi novi nano SIM standard.

Prodaja u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Australiji, Japanu, Hong Kongu i singapuru započinje 21. rujna,

Detaljne specifikacije pogledajte ovdje.