Noa N20 – Recenzija

Danas se ispred nas nalazi Noa N20, jedan od novih modela smartfona hrvatskog NOA branda, kojeg smo prije nekoliko dana upoznali na MWC-u u Barceloni. Radi se o uređaju srednje-nižeg cjenovnog razreda i za današnje pojmove kompaktnih dimenzija, budući da dolazi s 5,85-inčnim zaslonom.

Noa N20 već se na prvi pogled ističe svojim dizajnom, a neće razočarati ni sadržajem ispod haube, budući da su startu nudi 4 GB RAM-a, 64 GB spremišnog prostora i dvostruku kameru na poleđini. Tu je i precizni čitač otisaka prstiju, kao i tradicionalna podrška za dvije SIM kartice.

Što sve Noa N20 ima za pokazati i kako nas se dojmio prilikom desetodnevnog korištenja, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
147.89*72.53*7.95 mm

Masa
173 grama

Zaslon
5.84″ FHD+ 2280*1080px

SoC
MT6763

CPU
Osmerojezgreni

RAM
4 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, FM Radio

Otpornost na vodu
Ne

Brzo/Bežično punjenje
Da/Ne

OS
Android 8.1 Oreo

Kamera
13+5 MP, 1080p

Prednja kamera
8 MP

Baterija
3000 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Nešto lošije noćne fotografije

4 GB RAM-a
Starija verzija Androida

DTS zvuk

Natprosječna autonomija

Brzo i fluidno sučelje

No matter what” jamstvo

Brzo punjenje

Dizajn, kućište i ergonomija

Ergonomija, odnosno lakoća rukovanja jedna je od istaknutih prednosti ovog modela. U vrijeme kad su tržište preplavili uređaji s dijagonalama zaslona od 6,5 inča, 5,84 u Noi N20 definitivno možemo smatrati kompaktnim. Uređajem se jednostavno rukuje jednom rukom, a da pritom ne treba prakticirati ručnu gimnastiku.

Noa N20 je usprkos zubu na vrhu zaslona dobro dizajniran uređaj. Čini se da su dizajneri ovdje zapravo iskoristili zub i prikazali ga kao detalj koji se uklapa u ostatak kućišta više nego na bilo kojem drugom uređaju za zubom. Ovome možda pridonosi podeblji rub oko cijelog uređaja i ne baš mala brada na dnu, koji prividno umanjuju stršenje samog zuba. Naravno, rub je vidljiv jer zaslon nije zakrivljen, a to je i svojevrsna ergonomska prednost.

Osnova kućišta je metalni okvir, pa tako sa stražnje strane imamo još jednu staklenu površinu, što je svakako atraktivno, ali će trebati pripaziti na oštećenja. Nedostatak stakla, posebice crnog, u kakvoj boji je stigao i naš testni primjerak, je i privlačenje tragova prstiju, pa tako ono nakon kratkog korištenja više neće biti tako atraktivno kao kad ste uređaj izvadili iz kutije. Ipak, staklo dolazi s posebnom teksturom koja se na svjetlu presijava, a efekt prelijevanja je vidljiv i na crnoj boji, čak i kad se uređaj nalazi u silikonskoj maskici, koja se inače nalazi u prodajnom pakiranju, što je svakako za pohvalu.

Stoga toplo preporučamo da ju maksimalno iskoristite, jer ćete tako osjetno smanjiti vjerojatnost da će se uređaj razbiti, a oni tragovi prstiju na poleđini više neće biti vidljivi, odnosno neće ni nastati. Ovome pridodajmo da prodajno pakiranje sadrži i temperirano staklo, koje itekako možete iskoristiti za zaštitu zaslona.

Na poleđini se nalazi dvostruka kamera, čiji je modul, naravno, inspiriran onim na iPhoneu. S obzirom da pomalo strši iz ravnine kućišta, uređaj će se na stolu lagano ljuljati, ali ne trebate brinuti za tipkanje po tipkovnici, jer se ljuljanje na donjem dijelu kućišta ne osjeti.

S obzirom na ukupne dimenzije, uređaj odlično leži u ruci, čemu pridonosi i mala masa od svega 173 grama, tako da Noa N20 neće predstavljati teret ni u džepu tanke košulje.

Na uobičajenom mjestu se nalazi i tradicionalni kapacitivni čitač otisaka prstiju, brz i precizan, odnosno onakav na kakvog smo navikli i kod skupljih uređaja. Na desnom boku se nalaze fizičke tipke (za uključivanje i podešavanje glasnoće), a na lijevom ladica za SIM utore, odnosno onaj za memorijsku karticu. Gornji rub je potpuno prazan, a na dnu nalazimo vanjski zvučnik, USB-C te 3.5 mm audio utor.

Zaslon

Kao što je iz specifikacija vidljivo, Noa N20 dolazi s 5,84-inčnim zaslonom izrađenim u IPS LCD tehnologiji, a rezolucija iznosi 2280 x 1080 točaka, što zaslonu daje sada već uobičajeni 19,5:9 omjer stranica. Prikaz boja je prirodan, a oštrina i kontrast su na visokoj razini, kao i čitljivost na suncu, s obzirom da je pozadinsko osvjetljenje dovoljno jako.

Zbog svih navedenih detalja ukupan dojam kod prikaza je odličan, i nitko na njega ne bi trebao imati prigovora.

Hardver i performanse

Noa N20 je pokretan MediaTekovim MT6763 procesorom s osam jezgri. Radi se o čipsetu inače namijenjenom nižem cjenovnom razredu, tako da bijesne performanse kod igranja grafički zahtijevanih igara ne treba očekivati. Međutim, procesor ih je u stanju čak i njih bez problema pokrenuti, dok će se s onim malo manje zahtjevnim nositi bez problema. U tome mu, naravno, pomaže izdašnih 4 GB RAM-a, dok će se za pohranu pobrinuti 64 GB interne memorije uz mogućnost nadogradnje memorijskim karticama.

Nikakva zastajkivanja u radu nismo primijetili, za što je zaslužan i sada već prilično ispeglan i brz softver, no o njemu malo kasnije. Zbog toga što se nije škrtarilo s radnom memorijom, Noa N20 se tako bez problema nosi većim brojem otvorenih aplikacija.

Ovdje spomenimo i vrlo brz čitač otisaka prstiju koji uređaj otključava trenutno, uz veliku dozu preciznosti, a ne treba zaboraviti ni 3.5 mm audio utor, koji će cijeniti svi audiofili. Štoviše, uređaj u prodajnom pakiranju donosi i slušalice, što je sve rjeđa pojava, čak i kod nekih osjetno skupljih modela.

Na prijem signala i kvalitetu poziva nemamo prigovora, kao ni jačinu vanjskog zvučnika. Iako smo isprobali i bolje, ovaj je definitivno među glasnijima u svom cjenovnom razredu, a tome pomaže i DTS certifikacija zvuka, koja se ipak najviše osjeti prilikom korištenja slušalica. Ukoliko koristite mobilno plaćanje, mogao bi vam nedostajati NFC, dok su ostali uobičajeni oblici povezivanja podržani, što uključuje i FM radio.

Softver i sučelje

Noa uređaji već su nam zadnjih nekoliko godina poznati po svom vrlo dobro ispeglanom softveru, što rezultira brzim i fluidnim sučeljem. Međutim, verzija Androida (8.1) na ovom modelu je sada već poodmakle dobi i rado bismo voljeli vidjeti skoru nadogradnju na Pie.

Sam izgled sučelja nam je poznat s prijašnjih modela. Čisto je i pregledno, bez nepotrebnih dodataka, a aplikacije možete držati na početnom zaslonu ili u zasebnom izborniku, ovisno što vam više odgovara.

Nadogradnja sučelja se kao i na prijašnjim modelima zove Noa launcher, a ono što mu kod ovog nedostaje je mogućnost Pinch-to-zoom povećanja ili smanjivanja veličine ikonica. Ne znam zašto je ova mogućnost uklonjena, no meni osobno ne nedostaje.

Ono što bih ipak volio vidjeti je mogućnost proizvoljnog rasporeda rešetke ikonica na početnim zaslonima. U startu je postavljen 5×5 raspored, kojeg nije moguće mijenjati, kao ni veličinu sanih ikonica.

Bloatware apliakcija praktički nema, osim osnovnih alata na koje smo inače navikli na svim Androidima. Jedina posebno dodana aplikacije je Noa Premium u kojoj se nalaze informacije o Noa Premium jamstvu.

NOA Premium Care jamstvo je jamstvo koje pokriva sva oštećenja na uređaju u prvih 12 mjeseci korištenja. Ono označava pokriće kod slučajnih šteta nastalih nepažnjom korisnika. Jamstvo ne treba aktivirati, već se ono samo aktivira prilikom kupnje uređaja. Uz ovo posebno jamstvo kupci dobivaju i standardno tvorničko dvogodišnje jamstvo.

Kamera

Noa N20 na poleđini donosi dvostruku kameru koja se sastoji od 13 MP primarnog senzora i 5 MP senzora dubine, a pored fotografiranja u stanju je snimiti 720p i 1080p video. Sprijeda se nalazi 8 MP selfie kamera, koja također može snimati HD video.

Aplikacija kamere je poznata s prethodnih modela, a realno se ni ne razlikuje od većine drugih. Imamo klasično upravljanje gestama za odabir načina snimanja, kao i dodatne virtualne tipke za odabir postavki, uključivanje bljeskalice i sl.

Tako je moguće birati između klasičnog foto i video načina, a tu su još panorama, bokeh, efekti uljepšavanja i poseban HD način koji koristi interpolaciju i u stanju je okinuti fotografije veličine čak 65 megapiksela. Takve fotografije u pravilu zauzmu 17 do 18 MB, i realno prikazuju puno više detalja od običnih.

Kvaliteta fotografija je za cjenovni razred u kojem se uređaj nalazi više nego dobra. U idealnim uvjetima imamo solidnu količinu detalja, veliku dozu oštrine i primjeren kontrast. Slično je i u zatvorenom prostoru, dok je kod noćnih fotografija vidljiv pad oštrine i nešto povećana zrnatost. Naravno, sve je to u prihvatljivim granicama, što se može vidjeti i iz priloženih primjera, a više od toga u ovom cjenovnom razredu ne treba ni očekivati.

Snimljeni HD video je također vrlo dobar, iako bi bio još bolji da ima bilo kakav vid stabilizacije. Količina detalja i oštrina su na zavidnoj razini, iako u nekim trenucima boje mogu biti malo prenaglašene, što je vidljivo na primjeru šarenih pataka.

Primjeri fotografija i videa

Idealni uvjeti

Zatvoreni prostor

Vrlo loši uvjeti/Noć

Mrak – Bljeskalica

Selfie

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje

Video

Baterija

Noa N20 dolazi s baterijom kapaciteta 3000 mAh, što je izdašno za uređaj ovih dimenzija. Kad tome pridodamo ne pretjerano velik zaslon i relativno štedljiv procesor, imamo dobitnu kombinaciju. Prosječni korisnik svakako može računati na cijeli dan autonomije, čak i ako uređaj koristi malo intenzivnije, dok bi oni umjereniji autonomiju mogli razvući i na više od toga, možda čak i dan i pol do dva.

Ovdje svakako treba istaknuti tehnologiju brzog punjenja, koja će s priloženim punjačem bateriju do 100% kapaciteta napuniti za 107 minuta, što je izvrstan rezultat. Što se prolaznog vremena tiče, ono slijedi u nastavku:

15 min 25%

30 min 42%

38 min 50%

50 min 62%

60 min 75%

66 min 80%

90 min 96%

Zaključak

Noa N20 najnoviji je adut hrvatskog Hangara 18 na domaćem, ali i europskom tržištu, koje je od nedavno prošireno i na Rusiju. Kao i uvijek, dobitnu kombinaciju čine izvrsna izrada, solidan hardver, iznimno brz, dakle vrlo dobro optimiziran softver i jedinstveno Premium (no matter what) jamstvo koje podrazumijeva i zamjenu dijelova koje ste nepažnjom, tk. vlastitom krivnjom sami oštetili (npr. razbili zaslon).

Noa N20 ne razočarava ni na području kamere, barem kad govorimo o danjem svjetlu i zatvorenom prostoru, dok je za noćno fotografiranje svakako mudrije izdvojiti nešto više novca i kupiti model s jačom kamerom. Isto možemo reći i za video stabilizaciju, nedostatak koje se ovom cjenovnom razredu može i oprostiti.

Sve u svemu, ciljana publika ovdje nisu zahtjevni korisnici, već oni koji traže solidan uređaj koji će podnijeti svakodnevni rad s mailovima, chatanje, korištenje društvenih mreža, surfanje, igranje umjereno zahtjevnih igara, slušanje glazbe i povremeno fotografiranje.

Važan podatak je i natprosječna autonomija te vrlo brzo punjenje, koje nemaju ni mnogi skuplji uređaji, a ne treba zanemariti ni maskicu, temperirano staklo i slušalice u prodajnom pakiranju. Zato cijena od 1.599,00 kuna zvuči više nego razumno, imajući u vidu i servisnu podršku u Hrvatskoj te spomenuto premium jamstvo.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT