Nestašica čipova sve više uzima maha, a kraj krize se ne nazire

Nestašica čipova sve više uzima maha i uzrokuje ogromne probleme, kako u IT, tako i u automobilskoj industriji. Nakon što ove godine svjedočimo kako pojedini mobiteli dolaze s objektivno slabijim procesorima nego njihovi prethodnici, automobilska industrija se nalazi u sličnim problemima.

Naime, BMW je objavio da će određeni modeli ove godine na tržište doći bez podrške za Android Auto i CarPlay, kako bi se izbjegla dodatna kašnjenja u isporukama.

Ovo nije prvi put da BMW mora tražiti kompromise. Prošle godine su neki modeli ostali bez određenih touch kontrola, a od sličnih problema pate i drugi proizvođači. Tako je Tesla neke modele isporučivao bez USB utora, a Ford bez kontrole klima uređaja u stražnjem dijelu kabine.

Globalna nestašica čipova uzrokovala je osjetno dulje rokove isporuke, kod mekih modela čak i dvostruko, a s obzirom da se krizi ne nazire kraj, možemo očekivati daljnje komplikacije u cijelom nizu industrijskih grana koje koriste poluvodiče.

Svemu je definitivno pridonijela situacija s još uvijek nepobijeđenim koronavirusom i čestim lockdownima, zbog čega je poremećen lanac dobave, ali i prije nekoliko godina započetim trgovinskim i tehnološkim ratom između SAD i Kine.

Krizu bi dodatno mogla produbiti ratna situacija u Ukrajini, budući da je Rusija najavila obustavu isporuka određenih sirovina zemljama koje su joj uvele sankcije, što među ostalim uključuje i rijetke metale koji se koriste u cijelom nizu elektroničkih proizvoda.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT