MacBook Pro 2016 – Recenzija

macbook-pro-late-2016-recenzija

Nakon podužeg čekanja, stigla je nova generacija Appleovih prijenosnika. Kao što se i očekivalo, predstavljeni su novi 13 i 15-inčni MacBook Pro modeli, od kojih 13-inčni postoji u verziji sa ili bez Touch Bara. Na našem testu našla se MacBook Pro 13,3” varijanta vez Touch Bara, dakle s dobrim starim funkcijskim tipkama. Touch Bar je svakako inovativno rješenje i novi koncept upravljanja uređajem i sučeljem, no vrijeme će pokazati hoće li se i u kojoj mjeri uklopiti u navike i potrebe korisnika.

Dok se to ne dogodi, ili dok nam na test ne stigne primjerak s Touch Barom, bacamo se na novi 13,3” MacBook Pro, koji je za oko 3000 kuna jeftiniji od istog modela s Touch Barom. Taj, doduše, ima dva dodatna USB-C utora, no nismo sigurni da ta kombinacija vrijedi tolike razlike u cijeni.

img_7697

Naš novi MacBook Pro je stigao u Space Gray boji kućišta, s 256 GB SSD-om, a progoni ga Intelov Core i5 procesor šeste generacije, zajedno s 8 GB RAM-a. Tu je novi trackpad s Force Touch tehnologijom, tipkovnica s butterfly mehanizmom druge generacije, te mogućnosti izbora između dvije boje kućišta. O svemu ovome, mnogim drugim detaljima i našim dojmovima, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
212 x 304 x 14,9 mm

Masa
1,36 kg

Zaslon
13,3″ IPS LCD 2560 x 1600, 277 ppi

Procesor
Dvojezgreni Intel Core i5 6360u 2,0 GHz, Turbo Boost 3,1 GHz

GPU
Intel Iris 540

RAM
8 GB

Interna memorija
SSD 256 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, Bluetooth, USB-C (Thunderbolt 3)

Optički pogon
Ne

OS
macOS Sierra 10.12.1

Prednja kamera
720p

Baterija
54,4 Wh, 10 sati rada

Cijena
14.250,00 HRK, provjerite na nabava.net

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Izbor materijala i kvaliteta izrade
Nema MegSafe, HDMI ni Mini DisplayPort utora

Vrhunski zaslon
Nema čitač memorijskih kartica

Trackpad bez konkurencije
Samo dva USB-C utora

Iznimno tanak i lagan
Nema mogućnost nadogradnje hardvera

Nevjerojatno brz SSD
Relativno visoka cijena

Vrlo jaki zvučnici

Kućište

img_7712-copy

Svi koji su koristili prethodni 13-inčni MacBook Pro, odmah će primijetiti razliku u debljini. Novi Appleov prijenosnik je ponajprije tanji, a oni s okom sokolovim zapazit će da je još malo kraći i uži. Tako je novi model tanak svega 14,9 milimetara, što je vidljivo manje u odnosu na prethodnika, koji je u debljinu mjerio 18 milimetara. Duljina je s 219 mm smanjena na 212, a širina s 314 na 304 mm.

screen-shot-2016-12-13-at-13-01-52-2

Prevedeno u postotke, novi 13-inčni MacBook Pro je za 3% kraći, 3% uži, te čitavih 17% tanji od prethodnika. Ukupno smanjenje volumena iznosi 23%, što nikako nije zanemarivo. Ne treba zanemariti ni smanjenje mase sa 1,58 na 1,36 kg, pa tako novi MacBook Pro masom sada odgovara 13-inčnom MacBook Airu.

Apple u ovom modelu nudi i opciju izbora boje kućišta. Pored tradicionalne svijetlo sive (silver), sada je u ponudi i tamno siva «Space Gray», po uzoru na iPhone i iPad.

S obzirom da se radi o Appleovom proizvodu, u kvalitetu i izbor materijala ne treba nimalo sumnjati. Brušeni aluminij možda nije najugodniji na dodir, ali zato izgleda izuzetno atraktivno, kvalitetno i skupo. Jednom riječju – premium, što je od velike važnosti biti onima koji žele ostaviti dojam. Naravno, Appleov logo ovdje nije presudna stavka, ali kod nekih ljudi igra važnu ulogu. U konačnici, ovakav materijal jamči visoki stupanj čvrstoće, čemu pridonosi i neupitna kvaliteta izrade.

Ono što se Appleovim fanovima neće svidjeti je izostanak osvjetljenja jabuke na poklopcu. Na novim modelima je od njega ostalo samo ogledalo, tako da će uglavnom reflektirati svjetlo ambijenta.

Zaslon

img_7688

Novi zaslon MacBooka Pro je jednostavno fantastičan. Pored same Retina rezolucije koju smo upoznali na prethodnoj generaciji, zaslon novog MacBooka Pro donosi pozadinsko osvjetljenje od 500 nita, što mu, prema Appleovim navodima, osigurava 67% bolju osvijetljenost.

Rezolucija zaslona iznosi 2560 x 1600 točaka, dakle odgovara odnosu 16:10, a mogu se koristiti i skalirane rezolucije od 1680 x 1050, 1440 x 900 i 1024 x 640 točaka. Što manju rezoluciju izaberete, to će fontovi na zaslonu biti veći i obrnuto. Ukoliko volite veći tekst, a istovremeno i video u većoj rezoluciji, izvrsno će vam doći mogućnost gotovo trenutne promijene rezolucije u postavkama zaslona, čija se prečica na Sierri inače nalazi u Menu baru.

Ukratko, zaslon je najsjajniji i općenito najbolji na jednom MacBooku do sada.

Trackpad i tipkovnica

Moram priznati da sam nakon službenog predstavljanja novog MacBooka Pro bio skeptičan oko novog trackpada, koji je enormno narastao u odnosu na prethodnike. Mislio sam da će prilikom tipkanja smetati, odnosno da će uzrokovati neželjene dodire, no to ipak nije slučaj. Novi trackpad je zapravo toliko dobar, da sam se privikao u vrlo kratkom roku, nakon čega mi je moj stari na Airu već bio premali. Velika površina trackpada sama po sebi nudi veći manevarski prostor, što će posebno cijeniti oni koji koriste nešto sporiji pointer, pa će čak i tom brzinom uspjeti pokriti cijelu radnu površinu.

img_7727

Kad govorimo o trackpadu nikako ne smijemo zanemariti Appleovu Force Touch tehnologiju, najprije predstavljenu na 12-inčnoom MacBooku. Ovakav način upravljanja zamjenjuje potrebu za fizičkim pomicanjem trackpada prema dolje, ali zato njegov vibracijski motor stvara dojam da je zaista pritisnut. Ovo će nekima zvučati kao prazna priča, ali ta iluzija je toliko dobro izvedena da će prilikom prvog dodra razuvjeriti i najveće skeptike.

Svi ovi detalji zajedno sa svim mogućim gestama Appleov trackpad čine najboljim na tržištu i pozicioniraju ga ispred trackpada na PC laptopima.

img_20161214_165540

Tipkovnica je također evoluirala. Dolazi s drugom generacijom «butterfly» mehanizma koji je također omogućio da uređaj bude ovoliko tanak. Hod tipki je osjetno kraći nego na starijim MacBook uređajima, uključujući i onog na Airu. Prilagodba na ovako kratak hod bi mogla potrajati, no kad se to dogodi, imat ćete osjećaj da tipkate brže.

Ne treba zanemariti ni izvrsno pozadinsko osvjetljenje tipkovnice, koje će vam omogućiti ugodno tipkanje i u potpunom mraku.

Mnogima se nova tipkovnica zbog kratkog hoda učinila čudnom, no meni osobno se sviđa i ne bih je mijenjao za onu na starom MacBooku, jer je uistinu brža. Ono što mi se ne sviđa je donekle «plastičan» zvuk kad se tipka pritisne, ali vjerujem da je i to samo pitanje navike.

Hardver i povezivanje

MacBook Pro pogoni šesta generacija Intelovih Core procesora. Za ovaj model zadužen je i5-6360u, s dvije jezgre na taktu o 2.0 GHz. Novi i5 u benchmark testovima, logično, pokazuje bolje performanse od lanjskog modela, ali ono što ćete zapaziti i golim okom je brzina čitanja novog, nevjerojatno brzog SSD-a od 256 GB.

screen-shot-2016-12-10-at-5-20-52-pm

Tu je i Intel Iris 540 integrirana grafika, koja na 3DMark benchmarku postiže 2400 bodova, što je za 40% bolje od Iris 6100 na prethodniku. Jasno, ne radi se o grafici za gaming, ali budimo realni, ovaj uređaj tome nije ni namijenjen.

8 GB RAM-a nije nešto što će vas oduševiti, no veći problem je što u ponudi na našem tržištu nema modela s više memorije, ali i to što se ista ne može nadograditi. Naime, Apple već neko vrijeme memoriju zalemi za matičnu ploču, što izmjenu, odnosno nadogradnju, čini nemogućom. Ovo svakako predstavlja nedostatak, no s obzirom i neki drugi proizvođači slijede ovaj trend, Apple u tome nije usamljen.

Valja napomenuti da usprkos dodatnom stanjivanju uređaja, MacBook pro i dalje ima «normalni» procesor s aktivnim hlađenjem. Ventilatori su vješto skriveni unutar kućišta i vrlo rijetko se uključuju. Naravno, trebat će vidjeti kako će ponašati kad dođe ljeto, ali ne sumnjam da će se tada nešto posebno promijeniti, jer su se MacBook uređaj i do sada pokazali izvrsnima na tom području.

cza-jj4wgaach6r

Najveći nedostatak hardvera svakako je Appleov prilično bolni rez na području portova, odnosno povezivanja. Umjesto klasičnih USB-A, mini DisplayPort, HDMI i Thunderbolt portova, dobili smo samo dva (na modelu s Touch Barom četiri) USB-C porta, koji doduše podržavaju Thunderbolt 3, tako da ipak nećete ostati uskraćeni za velike brzine prijenosa podataka. Jasno, to će iziskivati kupnju dodatnih adaptera, koje Apple prodaje po ne baš maloj cijeni.

Skoro jednako velik nedostatak je i izostavljanje čitača SD kartice, koji je na dosadašnjim modelima bio uobičajen. Ovo će teško pasti svima koji na dnevnoj bazi barataju memorijskim karticama, kao npr. fotografima. Oni će umjesto jednostavnog prebacivanja kartice iz DSLR-a u MacBook, morati sa sobom nositi poseban čitač, ili eventualno kabel, kojeg opet ne mogu spojiti bez novog adaptera.

Jasno je da nove tehnologije jednom moraju zamijeniti stare, ali u ovom slučaju je vidljivo da je Apple ovaj rez izveo prenaglo. S Novim MacBookom Pro, bez adaptera ne možete možete povezati čak ni najnoviji iPhone, što je u najmanju ruku smiješno. S druge strane, 3.5mm audio utor, koji je s iPhonea netragom nestao, ovdje je nekim čudom preživio.

U ovom dijelu se moramo dotaknuti i vanjskih zvučnika. Smješteni su sa strane, tj. s lijeve i desne strane tipkovnice. Ono čime se mogu podičiti je glasnoća, jer su čak 58% glasniji od zvučnika prethodne generacije MacBooka Pro. U Appleu objašnjavaju da su zvučnici ovoga puta izravno spojeni na napajanje, što im omogućuje do 3 puta više snage nego prije. U praksi su se pokazali zaista jakima, ali ako ih pojačate do kraja, često će se čuti treštanje, što će opet ovisi o vrsti zvuka kojeg puštate.

Softver

screen-shot-2016-12-14-at-5-10-26-pm

U ovom dijelu nema puno mudrosti. MacBook Pro vrti najnoviju verziju macOS-a Sierra, koji je praktički jednak na svim Mac računalima. Novost koju ćete primijetiti je njegovo uključivanje čim podignete poklopac, a operativni sustav se diže vrlo brzo.

Sierra dolazi sa Siri osobnim asistentom, koji nažalost još uvijek ne podržava hrvatski jezik, no ako tečno govorite engleski ili neki drugi podržani jezik, Siri vam može biti od velike koristi u svakodnevnom radu. Kad se zabavite postavljajući joj nepoćudna pitanja, vidjet ćete da Siri poslušno otvara dokumente, šalje mailove i sl..

S obzirom da je Apple kreator hardvera i softvera, dakle apsolutni gospodar cijelog eko sustava, uređaj radi iznimno fluidno, na što su macOS korisnici ionako navikli. Naravno, zna se dogoditi da ga pokoja aplikacija zakolje, kao npr. Microsoft Office ili Google Chrome s previše otvorenih tabova, no to je opet priča za sebe. Problema je bilo i s Appleovom Photos aplikacijom, koja se u nekoliko navrata nije htjela dobrovoljno isključiti, za što krivim izravno povezivanje s fotoaparatom.

Naravno, nijedan OS nije savršen pa tako ni ovaj. Nekima odgovara više, nekima manje, što je stvar osobnog izbora, no objektivno gledajući, stabilniji je i konzistentniji od Windowsa.

Baterija i punjenje

Na početku ovog dijela želim izraziti ogorčenost izbacivanjem MegSafe konektora za punjenje. Naime, oni koji su do sada koristili MacBook računala znaju da je MegSafe bio vjerojatno najbolji sustav za punjenje laptopa ikad. Magnet ga je držao dovoljno čvrsto da se puni, ali i dovoljno labavo da bi se bez problema odvojio ukoliko biste, recimo, rukom ili nogom slučajno zapeli za kabel.

USB-C koji dolazi na novom MacBooku je sušta suprotnost. Uz to što se izlažete riziku da računalo razbijete nakon što zapnete za kabel, ovaj priključak nema nikakvog indikatora koji bi pokazivao da se uređaj puni, pa ćete tako za postotak napunjenost morati otvarati poklopac i gledati indikator na Menu baru.

Apple navodi da će MacBook Pro s 54,5 Wh baterijom izdržati do 10 sati rada, pod čime podrazumijeva reprodukciju videa, surfanje i sl. Ova tvrdnja je u osnovi točna, iako će potrošnja varirati ovisno o aplikacijama koje koristite i mnogim drugim faktorima, kao npr. rezolucija videa, brzina i kvaliteta internetske veze i sl.

10 sati rada osobno nisam uspio postići jer bih uvijek imao otvoreno po dvadesetak tabova u Chromeu, otovorene MS Word i Excel aplikacije s više dokumenata, uz aktivnu sinkronizaciju iCloud i OneDrive servisa, te uz vrlo čestu komunikaciju mailovima. Bilo je i gledanja videa u Quick Timeu, pregledavanja fotografija. U takvom načinu rada najviše bih postigao oko 8 sati, što je također izvrstan rezultat. Naravno, oni s malo manje intenzivnim načinom korištenja, ne samo da će postići deklariranih 10 sati, već bi tu vrijednost mogli i prebaciti.

MacBook Pro se priloženim punjačem puni prilično brzo. Uređaj sam stavio na punjač u trenutku kad je indikator pokazivao 18%. Za cca. 25 minuta baterija se napunila na 50%, a za sat vremena na 90%. Trebalo je još nekih 20-ak minuta da indikator pokaže 100%.

Ovdje dodajmo još i mogućnost punjenja putem eksterne baterije, tj. power banka, s obzirom da se za punjenje koristi USB-C utor. Takva mogućnost se ukazala još kod 12-inčnog MacBooka, a sada je proširena i na Pro model. No ipak, od ove discipline nemojte previše očekivati jer će vam za nju trebati vrlo jak power bank, s minimalno 20.000 mAh, ali i on će biti od koristi jedino u slučaju kad je pun, a baterija MacBooka ispod 50% kapaciteta. Tada će vam poslužiti više kao napajanje nego punjenje, i to u ograničenom vremenu.

Zaključak

dsc_0063

Appleovi prijenosnici su uvijek bili kategorija za sebe. Kvalitetni, profinjeni i skupi. Istina, skupoća je ovdje relativan pojam, jer na tržištu možete pronaći jednako skupe PC prijenosnike, koji kvalitetom izrade i izborom materijala odgovaraju Appleovim. Dakle, ne stoji tvrdnja da je Apple skup sam po sebi, već u ponudi jednostavno ima samo high-end uređaje.

Cijena ovog MacBooka Pro iznosi oko 14.000 kuna, što nikako nije malo, ali zauzvrat nudi vrhunsku kvalitetu i iskustvo. Vrhunski izrađeno kućište od najkvalitetnijeg aluminija, izvrsnu tipkovnicu i trackpad miljama ispred onog na PC prijenosnicima. Ništa manje važan nije ni vrhunski zaslon visoke rezolucije s nevjerojatno dobrim prikazom boja, oštrinom, kontrastom i pozadinskim osvjetljenijem.

dsc_0067

Procesor i količina RAM-a nisu zadnji krik tehnike, jer postoje jači i bolji, ali konfiguracija kao takva će zadovoljiti veliku većinu korisnika. Naravno, ovaj procesor i količina RAM-a nisu namijenjeni profesionalnoj obradi videa ili svakodnevnom radu s CAD aplikacijama, ali će svakako poslužiti za amaterske, tj. povremene izlete i u te svjetove. Ovdje dodajmo da će vas izuzetno brzi SSD od 256 GB doslovno ostaviti bez daha.

dsc_0075

S druge strane, Apple je napravio prilično bolan rez kad je u pitanju povezivanje i novi MacBook Pro na neki način osakatio. Nedostatak utora koji su do sada bili uobičajeni, došao je kao grom iz vedra neba, zbog čega sada morate nabavljati i koristiti adaptere, što je samo po sebi nepraktično, ali i relativno skupo. Jasno je da je USB-C budućnost, ali ona nije morala doći ovako naglo.

dsc_0076

Sektaši neće biti zadovoljni izostankom svjetlećeg jabuke na poklopcu, kao i poznatog zvuka prilikom uključivanja, no to je opet neka druga priča, možda više za neku trač rubriku. Oni koji Appleove prijenosnike koriste iz konkretnih razloga, znat će cijeniti kvalitetu izrade, pouzdanost i konzistenciju operativnog sustava, ali će se morati nositi s gore navedenim nedostacima.

Video pregled pogledajte ovdje.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT