Nove tehnologije Top teme

Je li Xenon u mobitelima ipak budućnost?Xenon je nažalost postao pojam koji sve rjeđe susrećemo u specifikacijama kamera novih mobitela. U ovom članku bavimo se pitanjima zbog čega su proizvođači mobitela okrenuli leđa ovoj tehnologiji i prigrlili puno inferiorniju LED tehnologiju te jesu li znanstvenici pronašli način kako vratiti xenon flasheve na velika vrata.

Najprije općenito....

Svi ljubitelji fotografije jako dobro znaju da okidanja flasha treba izbjegavati i koristiti ostale dostupne metode koje će omogućiti kvalitetne fotografije i u lošijim uvjetima osvjetljenja.

Postoji tri najčešća načina na koji se to može napraviti – povećanjem otvora blende, povećanjem ISO osjetljivosti ili smanjenjem brzine zatvarača.

Sigurno ste u zadnje vrijeme uz specifikacije novijih mobitela pročitali nešto kao "f/2.0". Upravo taj broj govori koliki je otvor blende. Tako je nedavno HTC predstavio svoju novu perjanicu - One koja dolazi s otvorom blende f/2.0. Za usporedbu – iPhone 5 ima otvor blende f/2.4, Galaxy S3 f/2.6, a upravo predstavljena Nokia Lumia 720 od čak f/1.9. Dakle, što je manji ovaj broj to je blenda više otvorena i samim time omogućuje da veća količina svjetla padne na senzor. To u principu znači da Lumia 720 prima više svjetla od iPhonea 5 i u teoriji bi trebala raditi svjetlije fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Osim blende, na boljim fotoaparatima je moguće manipulirati i brzinom okidača koja direktno utječe na trajanje ekspozicije. U uvjetima slabijeg osvjetljenja, obično nam treba dulja ekspozicija kako bi se dovoljno svjetla prikupilo za kvalitetnu fotografiju.

Nakon blende i brzine zatvarača, na foto opremi se može prilagođavati i ISO osjetljivost koja određuje koliko je senzor osjetljiv. Povećanjem ove osjetljivost potrebno nam je manje vrijeme ekspozicije, ali i otvora blende kako bi snimili kvalitetne fotografije noću, ali to naravno ima svojih nedostataka – u vidu povećanog šuma s kojim smo se svi prije ili kasnije susreli na mobitelima.

Nažalost – zbog malih dimenzija leća i senzora u mobitelima nije moguće mijenjati ova tri parametra pa su proizvođači mobitela morali pronaći drugo rješenje.

Kako riješiti problem loše osvijetljenosti?

Najlakše rješenje je uporaba dodatnog izvora svjetla. Danas svi bolji mobiteli imaju LED/dual LED flash ili oni sretniji vlasnici imaju i mobitel s pravim xenon flashom.

LED-ice, odnosno poluvodičke diode su elementi koji propuštanjem struje, pogađate – svijetle. Odlikuju se izuzetno dugim vijekom trajanja i kompaktnim dimenzijama. No, bez obzira na vrlo velik napredak tehnologije njihov intenzitet i dalje nije snažan kao kod xenon flasheva, niti je boja svijetla jednaka sunčevoj.

Za razliku od LED-ica, xenon flash ima puno veće dimenzije. Sastoji se od staklene cijevi koja je punjena plinom ksenonom kroz koju kada prođe visoki napon dolazi do ioniziranja plina i pojave iskre koju i vidimo kao flash. Za stvaranje napona xenon flashevi moraju imati i veliki kondenzator koji dodatno povećava sklop koji je potreban za rad ove tehnologije.

Zbog svega toga xenon flashevi daju mnogostruko svjetliji flash u odnosu na LED i dual LED tehnologiju te proizvode svjetlo koje je po svojim karakteristikama najsličnije danjem.Zbog toga je i rezultat fotografiranja u uvjetima slabijeg osvjetljenja puno bolji u odnosu na LED flasheve. Xenon zbog svojeg jačeg intenziteta omogućuje veće brzine okidača što znači da će fotografije biti kristalno čiste, dok kod mobitela sa LED flashom upravo ta brzina okidača mora biti produžena (tipično 1/17 – 1/30 sekundi) što u slučaju pomicanja ruke ili objekta koji se snima dovodi do potpunog zamućenja fotografije. Upravo se zbog toga za xenon često govori da "zaustavi trenutak".

Dobar primjer su fotografije koje smo pokazali u jednom članku sa sličnom tematikom.

Prva fotografija je snimljena mobitelom koji ima LED flash, uz namjerno pomicanje ruke kako bi se simulirala situacija pri kojoj se subjekt pomiče. Slika je očekivano ispala zamućena, što je i razumljivo jer je brzina okidača bila na (pre)dugačkih 1/19 sekundi.Sljedeća je fotografija snimljena mobitelom sa xenon flashom, uz čak i veće pomicanje ruke u odnosu na prvi slučaj.Ona je ispala kristalno čista i pravilno eksponirana, što je ponovno u potpunosti razumljivo obzirom na brzinu okidača koja je 3 puta brža od prethodne slike, a iznosi 1/60 sekundi.

A zbog čega ga nema?

Od mobitela koji su predstavljeni unazad 3 godine, a diče se xenon flashom treba izdvojiti Nokiju 808, Motorolu XT720 (koju upravo zbog xenona i ljubomorno čuvam), HTC Mozart i Nokiju N8. Treba napomenuti da je HTC škrtario na kvaliteti xenon flasha u Mozartu, pa je rezultat nažalost bio ispod svih očekivanja.No svejedno, na prste jedne ruke možemo izbrojati modele sa xenon flashom, a iz gornjih fotografija jasno je vidljiva velika prednost ove tehnologije nad običnim LED-om pa se postavlja pitanje – zbog čega ga proizvođači češće ne ugrađuju u mobitele?

Prvi odgovor je – veličina. S obzirom da se proizvođači sve više natječu u tome koji će mobitel biti tanji nemoguće je ugraditi veliki kondenzator i xenon cijev, a da uređaj nije zadebljan.                                    Veličina xenon modula u Motoroli XT720

Drugi odgovor je – konstantno svijetlo. Naime, xenon flash ne može konstantno svijetliti kao što to LED-ice mogu, pa se zbog toga i ne može koristiti za video snimanje. Zbog toga je uz xenon potrebno ugraditi i klasičnu LED-icu što dodatno povećava veličinu uređaja.

I kao treći odgovor možemo navesti potrošnju baterije iako treba napomenuti da usprkos ustaljenom mišljenju, xenon troši tek neznatno više energije od LED-ica.

Rješenje?

Dobre vijesti nam pristižu iz tvrtke Xenon Technologies koja je u suradnji sa znanstvenicima iz singapurškog sveučilišta razvila kondenzator koji je nekoliko stotina puta manji od klasičnog, a može pohraniti jednaku količinu kapaciteta. Debljina ovakvog kondenzatora je samo 1 mm što znači da se ukupna veličina xenon sklopa drastično smanjila te je i najveći problem ovime riješen.                                    Usporedba klasičnog kondenzatora s novo razvijenim

Kako bi se čak i dodatno pojačala snaga xenon flasha moguće je nadodati novi kondenzator jedan na drugi, čime se značajnije ne mijenjaju dimenzije sklopa. Osim toga, iz Xenon technologiesa najavljuju izradu gotovih xenon modula koji će ujedno imati i integriranu LED-icu pa će biti omogućeno i konstantno paljenje svjetla za snimanje video isječaka.

Tehnologija je još uvijek u fazi patentiranja te razvoja komercijalnog rješenja, a u prvim mobitelima bi se trebala naći sredinom sljedeće godine. Jedva čekamo!