iPhone XS Max ili Samsung Galaxy Note 9 – Kojeg odabrati? [Usporedba]

Nakon što smo detaljno obradili iPhone XS Max, a prethodno i Samsung Galaxy Note 9, danas ćemo ova dva uređaja izravno sučeliti. Kao što vam je poznato, radi se o dva top modela donedavno dvaju najvećih proizvođača smartfona u svijetu (Apple je sada treći, nakon što ga je po broju prodanih primjeraka pretekao Huawei).

Ako ste se našli u situaciji da se morate odlučiti između ova dva modela, u ovom tekstu ćemo vam pokušati pomoći pri odabiru. Nabrojat ćemo prednosti i nedostatke jednog i drugog, usporediti funkcije i kameru, te dati konačni sud. Imaju puno toga sličnog, kao recimo ukupne dimenzije, dijagonalu zaslona, performanse i sl., ali i razlike koje se očituju u različitim operativnim sustavima, ergonomiji, ali i funkcionalnosti, a Note 9 donosi i ono što iPhone nema – olovku.

Cijena

Ova stavka u usporedbama u pravilu dolazi na kraju, no ovoga puta imamo iznimku, jer je iPhone na našem tržištu drastično skuplji, i to ne samo od Samsunga, već i od svih ostalih konkurenata. Kao što ste u recenziji mogli vidjeti, osnovna varijanta iPhonea XS Max započinje sa samo 64 GB interne memorije, a cijena mu iznosi 11.000 kuna, dok osnovni model Samsunga Galaxy Note 9 kreće sa 128 GB, a možete ga kupiti već za 7.200 kuna.

3.700 kuna razlike u cijeni nije malo, a to će kod mnogih biti presudna stavka, no ako se malo odmaknemo od osnovnih modela, situacija se malo komplicira. Samsung svoju perjanicu ne nudi u 256, a Apple u 128 GB varijanti. No ipak, obojicu možete dobiti s čak pola terabajta interne memorije, odnosno 512 GB. Note 9 će vas u tom slučaju stajati oko 9.500 kuna, a iPhone XS Max nevjerojatnih 14.000.

Dizajn, kućište i rukovanje

Ako ste nekim slučajem imuni na dilemu o cijeni, dakle svejedno vam je hoćete li za mobitel platiti 7.300 ili 11.000 kuna, idemo dalje. Oba uređaja su dizajnirana vrhunski, svaki na svoj način, iako će mnogi Samsungu dati prednost zbog zakrivljenog zaslona. Osobno nisam pobornik zakrivljenih zaslona, ali mu prednost dajem jer nema zuba na vrhu zaslona kao iPhone.

Također, oba modela u velikoj mjeri ponavljaju dizajn svojih prethodnika, dakle Notea 8, odnosno iPhonea X, s tom razliko što lani nije bilo 6,5-inčnog iPhonea, pa ste bili osuđeni na 5,8-inčni, dok je Note 8 već lani raspolagao sa 6,3 inča u dijagonali.

Veće razlike u konstrukciji nema. Oba uređaja imaju središnji metalni okvir oko kojeg se nalaze prednja i stražnja staklena površina.

Ako vam ne smeta zub, iPhone je bolje dizajniran uređaj u ergonomskom smislu. Ako izuzmemo faktor estetike, što je individualna kategorija, dakle na stvar pogledamo objektivno, rukovanje ravnim uređajem je kud i kamo lakše, jednostavnije i ergonomičnije nego zakrivljenim. Ovo se najviše očituje kod tipkanja poruka, ali i drugih radnji.

Tako, primjerice, prilikom surfanja internetom, sadržaj na Noteu 9 nekada jednostavno zna „procuriti“ sa strane, dok je na iPhoneu konzistentan. Naravno, ovo nije prednost iPhonea per se, već općenito ravnih zaslona.

Drugi objektivan problem zakrivljenog zaslona je veća podložnost udarcima, a time i oštećenjima, što vas može prilično skupo stajati ako ga razbijete.

Ove nedostatke donekle možete riješiti ako za Note 9 nabavite zaštitnu maskicu, no ni ona neće u potpunosti odstraniti veću izloženost betonu, kamenju i oštrim zidovima. I kod iPhonea će vam zaštitna maskica pomoći, no ne samo kao zaštita od razbijanja, već i kao faktor stabilnosti na stolu ili ravnoj površini. Naime, izbočeni modul kamere uzrokuje ljuljanje iPhonea dok na stolu tipkate, što zna biti prilično iritantno, a maskica je ta koja će ga na koncu stabilizirati.

Na kraju ovoga dijela svakako treba reći da je iPhone XS Max fizički ipak malo manji od Notea 9, zbog čega, zajedno s prethodno navedenim detaljima, pobjeđuje u kategoriji dizajna i ergonomije. Nekima to možda neće značiti puno, a nekima ništa, no ovo je rezultat izravne usporedbe i paralelnog korištenja obaju uređaja desetak dana.

Biometrija

Ako ste navikli na čitač otisaka prstiju, kod iPhonea bi vam mogao nedostajati, ali je tu zato napredni Face ID, koji trenutno nema premca, kako po brzini prepoznavanja lica i reakcije u vidu otključavanja uređaja, tako i po sigurnosti. Samsung koristi klasični čitač otisaka prstiju koji se nalazi na poleđini, ali donosi i tehnologiju prepoznavanja lica koja ipak nije na razini Appleove. No, u kombinaciji s njom nudi i skener šarenice oka, s kojim zajednički tvori jednu solidnu cjelinu.

Kažem solidnu, jer sigurnost je na visokoj razini zbog same činjenice da se radi o šarenici oka koja je kod svakoga jedinstvena, ali ne nudi toliku brzinu otključavanja kao iPhone. Često je potrebno pričekati sekundu i više dok sustav prepozna vlasnika, dok se kod iPhonea taj proces odvija praktički instantno. Da ne bi zvučalo pretenciozno, i Face ID zna ponekad ne prepoznati vlasnika i zatražiti passcode, ali takvi slučajevi su rijetki i praktički zanemarivi.

Zaslon

Proizvodnju obaju zaslona potpisuje Samsung, iako je Apple svog dizajnirao sam, odnosno dao Samsungu upute za izradu. Tako je njegov zaslon dobio HDR10 certifikat, što možemo promatrati ako evolucijski korak naprijed, kojim sada idu i drugi proizvođači. Razlika u odnosu na zaslon koji nema HDR10 je teško vidljiva na prvi pogled.

Isto tako, čim je Note 9 krenuo u prodaju, DisplayMate je njegov zaslon proglasio najboljim, a već izlaskom iPhonea XS Max, tu titulu mu je preuzeo. Ako se AMOED tehnologija i dalje bude razvijala ovakvim tempom, za očekivati je da će sljedeći Samsungov (ili flagship nekog drugog proizvođača) od iPhonea preuzeti naslov prvaka.

Objektivno, oba uređaja imaju podjednako kvalitetan prikaz na zaslonu, kako u zatvorenom prostoru, tako i na suncu, no razlika je vidljiva u prikazu bijele boje. Kod iPhonea je ona bjelija, odnosno svjetlija, što će cijeniti oni koji su navikli na IPS, ali će možda smetati svima koji ne vole blještavost. Takvi imaju mogućnost smanjivanja intenziteta svjetline, dok vlasnici Notea 9 neće moći „pojačati“ bijelu. Ovo, naravno, ne predstavlja nikakav problem, čak ni meni koji volim svijetle i blještave zaslone, tako da se i ova stavka realno svodi na nekoliko dana privikavanja.

Ako izuzmemo faktor zakrivljenosti Noteovog zaslona, teško je naoko ocijeniti koji je ukupno bolji, pa ćemo reći da je ovdje rezultat neriješen.

Hardver i performanse

iPhone XS Max je pogonjen novim Appleovim A12 Bionic procesorom, za kojeg Apple tvrdi da je najjači na svijetu. Ova tvrdnja u pravilu stoji, jer je to trenutno jedini 7nm procesor u konkretnom uređaju (dok ne stigne Huawei Mate 20 Pro), no izravna usporedba s bilo kojim čipom koji vrti Android, jednostavno nije mjerodavna.

Note 9 je pokretan Samsungovim Exynosom 9810, koji je po performansama ekvivalent Qualcommovom Snapdragonu 845, i nalazi se u svim Samsungovim top modelima, izuzev onih namijenjenim američkom tržištu. Ovaj procesor je nešto starijeg datuma, točnije, datira s početka godine kad su predstavljeni Galaxy S9 i S9+, a od Appleovog se razlikuje po tome što radi u 10 nm procesu.

Vremena kad je Android bio trom i „zapinjao“, odavno su iza nas. Ovaj OS već godinama radi fluidno, brzo i uglađeno, čak i na hardverski slabijim uređajima, a problem mu može predstavljati jedino loša optimizacija softverske nadogradnje od strane proizvođača. No, čak ni to više nije problem, pa ni kod Samsunga, čiji novi Samsung Experience radi izvrsno.

Štoviše, Note se u nekim detaljima pokazao bržim od iPhonea, što sam već spomenuo u samoj recenziji. Naime, prilikom pokretanja mnogih mahom jednostavnih apliakcija, Note 9 ih vidljivo brže otvara. Ovdje mislim na inicijalno otvaranje, dakle dok još nisu učitane u RAM, dok je naknadno pozivanje istovjetno onom na iPhoneu. Konkretno, radi se o Twitteru, PayPal, Facebook i još nekim aplikacijama, koje se na iOS-u iz nekog razloga učitavaju sporije. Ne radi se o velikom zakašnjenju, ali ako naviknete na brzo otvaranje kao što je to slučaj na Androidu, situacija na iPhoneu zna biti pomalo iritantna. Ovaj primjerni nije nužno vezan za Note 9, jer je situacija ista i na OnePlusu 6.

Da bi stvar bila još čudnija, neke druge aplikacije, poput igara, otvaraju se podjednakom brzinom, ili eventualno uz zanemarivu razliku. Da ponovimo, moguće je da neke od ovih aplikacija još nisu optimizirane za iOS 12, pa je moguće da će se i ova situacija vremenom promijeniti o čemu ćemo vas promptno informirati.

Opća igrivost igara, doživljaj videa i glazbe, otprilike je podjednak na oba uređaja, s tom razlikom što iPhone ima nešto glasniji sekundarni (onaj u slušalici) vanjski zvučnik, koji daje ukupno bolji doživljaj stereo efekta. Doživljaj gledanja videa bi, s obzirom na HDR10 certifikat iPhoneovog zaslona trebao biti mrvicu bolji, ali malo je onih koji će to zaista biti u stanju primijetiti.

Kao što smo mogli vidjeti, disciplina hardvera i performansi je atletski višeboj. Jedan uređaj prednjači na jednom, drugi na drugom polju. Oni kojima iPhoneov zub inače smeta, smetat će im i prilikom igranja igara u full-screen načinu, dok kod Samsunga to neće biti slučaj. Isto vrijedi i za gledanje videa, no taj će dio ovisiti i o formatu videa samog.

Ovdje možemo spomeniuti i 3D touch, koji je objektivna prednost iPhonea, no kako se čini, reakcija publike na ovu tehnologiju je mlaka, a proizvođači Androida mnoge njegove funkcije uspješno simuliraju samo duljim pritiskom.

Softver

Usporedba u ovoj disciplini je nemoguća misija. Imamo dva po mnogočemu slična uređaja, ali prilično različita kad je softver u pitanju. Upravo zato je softver prvi dio o kojem treba razmisliti ako ste u dvojbi. Ako ste do sada koristili bilo koji Android i želite prijeći na iPhone, taj prelazak može biti težak i bolan. Ne mora nužno, ali može. Da se ova usporedba ne bi svela na razlike između iOS-a i Androida, recimo samo da je stvar individualne prirode i da će mnogima pri prelasku s jednog na drugi sustav biti potrebno jedno vrijeme prilagodbe, dok se drugi neće nikada priviknuti i vječno će ostati vjerni svom božanstvu.

Što se tiče objektivnih prednosti i nedostataka, jedan dio je već opisan u paragrafu o performansama, no ukupan dojam brzine i fluidnosti kod oba uređaja je otprilike isti. Većih razlika u izvođenju aplikacija nema, no jedna te ista aplikacija za Android može biti prilično različita od one na iOS-u i obrnuto, pa recimo na Gmail aplikaciji na iPhoneu uopće ne možete promijeniti ton obavijesti. Razlog ovakvim slučajevima su često restrikcije iOS-a kao takvog, ali i različitih razvojnih timova unutar jedne te iste tvrtke za, za koje imam dojam da međusobno uopće ne komuniciraju.

Još jedna bitna razlika kad je softver u pitanju odnosi se na cijene i općenito plaćanje aplikacija. Mnogi naslovi izrađeni za Android su često besplatni, no njihove verzije za iOS znaju stajati do desetak, petnaest kuna. Ovdje opet možemo izvesti zaključak vezan uz cijenu uređaja. Ako imate 11.000 do 14.000 kuna za mobitel, pa valjda imate i za kupnju tuceta aplikacija po cijeni kave u kvartovskom kafiću.

Povezivanje

Note 9 ovdje odnosi apsolutnu pobjedu iz jednostavnog razloga što je Android operativni sustav fleksibilniji u odnosu na potpuno zatvoreni iOS. Note 9 ćete lakše povezivati s računalom i razmjenjivati sadržaj, dok ćete za iPhone u pravilu i dalje morati koristiti iTunes ili neku drugu apliakciju. S druge strane, iPhone je pun pogodak u kombinaciji s Mac računalom, jer s njim može dijeliti iCloud desktop (opisan u recenziji), dok je s Windowsima nikad nije bio na ti. Note 9 tu bolje prolazi, jer je dijeljenje sadržaja jednostavnije, a za razliku od iPhonea, podržava i memorijske kartice.

Ovdje dodajmo još i situaciju s utorima. iPhone za punjenje i povezivanje koristi Lightning priključak koji postoji samo na iPhoneu, a Samsung standardizirani USB-C. Ovo govori samo za sebe, a dodatni problem kod iPhonea je nedostatak 3,5 mm audio utora. U tu svrhu Apple u prodajnom pakiranju isporučuje odgovarajuće slušalice, koje (opet) možete koristiti samo u iPhoneu. Čak ne ni u MacBook računalu. Samsung, s druge strane, osim što je ostavio 3,5 mm audio utor, u prodajnom pakiranju donosi i izvrsne AKG slušalice, čija cijena u maloprodaji inače iznosi oko 100 eura.

Kamera

Obje kompanije na svoje top modele donose dvostruke 12 MP kamere, optički stabilizirane s 2X telefoto funkcijom. Što se kvalitete fotografija i videa tiče, ona je približno jednaka, a razlike su vidljive tek u detaljima. Samsungova prednost je u tome što ima mogućnost snimanja 960 fps videa, i to u duljini koja je prilično iskoristiva, dok kod iPhonea ta vrijednost iznosi puno manje – 240 fps.

S druge strane, iPhoneova kamera donosi auto HDR funkciju, koja bolje barata dinamičkim rasponom i ekspozicijom, što u konačnici rezultira donekle boljim prikazom. Ponekad se zna dogoditi da kontrast bude prevelik ili prijelazi preoštri, no takve situacije definitivno su u manjini. Iako se Smart HDR može isključiti, to nećete moći učiniti u aplikaciji kamere, već kao i u slučaju odabira rezolucije videa – u općim postavkama, što je za prijeki sud.

Idealni uvjeti:

Zatvoreni prostor (vrlo loši uvjeti):

Noć:

Noć 100% crop:

Druga prednost iPhonea je u osjetno poboljšanoj Portret funkciji, odnosno dobivanju bokeh efekta zamućivanjem pozadine. Ovoga puta je pozadinu moguće još više zamutiti, ali nemojte pretjerivati jer se ponekad može dogoditi da softver jednostavno otkine komad glave ili kuta predmeta. Samsungu se ovo baš i ne događa, ali je stupanj zamućenja koji postiže, vidljivo manji.

Bokeh:

U noćnim uvjetima Samsungove fotografije su vidljivo svjetlije, za što je zaslužan veći otvor blende (f/1.5), dok iPhone zaostaje na f/1.8. No ipak, to ne znači da su nužno realnije, jer ovisno o situaciji, donose i prenaglašene boje (primjer trave), dok kod iPhonea izgledaju prirodnije.

Isto tako, usprkos istoj fizičkoj veličini senzora, piksela, kao i broja piksela, Note 9 postiže nešto bolje rezultate kad je zumiranje u pitanju. Na 100% crop detaljima se vidi da Note postiže bolju vidljivost detalja (primjer table s cijenom parkinga) od iPhonea.

Možemo reći da je ukupan rezultat u ovoj disciplini neriješen, ili da je iPhone u vrlo maloj prednosti zbog boljeg bokeha i Smart HDR-a, dok je Noteova prednost u mrvicu boljim noćnim fotografijama i prikazu 100% crop detalja. Što se ostalih razlika tiče, one će uglavnom biti subjektivne prirode.

iPhone XS Max Dan

Note 9 Dan

iPhone XS Max Noć

Note 9 Noć

iPhone XS Max 240 fps

Note 9 960 fps

Baterija, autonomija i punjenje

iPhone XS Max donosi bateriju kapaciteta 3174 mAh, a Note 9 okruglo 4000. No, neka vas ove brojke ne zavaraju. Iako ima za četvrtinu manji deklarirani kapacitet, iPhoneova će vam baterija izdržati otprilike jednako dugo kao i ona na Noteu 9, a eventualne razlike koje se mogu iskusiti su zanemarive.

Oba uređaja podržavaju brzo punjenje, no problem kod iPhonea leži u tome što brzi punjač ne dolazi u prodajnom pakiranju, dok je kod Samsunga serijska oprema. Ukoliko svoj iPhone želite brzo puniti, morat ćete potrošiti još između 200 i 800 kuna, ovisno o tome što od Appleovih dodataka vać posjedujete. Ako nemate ništa, morat ćete kupiti Lightning – USB-C kabel, čija cijena iznosi između 200 i 300 kuna, te dodatni strujni adapter, koji može koštati preko 500 kuna.

Ukoliko posjedujete MacBook (Pro) računalo novijeg datuma, dakle ono s USB-C utorima, bit će vam potreban samo spomenuti kabel, jer adapter već imate.

Zaključak

Imamo dva podjednako dobra uređaja, s tom razlikom što Note 9 ima jednu i jedinstvenu funkciju više – S Pen olovku. Zbog nje, ne samo da mu iPhone nije izravna konkurencija, već to nije nijedan drugi uređaj. Ako uspoređujemo samo osnovne modele, dakle iPhone XS Max sa 64 GB interne memorije i Note 9 sa 128 GB, razlika u cijeni je nevjerojatnih 500 eura. Čak i ako iPhone XS Max proglasimo boljim uređajem, što on ukupno gledajući nije, razlika u cijeni je toliko velika da ju ništa, ali baš ništa na iPhoneu ne može opravdati.

Iako postoje određene sitnice koje se nekima neće svidjeti, Note 9 je objektivno kompletniji uređaj od iPhonea XS Max, a pritom je još i neusporedivo jeftiniji. Naravno, ovo je logika iskoristivosti i matematičke računice, dok s druge strane Samsung nema karizmu kap Apple, koju potonji prilično dobro naplaćuje. Već smo u recenziji naglasili da iPhone općenito, a pogotovo sada zbog visoke cijene, iz tehnološkog kuta gledišta zapravo poprima simbol nakita ili modnog detalja, što Samsungu još nije uspjelo i pitanje hoće li.

Dakle, ako vam treba funkcionalan i pouzdan smartfon, Note 9 je logičan izbor, ali ako vam je pritom bitan faktor i pojavnosti, a imate dovoljno novca, iPhone XS Max je „must have“. Naravno, pritom nećete biti zakinuti za tehničke detalje koji su također vrhunski.

Najbolju ponudu obaju uređaja možete pogledati na mobis.hriPhone XS Max
Samsung Galaxy Note 9

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT