iPhone 6 – Recenzija

iPhone 6 RECENZIJA

Nova jesen – novi iPhone. Osmi po redu. Istina, lani smo vidjeli i jednu, da ju tako nazovemo, podvarijantu u obliku iPhonea 5c, a ovoga puta uz iPhone 6 dolazi i phablet iPhone 6 Plus. Mi se u ovom tekstu bavimo “običnim”, dakle 4,7-inčnim iPhoneom koji će na tržištu svakako biti prodan u puno većem broju od svog većeg brata.

Apple je s ova dva uređaja pokazao kako mu nije problem pratiti trendove koje su nametnuli drugi i toga se ne srami. A i zašto bi? Naime, mnogi ovu situaciju doživljavaju kao poraz Applea u smislu što više nije trendsetter, već slijedi ono što nameću drugi, no pritom zanemaruju činjenicu da je svaki novi iPhone prodavaniji od svog prethodnika, a nemamo razloga sumnjati da će se isto dogoditi i s ovim. Štoviše, Appleov smartfon uživa višestruko veću popularnost nego bilo koji drugi na tržištu i još nijedan mu se po prodajnim rezultatima nije uspio približiti.

Također, vidjeli smo da se Apple ne razbacuje brojem modela. Prethodnih godina je izbacivao samo jedan iPhone godišnje, a zadnje dvije stižu dva. Ništa u usporedbi s količinom lansiranih modela od strane proizvođača Androida, s posebnim naglaskom na Samsung. Apple je, prema vlastitim uvjerenjima, napravio savršen proizvod i kao takvom mu ne treba konkurencija unutar kuće. Ovo dakako ima smisla, ali s obzirom na šarolike zahtjeve tržišta, došlo je vrijeme da se ipak malo odmakne od svojih tvrdih stavova.

U prilog tome ide i odluka o povećanju zaslona osnovnog modela na “čak” 4,7 inča, što je izravna posljedica trendova koje su proteklih godina nametnuli proizvođači Androida. Minimalizam u dizajnu smartfona je prevladan i odavno ne predstavlja neku pretpostavljenu vrijednost. Potreba za većim zaslonima je realna i ne treba biti genijalac da biste došli do takvog zaključka. Nekima su se korisnici 4,3” i većih zaslona prije nekoliko godina činili smiješnima, pogotovo kad takav uređaj drže na uhu, ali vidjeli smo da je bilo samo pitanje vremena kad će to postati uobičajena pojava koja će se u očima promatrača početi tretirarti normalno.

Appleovi vizionari su ovdje bili malo zakazali. Očito su mislili da svoju filozofiju mogu provlačiti puno dulje, ali su se u međuvremenu u raspravu vjerojatno uključili i ekonomisti i izračunali da će tvrtka višestruko profitirati ako odbaci ovu dogmu. Tako je 4,7-inčnim modelom pokriven osjetno širi krug kupaca, a izbacivanjem phableta, i oni koji su samo zbog velikih zaslona do sada kupovali Samsungove i druge Android uređaje. Naravno, postoji određeni dio populacije koji veće zaslone još uvijek ne smatra nužnima i koji bi voljeli koristiti manje uređaje, ali kako se čini, takvih je svakim danom sve manje.

Ovaj skok u dimenzijama zapravo predstavlja i najveći opći skok u sedmogodišnjoj povijesti iPhonea, a ne treba zaboraviti ni novi dizajn koji će opet biti predmet rasprava. Tu je i dalje super fluidni operativni sustav, najljepše dizajnirane aplikacije, ali i cijeli niz restrikcija i nelogičnosti koje često frustriraju korisnike naviknute na druge platforme, prije svega Android.

O svemu ovome, detaljima o uređaju i našim dojmovima, čitajte u nastavku, a na kraju teksta slijedi i video recenzija.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 138.1 x 67 x 6.9 mm

Masa: 129 grama

Zaslon: 4,7″ IPS LCD, 1334 x 750 točaka, 326 ppi

SoC: Apple A8

CPU: 2x Cyclone (ARM v8) na taktu 1,4 GHz

GPU: PowerVR GX6450

RAM: 1 GB

Interna memorija: 16/64/128 GB

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC (Apple)

4G: LTE

3G: HDSPA+ DC

2G: GSM/EDGE

OS: iOS 8

Kamera: 8 MP/ 1080 p

Prednja kamera: 1,2 MP/720p

Baterija: 1836 mAh

Prednosti

Kvaliteta izrade

Izvrstan zaslon

Izvrsno optimizian OS i fluidno, ispolirano sučelje

Čitač otisaka prstiju i Touch ID sustav bez konkurencije

Lightning utor i kabel su miljama ispred micro USB standarda

Izvrsna kamera

Nedostaci

Nema utor za memorijsku karticu

Baterija nije izmjenjiva

Ograničene mogućnosti povezivanja

Kvaliteta poziva ispod očekivanja

Restrikcije operativnog sustava znaju dignuti živac

Visoka cijena

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT