Microsoft i Alphabet zabilježili rast prihoda u drugom kalendarskom tromjesečju 2022. godine

 Američki tehnološki divovi Microsoft i Alphabet objavili su financijske rezultate za drugo kalendarsko tromjesečje ove godine. Obje tvrtke nisu ispunile očekivanja analitičara, no dionice su im svejedno porasle, dijelom zbog dugoročnog optimizma oko dionica i dodatno na krilima cjelokupnog porasta tržišta nakon što je američki FED povećao kamatne stope.

Microsoft je u svom četvrtom financijskom tromjesečju koje je završilo 30. lipnja 2022. objavio da je tvrtka ostvarila rast prihoda od 12,4%. Prihodi su iznosili 51,9 milijardi dolara, dok je dobit rasla 2% i iznosila 16,7 milijardi dolara. Tržišne (ne)prilike, poput napuštanja ruskog tržišta, ali i jačanje dolara prema drugim valutima su se loše odrazile na Microsoftovu bilancu pa tvrtke nije ispunila očekivanja analitičara koja su bila 52,4 milijarde dolara prihoda i dobit od 2,29 dolara po dionici (u odnosu na prijavljenih 2,23 dolara). Ako se iz rezultata izuzme jači dolar, Microsoftov rast prihoda bio bi 16%, a zarade 8%.

Alphabet, Googleova krovna tvrtka, u drugom tromjesečju ostvarila je 69,69 milijardi dolara prihoda, što predstavlja rast u odnosu na isti period prošle godine od 13%. Dobit tvrtke pala je sa 18,5 milijardi dolara iz Q2 2021, na 16 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine. Analitičari su očekivali da će Alphabet ostvariti prihode od 69,9 milijardi dolara i dobit od 1,28 dolara po dionici, za razliku od prijavljenih 1,23 dolara po dionici. Smanjena potrošnja na oglašavanje utjecala je na manje prihode od očekivanih jer je 80% Alphabetovih prihoda vezano uz oglašavanje. Jači dolar negativno je utjecao na prihode u iznosu od oko 3%.

Za obje tvrtke značajan utjecan na pozitivan rast prihoda imala su rješenja u oblaku. Dionice Microsofta završile su trgovanje na burzi u New Yorku jučer rastom od 6%, dok su dionice Alphabeta narasle 7%.

via: CNBC 1, 2

izvor: Microsoft, Google