Microsoft i dalje gubi na proizvodnji smartfona

U nedavnom izvješatju podnesenom američkoj federalnoj agenciji SEC, Microsoft je objavio kako u poslovanju sa smartfonima bilježi gubitke. U prvom kvartalu ove godine prodaja uređaja ostvarila je prihod od 1,4 milijarde dolara, no troškovi su iznosili 4 milijuna dolara više, što preračunato znači da je Microsoft u ovom razdoblju gubio 12 centi po uređaju. Situacija je time gora što u ovaj gubitak nije uračunat trošak marketinga ni R&D (research and development) odjela, prenosi ComputerWorld.

Microsoft je istovremeno investitorima najavio moguću potrebu za otpisom dijela poslovanja preuzetog od Nokije nakon akvizicije, što bi u prijevodu značilo smanjivanje temeljnog kapitala. Dodali su da je tržište smartfona dosta dinamično i da zbog toga možda neće ostvariti ciljeve zacrtane nakon preuzimanja posla od Nokije.

Iako je prodaja Lumia uređaja u zadnjih godinu dana narasla 18%, to je i dalje premalo da bi pokrilo troškove proizvodnje i Windows (Phone) platformu napokon poguralo naprijed. Čak je i izvršni direktor Satya Nadella nedavno upozorio na moguće probleme u poslovanju sa smartfonima, rekavši da Microsoft mora nastaviti s reduciranjem troškova u hardverskom dijelu biznisa.

Podsjetimo, Microsoft je nedavno predstavio novi Windows 10 operativni sustav koji bi novom filozofijom “Univerzalnih aplikacija” trebao pojednostaviti i ubrzati razvoj aplikacija, na način da se istovremeno razvijaju za klasična računala, tablete i smartfone. Možda je baš to onaj djelić u mozaiku koji Microsoftu nedostaje, no na kraju krajeva, kupci su ti koji će dati konačnu riječ.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT