M3 MacBook računala ipak nećemo dočekati ove godine

Prelazak na 3nm čipove je ove godine podigao dosta prašine. U prvom redu zbog Applea i njegovog A17 čipseta, kojeg tajvanski YSMC već neko vrijeme štanca za iPhone 15 Pro seriju. S obzirom da će i novi M3 procesor namijenjen Mac računalima također biti izrađen u 3nm tehnologiji, pojavile su se špekulacije da bismo prve MacBook prijenosnike mogli ugledati prije kraja ove godine.

Povezano: Što je Apple 3nm čip i zašto je važan?

Međutim, prema najnovijim saznanjima poznatog analitičara Ming-Chi Kuo, to se ipak neće dogoditi. Kuo kaže da će M3 Macovi stići tek sljedeće godine. Neki kažu da je razlog ovom „kašnjenju“ popunjenost kapaciteta tajvanskog TSMC-a, koji inače proizvodi Appleove procesore, neovisno o tome što je ovaj zakupio praktički čitavu njegovu proizvodnju za ovu godinu.

U svakom slučaju, sve što se dosad govorilo o Appleovim računalima temeljenim na M3 čipovima, ionako je spadalo u sferu glasina i špekulacija koje je proširio Mark Gurman iz Bloomberga, tako da ne možemo govoriti o realnom kašnjenju, budući da ne znamo Appleove planove.

Povezano: Apple izaziva Windowse i u gamingu. Igranje na računalima uskoro ulazi u novu fazu?

Kuo ipak ostavlja mogućnost da Apple do kraja godine predstavi iMac temeljen na M3 procesoru, iz jednostavnog razloga što je obujam prodaje desktop računala daleko manji nego što je slučaj kod prijenosnika.