Windows Phone Windows

Microsoft predstavio Windows Phone 8


Microsoft je na današnjoj press konferencji objavio prve detalje Windows Phone 8 operativnog sustava. Budući da je event najavljen "sneak peek" dodatne informacije bit će objavljene naknadno. Ono što je za sada poznato slijedi u nastavku:

Prva i najvažnija stavka svakako je Windows 8 kernel. Naime, Windows Phone 8 koristi isti kernel kao i stolni Windowsi, što znači da će imati zajedničku jezgru. Windows telefoni će tako u startu biti kompatibilni s ostalim verzijama windowsa, što cijelu platformu zapravo mijenja iz temelja. Prema riječima ljudi iz Micorosofta ovo će se odlično odraziti na grafiku i igre. Korisnici će tako pred sobom imati veći izbor hardvera, a kompatibilnost među uređajima će biti dignuta na viši nivo.Nadalje, Windows Phone 8 dobit će podršku da dvojezgrene procesore, a prve takve uređaje bismo trebali vidjeti na jesen.

Također, uvedena je podrška i za veće rezolucije zaslona pa će Windows Phone i u ovom segmentu moći konkurirati ostalim platformama. Rečeno je kako će među podržanim rezolucijama biti 720p i WVGA (1280x768) što daje odnos 15:9.

Još jedna "senzacija" koju Windows Phone napokon dobiva je podrška za MicroSD memorijske kartice.

Ima još. Windows Phone 8 dolazi s Internet Explorerom 10 koji donosi brži JavaScript i bolju HTML5 podršku.

"Tiles" ilitiga pločice sada postaju "življe" i na neki način mogu parirati widgetima. Umjesto dosadašnje dvije veličine, Windows Phone 8 donosi i treću pa tako imamo male, srednje i velike pločice. Također, pločice će u WP8 dobiti više tematskih boja. Općenito, Micosoft obećava da će korisnici od sada imati veću kontrolu nad korisničkim sučeljem.Od ostalih detalja treba izdvojiti da stiže i podrška za NFC, a kasnije i konkretna upotreba istog u mobilnom plaćanju. Potvrđeno je da će Nokia mape (NAVTEQ) postati sastavni dio WP8 operativnog sustava, a bit će ih moguće korisititi i u offline modu. Najavljena je i podrška za poslovni sektor, a temeljit će se na pojačanoj enkripciji.Možda je interesnatna činjenica da je cijela prezentacija vođena na prototip uređaju proizvedenim od strane nokije.

A sada jedna loša vijest. Sadašnji uređaji neće imati mogućnost nadogradnje na Windows Phone 8, a zadnja verzija koju će dobiti je 7.8 koji će također dobiti podršku za tri veličine pločica. Ostale detalje ove nadogradnje tek trebamo saznati.

Već neko vrijeme znamo da će Skype na WP8 biti duboko integriran u sam operativni sustav, a danas su u vezi s tim objavljeni i poneki detalji. Namjera je bila da se Skype poziv odvija jednakom brzinom i glatkoćom kao i obični telefonski poziv, a dodane su i mogućnosti kao poziv na čekanju. Potpuna integracija je moguća i radi potpuno novog koncepta multitaskinga.

Multitasking na Windows Phone 8 operativnom sustavu još se jednom mijenja iz temelja. Nakon dvije godine Micorsoft je napokon odustao od koncepta multitaskinga koji to nije i kojeg je prekopirao od Applea. Naime, Windows Phone 8 imat će pravi pozadinski multitasking i bit će omogućen za sve aplikacije, što će ovisiti i o developerima. Micorosoftovci su demonstrirali tijek Skype poziva koji se odvija u pozadini i koji se zapravo ponaša kao običan poziv.

Eto, Windows Phone će nakon dvije godine napokon dobiti mogućnosti koje je trebao dobiti još u ranom stadiju razvoja. Kako će to sve skupa prihvatiti korisnici ostaje da vidimo.

...