iPhone X – Recenzija

10-godišnjicu predstavljanja prvog iPhonea Apple nije mogao obilježiti bolje nego lansiranjem novog uređaja, u velikoj mjeri drukčijeg od svih koje smo do sada vidjeli. Stigao je iPhone X, odnosno iPhone deset, kako su ga Appleovci krstili. Slobodno možete zaboraviti sve dosadašnje instance iPhonea, pa čak i iPhone 8 i 8 Plus, koji su predstavljeni zajedno s desetkom, jer se od njih razlikuje po mnogočemu.

iPhone X stiže u potpuno novom ruhu, sa zaslonom «od ruba do ruba», i mnogim novim tehnikalijama od kojih neke do sada nismo vidjeli ni u jednom drugom smartfonu. Tako nam stiže napredna 3D tehnika mapiranja lica, koja biometrijsku sigurnost podiže na novu razinu. Poboljšana je i funkcionalnost prednje kamere, što se očituje u kreiranju animiranih emotikona nazvanih animoji.

Tu je još i optička stabilizacija na obje stražnje kamere, koju ima jedino još Samsung Galaxy Note 8, a iPhone je napokon dobio bežično, te dugo očekivano brzo punjenje. Ipak, potonje nije dostupno «out of the box», već morate kupiti posebni brzi punjač, koji će trošak nabavke uređaja dodatno podignuti.

Koliko je iPhone X uistinu revolucionaran, koliko će vas neke njegove mane živcirati, i opravdava li svoju astronomsku cijenu, saznajte u nastavku, no prije svega moram napomenuti kako sam uređaj koristio samo tri dana. Kao što vam je poznato, recenzije objavljujemo nakon što uređaje koristimo barem tjedan dana, što je najmanji razuman rok za stjecanje iskustva i kvalitetno prenošenje dojmova. Stoga treba imati na umu da dojmovi izneseni u ovom tekstu nisu kompletni, upravo zbog prekratkog roka i vremena koje smo imali na raspolaganju, no vjerujemo da će vam bez obzira na to, ipak pomoći ukoliko želite kupiti ovaj uređaj.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
143.6 x 70.9 x 7.7 mm

Masa
174 grama

Zaslon
5,8″ Super AMOLED 1125×2436 458 ppi

SoC
Apple A11 Bionic

CPU
4X Mistral + 2X Monsoon

RAM
3 GB

Interna memorija
64/256 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC (Apple Pay), Face ID

Brzo punjenje
Da

Bežično punjenje
Da

OS
iOS 11

Kamera
12 MP f/1,8 + 12 MP, f/2.4, 2X OIS,  1080p  do 240 fps, 4K do 60 fps

Prednja kamera
7 MP f/2.2 1080p 30 fps

Baterija
2716 mAh mAh

Cijena
9.569,00 64 GB ili 10.999,00 256 GB model

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Zaslon od ruba do ruba
“Zub” narušava inače odličan dizajn

Najbolji zaslon na tržištu
Nema 3.5 mm audio ni utor za memorijske kartice

Procesor i performanse bez premca
Video kamera snima mono zvuk

Pouzdan i konzistentan operativni sustav
Ograničene mogućnosti personalizacije i povezivanja

FaceID biometrijska zaštita
Brzo punjenje zahtjeva dodatnu investiciju

Vrhunske kamere s dvostrukom stabilizacijom
Suluda cijena

Stereo zvučnici

Dizajn, kućište i rukovanje

Kao što je u uvodu rečeno, dizajn je ono što iPhone X razlikuje doslovno od svih drugih uređaja. Apple se napokon odrekao tri godine starog dizajna s debelim okvirima i relativno malim zaslonom u odnosu na cijelo kućište i izradio smartfon sa zaslonom od ruba do ruba. Skoro. Jasno je da nijedan današnji smartfon zapravo nema zaslon od ruba do ruba u punom smislu riječi, ali su se pojavili mnogi koji su vrlo blizu tome. Vidjeli smo da je Samsung na svojim perjanicama okvir zaista sveo na zaista minijaturne dimenzije, dok je Xiaomi otišao korak dalje, i malo mesa ostavio samo na dnu.

Apple je očito htio napraviti uređaj kojemu će cijela prednja strana biti zaslon, no ipak nije uspio. Na gornjem dijelu je moralo ostati mjesta za prednju kameru, senzore, pa i najnoviju IR kameru za skeniranje lica, što se očito nije moglo ukomponirati u tanki rub kućipta koji je ostao. Tako iPhone X dobio popularni «Notch», kojem mi tepamo «zečji zub», ili jednostavno zub.

Na račun zuba, Internet je već smislio i plasirao poveću količinu pošalica, a kao što to inače biva, prilično su nemilosrdne. Znamo da Apple u ovom trenutku nije mogao napraviti uređaj s ovakvim karakteristikama, a da nema zuba, no pitamo se je li to mogao drukčije izvesti. Osobno mi zub ide na živce i više bih volio da na vrhu zaslona imam crnu traku kao na svim dosadašnjim smartfonima, jer mi zub ovakav kakav je, bode oči. No ipak, možda se tu radi o nečemu na što bih se nakon više tjedana korištenja privikao.

Isto tako treba reći da postojeći rub oko zaslona uživo ne izgleda tako tanko kao na slikama. Deblji je i primjetan, ali opet dovoljno tanak da uređaj i dalje izgleda iznimno atraktivno. Na kraju krajeva, ovakav tip ruba mi je draži od Samsungovog Edge zaslona, koji je zbog svoje prirode puno više izložen oštećenjima. Zaslon sami po sebi je vrlo lijepo uklopljen u metalni rub koji se proteže oko cijelog uređaja. Poleđina je ovoga puta izrađena od stakla, što je omogućilo indukcijsko punjenje, ali je za razliku od sedmice, uređaj je krhkiji, jer je staklo, logično, lomljivije od aluminija. Treba reći i to da metalni okvir relativno brzo poprima tragove korištenja u vidu vrlo sitnih ogrebotina, ali oku vidljivih iz neposredne blizine.

Raspored fizičkih tipki je klasičan, dakle kao i na svim prethodnim modelima, ali vidljivo je da nedostaje stara dobra Home tipka, s kojom je zauvijek nestao i Touch ID. Potonji je zamijenjen još naprednijom biometrijskom zaštitom nazvanom Face ID, dok je funkcija Home tipke zamijenjena gestom. Na donjem rubu nalazimo i otvor za zvučnik u društvu s lightning utorom, dok je drugi zvučnik smješten u telefonsku slušalicu. Ovakva koncepcija se pokazala izvrsnom i u drugim modelima, a ovdje treba napomenuti da su zvučnici prilično glasni.

Treba reći i to da tipka za uključivanje sada veća i zadužena je za zaključavanje zaslona i pokretanje Siri osobnog asistenta. Ono što je izgubila je mogućnost isključivanja i resetiranja uređaja. Dakle, na power tiku uređaj više ne možete isključiti ni resetirati, pa ćete za tu radnju morati otići u postavke odabrati izbornik Općenito i tek odgovarajuću stavku. Ipak, postoji i nešto kraći put do isključivanja i resetira, a to je istovremeno dulje držanje tipke za uključivanje i one za utišavanje. Problem je u tome što ovo treba dosta dulje držati nego što je to bilo prije na jednoj tipki.

Ladica za SIM je ostala na starom mjestu, kao i dvostruka stražnja kamera, koja je i kod ovog modela ispupčena. Za razliku od one na iPhoneu 7 Plus, ova je postavljena okomito, ali zbog svoje ispupčenosti uzrokuje klackanje uređaja na stolu, što je prilično iritantno ako na takav način pokušavate natipkati poruku.

Ukupan dojam kod ležanja u ruci je izvrstan. Uređaj je kompaktan i rukovanje njime ne predstavlja problem niti osobama s manjim rukama. Neki su se uplašili da bi zbog nedostatka donjeg bezela, dosezanje donjih ikona moglo biti problematično, no osobno nikakvih problema po tom pitanju nisam imao. Na kraju dodajmo da iPhone Xdolzai s IP67 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu. U praksi to znači da može izdržati do 30 minuta na dubini od 1 m.

Face ID

Face ID je potpuno nova tehnologija u svijetu smartfona, a temeljena je na 3D skeniranju i očitavanju lica korisnika putem infracrvene kamere. Isto kao što ste prije dodavali otisak prsta, sada morate malo vrtjeti glavom kako bi vas senzor dobro «snimio». Cijela procedura traje otprilike isto ili malo kraće od dodavanja otiska prsta.

Nakon što je sustav odradio svoje, uređaj je spreman za otključavanje zaslona i mogu reći da radi izvrsno u velikoj većini slučajeva. U zatvorenom prostru sustav me prepoznao čak i s kapom na glavi, no na danjem svjetlu je nekoliko puta zakazao, pa sam morao utipkavati sigurnosnu šifru. Ista star se zna dogoditi i pod umjetnim svjetlom, što će najviše ovisiti o njegovom izvoru, odnosno vrsti.

Podsjetimo, mnogi su se pitali kako će Face ID raditi u mraku, no suprotno očekivanjima, radi bolje nego na svjetlu, a razlog tome je zapravo očit. Naime, kamera koja skenira lice radi u infracrvenom spektru, nevidljivom ljuskom oku, a u mraku nema nikakvih smetnji. Budući da sunce samo po sebi emitira i infracrvene zrake, za očekivati je da će interferencijama u nekim trenucima uzrokovati smetnje. Isto vrijedi i za neonsko svjetlo, odnosno za sve žarulje koje emitiraju svjetlost u graničnom spektru. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, pokušajte uređaj još malo približiti licu, a ako ni tako ne uspijete, preostaje vam jedino utipkavanje šifre. Da ne bi ispalo da je Apple u ovoj priči usamljen, recimo i to da skener šarenica oka na Noteu 8 također zna štrajkati iz istih raazloga.

Otključavanje zaslona pomoću Face ID-a zapravo nas vraća u vrijeme kad smo pritiskali fizičku tipku i gestom otključavali zaslon, ali sada ćete to moći učiniti samo vi. Pored otključavanja zaslona, Face ID namijenjen je i radu sa svim drugim aplikacijama koje su podržavale Touch ID, npr. Apple Pay, s tom razlikom što Face ID može spremiti samo jedno lice, dakle radit će samo s vlasnikom uređaja.

Ako ste zabrinuti zbog eventualnog pohranjivanja scana vašeg lica u Appelovoj bazi podataka, odmah izbrišite sve fotografije s Facebooka, Instagrama, Google Fotografija i inih servisa. U Appleu tvrde da ne pohranjuju ništa jer FaceID zapravo ni ne kreira slike, već na vaše lice projicira točke kojima mjeri dubinu. No čak i da pohranjuje slike, to u cijeloj priči nije ni bitno, jer smo vidjeli da su američke tajne službe u stanju presresti podatak prije nego uopće dođe od uređaja do Appela (ili Googlea). Dakle, ako vas brine privatnost, nemojte ostavljati ni otiske prstiju, ne koristite prednje kamere, ne tipkajte poruke i ne koristite glasovne pozive.

Zaslon

Već i bakice koje prodaju sir uz cestu znaju da novi iPhone X dolazi sa AMOLED zaslonom, što smo zahvaljujući glasinama i procurjelim informacijama saznali čitavih godinu dana ranije. Apple je još jednom pregrizao jezik i za pomoć se obratio svom najljućem konkurentu – Samsungu. Tako Samsung sada za Apple proizvodi i zaslone, i to upravo one koji su proslavili njegove top modele u zadnjih 7 godina.

Zaslon u dijagonali mjeri 5,8 inča i dolazi u 2436 x 1125 rezoluciji, dakle vidljivo manjoj od sada već uobičajenih na Androidu. Gustoća točaka iznosi sasvim dovoljnih 458 ppi, što je također osjetno manje od prisutnih na Androidima, ali kao što smo već nebrojeno puta konstatirali, veće rezolucije su objektivno nepotrebne.

Omjer stranica iznosi 19,5:9, što znači da je izduženiji od novog 18:9 formata, a to možemo objasniti konstantom Appleovom potrebom da bude drukčiji. Naravno, radi se o dijagonali, pa da zub na vrhu zaslona smanjuje dojam izduženosti. Također, ako dijagonalu mjerite od točke povučene od zuba prema rubu zaslona, rezultat bi bio oko 5,5 inča.

Sam prikaz na zaslonu je, očekivano, izvanredan. Boje, kontrast i oštrina su definitivno na najvišem mogućem nivou, dakle u rangu sa Samsungovim perjanicama. Neki su testovi pokazali da je iPhoneov zaslon čak i nešto bolji od onog na Noteu 8, što je u određenim uvjetima vidljivo golim okom. Pod izravnim udarom sunca, iPhoneov zaslon je za nijansu svjetliji i time automatski čitljiviji od Neoovog, a razlog tome je svjetlina od 625 nita, dakle osjetno veća od prisutne na Samsungovim modelima, čiji zasloni svijetle jačinom manjom od 600 nita.

Apple je za bolji doživljaj prikaza na zaslonu odradio i softverski dio posla. «True Tone» algoritam omogućuje automatsko podešavanje balansa bijele boje u skladu s okolnim svjetlom, u čemu joj pomaže četverokanalni ambijentalni senzor. Zgodno za smanjivanje umora očiju, no ne i nužno za kvalitetan prikaz.

Kao što vjerojatno znate, objektivni problem kod AMOLED zaslona je burn-in efekt. Na njega nije imun nijedan zaslon, pa tako ni iPhoneov, no očito postoji razlika u tretmanu. Naime, burn-in se događa tek nakon duljeg vremena korištenja, možda godinu ili čak dvije. Samsung, kao pionir ove tehnologije na svojim uređajima pojavu ovog efekta priznaje pod jamstvo, dok to kd Applea očito nije slučaj. Nedavno smo pisali o tome kako Apple na svojim stranicama upozorava o mogućem nastajanju burn-ina, te to naziva prirodnim, iz čega se može zaključiti da ga neće priznati pod jamstvo.

Hardver, performanse i povezivanje

Apple A11 Bionic je puno ime i prezime procesora koji pokreće najnoviju generaciju iPhonea, a uskoro ćemo ga sasvim sigurno naći i u budućem iPadu. Za razliku od četverojezgrenog prethodnika, A11 Fusion sadrži šest jezgri: dvije Monsoon na taktu 2,1 GHz zadužene su za najteže zadaće, dok su ostale četiri Mistral jezgre namijenjene manje zahtjevnim i energetski su učinkovite. Apple je ovoga puta sam dizajnirao i GPU, koji obećava do 30% bolje performanse od prethodnika.

A11 Bionic izrađen je u 10 nm FinFET procesu, što je značajan napredak u odnosu na 16-nanometarskog prethodnika.

Pored svega navedenog, ovaj procesor sadrži i poseban dvojezgreni «neuralni» procesor, namijenjen svim procesima vezanim uz AI strojno učenje, koje sustavu omogućuje poboljšanje performansi u kompleksnim radnjama, bez potrebe za dodatnim programiranjem. Ova grana umjetne inteligencije je još uvijek u ranoj fazi razvoja, a ovdje se pokazala korisnom ponajprije kod očitavanja lica i prepoznavanja korisnika.

iPhone X dolazi s 3 GB RAM-a, koja mu u kombinaciji s procesorom osiguravaju izvrsne performanse. Nije kao na Androidu, gdje sada 6 GB polako postaju standard u gornjoj klasi, no treba imati na umu da iOS nije toliko proždrljiv kad je radna memorija u pitanju. Isto se može reći i za procesor, koji na benchmark testovima sve ostale procesore ostavlja daleko iza sebe. Naravno, i u tu je jednadžbu potrebno ubaciti faktor OS-a, jer da mu je dati da vrti Android, vjerojatno ne bi postizao toliko bodova.

Interna memorija testnog modela sadrži 64 GB prostora za pohranu, a u ponudi je i 256 GB verzija. Kao i kod prijašnjih modela, ni ovdje ne treba očekivati utor za memorijsku karticu, tako da u startu morate znati je li vam 64 GB dovoljno ili ćete isprsiti još 1500 kuna i priuštiti si 256 GB model.

Kod povezivanja se nema puno toga pametnog za reći, budući da je situacija otprilike jednaka onoj iz prijašnjih. I dalje je prisutan lightning utor, dakle nije zamijenjen USB-C standardom, bez obzira što je isti odavno uveden na Mac računalima. Štoviše, iPhoneov punjač, odnosno kabel, na adapter se spaja putem starog USB-A utora, a to znači da ako ga želite spojiti na novi MacBook, morat ćete kupiti dodatni adapter. Uostalom, još smo lani vidjeli kako je internet na ovu situaciju reagirao mnogim pošalicama. Neki su se ponadali da će se ove godine situacija promijeniti, ali kao što vidimo, to se nije dogodilo.

Oni koji dolaze s Androida doživjet će svojevrstan šok po pitanju povezivanja, budući da iOS ne podržava uobičajene protokole kao što su mass storage, USB on-the-go i sl. Apple, doduše, nudi iCloud sinkronizaciju, no on je prilično je limitiran i najbolje radi u kombinaciji s Mac računalom, isto kao iTunes i Airdrop.

Cijeli Appleov eko sustav obilježava konstanti rad na integraciji iOS-a, MacOS-a i WatchOS-a, dok u kombinaciji s Windowsima donosi surogatna rješenja. Dakle, ako kupujete iPhone, ne nužno ovaj najskuplji, imajte na umu da daleko bolje iskustvo pruža u kombinaciji s Mac računalima, nego PC-em. Najbolji primjer za to su Handoff i Continuity opcije, koje omogućuju započinjanje rada na jednom uređaju i nastavljanje na drugom. Tako na svom Mac računalu jednostavno možete obaviti telefonski poziv dok se iPhone nalazi u džepu. Slično je i sa slanjem poruka, a najvažnije u cijeloj priči je to što je sustav vrlo dobro razrađen i radi konzistentno.

Za fotografije je je najbolje koristiti Photos aplikaciju (ako imate Mac). U suprotnom savjetujemo Google Photos servis, koji automatski sinkronizira u oblaku i nudi kud i kamo veći kapacitet i općenito bolje rješenje od iClouda. naravno, Google Photos možete koristiti i na Macu.

Ovdje recimo i to da A11 Bionic procesor podržava LTE Cat. 12 s brzinama do 600 Mbps u downloadu, što će, naravno, biti ostvarivo samo u odgovarajućim mrežama, a prisutan je i VoLTE, isto tako u mrežama koje podržavaju prijenos glasa putem 4G mreže.

Na kraju ovog dijela ponovimo riječi napisane prošle godine. iPhone nema standardni 3.5 mm audio utor za slušalice, već koristi vlastiti lightning utor. To znači da svoje postojeće slušalice ne možete koristiti bez posebnog adaptera, što je prilično nezgodno. No to je sada već folklor kad je Apple u pitanju i zato se pripremite na «dongle life».

Softver

iOS 11, najbolji mobilni operativni sustav na svijetu, barem prema riječima Appleovih inženjera. Za razliku od onog na iPhoneu 8 i drugim modelima, ova verzija iOS-a 11 morala je biti donekle prilagođena, jer iPhone X nema home tipku, a donosi i sada već omiljeni zub. Slijedom toga promijenjen je upravljanje sustavom, a promjene je pretrpjela i traka s indikatorima. Na početni zaslon dolazite gestom povlačenja prsta od dna prema sredini zaslona, a zadržavanje prsta na pola puta otvara multitasking izbornik. Ukoliko određenu aplikaciju želite potpuno isključiti, dakle izbaciti je iz radne memorije, na otvorenom multiasking izborniku ćete ju morati dulje držati i čekati da se pojavi znak za isključivanje.

Istini za volju, ovo nije najzgodnije i mogu reći da mi je šema s home tipkom bila dakalo draža. No što je tu je, ne možemo imati i ovce i novce, pa ćemo se zbog benefita koje donosi zaslon od ruba do ruba natjerati na novu koncepciju. Nakon nekoliko dana korištenja, ne mogu reći da sam se potpuno privikao, no da uređaj koristim dulje, sasvim sigurno bih mogao donijeti bolji sud. Ovim egzibicijama također treba pridodati gore opisanu za isključivanje i resetiranje, tako da će bi prilagodna na novu koncepciju upravljanja mogla potrajati.

S obzirom na halabuku koja se digla, «killer fearture» novog iPhonea X definitivno je govance koje govori. Toliko je pažnje ovome pridano na predstavljanju iPhonea X u rujnu, da se internet s pravom narugao Craigu Federighiju na njegovom kokodakanju i revanju.

10.000 kuna na sunce i možete se pretvoriti u kokoš, jednoroga, prase, vanzemaljca, majmuna i još pokoju slatku spodobicu kako biste impresionirali svoje sugovornike. Ali nemojte se poradovati prije vremena.

Animoji za sada rade samo u aplikaciji Poruke, dakle SMS i ako ste ga integrirali s Appleovom iMessages uslugom. Ove animirane emotikone možete koristiti u razgovoru s drugom osobom koja ima iPhone X, što će u početku biti malo vjerojatno, no svima ostalima ih možete poslati kao video isječak. E sad, tek tu nastaju problemi, jer da biste svoje govance poslali izvan iMessagges sustava, uređaj će ga prepoznati kao MMS, što će vam vaš operater masno naplatiti. Također, da biste spremili animoji kao video i kasnije ga poslali mailom i putem WhatsAppa, morate ga najprije nekom poslati kao MMS, pa makar samom sebi.

Bilo kako bilo, Animoji su zanimljivi ako nemate više od 12 godina. Ako ste ipak sretno prošli kroz pubertet, koristit ćete ga dva ili tri dana, nakon čega ćete ih vjerojatno zaboraviti.

Novim formatom zaslona nisu zadovoljne aplikacije. Mnoge se ne prikazuju preko cijelog zaslona jer su prilagođene starom formatu. Naravno, trebat će vremena da svaki developer prilagodi svoje, a među njih ubrajam i Google. Chrome je već prilagodio, ali su Gmail i Hangouts ostali kratki. Još jednu veliku kritiku upućujemo Googleu, a to je apsolutna nebriga za ljude sa slabijim vidom. Gmail aplikacija za iOS ne podržava Appleova «dinamička slova», što znači da će tekst ostati mali, neovisno o tome koliko ste ih u postavkama uređaja povećali.

Tek za Chrome možemo reći da je loš, jer je Google iz nekog razloga iz njega izbacio opciju «pristupačnost», što znači da nema mogućnosti povećanja fonta web sadržaja kao na Androidu, čak ni pinch-to-zoom gestom. Naravno, pored živog i zdravog Safarija, korištenje bilo kojeg drugog preglednika na iPhoneu predstavlja blasfemiju. Na njemu ćete svakako lakše čitati, ali budući da sadržaj ni na njemu ne možete povećati, morat ćete koristiti «reading mode. Za razliku od Chromea, Safari podržava pinch-to-zoom, ali ne slaže tekst, što znači da ćete morati prstom šarati po zaslonu.

3D touch kao sastavni dio iPhonea sada već predstavlja jednu vrstu tradicije, a isto možemo reći i za brzinu rada sučelja, odnosno fluidnost. Ta prednost u odnosu na Androide više nije toliko očita kao prije nekoliko godina, ali ukupan goham rada na iPhoneu svakako je veća konzistencija.

Problem sa zubom na vrhu zaslona očituje se i u traci s indikatorima. Budući da se sat nalazi u jednom kutu, a signal i baterija u drugom, nije ostalo mjesta za postotak baterije, ali ni za indikator Bluetooth veze. Dakle, ako želite doznati točan postotak preostalog kapaciteta baterije ili je li aktivna Bluetooth veza, morat ćete spuštati kontrolni centar. U ovih nekoliko dana mi je to već prešlo u naviku, ali me i dalje prilično živcira kad na prvi pogled ne vidim koliko mi je baterije ostalo.

Treba li uopće napominjati da iPhone nema indikator da se nalazi u bešumnom načinu? Jedino gdje se to može vidjeti je narančasti detalj pored fizičke tipke kojom ste ga utišali, a problem je što je vidljiv samo pod određenim kutom, dakle ne i kad uređaj leži na stolu. Jesam li već ponovio priču od lani da iPhone nema LED indikator obavijesti, i da zbog toga vjerojatno nećete na vrijeme odgovoriti na poruku?

Kamera

iPhone X dolazi s dvostrukom 12 MP kamerom, sličnom onoj na iPhoneu 7 i 8 Plus. Jedna je širokokutna, a druga «telephoto», odnosno s užim kutom leće, čime se dobije efekt dvostrukog optičkog povećanja u odnosu na širokokutnu. Prva dolazi s f/1,8 otvorom blende, dakle može primiti veću količinu svjetla, dok potonja raspolaže s f/2,4 otvorom. Ono što ovu kameru razlikuje od one na prethodnim modelima je optička stabilizacija na obje, dakle i uskokutnoj, i širokokutnoj kameri. U ovom trenutku samo na tržištu samo još jedan uređaj s dvostrukom optičkom stabilizacijom, a to je Note 8.

Pored Portret načina, kako Apple naziva sliku s efektom zamućivanja pozadine, na stražnjoj kameri, sada je slična stvar omogućena i na prednjoj, koja inače ima senzor od sedam megapiksela i f/2.2 otvor blende.

S kamerom iPhonea X stigao je i novi format fotografija – HEIF, s efektnijim kodiranjem, pa tako za rezultat imamo datoteke koje zauzimaju dvostruko manje prostora u memoriji. No ipak, u ovom formatu će ostati samo na iPhoneu, a ako ih prebacite na računalo, sustav će ih konvertirati u JPG. U originalnom formatu će ostati isključivo ako na Mac računalu imate najnoviji macOS High Sierra.

Isto vrijedi i za video. Snima se u H.265 formatu, ali kad ga prebacite na računalo, bit će konvertiran u H.264, što je u ovom trenutku možda i bolje, jer mnogi video playeri još uvijek ne podržavaju H.265. Također, ako vam se novi slikovni i video formati iz bilo kojeg razloga ne sviđaju, u postavkama možete odabrati kojeg želite koristiti. Razlike u kvaliteti nema, bez obzira što novi formati iziskuju manje prostora.

Kvaliteta fotografija je, očekivano, izvrsna, i to je najmanje što trebate očekivati od uređaja kojeg ste platili 10.000 kuna. Sad je samo pitanje postoji li na tržištu uređaj s jednako kvalitetnom kamerom, a da je jeftiniji. Nadam se da će iPhone X ponovo doći u naše ruke kako bismo kvalitetno odradili i usporedne testove kamera, a u ovoj recenziji donosimo kratku usporedbu s Noteom 8.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Portrait način (bokeh efekt)

Usporedba s Noteom 8:

Idealni uvjeti:

Zatvoreni prostor:

Noć:

Noć 2x:

Vrlo loši uvjeti:

Primjeri videaBaterija, autonomija i punjenje

Apple u specifikacijama nikad ne navodi točan kapacitet baterije, već informaciju o trajanju, pa je tako u ovom slučaju naveo da će baterija trajati dva sata dulje nego na iPhoneu 7. Kasnijim analizama utvrđeno je da se radi o kapacitetu od 2716 MAh.

Što se potrošnje i autonomije tiče, u stvarnom životu sve se opet svodi na utrku s vremenom i hvatanje punjača u kasnim popodnevnim ili večernjim satima.

Iz razloga navedenih u uvodu, nisam bio u mogućnosti temeljito testirati bateriju, jer sam ova tri dana na uređaju intenzivno koristio sve njegove funkcije, zbog čega bi mi baterija «iscurila» debelo prije popodneva. Zadnji dan sam potrošnju ipak uspio svesti na nekakvu razumnu mjeru, zbog čega mogu pretpostaviti da bi bez problema izdržao cijeli dan, i to čak nešto više od mog OnePlusa 5.

Bilo kako bilo, baterija iPhonea vas neće razočarati, ali niti pretjerano oduševiti. Ono zbog čega bi vam mogao skočiti živac je nemogućnost brzog punjenja kad kupite uređaj. Naime, iako je sama tehnologija brzog punjenja (napokon) stigla, priloženi punjač u prodajnom pakiranju nije brzi, već obični, a za punjenje uređaja će mu trebati više od tri sata. U vrijeme kad Android uređaji s cijenom od 1500 kuna u startu nude brzo punjenje, Appleova politika doplate 75 dolara (u SAD) jednostavno je neprihvatljiva. Kad tome pridodamo činjenicu da se brzi punjač zapravo sastoji od dva dijela (punjač + USB-C -> Ligntning adapter), cijela situacija poprima sasvim novu dimenziju ludila.

Na kraju krajeva, čak i ako kupite brzi punjač s adapterom, znajte da će vam bateriju od 0 do 100% napuniti za dva sata i deset minuta. Usporedbe radi, OnePlus 5 se napuni za točno jedan sat, i to punjačem priloženim u prodajnom pakiranju.

Zaključak

Nakon niza godina trpanja novih komponenti u isto kućište, Apple je novim iPhoneom X započeo novu eru. Ovo je sada prekretnica, nakon koje će budući Appleovi uređaji slijediti započeti trend. Već su se pojavile glasine da će ovakvu formu poprimiti i iPad, naravno, u odgovarajućim dimenzijama.

Koliko je Apple uspio nametnuti novi trend drugim proizvođačima, diskutabilno je. Vidjeli smo da su ga prijašnjih godina besramno kopirali, a hoće li sada kopirati i zub, ostaje za vidjeti. Nikad se ne zna koji će dio iPhonea inspirirati konkurenciju. Zaslon od ruba do ruba (ako izuzmemo zub) ono je što uređaju osigurava visoku dozu atraktivnosti, a upotpunjuje ju staklena poleđina spojena s metalnim rubom.

Svaki novi iPhone svake godine donese neke novosti, a iPhone X ih je donio mnogo. Neke od njih su korisne i upotrebljive, dok od nekih drugih nećete imati previše koristi, a na kraju se postavlja pitanje vrijedi li sve to 9.600, odnosno 11.000 kuna.

Trend povećanja cijena smartfona prisutan je već par mjeseci. Vidjeli smo da je i Samsung podigao cijenu Notea 8, a ni Google s novim Pixelima nije glumio dobrotvora. To nikako neće proći nezapaženo kod ostalih proizvođača, koje će takva politika okuražiti da dignu cijene svojih uređaja. Tko zna, možda se radi o kartelskom udruživanju i dogovorenom dizanju cijena? Bilo kako bilo, Apple je opet nadmašio sve i postavio cijenu iPhonea X koja je, realno, za prijeki sud. Dodatnu težinu cijeloj priči daje činjenica što Appleovi proizvodi nemaju dvogodišnje jamstvo kao svi ostali, usprkos direktivi EU komisije, koju Apple već godinama uspješno ignorira.

Ako ste ljubitelj svega jabučjeg, 10.000 kuna nije velika investicija u nešto što će vas razveseliti i upotpuniti, odnosno što će vam poslužiti kao fetiš, jer iskreno, drugog razloga za kupovinu ovog uređaja ne vidim, barem ne po ovakvoj cijeni. Osim što za ovaj iznos možete kupiti izvrstan i inače relativno skup MacBook Pro prijenosnik, ili gejmersko PC računalo, možete razmisliti i o kupovini vozila. Golf četvorka u relativno dobrom stanju, s punim tankom lože, uopće se ne čini kao loša opcija.

Naravno, uvijek možete ispeglati karticu i ući u dužničko ropstvo. Također, možete potpisati i višegodišnji ugovor o robiji s operaterom, kojem ćete uređaj također otplaćivati na rate, budući da ih u pretplatama odavno ne subvencioniraju.

No, kao što rekoh, dizanje cijena je očito u trendu i za neke dvije godine, 10.000 kuna bi mogao postati standard u najvišoj klasi. To će u dobroj mjeri biti opravdano novim tehnologijama koje će morati biti još manje, i stati u uređaje koji se sastoje od zaslona i baterije. Pritom je opravdano očekivati i dizanje marži, jer, Bože moj, zašto bi Apple (ili bilo tko drugi) vaše želje za novim tehnologijama (i govancima koja govore) davao za kikiriki?

Ako se odlučite na kupnju iPhonea X, toplo preporučujemo HGspot trgovinu, koja nam ga je ustupila na testiranje.

 
      
 • KRISTIJANJE

  Dobra recenzija kao i uvijek. Pohvale appleu za 4k 60fps snimanje.

 • Raky_b

  smjesna mi je prica o “novim tehnologijama” i investicijama za razvoj istih, jer to sad zvuci kao da je to nesto sasvim novo, a dosadasnji uredjaji su valda dosli sami od sebe, bez ikakvog razvoja, novih tehnologija pa s toga i sa nizom cijenom…
  ovaj uredjaj je jednostavno pre skup.
  ja zaradjujem dovoljno da si mogu priustiti, ne samo sebi nego i cijeloj porodici po jedan…ali osijecao bih se kao budala kada bih bacao pare na to….dakle, nije mi pre skup s obzirom na moje materijalno stanje, nego jednostavno…niti jedan mobitel koji cu mijenjati kroz godinu dana, a mozda i prije ne moze vrijediti vise nego racunalo koje mi moze zaraditi novac.
  jasno je meni da postoje specificni ljudi, kojima i mobiteli donose zaradu, i njih razumijem…ali ovaj uredjaj ne vidim kao nesto sto je namjenjeno masama.

  dakle, sve 5, ali neka hvala.

 • marko

  Dobra recenzija

 • Petar

  Meni ovo djeluje ko beta proizvod, kod kojeg proizvođač jednostavno nije stigao razmisliti o svim potrebnim detaljima (zub na vrhu, loše korištenje površine ekrana, čudne geste koje je potrebno koristiti jer više nema Home tipke, sporo punjenje, nema mjesta za sve indikatore oko zuba npr. postotak baterije) pa će tek sljedeća generacija popeglati sve potrebno i biti finalan proizvod.

 • Sunrise

  krešo, trebao si napisati bolje : zaslon od ruba do zuba, lol

 • Krešimir Blažev

  Dobra ideja za slogan 🙂

 • Matrix777

  Poantu tvog posta vidim isključivo u tome da bi nam ukazao koliko “zarađuješ” i pri tom pokušaju opako lažeš.

 • Nenad Moljević

  Ako ne možeš ponuditi ništa revolucionarno onda barem ponudi revolucionarnu cijenu !

 • Marijan Piksi

  A niko ne piše da te nove telefone bez rubova trebaš paziti i maziti i ko živo biće. To trebaš prvo kad kupiš staviti u masku, pa preko ekrana zaljepiti sto i jednu zaštitu, jer ak ti to padne na beton ode deset tisuća kuna u dijelove 🙂

 • Gizda

  Tko je na iP7, ili čak na iP6s, nema potrebe prelaziti na ovo. Meni ospbno apsolutno bezvezan uredaj, ništa novoga i spomena vrijedno osim te Face ID kamere. Uz sve te ograničenosti sustava Note 8 čini mi se kao daleko bolji izbor. No siguran sam da će pričajuća govnanca biti veliki hit 🙂

 • brat_goran

  Dobar heheh

 • brat_goran

  Šokre u čemu je tvoja tajna slaganja rubikovih kocki xD

 • Krešimir Blažev

  U algoritmima? 🙂

 • Mijo Žužul

  “Zub” narušava inače odličan dizajn ?
  Ograničene mogućnosti personalizacije ?
  Nema 3.5 mm jack ?

  Ovo ste stavili u mane ?!
  🙂
  Mogli ste stavit i neizmjenjivu bateriju…ili to više nije mana otkad svi rade uređaje bez izmjenjive baterije?!

 • Krešimir Blažev

  Koji dio nije jasan glede zuba, povezivanja i 3,5mm jacka?

  Tako je, to više nema smisla stavljati pod mane jer su svi takvi. Eventualno oni koji imaju, to im stavimo pod prednosti

 • deYo

  Meni taj zub kako kažete uopće ne smeta. Smeta mi kamera od iza jer mi nekako neznam od početka nije sjela(ružna mi ko lopov) ali pošto svaki iphone do sada stavljam u masku za bike koja je podebljana pogotovo odzada to neću ni primjetiti. (kad dođe vrijeme kad ga kupim jer sad mi malo ipak skup) također do sada sa svim dosadašnjim iphonima mi pasalo što je dizajn isti jar kao što sam napomenuo odmah ide u tu maskicu koja košta 75€ i u autu adapter za CD changer koji je koštao prije 150€ Sad zamislite da svake godine to kupujem na novo a telefon ne vadim iz toga. Uvjek mi je bilo bitno da je bolji ekran, kamera i procesor zbog brzine rada jer dosta ga koristim za posao.

  Druga strana priće je da sam prije 1mj. Kupio povoljno S8 Plus koji je slučajno uletio (ta serija samsunga plus i obična mi se svidila po obliku i dizajnu čim sam ga primio u ruke i zbog toga jer nije jako zaobljen a ekran je fenomenalan) ali pošto je samsung nisam ga nikad htio.
  Rekao sam sebi sad ću se zainatiti i koristiti ga da vidim koliko mi treba da se naviknem jer me njegov softver oduvjek živcirao. I tako skinuo s iClouda sve podatke i app(čak ih je solidno i iskopirao) i krenuo u korištenje. U tri tjedna se nisam naviknuo i iživcirao me stotine puta jer kad se na jabuku navikneš ostalo su sve igračke i odustao sam od njega jer reko vratiti ću se na sedmicu dok ne kupim iph X

  Međutim prića se nastavlja u korist glupog samsunga…sad mi sedmica premala!!…ispala mi prvi dan nakon povratka skoro tri puta!!… ekran mi mali kao dječji(kao prije kad sam s 5S prešao na 6) Sad ću se izgleda vratiti na S8 plus, bilo bi glupo braniti apple jer kad s tog ekrana primiš iph 7 razlika je enormna.
  Između ostalog u subotu sam se uvjerio u trgovini da je iph X također s vrhunskim ekranom i žao mi je Samsunže čim izvadim bubreg i utopim ga prelazim na apple jer meni dugogodišnjem applovcu jednostavno fali taj softver sve te geste, shorkati itd koje u mjesec dana korištenja S8 plus nisam na njemu našao.
  Zaključak: kome je mob sredstvo za rad a može si ga priuštiti kupite si ga. I ja ću.
  Ni auti u boljoj klasi nisu isti ni po ćemu pa ljudi ih kupuju. Da imam love i ja bi vozio X6( samo bi mi bilo bitno da na njega mogu staviti nosač za bajk!!)

 • Mijo Žužul

  “Isto se može reći i za procesor, koji na benchmark testovima sve ostale procesore ostavlja daleko iza sebe. Naravno, i u tu je jednadžbu potrebno ubaciti faktor OS-a, jer da mu je dati da vrti Android, vjerojatno ne bi postizao toliko bodova.”

  Dakle,nedvosmisleno se priznaje da je IOS daleko optimiziraniji operativni sustav od Androida ali kad se govori o cijeni iPhonea,onda se uredno zanemaruje stavka cijene istog tog iOSa koji dolazi s uređajem i čija nadogradnja stiže uredno i redovno i na
  uređaj iz 2013. ( sitimo se samo Android flagshipova iz te godine i di su danas HTC m7,Samsung S4..i koja je zadnja nadogradnja)

  Inače,tipkam sa Galaxya S8 na Nougatu,Oreo ko zna kad će.

 • Dr. Proteus

  I znaci iOS opravdava cijenu od 10k kuna?
  Logicno, nema sta.

 • Mijo Žužul

  Krešo zub je estetska kategorija i OK,nije ti sija ali meni recimo nije ružan.Ružnije mi je ba S8 kad mi crne crte odsiku 20% ekrana prilikom gledanja youtubea.Dakle estetika a nikako mana.
  Pogotovo obzirom da ga se vrlo lako eliminira wallpaperom.
  3.5 mm utor…kome treba dolazi s dodatkom ili taj dodatak košta,štajaznam 5$…nisam audiofil ali ljudi govore da taj izlaz omogućava bolju kvalitetu zvuka u slušalicama nego 3.5 mm jack..itd…
  Šta će bit ako on iduće godine postane standard kao i neizmjenjiva baterija?

 • Mijo Žužul

  Klasićno podmetanje,da ne kažem trolanje.
  Jel samo iPhone X vrti iOS ?

 • Dr. Proteus

  Pa ti si postavio tu tezu. Procitaj jos jednom svoj komentar

 • ND

  Nije mala stvar imati najbolji ekran i najbolji soc na tržištu, a i kamera je pri vrhu. Šteta što je u mnogim stvarima lošiji i od 10 puta jeftinijeg Xiaomija, ali eto to je Apple.

 • brat_goran

  Kad već imas talenta, napravi jedan ‘tut’ za slaganje rubika 😀

 • sidechainer

  Vidljivo je da je iPhone X nedovršeni proizvod, netko je napisao da je to Appleov beta proizvod i da bi sljedeće iteracije trebale biti prvenstveno po dizajnu nešto na što bi i Steve Jobs bio ponosan. Apple gura svoju viziju, zanima me hoće li pragmatični ostati po pitanju izbacivanja Touch ID-a ili će ga ipak vratiti čim krene val ubacivanja FP-a ispod zaslona.

  Ovo sa notchem je toliko iritantno kad je zaslon u fullscreenu i kad se gleda videozapis, jednostavno fail i može se on ignorirati u svim drugim situacijama, ali u ovoj jednostavno ne može.

  Da je moglo bolje – moglo je, a i moralo biti. I to snimanje u monu, a imaju stereo zvučnike je za Apple očito jedino ispravno, osim ako to ne postane nova amazing kategorija.

  Svaka čast Apple štovateljima, ali smatram da i oni hardcore useri osjete da Apple nije nešto čarobno kao u vrijeme Jobsa. Cook je tu da dostavi proizvod na vrijeme, nikako nije netko tko ima viziju što bi Apple mogao predstavljati u budućnosti.

  Lijep pozdrav!

  P.S. Recenzija kao i inače na mjestu 🙂

 • deYo

  Ne. Cijena je i dalje preskupa kako god okrenemo ali jednostavno kad se neko navikne na taj softver i na način koji se izvode neke stvari teško je tako nešto dobiti na androidu. Možda se može sa rootanjem i nekim dodatnim programima ali pošto nisam u tim android vodama to nisam uspio.

 • Inquisitor Glokta

  Npr. iPhone 5 savršeno radi na iOS-u 10. Not. OK, radi bolje nego, recimo, 3GS na iOS-u 6. Pa kakva onda korist od dugih nadogradnji sustava?

 • Onaj

  Umjesto duznickog robstva, peglanja kartica i kredita mozes Krešimire jednostavno izvadit lovu iz dzepa i platit

  Naravno za takvo sto moras zivjet odvojeno od roditelja i radit neki ozbiljniji posao

  Ps. Prekrasno je za vidjet kako samsung vara svoje ovce uvaljujuci im losiji ekran od appelovog

  Hvala

 • deYo

  Jesi li ikad koristio iphone i koliko dugo?
  Sjećam se kad sam kupio Macbook Air, prvih mjesec i pol došlo mi je nekoliko puta da ga razbijem je li sve bilo totalno izokrenuto nego na windowsima koje sam godinama koristio. Windows koristim na poslu zbog softvera koji su mi potrebni ali na njemu kad radim to je kao igračka naspram applea.

 • a

  10 godina smo trpili isti dizajn
  10-ka ove godine dolazi kao nazovi-zaokret u dizajnu
  10 tisuća kuna kažu da je normalno dati za to
  10 godina će nas terorizirati ovim dizajnom, naravno svake godine što skuplje

 • pero

  Potpisujem !
  Vrijeme je da se kupi nesto drugo, samo ne znam sto…

 • pero

  Ne bih se slozio s tobom. Meni recimo macOS uopce ne odgovara u odnosu na win koji isto tako nije savrsen. Neke stvari su na macOS dobro napravljene no puno njih nije i meni su mucenje.

 • ND

  A jesam kratko i po sili. Jedno su razlike u softveru, a drugo to što npr. nema LED-icu za obavijesti, SD utor, 3.5mm utor i fali mu godina jamstva. Ovo za SD utor mogu prožvakati jer onaj tko ima za 64 GB ima i za 256. Ali da na mob od 10k kn stave jamstvo od 12 mjeseci, i da ne žele staviti LED-icu?

  Btw, super je Mac na neki način, ali opet fale neke meni ključne stvari poput USB portova i prostora za drugi disk. Nekome veselje, meni bi bio kazna.

 • Igor

  imam slično razmišljanje, meni iPx izgleda kao da su jako puno (previše?) htjeli i onda ostali bez dovoljno vremena da sve razviju do kraja pa su u trenutku kad uređaj iz razvojnih ureda mora krenuti prema masovnoj proizvodnji sklepali uređaj od onoga što su u tom trenutku imali.

 • deYo

  😂 ova ti dobra

 • F.L.O.

  Realno, cisto razbacivanje novcem. Za tu lovu kupis dobar tv, laptop i poprilicno dobrog “kineza”.
  Recenzija odlicna, sve receno u zakljucku…

 • Mustrashh

  Za edge zaslon se slazem. Ne volim ovaj zub ni malo, ali bih radije imao taj zub od edge ekrana. Jos uz to edge (zakrivljeni) ekran na mobitelu sa olovcicom?

  Za 3.5mm se ne slazem s tobom, ali ako je zubalo pod minus ajfonu, edge bi trebao samiju ici pod minus takodjer. I to debeli.

 • Bojan Radovanović

  Blago tebi kad to vidis…ali nabavi naocale

 • Krešimir Blažev

  Kod svakog edga sam napisao i naglasio da je vise podlozan ostecenjima.

 • Bojan Radovanović

  Js imam edge ekran, ali mi ne smeta kao sto sam ocekivao da hoce…zapravo ga ni ne primjećujem, sto je valjda dobra stvar!?
  Ali se slazem za crni obrub pri gledanju videa…ali zar isto nema i iPhone X, s obzirom na rezoluciju, odnosno odnos stranica ekrana?
  Pitam, nisam isprobao pa ne znam…ali mi se namece zakljucak s obzirom na odnos stranica ekrana iP X-a!?

  Sam zub mi ne izgleda lose, bar ne na slikama.
  Sa jedne strane obavijesti sa druge atatus mreze i baterije….i to je to, zapravo isto sto i “normalni” telefoni prikazuju u svom, uglavnom crnom, rubu. Sad da li ce tu biti fizicki “zub” ili crnilo ekrana…isti Q.
  Mozda se vise primjeti kada se mobitel okrene, ali kao sto sam rekao ( sto mi se cini logicnim) svi uredjaji sa 2:1 odnosom ekrana imaju crne rubove prilikom gledanja videa ili isti moraju rasiriti, eventualno odsijeci gornju o donju stranu…dakle, ne prikazati cijelu snimku.
  A osobno, rijetko okrecem telefon u ladscape prilikom citanja, pisanja, i slicnih radnji…pa meni zub stvarno ne predstavlja problem.
  Sto se izostanka 3,5mm jacka tice…mozda lighting port nudi vise mogucnosti(kao i usb-c), ali sta da radim sa svim slusalicama koje vec imam i koje volim!?
  Usput, usb-c na mom s8 je toliko los, da je dovoljno da mrdnem telefon da kabal sam ispadne…to sigurno ne bi bilo dobro za slusanje muzike. A vidio sam dosta primjera i na starijim modelima iphonea gdije je potrebno gotovo drzati lighting kabal/port da bi se mobitel napunio…
  S obzirom na duga i relativno cesta putovanja, analogni audio utor je meni nezamjenjiv…i pored svih Bluetooth slusalica (koje recimo pri poletanju i slijetanju aviona inisu dozvoljene), i ne pomisljam na telefon bez 3,5mm jacka.

 • Bojan Radovanović

  iP8???
  Steta sto nisu samo u isto kuciste ubacili nesto veci ekran, tj na taj nacin smanjili rubove….to bi bio best buy

 • Gizda

  Koristim i iOS i Android i samo ću reći da onda kada Jabuka bude dala opcija kao Android moźemo pričati o nečemu. Na iPhoneu 6s mi se ruše aplikacije više nego na NOA-i. Taj S8 ipak ima i mogućnost za dock i za VR.

 • Gizda

  Jbg, navika. Kod mene obrnuto, ali slažem se za x6 😄

 • a

  da, pohvale i na mono zvuku prilikom snimanja
  kupili su te

 • a

  glavni argument ajfonaša je “nemate dovoljno novaca za iphone, poklopite se ušima i pustite ‘nama nadmoćnima’ da budemo iznad vas”, a kad netko realno sagleda situaciju i spomene svoju zaradu, upravo da ne bi rekli da si ga ne može priuštiti, onda se ide ad hominem, i kaže da se samo hvali, ali da ne zna što priča

  zanimljivo nadasve

 • Mustrashh

  Nisam aludirao na ostecenja. A ni to nije pod minuse stavljeno gore u tablici. Aludirao sam da se dobar dio ekrana gubi. Vjerujem da i dalje imas note 8 kod sebe? Imam ga i ja. Probaj sa defaultnim browserom citati komentare na ovom clanku. Primjetis kako su dobro odsjeceni tim edgom? 🙂

 • Krešimir Blažev

  Da, malo bježe, kao i sav sadržaj na rubovima. Pregledat ćemo malo i dodati. Ali meni osobno puno veći problem predsatavlja to što ga moram više pazit nego OP5 i što ga je zbog tog eđa nezgodno držati.

 • brat_goran

  Shorkati hahahha, ne rugam se nego si king xD ostatak teksta je ono kategorija pričam ti priču u prvom osnovne 😀

 • Serviser

  To sto spominjes crne crne na youtubeu na S8, pa i bolje da ih ima jer ti tako prikazuje realan omjer videa a ti imas mogucnost rategnit ga od ruba do ruba ali onda cropa gore i dolje

 • KRISTIJANJE

  Nisam audiofil, ne smeta mi mono zvuk ni najmanje.

 • a

  rekoh da si kupljen jer hvališ jedan dio, a drugi dio iste komponente je koma, a ne može jedno bez drugog. al oke, isprike na etiketi
  vratimo se na tehnologiju. napraviti dobru kameru, a uz nju staviti mono zvuk je isto kao motoru od 300 konja staviti kočnice sa yuga – jedno s drugim ne ide

 • KRISTIJANJE

  “a ne može jedno bez drugog”.

  Vidiš, ova gore rečenica ti nije argument. Može. I je.

 • a

  naravno da može. i da je. ali to nije nešto za pohvalu, a da ne kažem nešto čime bi se dičili. dapače, za prigovor je, pogotovo kad se radi o poznatom imenu na tržištu.

  no, kaže stara narodna “čime se pametan srami, budala se ponosi”.
  dosta puta smo imali priliku da se apple ponosi nečime što je u najmanju ruku sramotno. par primjera:
  – ponosi se uklanjanjem utora za slušalice, a alternativu naplaćuje nebesno
  – ponosi se brzim punjenjem koje ostali proizvođači imaju već godinama, a njegovo se dodatno naplaćuje (stvarno čudno za apple)
  – ponosi se faceID-om i omjerom 1:1.000.000, a zaštekalo je na samoj službenoj premijeri
  – ponosi se baterijom, a toliko mAh su drugi imali 2008. godine
  – ponosi se dobrom kamerom, a doda joj mono zvuk
  moglo bi se tu još manjkavosti nabrojiti, ovo je samo za prvu ruku.
  sad se možeš pozvati na to da se i dalje prodaje, bla bla, i to je neosporno. ali je isto tako neosporno da apple radi toliko manjkave mobitele, da postaje licemjerno toliko hvaliti ih kad zdravi razum to ne nalaže.

 • KRISTIJANJE

  Zaista ne moraš to meni govoriti. Apple nikad nije bio moj cup of tea. Volim dobru vrijednost za uložene novce a smatram da mi iPhone to ne pruža. No priznajem da bih volio na svom OP3 imati mogućnost snimanja 4k60fps. Ništa više, ništa manje.

 • Onaj

  Sa cca 30% manjom baterijom radi duze od ostalih, ima najbolji ekran odnosno bolji od samog samsunga, utor svi izbacili upravo zbog ajfona, najbolja kamera “iz dzepa” na trzistu, najbolji rad face id od svih

  Stvarno je manjkav

  Hvala

 • Onaj

  Pa kad nemate…stalno govorite kako je preskup i to je glavni argument

  Skup je i ferrari
  Jbg

  Hvala

 • Mustrashh

  dBrand, leather. Ja od prvog dana stavio. Savrseno radi, ledja vise ne klize. Maskice nikad ne koristim, ali mi zato ekran izgleda kao da je 5 godina star, iako mi mobitel ni jednom nije pao. Ni jednom 🙁

 • KRISTIJANJE

  -Sa cca 30% manjom baterijom radi duze od ostalih – kojih ostalih? Svi ostali telefoni na svijetu imaju točno 30% veću bateriju od x-a i svima baterija traje kraće?

  -ima najbolji ekran odnosno bolji od samog samsunga – nema bolji ekran od Samunga, ima ekran od Samsunga i lijepo plaća za njega, Kažu oko 140 usd po komadu.

  -Izbacili 3,5 utor, da bi prodavali airpods za 160 usd i to bi trebao sad biti feature? Pa cijela tech zajednica je plebiscitarno protiv ovog a tebi je to plus?

  -Najbolji face ID? Face ID rješava problem kojeg nitko nije ni imao. Od sto stvari na bilokojem mobitelu, još jedan način otključavanja mi zaista nije na listi prioriteta. FP senzor mi je good enough, a da ni njega nema, šifra je good enough, a da nema ni šifre i uzorak je opet good enough.

  -A za kameru ne postoji koliko vidim konsezus na netu da je najbolja. Svaki review kaže drukčije. Isto sam čuo i za Pixele i za Note 8. Ukoliko je i neka bolja, razlike se mjere u nanometrima a ne kilometrima.

  Ne slažem se ni sa “a” kad kaže da su iPhoni manjkavi. Točno su onakvi kakve su ih i napravili i kakve su ih željeli napraviti, služe svrsi i imaju svoju publiku.

  pretjerujete i jedan i drugi

 • a

  frende, kako se na tebi vide kompleksi, i to samo iz jedne rečenice… nije ti lako moran reći

 • brat_goran

  Jeste svi nešto ozbiljni u pm i to je taj epl efekt kad se ekipa uzjebe sa stavovima xD. Kupi ili zaobidji dobri moj, disertacije ostavi za studija 🙂

 • KRISTIJANJE

  Jebiga brate gorane, svak se počeše gdje ga svrbi. Mene svrbi kad se osobni vrijednosni sudovi prezentiraju kao argumenti. A neki posteri su toliko lijeni i imaju toliko malo znanja da bi im dijete iz drugog osnovne porazbacalo argumente.

  Kažem da volim feature snimanja videa 4k 60fps a meni lik govori da sam kupljen???? Jer ima mono zvuk? Baš me briga za mono zvuk.

  Nije stvar applea, nego odgoja, opće kulture i međusobnog uvažavanja. A svega navedog itekako fali. Over and out.

 • Krešimir Blažev

  Šta mrzim?
  Apple? Kako onda objašnjavaš činjenicu što godinama koristim Mac računala?
  iPhone? imao sam ih nekoliko i koristio ih po više od godinu dana svaki.
  Najlakše je anonimno lupat gluposti i trolat. Inače, s anonimnima ne polimiziram na osobnoj razini, ali danas imaš sreće jer sam dobre volje 🙂

 • a

  “lik” se ispričao za etiketu. nastavio san dalje normalno i bio sam ‘gotov i odjavljen’ jer san mislio da je isprika prihvaćena, al očito nije nakon ovih nebuloza. mene svrbi kad netko prodaje svoje preferencije kao argumente. usput rečeno, i samsung i sony imaju 4k 60fps, a sony ima i 960 fps u slow motionu.
  dao si pohvalu za jedan dio koji je dobar, ali je MANJKAV bez drugog dijela. to što TEBE nije briga za mono zvuk NIJE agrument nego tvoja preferencija.
  s druge strane, njegov mono zvuk prilikom snimanja NIJE moj osobni vrijednosni sud nego ČINJENICA, dakle argument – koji je mogao i trebao biti bolji kad se radi o dobroj kameri.
  dakle, tvoja preferencija ne umanjuje činjenicu da ima mono zvuk.
  spominješ odgoj, opću kulturu i uvažavanje, a radiš potpuno istu stvar

 • KRISTIJANJE

  Veći dio posta se odnosi na postera “onaj”- sipao je paušalne izjave umjesto argumenata. Svejedno ispričavam se, nadam se da prihvaćaš.
  A za ovo 60 fps 4k si u krivu. Ne govorim o slow motionu nego o normalnom snimanju. Koliko znam jedva šaćica dslrova ima ovu opciju a kamoli telefoni. Daj mi izvor koji kaže drukčije i odmah uvažavam.

  A zvuk se snima mikrofonom zar ne, mikrofon nije dio sklopa kamere. To što apple očito ne sparuje dobar mikrofon s dobrom kamerom ne znači da video nije impresivan. A impresivan je, u ovom trenu vrh.

 • a

  “onaj” je ništa drugo nego trol, a to se vidi i iz drugih postova. u prijašnjem postu nigdje nije spomenut, dok ja jesam pa sam se zato osjetio prozvanim. ali prihvaćam ispriku.
  ne dvojim da je 4k 60 fps dobra karakteristika snimanja, i jasno mi je da zvuk dolazi od mikrofona, al output kamere (snimanja) je video, dakle slika i ton. gledam to kao ukupan doživaljaj. isto kao kad torrentima daju recimo ocjenu 9 za video, 2 za zvuk, ukupan doživljaj filma ti je otprilike 5, znači prosječno.
  naša mišljenja razlikuju se samo po tome što ti gledaš odvojeno, a ja zajedno (po meni video je oboje, slika i ton)

 • KRISTIJANJE

  Pošteno. Evo ti like.

 • Onaj

  Ovako kad vas citam bas me zanima tko bi od vas dvojice bio cura u vezi

  Nego, Samsung ima najbolji ekran…samsung proizvodi ekran za apple…apple ekran koji je proizveo samsung je bolji nego samsungov ekran na samsungovom mobitelu
  Dakle, samsung napravio bolji ekran za apple nego za sebe…barem tako recenzije kazu

  Ovce kmeee

  Onaj “cca” ti znaci oko, otprilike, ne drzi me za rijec, nemam pojma al znam da ima “malu bateriju” naspram ostalih androida ali unatoc tome sa tom manjom CCA xy% baterijom apple radi jednako ili duze od androida

  Fora

  Hvala

 • Onaj

  Pisem ti sa iphone X

  Odi mali gledaj yt i javi dojmove

  Hvala

 • Onaj

  Evo da ti objasnim

  Kupis apple, stavis karticu upalis ga povuces kontakte slozis mail i kreces u igru
  Otvara sve mailove sve formate slika najbolje dakle sve iz prve bez mudrovanja

  E sad kuzim ja klince i osobe koje se tako osjecaju…widget melodija torent vau teski profesionalizam

  treci su oni bez love pa objasnjavaju ljudima kak je kinez isti apple il samsung al za 4x manje para

  Nestvarno je da to govore ljudima koji su ko npr ja te bez jebe iskesiraju 10 soma i ne okrenu se

  Hvala

 • KRISTIJANJE

  Sorry, nemam vremena za tebe. Želim ti puno užitaka u korištenju uređaja koji ti odgovara.
  Live long and prosper.

 • a

  upravo potvrda tih istih kompleksa. čak mi te žao pomalo. jedino ti je veselje da te neko vidi s ajfonom. je*i ga, nekima je to plafon…
  pišem ti s mašine za pisanje (očito misliš da su u kamenom dobu svi osim tebe). pozz

 • Mustrashh

  Mislio sam kresu optuziti udrugama koje se bore protiv mrznje. Covjek je ocito cisti appleophob!!!11 :))))

 • Bruno

  Kao i androidu za redovite update koji kasne po 6 mj pa moj lg g4 ima android 6 a iphone 6 ima najnoviji os 11 i da stavim oba u oglas za lg ne mogu 2 kune dobit a iphone utopim za soma i pol bez problema tako da to sto je iphone skuplji nije problem kad traje duze i moze ga se za vise prodat

 • darko pašalić

  suludo eto na you tubu recenzije ljudi razočarani polete onda se pitaju što su dobili za 1000 dol. pa kad dođu k sebi vračaju i mjenjaju prekrijete notch i imate galaxy s 8 za 10.000.00 kn od appla još morate kupovati punjač za brzo punjejne ništa novo ni revolucionarno za te novce face ID meni odlično radi i na galaxy s8 a ostajem na iphonu8 u svakom slučaju i još mi pola novaca ostaje za note 8

 • Franc_

  Mobitel je dobar, ima vrhunsku kameru, ali je jako precijenjen. Apple je napravio korak naprijed prema nečemu što je većina Androidovih mobitela imala i prije.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]