iPhone 5 službeno

Došao je i taj trenutak, Apple je danas na već prethodno najavljenoj press konferenciji službeno predstavio novi iPhone. Naziv mu je ipak iPhone 5, neovisno o tome što je šesti po redu. Izgleda upravo onako kakvog smo ga i do sada mogli vidjeti na špijunskim lsikama.

Debljina iPhonea 5 iznosi 7,6 mm, odnosno 18% manje od iPhonea 4S, a masa 112 grama. tj. 20% manje od prethodnika.

Dijagonala zaslona, koju smo također saznali iz glasina iznosi 4,0 inča, a rezolucija mu je 1136 x 640 točaka, dakle ponovo s 326 ppi gustoćom. Zbog većeg zaslona iPhone 5 sada ima 5 redova ikonica i odnos stranica 16:9.

iPhone 5 podržava sljedeće brzine prijenosa podataka: HSPA+ na 21Mbps, HSPA+ Dual Carrier na 42Mbps i LTE, a maksimalno do 100 mbps. Sudeći po specifikacijama u kojima stoji da iPhone 5 podržava rad na LTE band 3 (1800 MHz) frekvenciji, za očekivati je da bude kompatibilan i sa hrvatskim LTE mrežama, no pričekat ćemo potvrdu HT-a i Vipnet-a.

Procesor koji pogoni iPhone 5 je novi A6, koji je dvostruko brži od A5.

Baterija iPhonea 5 bi prema navodima iz Applea trebala izdržati 8 sati surfanja na 3G i LTE mreži te 10 sati purem WiFI-a.

Kamera ima senzor od 8 megapiksela i  f/2.4  otvor blende. Apple najavljuje bolje rezultate prilikom snimanja u tamnijim uvjetima i 40% brže okidanje. U mogućnosti je snimati 1080p video, dok prednja kamera snima video u 720p rezoluciji. Dodana je i nova mogućnost snimanja panoramske fotografije s ukupno 28 megapiksela.

iPhone 5 dolazi s novim konektorom koji je uži od prethodnih, ali tu je adapter koji će premostiti trenutnu razliku.

Što se operativnog sustava tiče, iPhone 5 koristi prethodno najavljeni iOS 6.

Ipak, s novim iPhoneom dolazi i novi Safari preglednik na kojem će sada biti moguće sinkronizirati otvorene tabove sa Safarijem na računalu, po uzoru na Googleov Chrome. Ova funkcionalnost naziva se iCloud Tabs.

Kada stigne u prodaju, iPhone 5 će biti ponuđen u crnoj i bijeloj boji s aluminijskom poleđinom.

Cijena za 16 GB model u SAD iznosi 199 dolara, 32 GB 299, a 64 GB 399 dolara (u pretplati).

Potvrđeno je i da iPhone 5 koristi novi nano SIM standard.

Prodaja u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Australiji, Japanu, Hong Kongu i singapuru započinje 21. rujna,

Detaljne specifikacije pogledajte ovdje.

 

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT