Microsoft i Alphabet zabilježili rast prihoda u drugom kalendarskom tromjesečju 2022. godine

 

Američki tehnološki divovi Microsoft i Alphabet objavili su financijske rezultate za drugo kalendarsko tromjesečje ove godine. Obje tvrtke nisu ispunile očekivanja analitičara, no dionice su im svejedno porasle, dijelom zbog dugoročnog optimizma oko dionica i dodatno na krilima cjelokupnog porasta tržišta nakon što je američki FED povećao kamatne stope.

Microsoft je u svom četvrtom financijskom tromjesečju koje je završilo 30. lipnja 2022. objavio da je tvrtka ostvarila rast prihoda od 12,4%. Prihodi su iznosili 51,9 milijardi dolara, dok je dobit rasla 2% i iznosila 16,7 milijardi dolara. Tržišne (ne)prilike, poput napuštanja ruskog tržišta, ali i jačanje dolara prema drugim valutima su se loše odrazile na Microsoftovu bilancu pa tvrtke nije ispunila očekivanja analitičara koja su bila 52,4 milijarde dolara prihoda i dobit od 2,29 dolara po dionici (u odnosu na prijavljenih 2,23 dolara). Ako se iz rezultata izuzme jači dolar, Microsoftov rast prihoda bio bi 16%, a zarade 8%.

Alphabet, Googleova krovna tvrtka, u drugom tromjesečju ostvarila je 69,69 milijardi dolara prihoda, što predstavlja rast u odnosu na isti period prošle godine od 13%. Dobit tvrtke pala je sa 18,5 milijardi dolara iz Q2 2021, na 16 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine. Analitičari su očekivali da će Alphabet ostvariti prihode od 69,9 milijardi dolara i dobit od 1,28 dolara po dionici, za razliku od prijavljenih 1,23 dolara po dionici. Smanjena potrošnja na oglašavanje utjecala je na manje prihode od očekivanih jer je 80% Alphabetovih prihoda vezano uz oglašavanje. Jači dolar negativno je utjecao na prihode u iznosu od oko 3%.

Za obje tvrtke značajan utjecan na pozitivan rast prihoda imala su rješenja u oblaku. Dionice Microsofta završile su trgovanje na burzi u New Yorku jučer rastom od 6%, dok su dionice Alphabeta narasle 7%.

via: CNBC 1, 2

izvor: Microsoft, Google

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT