Apple Recenzije

iPhone X - Recenzija10-godišnjicu predstavljanja prvog iPhonea Apple nije mogao obilježiti bolje nego lansiranjem novog uređaja, u velikoj mjeri drukčijeg od svih koje smo do sada vidjeli. Stigao je iPhone X, odnosno iPhone deset, kako su ga Appleovci krstili. Slobodno možete zaboraviti sve dosadašnje instance iPhonea, pa čak i iPhone 8 i 8 Plus, koji su predstavljeni zajedno s desetkom, jer se od njih razlikuje po mnogočemu.

iPhone X stiže u potpuno novom ruhu, sa zaslonom «od ruba do ruba», i mnogim novim tehnikalijama od kojih neke do sada nismo vidjeli ni u jednom drugom smartfonu. Tako nam stiže napredna 3D tehnika mapiranja lica, koja biometrijsku sigurnost podiže na novu razinu. Poboljšana je i funkcionalnost prednje kamere, što se očituje u kreiranju animiranih emotikona nazvanih animoji.

Tu je još i optička stabilizacija na obje stražnje kamere, koju ima jedino još Samsung Galaxy Note 8, a iPhone je napokon dobio bežično, te dugo očekivano brzo punjenje. Ipak, potonje nije dostupno «out of the box», već morate kupiti posebni brzi punjač, koji će trošak nabavke uređaja dodatno podignuti.

Koliko je iPhone X uistinu revolucionaran, koliko će vas neke njegove mane živcirati, i opravdava li svoju astronomsku cijenu, saznajte u nastavku, no prije svega moram napomenuti kako sam uređaj koristio samo tri dana. Kao što vam je poznato, recenzije objavljujemo nakon što uređaje koristimo barem tjedan dana, što je najmanji razuman rok za stjecanje iskustva i kvalitetno prenošenje dojmova. Stoga treba imati na umu da dojmovi izneseni u ovom tekstu nisu kompletni, upravo zbog prekratkog roka i vremena koje smo imali na raspolaganju, no vjerujemo da će vam bez obzira na to, ipak pomoći ukoliko želite kupiti ovaj uređaj.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

143.6 x 70.9 x 7.7 mmMasa

174 gramaZaslon

5,8" Super AMOLED 1125x2436 458 ppiSoC

Apple A11 BionicCPU

4X Mistral + 2X MonsoonRAM

3 GBInterna memorija

64/256 GBMicro SD

NePovezivanje

WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC (Apple Pay), Face IDBrzo punjenje

DaBežično punjenje

DaOS

iOS 11Kamera

12 MP f/1,8 + 12 MP, f/2.4, 2X OIS,  1080p  do 240 fps, 4K do 60 fpsPrednja kamera

7 MP f/2.2 1080p 30 fpsBaterija

2716 mAh mAhCijena

9.569,00 64 GB ili 10.999,00 256 GB modelUstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Zaslon od ruba do ruba

"Zub" narušava inače odličan dizajnNajbolji zaslon na tržištu

Nema 3.5 mm audio ni utor za memorijske karticeProcesor i performanse bez premca

Video kamera snima mono zvukPouzdan i konzistentan operativni sustav

Ograničene mogućnosti personalizacije i povezivanjaFaceID biometrijska zaštita

Brzo punjenje zahtjeva dodatnu investicijuVrhunske kamere s dvostrukom stabilizacijom

Suluda cijenaStereo zvučnici
Dizajn, kućište i rukovanje


Kao što je u uvodu rečeno, dizajn je ono što iPhone X razlikuje doslovno od svih drugih uređaja. Apple se napokon odrekao tri godine starog dizajna s debelim okvirima i relativno malim zaslonom u odnosu na cijelo kućište i izradio smartfon sa zaslonom od ruba do ruba. Skoro. Jasno je da nijedan današnji smartfon zapravo nema zaslon od ruba do ruba u punom smislu riječi, ali su se pojavili mnogi koji su vrlo blizu tome. Vidjeli smo da je Samsung na svojim perjanicama okvir zaista sveo na zaista minijaturne dimenzije, dok je Xiaomi otišao korak dalje, i malo mesa ostavio samo na dnu.

Apple je očito htio napraviti uređaj kojemu će cijela prednja strana biti zaslon, no ipak nije uspio. Na gornjem dijelu je moralo ostati mjesta za prednju kameru, senzore, pa i najnoviju IR kameru za skeniranje lica, što se očito nije moglo ukomponirati u tanki rub kućipta koji je ostao. Tako iPhone X dobio popularni «Notch», kojem mi tepamo «zečji zub», ili jednostavno zub.Na račun zuba, Internet je već smislio i plasirao poveću količinu pošalica, a kao što to inače biva, prilično su nemilosrdne. Znamo da Apple u ovom trenutku nije mogao napraviti uređaj s ovakvim karakteristikama, a da nema zuba, no pitamo se je li to mogao drukčije izvesti. Osobno mi zub ide na živce i više bih volio da na vrhu zaslona imam crnu traku kao na svim dosadašnjim smartfonima, jer mi zub ovakav kakav je, bode oči. No ipak, možda se tu radi o nečemu na što bih se nakon više tjedana korištenja privikao.

Isto tako treba reći da postojeći rub oko zaslona uživo ne izgleda tako tanko kao na slikama. Deblji je i primjetan, ali opet dovoljno tanak da uređaj i dalje izgleda iznimno atraktivno. Na kraju krajeva, ovakav tip ruba mi je draži od Samsungovog Edge zaslona, koji je zbog svoje prirode puno više izložen oštećenjima. Zaslon sami po sebi je vrlo lijepo uklopljen u metalni rub koji se proteže oko cijelog uređaja. Poleđina je ovoga puta izrađena od stakla, što je omogućilo indukcijsko punjenje, ali je za razliku od sedmice, uređaj je krhkiji, jer je staklo, logično, lomljivije od aluminija. Treba reći i to da metalni okvir relativno brzo poprima tragove korištenja u vidu vrlo sitnih ogrebotina, ali oku vidljivih iz neposredne blizine.Raspored fizičkih tipki je klasičan, dakle kao i na svim prethodnim modelima, ali vidljivo je da nedostaje stara dobra Home tipka, s kojom je zauvijek nestao i Touch ID. Potonji je zamijenjen još naprednijom biometrijskom zaštitom nazvanom Face ID, dok je funkcija Home tipke zamijenjena gestom. Na donjem rubu nalazimo i otvor za zvučnik u društvu s lightning utorom, dok je drugi zvučnik smješten u telefonsku slušalicu. Ovakva koncepcija se pokazala izvrsnom i u drugim modelima, a ovdje treba napomenuti da su zvučnici prilično glasni.

Treba reći i to da tipka za uključivanje sada veća i zadužena je za zaključavanje zaslona i pokretanje Siri osobnog asistenta. Ono što je izgubila je mogućnost isključivanja i resetiranja uređaja. Dakle, na power tiku uređaj više ne možete isključiti ni resetirati, pa ćete za tu radnju morati otići u postavke odabrati izbornik Općenito i tek odgovarajuću stavku. Ipak, postoji i nešto kraći put do isključivanja i resetira, a to je istovremeno dulje držanje tipke za uključivanje i one za utišavanje. Problem je u tome što ovo treba dosta dulje držati nego što je to bilo prije na jednoj tipki.Ladica za SIM je ostala na starom mjestu, kao i dvostruka stražnja kamera, koja je i kod ovog modela ispupčena. Za razliku od one na iPhoneu 7 Plus, ova je postavljena okomito, ali zbog svoje ispupčenosti uzrokuje klackanje uređaja na stolu, što je prilično iritantno ako na takav način pokušavate natipkati poruku.

Ukupan dojam kod ležanja u ruci je izvrstan. Uređaj je kompaktan i rukovanje njime ne predstavlja problem niti osobama s manjim rukama. Neki su se uplašili da bi zbog nedostatka donjeg bezela, dosezanje donjih ikona moglo biti problematično, no osobno nikakvih problema po tom pitanju nisam imao. Na kraju dodajmo da iPhone Xdolzai s IP67 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu. U praksi to znači da može izdržati do 30 minuta na dubini od 1 m.

Face ID


Face ID je potpuno nova tehnologija u svijetu smartfona, a temeljena je na 3D skeniranju i očitavanju lica korisnika putem infracrvene kamere. Isto kao što ste prije dodavali otisak prsta, sada morate malo vrtjeti glavom kako bi vas senzor dobro «snimio». Cijela procedura traje otprilike isto ili malo kraće od dodavanja otiska prsta.

Nakon što je sustav odradio svoje, uređaj je spreman za otključavanje zaslona i mogu reći da radi izvrsno u velikoj većini slučajeva. U zatvorenom prostru sustav me prepoznao čak i s kapom na glavi, no na danjem svjetlu je nekoliko puta zakazao, pa sam morao utipkavati sigurnosnu šifru. Ista star se zna dogoditi i pod umjetnim svjetlom, što će najviše ovisiti o njegovom izvoru, odnosno vrsti.Podsjetimo, mnogi su se pitali kako će Face ID raditi u mraku, no suprotno očekivanjima, radi bolje nego na svjetlu, a razlog tome je zapravo očit. Naime, kamera koja skenira lice radi u infracrvenom spektru, nevidljivom ljuskom oku, a u mraku nema nikakvih smetnji. Budući da sunce samo po sebi emitira i infracrvene zrake, za očekivati je da će interferencijama u nekim trenucima uzrokovati smetnje. Isto vrijedi i za neonsko svjetlo, odnosno za sve žarulje koje emitiraju svjetlost u graničnom spektru. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, pokušajte uređaj još malo približiti licu, a ako ni tako ne uspijete, preostaje vam jedino utipkavanje šifre. Da ne bi ispalo da je Apple u ovoj priči usamljen, recimo i to da skener šarenica oka na Noteu 8 također zna štrajkati iz istih raazloga.

Otključavanje zaslona pomoću Face ID-a zapravo nas vraća u vrijeme kad smo pritiskali fizičku tipku i gestom otključavali zaslon, ali sada ćete to moći učiniti samo vi. Pored otključavanja zaslona, Face ID namijenjen je i radu sa svim drugim aplikacijama koje su podržavale Touch ID, npr. Apple Pay, s tom razlikom što Face ID može spremiti samo jedno lice, dakle radit će samo s vlasnikom uređaja.

Ako ste zabrinuti zbog eventualnog pohranjivanja scana vašeg lica u Appelovoj bazi podataka, odmah izbrišite sve fotografije s Facebooka, Instagrama, Google Fotografija i inih servisa. U Appleu tvrde da ne pohranjuju ništa jer FaceID zapravo ni ne kreira slike, već na vaše lice projicira točke kojima mjeri dubinu. No čak i da pohranjuje slike, to u cijeloj priči nije ni bitno, jer smo vidjeli da su američke tajne službe u stanju presresti podatak prije nego uopće dođe od uređaja do Appela (ili Googlea). Dakle, ako vas brine privatnost, nemojte ostavljati ni otiske prstiju, ne koristite prednje kamere, ne tipkajte poruke i ne koristite glasovne pozive.

Zaslon
Već i bakice koje prodaju sir uz cestu znaju da novi iPhone X dolazi sa AMOLED zaslonom, što smo zahvaljujući glasinama i procurjelim informacijama saznali čitavih godinu dana ranije. Apple je još jednom pregrizao jezik i za pomoć se obratio svom najljućem konkurentu - Samsungu. Tako Samsung sada za Apple proizvodi i zaslone, i to upravo one koji su proslavili njegove top modele u zadnjih 7 godina.

Zaslon u dijagonali mjeri 5,8 inča i dolazi u 2436 x 1125 rezoluciji, dakle vidljivo manjoj od sada već uobičajenih na Androidu. Gustoća točaka iznosi sasvim dovoljnih 458 ppi, što je također osjetno manje od prisutnih na Androidima, ali kao što smo već nebrojeno puta konstatirali, veće rezolucije su objektivno nepotrebne.

Omjer stranica iznosi 19,5:9, što znači da je izduženiji od novog 18:9 formata, a to možemo objasniti konstantom Appleovom potrebom da bude drukčiji. Naravno, radi se o dijagonali, pa da zub na vrhu zaslona smanjuje dojam izduženosti. Također, ako dijagonalu mjerite od točke povučene od zuba prema rubu zaslona, rezultat bi bio oko 5,5 inča.

Sam prikaz na zaslonu je, očekivano, izvanredan. Boje, kontrast i oštrina su definitivno na najvišem mogućem nivou, dakle u rangu sa Samsungovim perjanicama. Neki su testovi pokazali da je iPhoneov zaslon čak i nešto bolji od onog na Noteu 8, što je u određenim uvjetima vidljivo golim okom. Pod izravnim udarom sunca, iPhoneov zaslon je za nijansu svjetliji i time automatski čitljiviji od Noteovog, a razlog tome je svjetlina od 625 nita, dakle osjetno veća od prisutne na Samsungovim modelima, čiji zasloni svijetle jačinom manjom od 600 nita.

Apple je za bolji doživljaj prikaza na zaslonu odradio i softverski dio posla. «True Tone» algoritam omogućuje automatsko podešavanje balansa bijele boje u skladu s okolnim svjetlom, u čemu joj pomaže četverokanalni ambijentalni senzor. Zgodno za smanjivanje umora očiju, no ne i nužno za kvalitetan prikaz.

Kao što vjerojatno znate, objektivni problem kod AMOLED zaslona je burn-in efekt. Na njega nije imun nijedan zaslon, pa tako ni iPhoneov, no očito postoji razlika u tretmanu. Naime, burn-in se događa tek nakon duljeg vremena korištenja, možda godinu ili čak dvije. Samsung, kao pionir ove tehnologije na svojim uređajima pojavu ovog efekta priznaje pod jamstvo, dok to kd Applea očito nije slučaj. Nedavno smo pisali o tome kako Apple na svojim stranicama upozorava o mogućem nastajanju burn-ina, te to naziva prirodnim, iz čega se može zaključiti da ga neće priznati pod jamstvo.

Hardver, performanse i povezivanje


Apple A11 Bionic je puno ime i prezime procesora koji pokreće najnoviju generaciju iPhonea, a uskoro ćemo ga sasvim sigurno naći i u budućem iPadu. Za razliku od četverojezgrenog prethodnika, A11 Fusion sadrži šest jezgri: dvije Monsoon na taktu 2,1 GHz zadužene su za najteže zadaće, dok su ostale četiri Mistral jezgre namijenjene manje zahtjevnim i energetski su učinkovite. Apple je ovoga puta sam dizajnirao i GPU, koji obećava do 30% bolje performanse od prethodnika.

A11 Bionic izrađen je u 10 nm FinFET procesu, što je značajan napredak u odnosu na 16-nanometarskog prethodnika.

Pored svega navedenog, ovaj procesor sadrži i poseban dvojezgreni «neuralni» procesor, namijenjen svim procesima vezanim uz AI strojno učenje, koje sustavu omogućuje poboljšanje performansi u kompleksnim radnjama, bez potrebe za dodatnim programiranjem. Ova grana umjetne inteligencije je još uvijek u ranoj fazi razvoja, a ovdje se pokazala korisnom ponajprije kod očitavanja lica i prepoznavanja korisnika.

size="full"

iPhone X dolazi s 3 GB RAM-a, koja mu u kombinaciji s procesorom osiguravaju izvrsne performanse. Nije kao na Androidu, gdje sada 6 GB polako postaju standard u gornjoj klasi, no treba imati na umu da iOS nije toliko proždrljiv kad je radna memorija u pitanju. Isto se može reći i za procesor, koji na benchmark testovima sve ostale procesore ostavlja daleko iza sebe. Naravno, i u tu je jednadžbu potrebno ubaciti faktor OS-a, jer da mu je dati da vrti Android, vjerojatno ne bi postizao toliko bodova.

Interna memorija testnog modela sadrži 64 GB prostora za pohranu, a u ponudi je i 256 GB verzija. Kao i kod prijašnjih modela, ni ovdje ne treba očekivati utor za memorijsku karticu, tako da u startu morate znati je li vam 64 GB dovoljno ili ćete isprsiti još 1500 kuna i priuštiti si 256 GB model.

Kod povezivanja se nema puno toga pametnog za reći, budući da je situacija otprilike jednaka onoj iz prijašnjih. I dalje je prisutan lightning utor, dakle nije zamijenjen USB-C standardom, bez obzira što je isti odavno uveden na Mac računalima. Štoviše, iPhoneov punjač, odnosno kabel, na adapter se spaja putem starog USB-A utora, a to znači da ako ga želite spojiti na novi MacBook, morat ćete kupiti dodatni adapter. Uostalom, još smo lani vidjeli kako je internet na ovu situaciju reagirao mnogim pošalicama. Neki su se ponadali da će se ove godine situacija promijeniti, ali kao što vidimo, to se nije dogodilo.

Oni koji dolaze s Androida doživjet će svojevrstan šok po pitanju povezivanja, budući da iOS ne podržava uobičajene protokole kao što su mass storage, USB on-the-go i sl. Apple, doduše, nudi iCloud sinkronizaciju, no on je prilično je limitiran i najbolje radi u kombinaciji s Mac računalom, isto kao iTunes i Airdrop.

Cijeli Appleov eko sustav obilježava konstanti rad na integraciji iOS-a, MacOS-a i WatchOS-a, dok u kombinaciji s Windowsima donosi surogatna rješenja. Dakle, ako kupujete iPhone, ne nužno ovaj najskuplji, imajte na umu da daleko bolje iskustvo pruža u kombinaciji s Mac računalima, nego PC-em. Najbolji primjer za to su Handoff i Continuity opcije, koje omogućuju započinjanje rada na jednom uređaju i nastavljanje na drugom. Tako na svom Mac računalu jednostavno možete obaviti telefonski poziv dok se iPhone nalazi u džepu. Slično je i sa slanjem poruka, a najvažnije u cijeloj priči je to što je sustav vrlo dobro razrađen i radi konzistentno.

Za fotografije je je najbolje koristiti Photos aplikaciju (ako imate Mac). U suprotnom savjetujemo Google Photos servis, koji automatski sinkronizira u oblaku i nudi kud i kamo veći kapacitet i općenito bolje rješenje od iClouda. naravno, Google Photos možete koristiti i na Macu.

Ovdje recimo i to da A11 Bionic procesor podržava LTE Cat. 12 s brzinama do 600 Mbps u downloadu, što će, naravno, biti ostvarivo samo u odgovarajućim mrežama, a prisutan je i VoLTE, isto tako u mrežama koje podržavaju prijenos glasa putem 4G mreže.

Na kraju ovog dijela ponovimo riječi napisane prošle godine. iPhone nema standardni 3.5 mm audio utor za slušalice, već koristi vlastiti lightning utor. To znači da svoje postojeće slušalice ne možete koristiti bez posebnog adaptera, što je prilično nezgodno. No to je sada već folklor kad je Apple u pitanju i zato se pripremite na «dongle life».

Softver


iOS 11, najbolji mobilni operativni sustav na svijetu, barem prema riječima Appleovih inženjera. Za razliku od onog na iPhoneu 8 i drugim modelima, ova verzija iOS-a 11 morala je biti donekle prilagođena, jer iPhone X nema home tipku, a donosi i sada već omiljeni zub. Slijedom toga promijenjen je upravljanje sustavom, a promjene je pretrpjela i traka s indikatorima. Na početni zaslon dolazite gestom povlačenja prsta od dna prema sredini zaslona, a zadržavanje prsta na pola puta otvara multitasking izbornik. Ukoliko određenu aplikaciju želite potpuno isključiti, dakle izbaciti je iz radne memorije, na otvorenom multiasking izborniku ćete ju morati dulje držati i čekati da se pojavi znak za isključivanje.

size="medium" columns="4"

Istini za volju, ovo nije najzgodnije i mogu reći da mi je šema s home tipkom bila dakalo draža. No što je tu je, ne možemo imati i ovce i novce, pa ćemo se zbog benefita koje donosi zaslon od ruba do ruba natjerati na novu koncepciju. Nakon nekoliko dana korištenja, ne mogu reći da sam se potpuno privikao, no da uređaj koristim dulje, sasvim sigurno bih mogao donijeti bolji sud. Ovim egzibicijama također treba pridodati gore opisanu za isključivanje i resetiranje, tako da će bi prilagodna na novu koncepciju upravljanja mogla potrajati.

S obzirom na halabuku koja se digla, «killer fearture» novog iPhonea X definitivno je govance koje govori. Toliko je pažnje ovome pridano na predstavljanju iPhonea X u rujnu, da se internet s pravom narugao Craigu Federighiju na njegovom kokodakanju i revanju.

10.000 kuna na sunce i možete se pretvoriti u kokoš, jednoroga, prase, vanzemaljca, majmuna i još pokoju slatku spodobicu kako biste impresionirali svoje sugovornike. Ali nemojte se poradovati prije vremena.Animoji za sada rade samo u aplikaciji Poruke, dakle SMS i ako ste ga integrirali s Appleovom iMessages uslugom. Ove animirane emotikone možete koristiti u razgovoru s drugom osobom koja ima iPhone X, što će u početku biti malo vjerojatno, no svima ostalima ih možete poslati kao video isječak. E sad, tek tu nastaju problemi, jer da biste svoje govance poslali izvan iMessagges sustava, uređaj će ga prepoznati kao MMS, što će vam vaš operater masno naplatiti. Također, da biste spremili animoji kao video i kasnije ga poslali mailom i putem WhatsAppa, morate ga najprije nekom poslati kao MMS, pa makar samom sebi.

Bilo kako bilo, Animoji su zanimljivi ako nemate više od 12 godina. Ako ste ipak sretno prošli kroz pubertet, koristit ćete ga dva ili tri dana, nakon čega ćete ih vjerojatno zaboraviti.

size="medium" columns="4"

Novim formatom zaslona nisu zadovoljne aplikacije. Mnoge se ne prikazuju preko cijelog zaslona jer su prilagođene starom formatu. Naravno, trebat će vremena da svaki developer prilagodi svoje, a među njih ubrajam i Google. Chrome je već prilagodio, ali su Gmail i Hangouts ostali kratki. Još jednu veliku kritiku upućujemo Googleu, a to je apsolutna nebriga za ljude sa slabijim vidom. Gmail aplikacija za iOS ne podržava Appleova «dinamička slova», što znači da će tekst ostati mali, neovisno o tome koliko ste ih u postavkama uređaja povećali.

Tek za Chrome možemo reći da je loš, jer je Google iz nekog razloga iz njega izbacio opciju «pristupačnost», što znači da nema mogućnosti povećanja fonta web sadržaja kao na Androidu, čak ni pinch-to-zoom gestom. Naravno, pored živog i zdravog Safarija, korištenje bilo kojeg drugog preglednika na iPhoneu predstavlja blasfemiju. Na njemu ćete svakako lakše čitati, ali budući da sadržaj ni na njemu ne možete povećati, morat ćete koristiti «reading mode. Za razliku od Chromea, Safari podržava pinch-to-zoom, ali ne slaže tekst, što znači da ćete morati prstom šarati po zaslonu.

3D touch kao sastavni dio iPhonea sada već predstavlja jednu vrstu tradicije, a isto možemo reći i za brzinu rada sučelja, odnosno fluidnost. Ta prednost u odnosu na Androide više nije toliko očita kao prije nekoliko godina, ali ukupan goham rada na iPhoneu svakako je veća konzistencija.

Problem sa zubom na vrhu zaslona očituje se i u traci s indikatorima. Budući da se sat nalazi u jednom kutu, a signal i baterija u drugom, nije ostalo mjesta za postotak baterije, ali ni za indikator Bluetooth veze. Dakle, ako želite doznati točan postotak preostalog kapaciteta baterije ili je li aktivna Bluetooth veza, morat ćete spuštati kontrolni centar. U ovih nekoliko dana mi je to već prešlo u naviku, ali me i dalje prilično živcira kad na prvi pogled ne vidim koliko mi je baterije ostalo.

Treba li uopće napominjati da iPhone nema indikator da se nalazi u bešumnom načinu? Jedino gdje se to može vidjeti je narančasti detalj pored fizičke tipke kojom ste ga utišali, a problem je što je vidljiv samo pod određenim kutom, dakle ne i kad uređaj leži na stolu. Jesam li već ponovio priču od lani da iPhone nema LED indikator obavijesti, i da zbog toga vjerojatno nećete na vrijeme odgovoriti na poruku?

Kamera


iPhone X dolazi s dvostrukom 12 MP kamerom, sličnom onoj na iPhoneu 7 i 8 Plus. Jedna je širokokutna, a druga «telephoto», odnosno s užim kutom leće, čime se dobije efekt dvostrukog optičkog povećanja u odnosu na širokokutnu. Prva dolazi s f/1,8 otvorom blende, dakle može primiti veću količinu svjetla, dok potonja raspolaže s f/2,4 otvorom. Ono što ovu kameru razlikuje od one na prethodnim modelima je optička stabilizacija na obje, dakle i uskokutnoj, i širokokutnoj kameri. U ovom trenutku samo na tržištu samo još jedan uređaj s dvostrukom optičkom stabilizacijom, a to je Note 8.

size="medium"

Pored Portret načina, kako Apple naziva sliku s efektom zamućivanja pozadine, na stražnjoj kameri, sada je slična stvar omogućena i na prednjoj, koja inače ima senzor od sedam megapiksela i f/2.2 otvor blende.

S kamerom iPhonea X stigao je i novi format fotografija – HEIF, s efektnijim kodiranjem, pa tako za rezultat imamo datoteke koje zauzimaju dvostruko manje prostora u memoriji. No ipak, u ovom formatu će ostati samo na iPhoneu, a ako ih prebacite na računalo, sustav će ih konvertirati u JPG. U originalnom formatu će ostati isključivo ako na Mac računalu imate najnoviji macOS High Sierra.

Isto vrijedi i za video. Snima se u H.265 formatu, ali kad ga prebacite na računalo, bit će konvertiran u H.264, što je u ovom trenutku možda i bolje, jer mnogi video playeri još uvijek ne podržavaju H.265. Također, ako vam se novi slikovni i video formati iz bilo kojeg razloga ne sviđaju, u postavkama možete odabrati kojeg želite koristiti. Razlike u kvaliteti nema, bez obzira što novi formati iziskuju manje prostora.

Kvaliteta fotografija je, očekivano, izvrsna, i to je najmanje što trebate očekivati od uređaja kojeg ste platili 10.000 kuna. Sad je samo pitanje postoji li na tržištu uređaj s jednako kvalitetnom kamerom, a da je jeftiniji. Nadam se da će iPhone X ponovo doći u naše ruke kako bismo kvalitetno odradili i usporedne testove kamera, a u ovoj recenziji donosimo kratku usporedbu s Noteom 8.Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Portrait način (bokeh efekt)

size="medium"

Usporedba s Noteom 8:

Idealni uvjeti:

size="medium"

Zatvoreni prostor:

size="medium"

Noć:

size="medium"

Noć 2x:

size="medium"

Vrlo loši uvjeti:

size="medium"

Primjeri videa

[responsive_youtube HEyPh0uJegE]
[responsive_youtube ybskAEiBriI]
[responsive_youtube KgE0YIKc_P8]

Baterija, autonomija i punjenje


Apple u specifikacijama nikad ne navodi točan kapacitet baterije, već informaciju o trajanju, pa je tako u ovom slučaju naveo da će baterija trajati dva sata dulje nego na iPhoneu 7. Kasnijim analizama utvrđeno je da se radi o kapacitetu od 2716 MAh.

Što se potrošnje i autonomije tiče, u stvarnom životu sve se opet svodi na utrku s vremenom i hvatanje punjača u kasnim popodnevnim ili večernjim satima.

Iz razloga navedenih u uvodu, nisam bio u mogućnosti temeljito testirati bateriju, jer sam ova tri dana na uređaju intenzivno koristio sve njegove funkcije, zbog čega bi mi baterija «iscurila» debelo prije popodneva. Zadnji dan sam potrošnju ipak uspio svesti na nekakvu razumnu mjeru, zbog čega mogu pretpostaviti da bi bez problema izdržao cijeli dan, i to čak nešto više od mog OnePlusa 5.

Bilo kako bilo, baterija iPhonea vas neće razočarati, ali niti pretjerano oduševiti. Ono zbog čega bi vam mogao skočiti živac je nemogućnost brzog punjenja kad kupite uređaj. Naime, iako je sama tehnologija brzog punjenja (napokon) stigla, priloženi punjač u prodajnom pakiranju nije brzi, već obični, a za punjenje uređaja će mu trebati više od tri sata. U vrijeme kad Android uređaji s cijenom od 1500 kuna u startu nude brzo punjenje, Appleova politika doplate 75 dolara (u SAD) jednostavno je neprihvatljiva. Kad tome pridodamo činjenicu da se brzi punjač zapravo sastoji od dva dijela (punjač + USB-C -> Ligntning adapter), cijela situacija poprima sasvim novu dimenziju ludila.

Na kraju krajeva, čak i ako kupite brzi punjač s adapterom, znajte da će vam bateriju od 0 do 100% napuniti za dva sata i deset minuta. Usporedbe radi, OnePlus 5 se napuni za točno jedan sat, i to punjačem priloženim u prodajnom pakiranju.

Zaključak
Nakon niza godina trpanja novih komponenti u isto kućište, Apple je novim iPhoneom X započeo novu eru. Ovo je sada prekretnica, nakon koje će budući Appleovi uređaji slijediti započeti trend. Već su se pojavile glasine da će ovakvu formu poprimiti i iPad, naravno, u odgovarajućim dimenzijama.

Koliko je Apple uspio nametnuti novi trend drugim proizvođačima, diskutabilno je. Vidjeli smo da su ga prijašnjih godina besramno kopirali, a hoće li sada kopirati i zub, ostaje za vidjeti. Nikad se ne zna koji će dio iPhonea inspirirati konkurenciju. Zaslon od ruba do ruba (ako izuzmemo zub) ono je što uređaju osigurava visoku dozu atraktivnosti, a upotpunjuje ju staklena poleđina spojena s metalnim rubom.

Svaki novi iPhone svake godine donese neke novosti, a iPhone X ih je donio mnogo. Neke od njih su korisne i upotrebljive, dok od nekih drugih nećete imati previše koristi, a na kraju se postavlja pitanje vrijedi li sve to 9.600, odnosno 11.000 kuna.

Trend povećanja cijena smartfona prisutan je već par mjeseci. Vidjeli smo da je i Samsung podigao cijenu Notea 8, a ni Google s novim Pixelima nije glumio dobrotvora. To nikako neće proći nezapaženo kod ostalih proizvođača, koje će takva politika okuražiti da dignu cijene svojih uređaja. Tko zna, možda se radi o kartelskom udruživanju i dogovorenom dizanju cijena? Bilo kako bilo, Apple je opet nadmašio sve i postavio cijenu iPhonea X koja je, realno, za prijeki sud. Dodatnu težinu cijeloj priči daje činjenica što Appleovi proizvodi nemaju dvogodišnje jamstvo kao svi ostali, usprkos direktivi EU komisije, koju Apple već godinama uspješno ignorira.

Ako ste ljubitelj svega jabučjeg, 10.000 kuna nije velika investicija u nešto što će vas razveseliti i upotpuniti, odnosno što će vam poslužiti kao fetiš, jer iskreno, drugog razloga za kupovinu ovog uređaja ne vidim, barem ne po ovakvoj cijeni. Osim što za ovaj iznos možete kupiti izvrstan i inače relativno skup MacBook Pro prijenosnik, ili gejmersko PC računalo, možete razmisliti i o kupovini vozila. Golf četvorka u relativno dobrom stanju, s punim tankom lože, uopće se ne čini kao loša opcija.

Naravno, uvijek možete ispeglati karticu i ući u dužničko ropstvo. Također, možete potpisati i višegodišnji ugovor o robiji s operaterom, kojem ćete uređaj također otplaćivati na rate, budući da ih u pretplatama odavno ne subvencioniraju.

No, kao što rekoh, dizanje cijena je očito u trendu i za neke dvije godine, 10.000 kuna bi mogao postati standard u najvišoj klasi. To će u dobroj mjeri biti opravdano novim tehnologijama koje će morati biti još manje, i stati u uređaje koji se sastoje od zaslona i baterije. Pritom je opravdano očekivati i dizanje marži, jer, Bože moj, zašto bi Apple (ili bilo tko drugi) vaše želje za novim tehnologijama (i govancima koja govore) davao za kikiriki?

Ako se odlučite na kupnju iPhonea X, toplo preporučujemo HGspot trgovinu, koja nam ga je ustupila na testiranje.