Apple Recenzije

iPhone 6s - Recenzija

iPhone 6s recenzija

Prije otprilike godinu dana svijet je je upoznao iPhone 6. Appleov telefon je napokon stigao s većim zaslonom i na raspolaganju je bio u dvije veličine, a sve skupa je popraćeno novim dizajnom, koji je prilično oduševio Appleovu publiku. Ove godine na red dolazi “s” verzija, dakle ona koja tradicionalno ne donosi vidljive vizualne promjene u odnosu na prethodnika, ali zato sadrži mnoge novosti ispod haube.

iPhone 6s tako dolazi s kamerom koja sada ima senzor od 12 megapiksela, što je značajan napredak u odnosu na 8, koliko smo imali na nekoliko prethodnih generacija iPhonea. Ništa manje važna nije ni nova koncepcija upravljanja sučeljem pomoću jačeg pritiska na zaslon, što je realizirano u tzv. 3D Touch tehnologiji. Imamo i kućište od jačeg aluminija kako bi se izbjeglo savijanje zabilježeno kod lanjskih modela, ali i novi, brži Touch ID sustav.

O svemu ovome i ostalim detaljima vezanim uz ovogodišnji model Appelovog iPhonea, kao i o našim dojmovima s druženja s njim, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

138.3 x 67.1 x 7.1Masa

143 gramaZaslon

4,7″ IPS LCD 1334 x 750, 326 ppiSoC

Apple A9CPU

2x Twister na taktu 1,85 GHzRAM

2 GBInterna memorija

16/64/128 GBMicro SD

NePovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, AirDrop, iCloud3G

HSPA+ DC4G

LTE Cat.6OS

iOS 9Kamera

12 MP/4KPrednja kamera

5MP/1080pBaterija

1715 mAhCijena
UstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Kvaliteta izrade

Osnovni model ima samo 16 GB memorijeVrhunski zaslon

Ne podržava memorijske kartice3D Touch/Force Touch

Kamera nema OISNovi Touch ID ponovo bez konkurencije

Ne podržava brzo punjenjeKućište od aluminija 7000

Ne podržava mass storage ni u USB OTGOdlična kamera

Mono zvuk kod snimanja videaDizajn, kućište i rukovanje


Prilikom prvog pogleda na novi iPhone nećete biti toliko oduševljeni kao lani, što je i normalno s obzirom da je potpuno isto dizajniran. Ipak, pravi znalci će odmah primijetiti da je malčice teži (14 grama), a oni koji kod kuće posjeduju šubler vidjet će da je iPhone 6s deblji za 0,2 milimetra. Ove promjene u kućištu bile su nužne zbog implementacije spomenute 3D Touch tehnologije, a u manjoj je mjeri žrtvovana i baterija.

Dakle, iPhone 6s izgleda isto kao i lanjski model, no za njega smo već tada konstatirali da ima prilično nepovoljan odnos zaslona i “mesa”, a ove godine situacija je još očitija. Naravno, govorimo o usporedbi s dizajnom današnjih Android uređaja, koji dolaze u kućištima s daleko boljim odnosom u korist zaslona. Kao posljedicu imamo situaciju da su mnogi današnji 5-inčni Androidi praktički istih dimenzija kao 4,7-inčni iPhone, a istini za volju, možemo naći i tanje.

U Appleu se ovime očito ne opterećuju, barem ne za sada, kao što se dugo nisu opterećivali ni veličinom zaslona, da bi prošle godine napokon popustili. U budućnosti očekujemo isto kad je u pitanju dizajn, odnosno poboljšanje odnosa zaslona i okvira kućišta, ali je sada teško predvidjeti kad će se to dogoditi.Važniji podatak od ovog svakako je tzv. aluminij 7000, koji se koristi u zrakoplovnoj industriji, a novom iPhoneu će osigurati da se ne savija kao lani, barem kad je u pitanju veći model. Osjećaj kod držanja u ruci se nije promijenio. Fino brušena površina dobro leži u ruci, ali ukupan dojam je u rangu s većinom Androida iz srednjeg cjenovnog razreda. Razlog ovome je gore naveden relativno loš omjer zaslona i mesa, a ničim posebnim nas u ovom segmentu nije uspio privući.

Uređaj je sprijeda presvučen ioniziranim staklom s tzv. 2,5 D efektom, a čitač otisaka prstiju još uvijek zauzima cijeli krug kao i u prethodne dvije generacije, no o njemu malo kasnije. Na dnu imamo uobičajeni lightning utor sa zvučnikom i 3,5 mm audio utorom, tipku za uključivanje i ladicu za SIM karticu na desnom boku, dok se na lijevom smjestila tipka za podešavanje glasnoće i fizička tipka za utišavanje, odnosno prebacivanje na “silent” način. Tipke su iznimno kvalitetno izrađene i imaju dobar odaziv, na što smo već ranije navikli kod Appleovih uređaja.

Na stražnjoj strani nalazimo kameru, čiji modul ponovo strši iznad površine kućišta, što sada već smatramo prilično neozbiljnim. Pohvalno je što je leća zaštićena safirnim staklom, ali to vam neće biti od pomoći kada shvatite da uređaj zbog toga na stolu ljulja. Ipak, ovo vrijedi samo ako pritisnete gornji lijevi kut uređaja, a ukoliko to radite na donjem dijelu, npr. tipkate poruku, tada do ovoga neće doći.

Novi Touch ID


TouchID

Appleov Touch ID sustav prepoznavanja otisaka prstiju poznat je po svojoj visokoj preciznosti i pouzdanosti. U najnovijoj verziji dobio je određena poboljšanja koja se najviše očituju u brzini, no krenimo redom.

Prilikom definicije otiska prsta, sustav će vas provesti kroz uobičajenu proceduru, a nakon što sve odradi, tražit će da dodatno definirate i rubove prsta, što preciznost podiže na još jednu višu razinu. Tako je za otključavanje uređaja sada dovoljno pritisnuti samo djelićem prsta, uz zadržavanje iste razine sigurnosti.

Pored ovog, novi senzor otisaka prstiju je i nemjerljivo brži od onog na prethodniku. Naime, ako je zaslon zaključan i isključen, dovoljno je samo jednom pritisnuti home tipku kako bi se praktički instantno uključio i otključao.

Lakoća otuključavanja zaslona uz istovremenu visoku razinu sigurnosti jednostavno izaziva ovisnost i ako ovog koristite nekoliko dana, teško ćete se vratiti na stari Touch ID ili bilo koji drugi sličan sustav.

Zaslon


4,7-inčni zaslon izrađen je u IPS tehnologiji i dolazi u 1334 x 750 rezoluciji. To na ovoj dijagonali rezultira gustoćom od 326 ppi, što odgovara lanjskom modelu, kao i onima prije njega. Izvana se razlika u odnosu na lanjski model ne primijeti, ali su velike novosti došle ispod njega. Naime, Apple je u ovom iPhoneu primijenio Force Touch tehnologiju premijerno predstavljenu na 12-inčnom Macbook računalu i nazvao ju 3D Touch.

Kao što vam je vjerojatno već poznato, radi se o posebnim senzorima koji su ugrađeni ispod zaslona, a osjetljivi su na jakost pritiska. Ukoliko zaslon pritisnete jače, reagirat će posebnom vrstom vibracije (haptic feedback), nakon čega ćete imati osjećaj kao da se zaista pomakao. Glavni razlog uvođenju ove novosti jesu veće mogućnosti upravljanja softverom, no tome malo kasnije.

Hardver i performanse


Nova generacija iPhonea donosi i novu generaciju Appleovog procesora, koji ovoga puta nosi oznaku A9. Radi se o čipsetu s dvije Twister jezgre koje kucaju na taktu od 1,85 GHz. Android fanovi bi ovdje mogli konstatirati da se, s obzirom na broj jezgri, radi o slabom procesoru, ali kod iOS-a je situacija drukčija, jer je ovaj operativni sustav manje zahtjevan i manje gladan resursa, odnosno sa slabijim hardverom postiže otprilike jednak učinak.

Pored toga, novi A9 procesor je brži od lanjskog i donosi određena poboljšanja u performansama, no to ćete vrlo teško primijetiti golim okom, osim eventualno u nekoj od zahtjevnijih igara. Ovdje treba napomenuti da A9 procesor dolazi u dvije verzije. Jednu je proizveo Samsung i u njoj je korišten 14nm proces, dok je drugu izradio TSMC u 16 nm procesu. Naš testni primjerak koristi ovog potonjeg, a prema riječima Appleovih inženjera, razlika u performansama između njih praktički ne postoji ili je zanemariva. Budući da nemamo mogućnosti ovu stavku provjeriti, vjerovat ćemo Appleu na riječ.

columns="4" size="medium"

Također, iPhone 6s dolazi s 2 GB RAM-a, što je dvostruko više u odnosu na lanjski model.

Kod povezivanja spomenimo podršku za LTE Cat 6, dakle podržane su brzine prijenosa podataka do 300 Mbps u downloadu. Tu je i tzv. VoLTE (Voice over LTE), koji kod naših operatera još uvijek nije podržan.

NFC je ograničen na Apple Play uslugu, a mnogi inače uobičajeni načini povezivanja, kao što je npr. USB on-the-go ili najbanalniji “mass storage” protokoli i dalje nisu podržani. Dakle, Apple ostaje vjeran svojim striktnim ograničenjima kad je povezivanje s drugim uređajima u pitanju.

Umjesto toga, Apple nudi AirDrop način razmjene sadržaja, ali samo s drugim Appleovim uređajima, što ponovo potvrđuje visoku razinu zatvorenosti eko-sustava. Primjer kako funkcionira AirDrop možete pogledati ovdje.

Vanjski zvučnik ispušta kvalitetan zvuk, mada bi mogao biti i malo glasniji. Pohvala ide za kvalitetu poziva, odnosno glasnoću zvučnika u slušalici, jer je sada na razini kakvu smo od ovako skupog uređaja i očekivali, pogotovo ako se prisjetimo lanjskog modela, koji je na ovom polju razočarao.

Ovdje možete pronaći još nekolicinu zanimljivih noviteta koje donosi iOS 9.

Softver, sučelje i 3D Touch


Već nekoliko godina vrijedi pravilo da prilikom izlaska novog iPhonea Apple lansira i novu verziju iOS-a. Ovoga puta imamo iOS 9, koji ne donosi veće izmjene u samom izgledu sučelja, ali zato imamo prilike uživati u mnogim novitetima koji se tiču funkcionalnosti.

Najveća novost svakako je 3D Touch, tehnologija upravljanja sadržajem na zaslonu pomoću posebnih senzora koji se nalaze ispod zaslona, a osjetljivi su na jačinu dodira. Ako na početnom zaslonu ikonicu dodirnete na uobičajen način, aktivirat će se aplikacija, a ako ju pritisnete malo jače, otvorit će se poseban plutajući izbornik koji će ponuditi brži pristup do određenih stavki koje se inače nalaze unutar aplikacije i to unutar izbornika.

size="medium"

Uzmimo za primjer Safari, kojeg kad pritisnete malo jače, plutajući izbornik pokazuje nekoliko stavki. Tako na brzinu možete aktivirati popis za čitanje, prikazati oznake ili otvoriti novu karticu. Kod kalendara je na ovaj način moguće na brzinu dodati novi događaj, a jednu od najkorisnijih primjena 3D Touch tehnologije nalazimo u aplikaciji kamere. Naime, kad jače pritisnete njenu ikonicu, otvaraju se četiri stavke: snimi selfie, snimi video, snimi usporeni video ili snimi (običnu) fotografiju. Na ovaj način se skraćuje vrijeme do realizacije ovih radnji, jer se izbjegava inače nezgodno skrolanje unutar aplikacije kamere.
Isto tako, kad jače pritisnete aplikaciju sata, pojavit će se izbornik koji nudi instantno umetanje alarma ili pokretanje štoperice.

Kod e-mail aplikacije su mogućnosti čak i veće, ali je pitanje koliko su sve primjenjive u praksi. One na samoj ikonici na početnom zaslonu nude pretraživanje, pisanje novog maila ili odabir ulaznog spremnika, no pitanje koliko će ova funkcija biti korištena. Naime, jačim pritiskom na određenu poruku otvara se plutajući prikaz početka sadržaja i mogućnost brzog odgovora, označavanja ili premještanja. Problem ovdje predstavlja činjenica što je samo početak maila vidljiv, pa se samo po sebi nameće pitanje čemu odgovarati na polovično pročitani mail. S druge strane, premještanje, označavanje ili proslijeđivanje ima kud i kamo više smisla.

Sve u svemu, 3D Touch je vrlo korisna funkcija s ogromnim potencijalom, a developeri ju tek trebaju implementirati u svoje aplikacije.

size="medium"

Treba reći i to da 3D Touch podržava izmjenu aplikacija “Force touch” gestama. Kad se nalazite unutar određene aplikacije, jačim pritiskom povučete prst slijeva na desno i doći ćete do prethodno korištene aplikacije. Ovo će u početku biti pomalo nezgodno, jer će trebati “uhvatiti ruku”, odnosno malo se priviknuti, a do tada pripazite da vam uređaj ne ispadne na pod.

Safari također sadrži benifite 3D Touch tehnologije. Jačim pritiskom na link, otvara se umanjeni pregled stranice i ispod njega izbornik koji omogućuje otvaranje u novom tabu (kartici), dodavanje na popis za čitanje ili kopiranje. Ovo otprilike odgovara funkciji desnog klika mišem na računalu.

Od ostalih novosti u sučelju spomenimo mogućnost korištenja Live Photo Wallpapera, koji u osnovi predstavljaju animacije. Poboljšano je i Spotlight pretraživanje koje je sada moguće aktivirati gestom prema dolje bilo gdje na početnim zaslonima, a rezultati pretraživanja nude instantnu mogućnost pozivanja pronađenog kontakta.

3D touch tehnologija je primijenjena i u galeriji aplikacija. Jačim pritiskom na malu sličicu pojavljuje se njena uvećana verzija, a naknadnim povlačenjem prema gore i mali izbornik koji omogućuje instantno kopiranje, dijeljenje, dodavanje u favorite ili brisanje.

columns="4" size="medium"

Video player je, nažalost, ostao na razini od prije, dakle s mnogim ograničenjima. To znači da na uređaj i dalje možete prenijeti i prikazivati samo od Applea podržane video formate. Za sve ostalo trebat će posegnuti u App Store po neku od alternativnih aplikacija.

Sučelje radi tradicionalno fluidno i konzistentno, a zamjerku ponovo upućujemo na manjak mogućnosti personalizacije. Naime, iOS i dalje ne dozvoljava proizvoljno raspoređivanje ikonica po početnim zaslonima, niti omogućuje prikaz widgeta. Ograničenja poput ovog su na neki način Appleov zaštitni znak, a možda je samo pitanje vremena kad će promijeniti, odnosno prilagoditi politiku, isto kao što su lani popustili i proizveli uređaje većim zaslonima.

Kamera


Nakon nekoliko generacija 8 MP senzora, iPhone 6s napokon donosi više megapiksela. Iako megapikseli sami po sebi ne jamče nužno bolju fotografiju, 8 MP je u usporedbi kamerama na današnjim Androidima zapravo smiješno malo, budući da ovi već nekoliko godina nude 13, 16 pa i preko 20 megapiksela. U svakoj usporedbi kamera iPhone je redovito gubio u disciplini cropanja, odnosno 100% zumiranja fotografija, što bi zbog manjka pikesla u pravilu završavalo većim zamućenjima, posebice na novim velikim i visokorazlučivim zaslonima. 12 megapiksela, naravno, ne donosi revoluciju, ali će svakako poboljšati fotografije i u ovom segmentu, i koliko-toliko ih približiti onima koje nudi Android konkurencija.

Novost je i snimanje 4K videa, mogućnost koju Android uređaji imaju već nekoliko godina. Tada se ovo činilo kao nepotrebno nabrijavanje iz razloga što je bilo vrlo malo monitora koji su podržavali tu rezoluciju. Sada je situacija ipak nešto bolja, ali još uvijek daleko od idealne, što znači da će rijetki uživati u svim čarima 4K videa.

Sučelje kamere je isto kao na lanjskom modelu. Ponuđeni su načini snimanja koji se izmjenjuju povlačenjem prsta po zaslonu, a ponuđeno je normalno fotogafiranje, kvadrat (omjer 1:1), snimanje videa, te ubrzano i usporeno snimanje, a imamo i uobičajenu panoramu. Na lijevoj strani možete promijeniti kameru, uključiti samookidač, uključiti Live Photo funkciju, HDR i upravljati bljeskalicom. Na desnoj strani uz okidanje i uključivanje snimanja nalazi se prečica za galeriju, kao i odabir filtera. Prednja kamera nudi snimanje fotografija u 5 MP rezoluciji i snimanje 1080p videa.

columns="4" size="medium"

Fokusiranje i okidanje odvija se vrlo brzo, što je bilo i za očekivati, no kada uključite bljeskalicu, vidljivo će se produljiti. Ukupna kvaliteta fotografija u idealnim uvjetima je, očekivano, na vrlo visokom nivou, no u uvjetima lošijeg osvjetljenja ne može se izravno mjeriti sa Samsungom Galaxy S6 i LG-om G4, koji imaju veći otvor blende. Ipak, kako ne bismo pričali napamet, nakon ove recenzije slijedi izravna usporedba kamere s onom na Noteu 5, koji predstavlja Samsungovu perjanicu. Bilo kako bilo, s ovom kamerom ne možete puno pogriješiti jer će osigurati fotografije i video vrlo visoke kvalitete.

Live Photo snima video u trajanju od tri sekunde i pridružuje ga fotografiji, otprilike kao HTC Zoe i još nekolicina sličnih rješenja koje smo upoznali zadnjih par godina. No ipak, HTC Zoe nije zaživio u smislu postizanja šire popularnosti, a hoće li Live Photo vidjet ćemo. Naime, u Appleu kažu da će Live Photo sljedeće godine biti podržan od strane Facebooka, što dovoljno govori samo za sebe, a sličnu podršku možemo očekivati i za Instagram. Ukoliko se ove najave ostvare, Live Photo bi mogao pokrenuti novi trend na društvenim mrežama.

Kao što je već rečeno, iPhoneom 6s možete snimati i 4K video, no već u startu me razljutio način na koji se ova funkcija uključuje. Naime, kod drugih uređaja rezoluciju snimanja videa moguće je odabrati unutar aplikacije kamere, a najčešće u dijelu gdje se izabiru i druge rezolucije. E sad, kod iPhonea to nije moguće. Ukoliko želite snimati 4K video, morat ćete otići u opće postavke, pronaći stavku “Foto i Kamera” te tu odabrati rezoluciju snimanja, zajedno s rezolucijama i brzinama usporenog videa. Nakon toga ponovo je potrebno otići u aplikaciju kamere i snimiti svoj video. Naravno, ako želite vratiti na 1080p, izvolite ponovo u opće postavke i kopati po izborniku.

Do sada nisam uspio pronaći suvisli razlog za ovakvo kompliciranje, ali vjerujem da Apple zasigurno ima nekakvo objašnjenje insprirano likovima iz Alan Forda, jednako uvjerljivo kao i legendarna “you’re holding it wrong” rečenica.

Bilo kako bilo, video snimljen ovom kamerom je odličan, i to u bilo kojoj rezoluciji, a kao nedostatak treba navesti činjenicu da još uvijek snima mono zvuk. Detalja ima više nego dovoljno, boje su realne, a oštrina i kontrast su optimalni. Nedostaje optička stabilizacija (dostupna samo u Plus modelu), koju bi jedan ovakav, posebice ovako skup uređaj ipak trebao imati, ali će elektronska, odnosno softverska stabilizacija učiniti dovoljno za kvalitetan video.

Primjeri fotografija


columns="4"

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjeri videa


1080p videoUsporeni video

[responsive_youtube XNYPnA0ixsE]

4K video

[responsive_youtube -Ta7mha6tsE]

Noćni video

[responsive_youtube TSnaBxhrNKo]

Baterija


Kad god proizvođači u smartfon ugrade neku novu tehnologiju, danak u pravilu plati baterija. Uz to što je uređaj deblji i teži od prethodnika, 3D Touch je uzrokovao i realno smanjenje kapaciteta baterije. Dakle, ionako slabašna baterija je dodatno oslabljena jer je kapacitet s 1810 smanjen na 1715 mAh.

Ipak, veću razliku u svakodnevnom korištenju u odnosu na iPhone 6 nisam primijetio, što znači da bi baterija u pravilu izdržala od ujutro do navečer i to uz umjereno korištenje. Kad bih se malo opustio surfajući ili dopisivajući se putem chat servisa ili e-maila, za punjačem bih posegnuo već u popodnevnim satima.

Dakle, imamo uobičajenu situaciju kad je autonomija u pitanju. Računajte na klasičan ciklus punjenja po noći i korištenja po danu, a ako ste veći potrošač, svakako sa sobom nosite punjač ili powerbank. Isto tako imajte na umu da potrošnja može varirati i o aplikacijama koje koristite.

Tako je recimo 15 minuta navigacije (Google maps) potrošilo 7% baterije, a jedan sat YouTube streaminga preko Wi-Fi-a oko 15%. Ovo također može varirati ovisno o rezoluciji videa, svjetlini zaslona, jačini signala i mnogim drugim faktorima.

Na kraju ovog dijela recimo i to da Apple još uvijek ne razmišlja o brzom punjenju, jer i najnoviji iPhone dolazi bez ove funkcionalnosti, što je u današnje vrijeme teško oprostivo, pogotovo za ovako skup uređaj koji želi biti najbolji na svijetu u svakom pogledu.

Zaključak


Kupiti iPhone 6s ili ne? Ako ste fan Appleovih proizvoda, novi iPhone je stvarčica koju si definitivno morate priuštiti. Iako se fizički ne razlikuje od prethodnika, tu je 3D Touch, 12 MP kamera i procesor koji (barem na papiru) postiže jače performanse. S druge strane, ako ste fan ili korisnik koji ne mora nužno posjedovati najnoviji iPhone i malo više pazite na financije, nadogradnja na novi iPhone vam vjerojatno nije potrebna.

Objektivno gledajući, 3D Touch je zanimljiva i korisna tehnologija koja se trenutno nalazi u povojima i njenu širu primjenu možemo očekivati sljedeće godine, kad ju bude podržavao širi spektar aplikacija. Bilo kako bilo, 3D Touch će biti koristan na aplikacijama koje dolaze sa samim uređajem, što će za početak biti dovoljno, budući da upravo te aplikacije i funkcije najčešće koristimo.

Ono što ćete također zavoljeti već na prvi dodir je novi Touch ID, koji je neusporedivo brži i još precizniji od prošle generacije.

Kamera od 12 megapiksela je osjetan napredak u odnosu na pretodnika, ali ne i presudan ako želite novi model. Razliku ćete primijetiti jedino pri cropanju fotografija ili ako baš morate snimati 4K video, čije je snimanje, rekli smo, nepotrebno zakomplicirano.

Napredak u hardveru u ovom trenutku ne treba promatrati kroz prizmu performansi jer razlika na prvi pogled neće biti vidljiva, ali treba imati na umu da će i ovaj model jednom ostariti i da će njegovih 2 GB RAM-a i A9 procesor biti od presudne važnosti kad stigne nadogradnja na neku novu verziju iOS-a. Dakle ako uređaj kupujete na dulji period, tj. ako ga nećete brzo prodavati, ovo ulaganje se svakako isplati.

Uređaj se nalazi u prodaji u ponudi Vipneta i to po cijenama od 1099 do 5300 kuna, ovisno o tarifi i tarfifnoj opciji koju izaberete.

iPhone 6s video recenzija


[responsive_youtube zAuc-uF1nKg]