Biznis

Kina u telekom mrežama zabranjuje Intel i AMD. Huawei gradi tvornicu čipova i litografskih strojeva

Kina u svojim telekom mrežama namjerava zamijeniti sve strane čipove onima domaćih proizvođača, javlja danas Wall Street Juornal. Vlasti u Pekingu su ovu odluku očito donijele kao mjeru reciprociteta, s obzirom da su američke vlasti još prije nekoliko godina sa svog tržišta izbacile kineske proizvođače telekomunikacijske infrastrukture – Huawei i ZTE.

Povezano: Preseljenje proizvodnje čipova na Zapad sad je i službeno postalo labuđi pjev

Kineski telekomi su od vlasti dobili naputak da odrede rokove u kojima će ispuniti ovaj zahtjev, a prema svemu sudeći, najveći gubitnici će biti Intel i AMD. Prema podacima kojima raspolaže WSJ, Intel 27% prihoda ostvaruje na kineskom tržištu, a AMD 15%. Nakon najnovije odluke kineskih vlasti da ove dvije kompanije izbaci iz nacionalnih telekom mreža, obje će pretrpjeti nemali gubitak.

WSJ u svojoj objavi ne spominje kojim će točno čipovima kineski telekomi zamijeniti Intel i AMD, no danas je paralelno stigla vijest o velikom Huaweijevom ulaganju u novu tvornicu za proizvodnju poluvodiča i samih litografskih strojeva. Novi R&D centar Huawei otvara u Šangaju, za prema prvim informacijama, zaposlit će tisuće novih zaposlenika koji će raditi na razvoju novih tehnologija. Tako bi Huawei, pored SMIC-a, uskoro mogao postati jedan od najvećih kineskih proizvođača procesora.

Podsjetimo, dok nije bio dodan na američku listu nepoćudnih kompanija, bavio se dizajnom čipova, koje su fizički proizvodile druge kompanije, poput tajvanskog TSMC-a. Nakon uvođenja sankcija, Huawei se morao okrenuti vlastitim resursima, odnosno organizirati proizvodnju u suradnji s kineskim kompanijama. Dodatni problem je konstantni pritisak američkih vlasti na druge zemlje, poput Tajvana, Nizozemske i Japana, koji zbog političkih razloga kineskim kompanijama ne smiju prodavati napredne litografske strojeve (ASML, Nikon i Canon), te čipove same (TSMC i Samsung)

S obzirom da kineske kompanije još uvijek nemaju dovoljno naporednu tehnologiju za proizvodnju najnovijih čipova (5 nm i onih s nižim proizvodnim procesom), jedno će vrijeme svakako zaostajati. Međutim, s obzirom da su zbog politike Zapada bile prisiljene osloniti se na vlastite snage, analitičari pretpostavljaju da bi ga mogle sustići kroz nekoliko godina. Kad se to jednom dogodi, kineske tehnološke kompanije će postići višu razinu samoodrživosti i neovisnosti o zapadnoj tehnologiji, dok će zapadne kompanije na koncu sasvim sigurno ostati bez velikog dijela prihoda. Ovakav scenarij je vrlo izvjestan, jer se već jednom pokazalo da su upravo američke kompanije pretrpjele najveću financijsku štetu nakon što je Trumpova administracija prije pet godina započela trgovinski rat na više područja gospodarstva.