LG G5 – Recenzija

LG G5 recenzija

Vjerojatno ništa na svijetu nije tako zasićeno kao tržište smartfona. U takvoj industriji, gdje većina proizvođača ovisi uglavnom o samo jednom proizvođaču procesora i jednom proizvođaču senzora kamera, a za izbor imaju jedan jedini operativni sustav, mnogi bi pomislili da su svi smartfoni isti, samo upakirani u druga kućišta. No ipak, kao što većina ljudi po konturama automobila odmah prepoznaje o kojoj je marki riječ, tako i u svijetu smartfona najčešće po obliku kućišta znamo čija krvna zrnca nosi.

LG se ove godine odlučio na radikalan zaokret. Fizičke tipke više nisu smještene na poleđini, kućište nije izrađeno od plastike, ne dolazi s jednom, već dvije stražnje kamere, a uz sve to, moguće ga je „unaprijediti“ raznim modularnim dodatcima. Tržište je već nekoliko puta pokazalo da ovakvi uređaji mogu bljesnuti i vratiti čitave kompanije iz ponora, no isto tako je znalo biti i nemilosrdno. Kakvo će biti prema LG-u, to još uvijek nitko ne zna.

Ono što znamo jest kakav je G5, a on je sve, samo ne običan smartfon. Jedan je od najzanimljivijih koje sam imao prilike testirati, a je li sve u toj modularnosti tako savršeno ili G5 ipak ima pokoji nedostatak, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
149,4 x 73,9 x 7,7 mm

Masa
159 grama

Zaslon
5,3” IPS LCD, 2560 x 1440, 554 ppi, Gorilla Glass 4

SoC
Qualcomm Snapdragon 820

CPU
2x Kryo 2,15 GHz; 2x Kryo 1,6 GHz

RAM
4 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, FM radio, USB OTG

Brzo punjenje
Da, Quick Charge 3.0

Bežično punjenje

OS
Android 6.0 MarshMallow

Kamera
16 MP, f/1.8,  OIS, 4K + 8 MP f/2.4

Prednja kamera
8 MP, f/2.0, 1080p

Baterija
2800 mAh

Cijena
5000,00 kn

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Modularno kućište
Završna obrada

Odličan zaslon
Autonomija ispod očekivanja

Vrhunske performanse

Izmjenjiva baterija

Proširiva memorija

Qualcomm Quick Charge 3.0

Dizajn i modularno kućište

Nakon mnogih koncepata, među kojima se najviše istaknuo Projekt Ara, o kojem smo već mnogo puta pisali, malo tko je pomislio da će prvi modularni smartfon za široke mase biti upravo G5.

Premda ga ne možete sami dizajnirati i sklopiti baš kao stolno računalo, on je ipak modularan i za sada donosi nekoliko zanimljivih dodataka pomoću kojih možete unaprijediti vaše korisničko iskustvo. S obzirom na njihovu najavljenu cijenu, vjerujem da će neke od njih, poput HiFi DAC-a, kupiti tek entuzijasti, a ostatak će se ili zadovoljiti s „običnim“ 3,5 mm izlazom ili odlučiti možda za lanjski LG V10, koji ga je imao ugrađenog u svoje kućište.

Vjerujem da među čitateljima već ima onih koji su G5 kupili u prednarudžbi i time promotivno dobili jednog od „prijatelja“ kako ih LG naziva, a oni najbolje znaju koliko im je taj prijatelj zapravo zgodan i potreban. No, tu temu ćemo ostaviti za jedan zaseban članak, kada i ako nam prijatelji navrate u redakciju.

Kućište je izrađeno od posebno razvijene legure aluminija, a LG tvrdi da je jednako čvrsta kao i ona iz serije 7000 koju koristi npr. najljući rival Samsung. Sudeći po čvrstoći kućišta, osobno nemam razloga sumnjati u to, no ovo kućište ima svoje druge posebnosti.

Za razliku od praktički svih „metalnih“ uređaja, LG nema polikarbonatne proreze za antene, a upravo je to najveća prednost ovoga kućišta naspram svih ostalih ovakve vrste. Nažalost, neki će mu zamjeriti nedostatak onog osjećaja u ruci, kojeg neki nazivaju premium, a ja bih osobno taj osjećaj opisao kao osjećaj držanja hladnog komada metala.

LG je koristio poseban način bojenja svog flagshipa, a on je gotovo identičan klasičnom bojenju automobila. Upravo je ta boja ona koju osjetite u ruci, i ona ostavlja nešto topliji dojam od čistog metala, odnosno legure aluminija. Rezultat ovakvog načina izrade je sljedeći: dobili smo kućište koje je čvrsto jer je izrađeno od aluminijske legure, nije hladno na dodir i nije ispresijecano polikarbonatnim trakama.

Možemo li to nazvati očitim nedostatkom naspram ostalih smartfona? Ne bih rekao. Imate li osjećaj da je riječ o nešto manje premium uređaju nego što je to slučaj s primjerice HTC 10? Moguće. Ono što definitivno nije premium u bilo kojem smislu te riječi jest završna obrada našeg testnog primjerka. Valja napomenuti da je ovo inženjerski primjerak, i samim time kvaliteta može varirati u odnosu na onaj kojeg ćete naći u prodaji, ali opet, smatram da si ovakve stvari LG nije smio dopustiti.

Modularni dio ne liježe dobro u kućište i prijelaz je na dodir grub. Isto vrijedi i za posebni gumb koji služi upravo za odvajanje tog modularnog dijela, a niti on nije dobro umetnut u kućište, tako da je blago nakrivljen. Nakon nekoliko dana korištenja, potpuno sam zaboravio na ove nedostatke, no mnoge koji teže savršenstvu, ovakve bi sitnice mogle odbiti.

S druge strane, nema govora o klimanju modularnog dijela. Jednom kada sjedne u kućište, nema straha da će ispasti, olabaviti se ili nešto slično. Najveći strah je zapravo onaj da ćete nešto potrgati kada ga odvajate od kućišta, jer iako neprecizno, vrlo čvrsto sjedne u kućište.

Unutar modularnog dijela smješten je i USB-C utor, a uređaj se isporučuje s brzim punjačem.
Uz njega je i glavni zvučnik koji je dovoljno glasan i kvalitetan, ali opet ga je vrlo lako prigušiti kad uređaj uzmete objeručke. Uz njih se smjestio i glavni mikrofon, a pomoćni je smješten na vrhu uz 3,5 mm utor, kao i infracrveno koje služi kao univerzalni daljinski. Nakon što je Samsung odbacio infracrveno, mislio sam da će i LG krenuti njegovim stopama, ali na svu sreću, u LG-u ipak misle da ovakav dodatak ipak može biti koristan određenom dijelu kupaca, s čime se u potpunosti slažem.

Tipke za kontrolu glasnoće smještene su na lijevi bok, što me pomalo razočaralo. Vjerojatno sam jedan od rijetkih ljubitelja tipki na poleđini, ali statistički, gotovo svi uređaji ih imaju smještene upravo na boku.

Na poleđini, ispod dvostruke kamere, smještena je i tipka za uključivanje koja je ujedno i čitač otiska prsta. On je hardverski prava tipka, znači nije kapacitivna. Najsličnija je home tipki na iPhoneu, što znači da je dovoljno na nju prisloniti prst da otključate uređaj, ali po želji ju možete i pritisnuti, čime ćete npr. isključiti zaslon. U slučaju Samsunga, morali biste pritisnuti tipku i zadržati prst, a izbacivanje jednog koraka, odnosno klika, donekle ubrzava postupak otključavanja.

Sve tipke su vrlo čvrste i vrlo kvalitetno izrađene, a osobno bih volio da one za kontrolu glasnoće imaju malo dulji hod, odnosno jasniji klik. Ukoliko se sjećate recenzije LG-a G4, vjerojatno znate da je njegov zaslon blago konkavno zakrivljen, baš kao u Flex modela. Ove godine, površina zaslona zakrivljena je konveksno, tako da je vrh zaslona kod slušalice blago zakrivljen prema vanjskoj strani.

U odnosu na G4 imamo i nešto veću količinu mesa, iako još uvijek ne bih rekao da je to previše. Uostalom, ako obzir uzmemo druge proizvođače, LG zadnjih nekoliko generacija definitivno ne prati trendove. Od modela G2 pa do danas, svaki idući je imao nešto veću količinu mesa u odnosu na prethodnika, no ovaj put je taj skok dosta veći. Očekivao sam nešto više od LG-a, a čini kao da je on jedini koji trenutno ide u kontra smjeru.

Opet, držeći u jednoj ruci G4, a u drugoj G5, moram reći da je ergonomija poboljšana u odnosu na lanjski model, ponajprije zbog oblika kućišta, njegove manje širine, ali i nešto manjeg zaslona.

G5 se definitivno čini kao noviji uređaj kojem je posvećeno puno više pažnje nego G4, ali isto tako se čini kao i da je požuren da ne bi kasnio za Samsungom. Vjerujem da problemi sa završnom obradom neće zahvatiti većinu kupaca, ali neki koji su uzeli prve primjerke, mogli bi ostati neugodno iznenađeni, no vjerojatno se radi o ograničenoj seriji. Svakako preporučamo pregledati uređaj prije kupnje, i ukoliko uočite takav nedostatak, zatražite drugi uređaj koji ih ne bi smio imati.

Zaslon

Iz godine u godinu proizvođači pomiču granice kad su zasloni u pitanju, a oni ugrađeni u naše smartfone, vjerojatno su daleko najkvalitetniji koje imamo prilike vidjeti.
LG se ove godine odlučio na nešto manju dijagonalu, vjerojatno kako bi jasnije odvojio novu V liniju od G linije. Samim time je natjerao sve one koji su imali G4 i željeli veći zaslon, da prijeđu na V10 ili njegovog nasljednika, a sve one koji su željeli manji zaslon, da uzmu G5.

Osobno mislim da će se i iduća generacija, vjerojatno G6, zadržati na ovoj dijagonali.
Riječ je o novom Quantum zaslonu, kako ga LG naziva, dijagonale 5,3“ i naravno QHD rezolucije. To znači da novi G5 ima još oštriji zaslon u odnosu na lanjski model, a ove godine rezultira s čak 554 ppi.

zaslon

No sama rezolucija je ionako dosegla takav nivo, da će samo oni s okom sokolovim vidjeti razliku u oštrini. Ono što je bitnije, jest činjenica da je zaslon poboljšan kvalitetom. Ima bolji prikaz bijele, veći kontrast i nešto realniji prikaz boja u odnosu na lanjski G4. U svrhu onog „šik“ izgleda zaslona, boje su nešto zasićenije, ali to je već klasična priča s gotovo svim smartfonima na tržištu.

LG tvrdi da je poboljšao i vidljivost na suncu, no osobno nisam primijetio razliku. Doduše, na automatskom načinu osvjetljenja imam osjećaj kao da nekad izvuče još pokoji nit u odnosu kad ga ručno podesim na 100%, no to kupce ne bi trebalo previše zabrinjavati. Zaslon je dovoljno čitak na suncu za njega generalno imam samo riječi hvale.

Uz sve to, i LG ove godine ima svoju inačicu Always On zaslona, ali je nešto drugačija u odnosu na onu u Samsungu Galaxy S7 ili Galaxy S7 Edge. Uključivanjem ove opcije, mali dio zaslona koji prikazuje sat i pristigle obavijesti, bit će konstantno uključen, osim kada je u džepu. LG tvrdi da će ovakva opcija trošiti samo 0,8% baterije po satu, no uzevši u obzir da i sam uređaj troši nekih 0,4% i bez tog zaslona, to rezultira sa solidnih 30% baterije manje kroz 24 sata korištenja. Kad sve zbrojimo, smatram da je bolje držati ovakvu funkciju isključenom jer baterija nema baš pozamašni kapacitet.

Hardver i performanse

Trakavica s vrućim Snapdragonom je konačno završena i ove godine mogu reći da je Snapdragon 820, barem u LG-u G5, vrhunski procesor.
Prisjetimo se, prošle godine su gotovo svi proizvođači izuzev Samsunga, bili na teškim mukama s Qualcommovim procesorima. LG se mudro odlučio za nešto slabiji Snapdragon 808, što ga je koštalo nešto malo bodova u sintetičkim benchmark rezultatima, ali isto tako se spasio od pregrijavanja koje je uvelike mučilo sve proizvođače koji su se odlučili na jači Snapdragon 810.

Ove godine se Snapdragon vraća na staru stazu ugaženu još Snapdragonom 800. Riječ je ovoga puta o četverojezgrenom procesoru, čije dvije jezgre rade na taktu od 1,6 GHz, a druge dvije na 2,15 GHz.

Kryo jezgre dizajnom su najsličnije Twister jezgrama iz Appleovog A9 procesora, a svi već znamo da je riječ o iznimno brzim i kvalitetnim jezgrama. Bio sam skeptičan prema ovom procesoru, ali kroz zadnjih tjedan dana, Snapdragon me uvjerio da nema razloga sumnjati u njega.

Za grafički dio posla brine se jedan od najsnažnijih grafičkih čipova na tržištu, Adreno 530 GPU. Memorije uređaja potpisuje Samsung, a riječ je o ultra brzom RAM-u kapaciteta 4 GB, kao i internoj UFS 2.0 memoriji, kapaciteta 32 GB. U prodaji će biti dostupan i model sa 64 GB interne memorije, a u oba slučaja, moći ćete ju proširiti s memorijskim karticama, teoretski do 2 TB.

antutu

Sve izrečeno znači samo jedno. LG G5 dolazi s najjačim dostupnim hardverom na tržištu, a kroz naše testiranje, taj hardver se pokazao dostojnim jednog flagshipa. Uređaj se tijekom dužeg i zahtjevnijeg igranja tek blago ugrije, no nipošto nismo osjetili da je došlo do pregrijavanja u bilo kojem trenutku. Ipak, uzevši u obzir ovako jak hardver kao i to što nema značajnog zagrijavanja, čudimo se što LG nije softverski dopustio snimanje 4k videa u trajanju duljem od 5 minuta. Ovo još više čudi kad znamo da je Sony omogućio to još na vrućem Snapdragonu 810, a Samsung ove godine potpuno maknuo ikakva ograničenja. No o tome ćemo nešto više malo kasnije.

Očekivano, trenutno ne postoji igra koju G5 neće sažvakati, a u odnosu na G4, vidi se napredak, kako u grafičkom, tako i u procesorskom dijelu. Svaka radnja se odvija taman toliko brže da se napredak primijeti, no samo i ukoliko jedan uređaj držite do drugoga.

Ono gdje se napredak ne osjeti jest kvaliteta prijema signala. Premda se G5 kroz naše testiranje pokazao kao vrhunski uređaj u svim područjima, voljeli bismo kad bi i kvaliteta signala bila na nešto višoj razini. Nipošto ne možemo reći da je ona loša ili ispod prosjeka, dapače, ali definitivno smo očekivali nešto malo više od ovakvog kućišta.
Kvaliteta signala tako je gotovo identična kao i na lanjskom G4. Kako god sam držao G5 u ruci, nisam primijetio nikakav pad signala, niti na WiFi-u niti na 4g mreži.

Razgovori su redovno tekli ugodno, a blago zaobljen vrh uređaja nekako lijepo leži na uhu. G5 vas neće grepsti ili iritirati u bilo kojem smislu za vrijeme duljih razgovora, a to je nešto na što malo proizvođača danas pazi. Slušalica bi doduše mogla biti i nešto malo glasnija, ali nije ni pretiha.

Infracrveno smješteno na vrh uređaja radi vrlo dobro, a zadržan je i FM radio.
Na trenutak sam ostao zatečen jer su Smart Share Beam ikonicu izbacili iz brzih prečaca, ali srećom samo je nestao prečac. To znači da je zadržan i ovakav način prijenosa podataka između dva Android uređaja, što osobno vrlo često koristim.

LG je praktički sve načine povezivanja iz G4 prebacio u G5. Uz sve navedeno, nedostaje jedino bežično punjenje, ali je podržano brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0 tehnologije. Uz pridruženi brzi punjač, moram priznati da se punjenje odvija iznimno brzo, ali to i ne čudi jer je kapacitet baterije dodatno smanjen. Srećom, baterija je lako izmjenjiva, pa se sve to nekako kompenzira.

Ne treba zaboraviti ni na čitač otiska prstiju koji radi fenomenalno. Ovo je definitivno jedan od najkvalitetnijih čitača koje sam imao prilike testirati, a uzevši u obzir da su u zadnjoj generaciji praktički svi čitači dosegli prilično visoku razinu, njihove razlike bismo trebali mjeriti u milisekundama, jer drugačije ne bi znali koji je od kojega brži.

Jednom kad je zaslon isključen, dovoljno je samo prisloniti prst i on će se instantno otključati. Isto tako, čitač je i hardverska tipka, a kliknut ćete ju vjerojatno samo pri uključivanju uređaja.
Kvaliteta 3,5 mm izlaza za slušalice bila je jedna od rijetkih hardverskih mana lanjskog modela, a ove godine su ga definitivno popravili. Napredak se primijeti, i osobno ovaj izlaz smatram vrlo dobrim. Svima onima kojima ovo nije dovoljno dobro, preporučujem nabavku B&O modula s ugrađenim HiFi DAC-om, koji bi trebao zadovoljiti i one najzahtjevnije.

Softver i sučelje

Novi modularni dizajn ove godine je prvotno popraćen i velikom promjenom sučelja. Ukinut je klasičan izbornik s aplikacijama, što znači da bi sve ikonice bile nabacane po početnim zaslonima, a mape bi bile jedini mogući oblik njihove organizacije. Na moje oduševljenje, unutar postavki zaslona moguće je skinuti originalni LG-ev launcher upravo s izostalim izbornikom, pod nazivom „Home and App Drawer“. Ovo je pomalo čudna odluka LG-a, jer rijetko koji alternativni launcher podržava isključivanje zaslona dvostrukim dodirom, nešto na što sam kao korisnik LG-a navikao, i nerijetko uzaludno pokušavam koristiti čak i na drugim smartfonima. Kako u LG-u kažu, pokušali su pojednostavniti korisničko sučelje, a smatram da su ga ovim samo dodatno zakomplicirali.

Nakon što je velika većina recenzenata doslovno popljuvala ovakav potez LG-a još na predstavljanju u Barceloni, u LG-u se očito uključio alarm i shvatili su da nema smisla ljudima nametati nešto što ne žele. Povrh samog launchera, sučelje temeljeno na najnovijem Androidu 6.0 je doživjelo razne promjene, od kojih su najupečatljivije one vizualnog tipa. Dizajn ikonica je nešto moderniji, pa tako su sada blago zaobljene na rubovima te usklađene s dizajnom Marshmallowa.

Traka s obavijestima sada je bijele boje, za razliku od sivkasto plave prošle godine, a isti dizajn proteže se i kroz izbornik postavki. Već na prvi pogled je jasno da se radi o nečem modernijem i oku ugodnijem, no nisu sve promjene otišle na bolje.
Izbornik s brzim prečacima tako je ogoljen od nekih postavki, poput one za uključivanje SmartShare Beama, Miracasta ili LED-ice za obavijesti. S 22 postavke na lanjskom G4, spali smo na njih 15, što se vjerojatno neće svidjeti nekima koji vole svoj uređaj prilagoditi po svojim potrebama do zadnje sitnice.

Također, nestala je i Dual Window funkcija bez nekog posebnog objašnjenja ili razloga. Moguće je da se LG ovoga puta oslonio na Googleovo rješenje koje dolazi s novim Androidom N, a sudeći po tome koliko brzo su G3 i G4 dobili nadogradnje na Lollipop i Marshmallow, nemam razloga sumnjati i da će G5 dobiti Android N par dana nakon njegovog izlaska.

Moram napomenuti da su i G3 i G4 bili lišeni nekih funkcija koje je G2 imao, a vjerojatno je sve to u svrhu olakšanja sučelja. Isti trend prate i Samsungovi uređaji, ali i mnogi drugi, osim njihovog najvećeg protivnika – Applea.
Isto tako moram reći da sučelje radi iznimno fluidno. Iako sam isto to rekao i za LG G4 prošle godine, čini se kao da proizvođači svaku godinu podižu ljestvicu na još jednu višu razinu. Zadržano je pametno biranje koje radi odlično, a tipkovnica je ostala potpuno prilagodljiva, kako po visini, tako i po smještaju dodatnih tipki poput zareza pored razmaknice ili dodatnog numeričkog reda.

Galerija fotografija je identična kao i lani, s iznimkom tipke za brisanje fotografija, koja je sad izvučena iz zasebnog izbornika. Podržava široki spektar formata, a tijekom korištenja nisam naišao niti na jedan kojeg nije mogla prožvakati. Više-manje sve ostale aplikacije zadržale su sve svoje funkcije i tek su blago vizualno izmijenjene. Pokoja ima promijenjen redoslijed stavki ili tabova, ali ništa pretjerano da se stari korisnici ne bi zbunili.

Kamera

Kamera LG-a G4 je toliko dobra, da sam se usudio usporedit ju s Galaxyjem S7 i reći da je čak bolja od njega, u nekim određenim situacijama. Očekivanja ove kamere su bila iznimno visoka, a čini se da LG ima neki dvogodišnji ritam u kojem jedne godine napravi ogroman skok, a druge ju unaprijedi tek toliko da se može reći da je bolja nego ona lani.
No, povrh tek blago unaprijeđene primarne kamere, G5 donosi jednu senzaciju koju možete očekivati na još nekim smartfonima iduće godine. Riječ je naravno o ultra-širokokutnoj pomoćnoj kameri koja zatvara kut od čak 135 stupnjeva, što je ekvivalent 8mm leći! To je čak i šire nego što iznosi kut binokularnog vidnog polja zdravog čovjeka. Istina, u stanju smo prepoznati kretnje i objekte čak i do 210 stupnjeva, ali u svakom slučaju, ostao sam oduševljen s pomoćnom kamerom i njenim mogućnostima.

Primarna kamera zadržala je f/1.8 otvor blende, kao i 1/2,3“ senzor, te mogućnost fotografiranja u maksimalnoj rezoluciji od 16 MP (16:9 omjera). Dolazi i s nešto kvalitetnijom optičkom stabilizacijom slike te laserskim autofokusom i senzorom spektra boja.

Pomoćna kamera ima f/2.4 otvor blende i zasebni 8 MP senzor, a s obzirom da je fokus fiksni i otvor blende značajno veći nego u primarne kamere, poslužit će ponajviše za fotografiranje u uvjetima dobrog osvjetljenja.

Sučelje kamere je funkcionalno i gotovo identično lanjskom modelu, s blagim kozmetičkim izmjenama i još pokojom dodanom opcijom i izmijenjenim ručnim kontrolama. Raspored svih kontrola ostao je isti, ali sada možete podesiti maksimalnu ISO osjetljivost na 3200, za razliku od lanjskih 2700, ali isto tako je najbrža brzina okidača spuštena s 1/6000s na 1/4000.

Raspored brzine okidača je također promijenjen. Generalno smatram da je ovaj noviji nešto logičniji i bolji, ali isto tako da ćete u konačnici dobiti približno iste rezultate. Ono što nedostaje i iznimno me razočaralo jesu ručne kontrole za video. LG V10 sam toliko nahvalio za upravo te kontrole, koje snimanju videa na smartfonu daju jednu potpuno novu dimenziju. Vjerujem da LG ovim potezom, kao i još nekim prethodno navedenima, nastoji stvoriti što veću razliku između V i G serije. Mnogi proizvođači rade slične razlike, od Samsunga do Applea, a najveći uređaji ujedno pakiraju i najviše opcija.

Bilo kako bilo, kvaliteta videa je generalno dignuta na jednu višu razinu u odnosu na G4, a to je potpuno očekivano. I dalje smatram da je kvaliteta samog videa loša u odnosu na kvalitetu fotografije, jer uzevši u obzir da su fotografije u samom vrhu mobilne industrije, kvaliteta videa ne bi smjela previše odstupati od tog nivoa.

U konačnici, video rezultira vrlo visokom količinom detalja, jako dobrim dinamičkim rasponom i generalno solidnom stabilizacijom slike. Zvuk je također poboljšan u odnosu na prošlu godinu, ali sve je to nekako ispod očekivanja kad pogledamo što je sve V10 mogao.
Opet, kvaliteta fotografije je u samom vrhu i smatram da je G5 uređaj s kojim generalno možete dobiti najbolje fotografije kad je jedan smartfon u pitanju. Nemojte me krivo shvatiti, to ne znači da će G5 nužno i u apsolutno svim uvjetima biti najbolji, već da jednostavno ima najveće mogućnosti, kako hardverski, tako i softverski.

Automatski način fotografiranja uvelike je poboljšan i dok sam na G4 svaki peti put morao ponoviti fotografiju jer nije ispala kako sam želio, na G5 to gotovo da uopće nisam morao učiniti. Ovim se LG drastično približio Samsungu i Appleu, čiji su automatski načini fotografiranja daleko u vrhu.

Dinamički raspon je toliko dobar, da uopće nema potrebe uključivati HDR opciju.
U uvjetima lošijeg osvjetljenja najviše se vidi koliko se poboljšao algoritam u odnosu na prošlu godinu, pa tako sada softver nešto realnije prepoznaje boje, a i opća kvaliteta fotografija je nešto viša.

Kvaliteta fotografija snimljenih ultra-širokokutnom kamerom definitivno ne može konkurirati primarnoj, ali su priča za sebe. Iako je riječ o 8 MP fotografiji, sama leća nije baš toliko kvalitetna, pa vjerojatno ove fotografije nećete uokviriti, ali ćete s njima izazvati veliku količinu lajkova na društvenim mrežama jer su zapanjujuće. Gotovo da je nerealno kolika je razlika između obične, koja zatvara kut od otprilike 75 stupnjeva, i ove ultra-širokokutne. Mislim da sam dosta govorio, neka fotografije kažu priču za sebe.

Primere fotografija možete pogledati u galeriji ispod, a primjer videa u sklopu video recenzije.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje

Baterija

Najveća mana prošlogodišnjeg LG-evog flagshipa bila je upravo autonomija. Premda relativno pristojnog kapaciteta, 3000 mAh jednostavno nije bilo niti približno dovoljno da zadovolji potrebe za cjelodnevnim korištenjem zahtjevnog korisnika. Kad sam čuo da G5 dolazi s baterijom još manjeg kapaciteta, 2800 mAh, ostao sam blago rečeno razočaran. No, nisu sve stvari toliko crne, a autonomija se da poboljšati nekim jednostavnim trikovima.

Tako sam prvih par dana mojim klasičnim načinom korištenja, s dva sinkronizirana maila, uz dozu Hangoutsa, WhatsAppa, Twittera, Facebook Page Managera, YouTubea i Chromea, uspio navući jedva preko 3 sata uključenog zaslona. Na punjač sam G5 morao spojiti već negdje oko ranih poslijepodnevnih sati, a to nikako nije bilo dobro, niti za pohvalu.
Ipak, isključivši Always-On zaslon, autonomija se drastično poboljšala. Pomogla je iponovna reinstalacija Chromea, jer je bez nekih posebnih razloga bio najveći potrošač baterije, s udjelom preko 35%.

Uz navedena dva trika, ali i s konstantno uključenom 4G vezom i WiFi-jem po potrebi, uspio bih nagurati do 4 sata uključenog zaslona i nekih sat do sat i pol vremena poziva. G5 bi mi u takvom slučaju punjač dočekao u kasnim popodnevnim satima.

Njegov punjač iznimno brzo puni bateriju, a riječ je o novoj Qualcommovoj Quick Charge 3.0 tehnologiji. Uz relativno malen kapacitet od 2800 mAh, bateriju bi napunio od 0 do 100% za tek nešto više od sat vremena, što je svakako za pohvalu. Valja napomenuti i da je baterija izmjenjiva, što znači da kupnjom još jedne možete dvostruko produljiti svoju autonomiju jednostavnom zamjenom iste.

Ne mogu reći da je baterija dobra, štoviše, jednako je loša kao i u lanjskog modela. Možda je moj stav malo manje kritičan jer sam očekivao da će biti još lošija nego što to u stvari jest, ali definitivno smatram da je Samsung ove godine napravio puno bolji potez kad je kapacitet baterije u pitanju.

Zaključak

LG G5 je prvi modularni smartfon kojeg sam imao prilike isprobati. Donio je nešto novo u svijet mobilne industrije i definitivno je najinovativniji i najzanimljiviji smartfon na tržištu.
No znači li to ujedno i da je najbolji? Teško je danas odrediti je li jedan uređaj bolji od drugoga. U konačnici se velika većina njih razlikuje tek u ponekim sitnicama. LG G5 pokušava biti jedan od onih koji se razlikuje u velikim stvarima, a ovisno o vašem stajalištu, to može ili ne mora biti tako.

zakljucak

Niti jedan drugi smartfon ne nudi modularnost, korištenje raznih dodataka poput onog gripa za kameru ili HiFi DAC-a, no neki od njih imaju svojevrsna alternativna rješenja. Pojavom nekih drugih modularnih dodataka, možda se cijela ova priča oko modularnosti okrene na jednu sasvim drugu stranu. Možda nam netko ponudi vrlo kvalitetne prednje zvučnike smještene upravo u taj modularni dio, ili pak u njemu budu neki senzori poput termometra, barometra ili tko zna čega sve ne. Vjerojatno će ovako nešto zaživjeti tek u budućnosti, a ostaje za vidjeti što će LG napraviti s eventualnim nasljednikom. Hoće li dizajn ostati identičan kako bi se svi modularni dodatci mogli koristiti i iduće godine, ili će proizvesti druge.

Povrh modularnosti, G5 je jedan fantastičan uređaj, s tek pokojim nedostatkom. Na vama je da odlučite jesu li vam mane poput nešto lošije završne obrade i autonomije presudni, ili želite isprobati čari ultra-širokokutne kamere. Naravno, G5 je puno više od svega navedenog i uređaj je koji bi vas mogao poslužiti naredne dvije godine bez ikakvih problema.
Možda vas LG oduševi, i s novim Androidom N vrati neke funkcije koje nedostaju, ili čak doda ručne kontrole za video. Kako god bilo, LG ima svoga konja za utrku, a iako možda nije najbolji u svemu, ima dovoljno prednosti i snage da se baci u koštac s najboljima.

Video recenzija

 
      
 • Dr. Proteus

  Napokon prava recenzija. Svaka čast na objektivnosti koja je postala rijetka pojava.
  Što se LG-a tiče, mislim da se ova koncepcija kućišta neće održati.

 • JFK

  Dobra ideja je sve ovo, ali mob sam po sebi ne može konkurirat ni HTC-u 10, a kamoli Samsungu S7.

 • marko

  ja bi ovdje htio malo polemike …
  “Za razliku od praktički svih „metalnih“ uređaja, LG nema polikarbonatne proreze za antene, a upravo je to najveća prednost ovoga kućišta naspram svih ostalih ovakve vrste.”
  @ šta nije prorez od kamere prema van … ali je premazan pa se ne vidi . odnosno vidi se na sivim modelima ako se pod svijetlom i određenim kutem dobro pogleda

  dakle , ovdje se ne vidi ?

 • marko

  e da , i u minus ide ne čitljivost polariziranim naočalama 😉

 • Siniša

  Meni je osobno dizajn neprivlačan, onda to što nema app drawer mi je veliki minus. Instalirati app treće strane mi je bedasto, onda mogu imati i iPhone da mi je do tolike simplifikacije. Svi ovi silni dodaci prosječnom konzumentu su posve nepotrebni. Kada se sve zbroji i oduzme napravili su lošiji posao nego se očekivalo, i definitivno su iza Samsunga S7 i HTC 10 ove godine.

 • Mikulenas

  Mobitel uzivo izgleda gore od g3… Sto se tice dizajna dvi klase slabije od svih konkurenata.. Performanse odlicne, ali svi ih sad imaju dobre.. Ja ga osobno ne bi kupio

 • Pa prorezi su skriveni bojom, to i je poanta priče?

 • a nismo uvodili minuse za to ni za iPhone, a realno i vrlo mal postotak ljudi ima polarizirane naočale pa eto.. mada po meni je minus, a zato sam i rekao to 🙂

 • Kako misliš nema App drawer? Jesi li pročitao recenziju ili ovako samo komentiraš?

 • Ivek

  Hmm…dvojako mišljenje …i dobar fon i ne tak dobar …ukupno ipak mislim da je Samsung s7 bolji izbor …za većinu , a Htc 10 se čeka za konačnu presudu 😀

 • Ivan

  Pozdrav, znam da je pitanje na nož, ali po tvojem mišljenju, koji mobitel daje bolje fotografije kako u idealnim uvjetima, tako i u uvjetima slabije osvjetljenosti – G5 ili S7/S7 Edge?

 • G5 u oba slučaja. S7 ima jedino kvalitetniji i brži autofokus po mom mišljenju, mada ne zaostaje za kvalitetom puno, dapače, vjerojatno bi u nekim situacijama bio i bolji od G5.

 • Ivek

  Mislave , realan i iskren odgovor s7 ili g5 koji je ukupno bolji po tvom mišljenju ??

 • kastel

  Definitivno moj sljedeći mob baš zato što je drugačiji od drugih i ne manje važno, jedino LG ima dobrog ovlaštenog servisera ovdje u Splitu. Možda bi vam to mogla biti tema nekog članka. Ovlašteni servisi u Hrvatskoj ili Agram ima monopol pa ta tema ne bih imala smisla.

 • panisher20

  Na temelju cega, jesi ih imao sva 3 u ruci da bi mogao tako nesto izjavit

 • Split

  Zar nema samsung isto? Ja sam svoj note 2 nosio na popravak, odnio ga popodne, vratili mi ga sutradan ujutro sa zamijenjenim ulazom za usb ?

 • Ica

  Vidiš Mislave taj odgovor ti i nije baš dobar, bez zamjerki. 50% ljudi koji rade recenzije govore da je bolji G5 a drugih 50% da je bolji S7 , što ispada da ovisi o situaciji u kojoj se slika! Svatko ima drugo viđenje bar iz tih slinih recenzija koje sam pročitao , u stvari to su tako sitne razlike da je glupo pričati o tome ali činjenica je da g5 ima prednost jer je 16mpx pa će detalji kod cropa biti bolji i ništa više!

 • Nedim

  Sto ga vise pratim, sve mi se vise svidja.

 • brat_goran

  I meni je bolji lg od samsunga, ica izvini xD

 • Papundek

  Di se nalazi taj servis gdje si idnio svoj uređaj?-hvala

 • Zoki385

  Jučer sam ga kupio.
  Sviđa mi se. Dugo nisam imao LG.
  Bolje mi leži u ruci od Note5.

 • Split

  Malo iznad pazara, kada ides put firula ona ulica gore, ne znam joj ime. Odmah iznad pazara nekih 20m. Mala su vrata, ja sam promasio prvi put, ali iznas vrata pise SAMSUNG, tako nesto.

 • ToJe

  Agram je groblje od servisa.
  Bolje vam je ne imati posla sa istima ukoliko cijenite svoje živce i vrijeme.

 • ToJe

  Mislave

  Kupio G5 u Santa Domenici i ne vidim niti jedan trag “loše završne obrade”,nikakav razmak na spoju modularnog dijela.
  Baš naprotiv.

 • Ica

  @brat_goran
  I šta bih ja sad trebao reći na to hahahahaha!? To što ti misliš je tvoja stvar, pa svatko ima pravo na svoje mišljenje!

 • Ivek kako za koga. Između ta dva bi uzeo G5 osobno. Ne zato jer je potpuno bolji, nego mi vise odgovara sa svojim prednostima.

 • Ha Ica, kao sto sam rekao, smatram da je kamera u G5 bolja, ali sam isto tako rekao da ima situacija kada je bolja ona u S7. Bas nista lose nisam rekao za Samsung 😉

 • Nisi jedini i drago mi je 🙂

 • Duje

  Mislave triba si se ispricati Ici jer si rekao da je kamera u G5 bolja 😀

 • John Doe

  Mogu reć da ovaj portal pratim od samih početaka i do sad nisam jos imao potrebu nesto komentirati iako me oduvijek smeta jedna stvar.
  To su fotografije koje idu uz tekst recenzija. Točnije ono što se nalazi na njima.
  Zasto su mobiteli skoro uvijek puni prašine? mislim da to nije neki problem prebrisat prije slikanja a time bi fotografije bile na razini ostalog dijela portala koji je za pohvalu.

 • Papundek

  Thanks-i mislio sam da je tamo-to bi bila Zvonimirova ul, nasuprot hotela luxe.

 • Vjerovao ili ne, mobitel se svaki put dobro prebriše od prašine, i ono što se oku čini čisto, kamera uhvati da ipak nije. Ako pogledaš pažljivo druge recenzije, vidjet ćeš da svi muku muče s tim. Eventualno rješenje bi bilo u brisanju s nekim anti-statičkim krpama ili sličnim nečim, ali ne znam kako bi utjecalo na onaj oleofobični sloj protiv packi na zaslonu.. Uglavnom, vjeruj mi da nekad ponovim po nekoliko puta fotke upravo zbog te prašine.. A da ne govorim da sve površine dobro prebrišem od prašine prije toga, samo da bi je što manje bilo.. eto, nadam se da sad shvaćaš

 • John Doe

  isti problem se javlja kod stavljanja zastitne folije na ekran, treba dobro paziti da se ne podvuce prasina pod foliju.
  Jesi probao mob vani slikat?

 • Gogo

  Vrhunska kamera je očigledno ponovo najveći adut LG-a. Bolja nego na G4 i S7 ! Ako još dodamo ext. DAC dobit ćemo ultimativnu multimedijalnu mašinu. Vidim da mu fale neke điđe s V10 ali sve u svemu po meni pun pogodak. Navodno ekran nije baš vrhunski ali to mogu reći tek kad ga vidim uživo. Ajde tu ga S7 dobija. Baterija i nije neki minus obzirom da je izmjenjiva. Moja ocjena +4 od 5 naravno.

 • Ima li nesavršenosti u završnoj obradi?

 • Jesam, bude obično bolje, ali onda muče druge stvari, od refleksije pa do lokacije na kojoj mogu slikat i tako.. Probaj sam uzet fotić i fotkat svoj smartfon pa ćeš vidjeti. Iz banalne situaicije, sto sitnih problema 🙂

 • A zasloni na top modelima Samsunga su praktički bez ikakve konkurencije. Jednostavno su za klasu bolji od bilo kojeg drugog 🙂

 • Dante

  Hahah, ovo ti je bila soft verzija odgovora ‘Pišeš gluposti!’

 • Dante

  Dobio sam prekjučer 3 kom u ‘butigu’, 2 silver i jedan gold i nisam uočio nikakve nepravilnosti.

 • Ica

  Mislave ja sam samo mislio na ovo “G5 u oba slučaja, vjerojatno bi S7 u nekim situacijama bio i bolji od G5”
  Kojim, gdje , kužiš , po mojim poimanjima bilo bi bolje rečeno da daje bolje rezultate i to je to, a ne reći G5 je bolji a lošiji vjerovatno u nekim situacijama ne objasnivši ih !
  Vidim ovdje likova koji se prave jako pametni a ne znaju jednu poštenu rečenicu napisati o tehnologiju ali vole biti duhoviti, dečki jadni ste !

 • KostaKurta

  Potpisujem. To je i jedini razlog što još uvijek imam Samsung Galaxy S tablet, upravo zbog zaslona i multimedije. Da nije toga, još uvijek bi ostao na IPadu.

 • mustrashh

  Ica, Mislav trola ili je totalni neznalica. Ne moze jedan pisljivi LG imati nista bolje od Samsunga. No ne brini, Mislav je mlad, naucit ce on jos…

  :))

 • Drago mi je čuti, očito je da su im testni primjerci bili nabrzinu sklepani.. šteta, jer to će mnoge odbiti od kupnje

 • Šta bi ja bez vas? 😀 Ako ikad budemo imali neko okupljanje, imate vopi od mene vas dva <3

 • Ica

  Evo kao što rekoh javio se onaj koji se uvijek pravi najpametniji ali sa nijednom pametnom izjavom kao i uvijek, ! I dosad neviđeno od njega, izigrava i od Mislava odvjetnika hahaha a pošto je to moj teren – pravnički, MISLAVE žalim te!

 • idroid

  Gledam na konkurentnom portalu dvoboj kamera s7 i g5 i ili sam ja mutav ili je samsung pojeo lg za dorucak.

 • ND

  Ovako izgleda da tuče S7 u kameri i izmijenjivoj bateriji. Samsung je bolji u ekranu, autonomiji, screen/body omjeru, otpornosti na prašinu i vodu, dizajnu i kapacitivnim tipkama.

  Zanimljivo da je 5.3″ G5 po dimenzijama manji od 5.5″ S7 egdea jedino po visini, ali je i širi i teži od tog Samsunga. Uz to i ima tipke na ekranu.

  Uz bolju bateriju i 1000 kn nižu cijenu od s7 bi bio zanimljiv izbor.

 • Ica

  @idroid
  Ako mislimo na isto vidljivo je da je G5 lošiji u svakoj situaciji, no kažem svaki recezent misli drugačije tako da ima različitih tumačenja, zato tu neke stranice daju blind testove!
  No činjenica je da g5 ima istu kameru ko i G4 i V10 samo je razlika zbog dobrog čipa sd820 naspram sd808 i njegove obrade.
  Bez povećanja senzora bar na 2.0 ne znam da će itko slijedeće godine imati bolje slike od S7 i G5!

 • Tomo

  Nije vezano za G5, ali u dilemi sam oko uzimanja mobitela. Honor 7 ili LG G3?

 • brat_goran

  Ica pravnik, teziste patentno pravo i leca kamere xD.

 • mustrashh

  Ja se samo nadam da cu jednoga dana biti pametan kao ti. Znam da je nemoguce, ali pusti me barem da se nadam, da imam za sta zivjeti :))))

  Mislave, pive sam se odrekao. Ubija sive stanice. Kod mene genocid do sada napravila (ocito). A ako mislim sa Icom raspravljati, onda zelim zeleni caj ili nesto slicno :>

 • filozof

  po mom mišljenju dosad najgori G model… nego mislave, što bi ovo značilo: “Ono gdje se napredak ne osjeti jest kvaliteta prijema signala. Premda se G5 kroz naše testiranje pokazao kao vrhunski uređaj u svim područjima, voljeli bismo kad bi i kvaliteta signala bila na nešto višoj razini. Nipošto ne možemo reći da je ona loša ili ispod prosjeka, dapače, ali definitivno smo očekivali nešto malo više od ovakvog kućišta.”

  znači G serija i dalje ima lošiji signal od konkurencije ili sam pogrešno razumio ovaj dio recenzije.

 • Signal je solidan, poboljsali su ga na G3 i na G4, ali je ostao isti kao i lani ove godine. Tako da je prosjecne kvalitete. Nije losiji od konkurencije, ali nije ni bas u rangu Motorole

 • Sljam

  Može biti i najbolji što nije, ali ne mogu progutat ovako loš generički dizajn, da su samo nastavili di je V10 stao bio bi pun pogodak, šteta!

 • rogi

  Nisam nikad imao LG-a a i neću do daljnjeg iako bi rado probao jer mi veći dio dana mobitel što na poslu, što kod kuće leži na stolu i skener otiska prsta kao da ga i nemam, morao bi koristiti double tap + lozinku za uključivanje jer tko bi ga uzimao u ruku svaki put. Ne samo LG G5 već svi mobiteli sa skenerom na poleđini, nije mi to baš must have ali pomalo frustrirajuće da jednu od glavnih karakteristika ne koristiš.

 • Ljudska neman

  Mislave, šta je ovo za pozadinu na fonu? Izgleda odlično, jel to neka oriđiđi od LG-a, ili neka druga?

 • Ksenija

  Na najpoznatijem svjetskom portalu detaljan test kamera HTC 10 vs Lg G5 vs Galaxy S7.
  Zaključak : HTC najbolji, Samsung najlošija kamera, Lg sredina.
  Napomena : sve kamere odlične

 • Je da, došla je s G5. To je neki 360 wallpaper. 🙂

 • svizac69

  Napokon da si i ti shvatio da je G5 bolji mobitel! pozz

 • svizac69

  Totalno si u pravu. G5 je najbolji!

 • Nemol

  Imao sam LG G3 i bio sam jako zadovoljan s njim osim s jednom stvari: baterijom. Baterija mi je bila blago rečeno koma, ne bi izdržala dulje od pola dana i to uz lagano korištenje. Razmišljao sam o tome da si naručim LG G5 ali kada sam iz recenzija vidio da se stanje glede baterije ne samo da nije poboljšalo nego čak i pogoršalo odustao sam. Prije toga sam imao xperiu z2 koja je i nakon dvije godine korištenja noramlno držala dva dana. Ukratko, LG ima odlične mobitele, ali dok ne riješi pitanje baterije, i pri tome ne mislim na ove modularne trikove, već da ona potraje barem dan, kao i dizajn koji je sve ružnjikaviji ja ću ih preskočiti.

 • Gogo

  Zašto ne LG, a pogotovo ne G5 ?

 • Gogo

  A po mome mišljenju dosad najbolji G model.

 • dragan

  Imam jedno pitanje za vas lgg5 ili sony xperia z5

 • Ja bih osobno izabrao G5 😉

 • Marco

  Povećanje senzora ili otvora blende?

 • Lorger

  Ljudsko oko ima vidni kut 200 stupnjeva i prima oko 10000 nijansi boja.

 • Bozzo xDD

  Kakavi su mi zvucnici !?

 • Bozzo xDD

  Kakvi su mu zvucnici

 • slash 05

  e ovako imao sam galaxy s7 edge koji je vrhunski izrađen no samsungove gluposti igimmick sa edgom kojeg rijetkotko ikoristi osim za spreseravanje toliko su mi išle na živce da sam ga u roku od 2 mjeseca prodao a i poznata šljamsungova rastrošnost baterje nije izostala uzeo sam lg . g5 i puno sam zadovoljniji samom funkcijonalnošću uređaja napunite bateriju 100% navečer i toliko vas dočeka ujutro badava samsungu baterija3500mah ka izdrži jedva malo duže od lg. a najbollja stand by izdržljivost uz iphone definitivno a ikamera mi se čini bolja od samsungove jedino gdje je samsung bolji je dfinitivno zaslon tu mu nema ravnog no uzevši u obzir funkcije koje koristim g5 je bolja opcija i jeftinija definitivno najbolji mob za te novce

 • slash 05

  da jesam i galaxy s7 edge i htc10

 • slash 05

  app drawer se može instalirati ako to želiš lg. ti to nudi u postavkama pa izabereš kako želiš bez problema

 • slash 05

  pa kupi onda s7 edge koji toliko kopira iphone od ikona do komplikacije sa izborom ringtone melodije je šminka od uređaja najbolje izrađen definitivno ko nakit ako ti je to krajnji cilj meni je ipak funkcionalnost i cijena dobivenog zašto plačati nešto što ne koristiš recimo taj edge zaslon lijepo izgleda no malo češ ga koristiti

 • slash 05

  samo jedna napomena dali itko ovdje gleda recenzije mobitela od flossy cartera čovjek kupuje svaki mob koji testira a ne ko neki koji ih dobivaju pa nesmiju ništa loše napisati što je šljamsungu podijeliti50-tak mobitela po redakcijama najbolja reklama i najmanji trošak

 • slash 05

  eto moj je star tjedan dana sve je savršeno nikakvih nepravilnosti a uzeo sam preko njuškala jer sam s7 edge prodao

 • slash 05

  to stoji tu šiša sve živo

 • slash 05

  sasvim si u pravu iako je baterja 3500mah stvarno je ždere

 • slash 05

  uhh nemoj z5 imao sam premium verziju stalno se nešto blesiralo malo malo pa hard reset katastrofa od moba

 • amalia

  Lg G5 ili Iphone 6s? Koji bi bio bolji?

 • Petar

  koji punjac odgovara g5 s obzirom da nije univerzalan?

 • Petar

  hitnooooo jeli postoji kakav mobitel da imqa isti punjac?

 • Postoji ih masu. Punjac je univerzalni, kabel je usb-c

 • Mihovil

  Slažem se posve sa tvojom tvrdnjom. LG su mi se pokazali malo pa pre genijalni osim sa tim trajanjem baterije. Govorim za G3 16Gb model. Šteta jer su po svemu drugome 100% unutar mojih želja (što je danas teško naći).
  Imam i stari LG F6 (D505) i taj je jako dobar sa baterijom ali nije dostatno jak…

 • Mladen

  Definitivno LG G5, gotovo u svakom smislu jede iPhone 6s za dorucak… 😀

 • Goran Galaxy

  pitanje!!!!!!!
  Dal se zna moguci datum izlaska Nougata za LG G5!
  Frend je kupio Lg lani medjutim jos nije dobio nikakvu obavijest a, kolko vidim trebalo je doc u prosincu

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]