Microsoft i dalje gubi na proizvodnji smartfonaU nedavnom izvješatju podnesenom američkoj federalnoj agenciji SEC, Microsoft je objavio kako u poslovanju sa smartfonima bilježi gubitke. U prvom kvartalu ove godine prodaja uređaja ostvarila je prihod od 1,4 milijarde dolara, no troškovi su iznosili 4 milijuna dolara više, što preračunato znači da je Microsoft u ovom razdoblju gubio 12 centi po uređaju. Situacija je time gora što u ovaj gubitak nije uračunat trošak marketinga ni R&D (research and development) odjela, prenosi ComputerWorld.

Microsoft je istovremeno investitorima najavio moguću potrebu za otpisom dijela poslovanja preuzetog od Nokije nakon akvizicije, što bi u prijevodu značilo smanjivanje temeljnog kapitala. Dodali su da je tržište smartfona dosta dinamično i da zbog toga možda neće ostvariti ciljeve zacrtane nakon preuzimanja posla od Nokije.

Iako je prodaja Lumia uređaja u zadnjih godinu dana narasla 18%, to je i dalje premalo da bi pokrilo troškove proizvodnje i Windows (Phone) platformu napokon poguralo naprijed. Čak je i izvršni direktor Satya Nadella nedavno upozorio na moguće probleme u poslovanju sa smartfonima, rekavši da Microsoft mora nastaviti s reduciranjem troškova u hardverskom dijelu biznisa.

Podsjetimo, Microsoft je nedavno predstavio novi Windows 10 operativni sustav koji bi novom filozofijom "Univerzalnih aplikacija" trebao pojednostaviti i ubrzati razvoj aplikacija, na način da se istovremeno razvijaju za klasična računala, tablete i smartfone. Možda je baš to onaj djelić u mozaiku koji Microsoftu nedostaje, no na kraju krajeva, kupci su ti koji će dati konačnu riječ.