Biznis Apple

Kuo: Prodaja iPhonea bi ove godine mogla pasti 15%. Implementacija AI tehnologije stiže tek 2025.

Ako je suditi prema najavama poznatog analitičara Ming-Ch Kuo, Appleu bi ova godina mogla biti prilično trnovita. Naime, Kuo predviđa, a sukladno informacijama dobivenim od lanaca dobave, da će prodaja iPhone 15 serije tijekom ove godine pasti za 15%. Konkretno, radi se o narudžbama procesora od tajvanskog TSMC-a, koji je navodno smanjio kapacitete, odnosno dio njih ustupio drugim kompanijama, poput npr. Qualcomma.

Ništa manje zla sudbina ne čeka ni iPhone 16, koji će, prema njemu, donijeti samo kozmetičke promjene. Ovo sada proturječi nedavnim glasinama koje je plasirao Bloombergov Mark Gurman, rekavši da će novi iOS 18, sadržavati naprednu generativnu AI tehnologiju, a premijeru bi trebao doživjeti upravo na iPhone 16 seriji.

Kuo ne vjeruje da će Apple ovaj cilj postići prije 2025. godine, stoga predviđa daljnji pad isporuka i tržišnog udjela iPhonea u odnosu na Android tabor.

Neovisno o implementaciji umjetne inteligencije u iPhone, Kuo navodi da ovogodišnje isporuke iPhonea u Kini drastično padaju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je također, kako sam navodi, znak da Apple polako, ali sigurno gubi jedno od najvažnijih tržišta na svijetu.

Podsjetimo, nedavno je objavljeno da je iPhone i dalje najpopularniji brand mobitela u Kini, no njegovo vodstvo je, prema statističkim podacima, na vrlo klimavim nogama.

Via