Nokia 5.1 Plus – Recenzija


Finska tvrtka HMD Global u samo dvije godine prisustva na tržištu poprilično je popunila svoju ponudu mobilnih uređaja Nokia logom, pokrivajući skoro svaki cjenovni segment. Poprilična gužva vlada u donjem srednje segmentu, gdje nalazimo Nokiju 3.1, 3.1 Plus, 5.1, sada i 6.1, kao i temu današnje recenzije – Nokiju 5.1 Plus. Iako zvuči poprilično zbunjujuće, svaki od navedenih uređaja cilja na drukčiju kategoriju kupca pa je moguće razaznati kakvom korisniku bi koji uređaj više odgovarao. Kako se Nokia 5.1 Plus nosi s braćom, ali i poprilično velikom konkurencijom pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
149.51 x 71.98 x 8.096 mm

Masa
160 g

Zaslon
5,8″, LCD, 1520 x 720, 19:9, 287ppi, 79,6%

SoC
MediaTek Helio P60

CPU
4 x 1,8GHz Cortex-A53 + 4 x 1,8GHz Cortex-A73

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM Radio, USB Tip C

Otpornost na vodu
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
OS Android 8.1 Oreo

Kamera
13MP, f/2.0, PDAF, + 5MP senzor dubine, LED bljeskalica

Prednja kamera
8MP f/2.2, fiksni fokus

Baterija
3070mAh

Cijena

Ustupio
HMD Global

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Lijep dizajn
Staklo magnet za otiske prstiju

Ergonomija
Kamera loša u uvjetima slabog osvjetljenja

Dobar “Live Bokeh” način fotografiranja
Manji bugovi u softveru

Dizajn, kućište i rukovanje

Dizajnerski, Nokia 5.1 Plus odstupa od prve generacije Nokia uređaja, koji su mahom dolazili u aluminijskim kućištima. Nokia 5.1 Plus posjeduje 2.5D staklo na poleđini, a okvir kućišta je polikarbonat, što znači da sama kvaliteta izrade nije kao kada imamo aluminijska kućišta ili kombinaciju stakla i aluminijskog okvira te nema onog „premium“ osjećaja u ruci. Unatoč tome, Nokia 5.1 Plus ostavlja solidan dojam prilikom držanja, a obli rubovi i plastični okvir omogućuju udobno korištenje uređaja na duže staze, što je zapravo veliki plus Nokije 5.1 Plus.

Kako je poleđina staklo, uređaj lako kupi otiske. Isto tako je pomalo sklizak, ali korištenje užeg 19:9 formata zaslona omogućuje lakše rukovanje tako da nakon inicijalnog straha od pada i pucanja nekog od stakala, Nokia 5.1 Plus se dosta jednostavno i udobno može koristiti jednom rukom.

Na prednjoj strani nalazimo 5.8-inčni zaslon sa zubom, ispod kojeg je pozicioniran Nokia logo. Na desnoj strani uređaja imamo hibridni utor za nanoSIM/MicroSD, dok se na lijevoj nalaze tipke za paljenje i kontrolu glasnoće. Tipke su plastične, malo izdignute, lako se stiskaju i nema migoljenja unutar kućišta, što je za pohvalu. Na dnu uređaja pozicioniran je glavni zvučnik, USB Tip C utor i mikrofon, a na vrhu imamo 3.5mm utor za slušalice i drugi mikrofon za izolaciju pozadinskih zvukova prilikom razgovora te za snimanje zvuka kod snimanje videozapisa.

Na poleđini nalazimo dvostruku kameru s LED bljeskalicom, ispod koje je pozicioniran skener otiska prsta. Skener je postavljen u razini poleđini i nema nikakvog prstena oko njega koji bi omogućio lakši pronalazak pa je potrebno neko vrijeme privikavanja na točnu lokaciju senzora. Budući da su kamere izdignute i dovoljno odmaknute od senzora, ne postoji mogućnost slučajnog pritiskanja leće kamere prilikom traženja skenera otiska prsta. Skener radi relativno brzo i precizno, pa će jedini problem biti tih prvih par dana se naviknuti na njegovu točnu lokaciju. Ispod skenera redom idu Nokia logo, Android One oznaka koja kaže da je Nokia 5.1 Plus dio Android One programa o kojem će više bit rečeno u dijelu o softveru, te legalne informacije pri dnu.

Zaslon

Nokia 5.1 Plus dolazi sa 5,8-inčnim zaslonom rezolucije 1520×720 piksela, što daje 287 piksela po inču. Iako je rezolucija (HD+) ispod FullHD rezolucije koje nalazimo na uređajima slične cijene, sam zaslon je izuzetno dobar. Individualne piksele teško je primijetiti, a boje nisu isprane kao na jeftinijim uređajima. Budući da je riječ o LCD-u, reprodukcija crne nije kao na OLED zaslonima, no uz „isključen“ zub, teško ga je prepoznati, što najbolje govori o reprodukciji crne. Isto tako, kako je riječ o LCD-u, reprodukcija bijele je precizna. Prikazu ostalih boja po mom mišljenju nedostaje malo saturacije, tj. boje su nešto hladnije, što je stvar same kalibracije. Općenito je riječ o poprilično dobrom zaslonu i nisam osjetio veliku degradaciju prelaskom s „FullHD“ na „HD+“ rezolucije tijekom perioda korištenja.

Omjer zaslona je 19:9, tj. 18:9 uz isključen zub što znači nekompatibilnost s većinom videozapisa na internetu, no ujedno i prikaz više sadržaja u aplikacijama društvenih mreža. Nema Gorilla Glass, već 2.5D zaštitno staklo nenavedenog proizvođača. Neke softverske značajke vezane za zaslon uključuju dvostruko tapkanje za buđenje zaslona, ambijentalni zaslon za prikaz obavijesti na zaključanom zaslonu te „noćno svjetlo“, za lakše spavanje nakon korištenja uređaja.

Hardver, performanse i povezivost

Serija 5 novih Nokia Android uređaja nije poznata po odličnim performansama, već je naglasak više bio na kvaliteti izrade. Nova Nokia 5.1 Plus malo odskače od toga i donosi MediaTekov Helio P60, u kombinaciji s 3GB radne memorije. P60, čiji se procesor sastoji od 4 Cortex A53 jezgre i 4 Cortex A73 jezgre na frekvenciji od maksimalnih 1,8GHz, pokazao se kao veoma dobar. Po performansama je negdje između Snapdragona 630 i Snapdragona 636, a na Nokiji 5.1 Plus je pohvalno izvedeno hlađenje procesora jer ni u jednom slučaju tijekom korištenja nisam primijetio pretjerano zagrijavanje (40+ stupnjeva) uređaja.

Općenito po pitanju performansi Nokia 5.1 Plus radi dobro. Na uređaju je praktički moguće pokrenuti sve igre iz Google Play trgovine, no na intenzivnijim igrama, poput Asphalta 9, moguća su manja zastajkivanja u trenutcima kada se puno objekta nalazi na zaslonu kao što bude na nekim stazama. Popularna online igra PUBG automatski je odabrala srednje grafičke postavke i izvodila se bez problema (osim samog problema s igranjem FPS-a na zaslonu na dodir).

Na uređaju su korištene standardne aplikacije poput društvenih mreža, Whatsappa, YouTubea, Gmaila, Deezera, Chromea i nije bilo većih zamjerki po pitanju učitavanja ili performansi unutar pojedinih aplikacija. Aplikacije se otvaraju pristojnom brzinom kao i na drugim uređajima srednje kategorije, a najviše problema još uvijek uzrokuje aplikacija Facebook, nakon čije deinstalacije uređaje „prodiše“.

Isto tako sam zabilježio par problema sa stabilnosti. Naime, uz par smrzavanja zaslona koja su riješena zaključavanjem i otključavanjem zaslona, tijekom 3 tjedna korištenja uređaj je u 2 navrata blokirao te ga je bilo potrebno odblokirati „soft resetom“, držanjem tipke za paljenje i pojačavanje glasnoće dok se ponovno ne pokrene (što ne briše podatke s njega).

Od 32GB interne memorije na uređaju, 9.2GB je rezervirano za sustav, neka 3GB za predinstalirane aplikacije, što ostavlja otprilike 20GB prostora za korisnika, što danas nije mnogo pa bi kupnja MicroSD kartice nakon par mjeseci korištenja mogla doći u obzir. Kako je Nokia 5.1 Plus član Android One obitelji, moguće je sve fotografije u visokoj rezoluciji besplatno pohraniti u Googleovom oblaku.

Zahvaljujući korištenim materijalima, Nokia 5.1 Plus može se pohvaliti odličnim prijemom signala. Podržava WiFi do standarda ac, a korišteni Bluetooth je nešto starije verzija 4.2. Sa signalom i povezivanjem uređaja na vanjske zvučnike ili druge gadgete, poput Xiaomijevog MiBanda u ovom slučaju, nisam imao nikakvih problema. Nokia 5.1 Plus posjeduje dosta glasnu slušalicu, koja u kombinaciji s dobrom izolacijom pozadinskih zvukova i zaobljenim kućištem, čini odličan uređaj za obavljanje poziva. Vanjski zvučnik također je pristojne glasnoće i jasnoće, no ništa što odstupa od drugih uređaja u klasi.

Softver i sučelje

Nokia 5.1 Plus dolazi s Androidom 8.1 iz kutije, a dio je Android One obitelji uređaja. Android One Googleov je program koji obuhvaća uređaja s minimalnim intervencijama proizvođača u korisničkom sučelju te donosi prednosti poput 2 godine softverskih ažuriranja i 3 godine sigurnosnih ažuriranja, kao i neke ekskluzivne značajke za Android One uređaje.

Prednost Android One programa je čisto i pregledno korisničko sučelje uređaja, dobre performanse zbog manjka proizvođačevih dodataka i redovita ažuriranja. Kao nedostatak možemo navesti što neke opcije koje proizvođači poput Samsunga i Huaweija ugrađuju u svoja sučelja su zaista korisne (ima ih dosta i manje korisnih), pa ako se prebacujete s konkurentskih uređaja, a postoje neke softverske opcije koje želite imati i na budućem uređaju, bilo bi dobro provjeriti ima li Android sam po sebi tu značajku i postoji li alternativa u Play Trgovini.

Nokia 5.1 Plus ima zub, koji dolazi sakriven, tj. s crnom pozadinom. Opcija biranja između „otkrivenog“ i „sakrivenog“ zuba zbog nepoznatog nam je razloga sakrivena u postavkama, no moguće ju je pronaći aplikacijom „More shortcuts“. Osobno mi je „sakriven“ zub draže rješenje, jer zapravo prostor lijevo i desno od zuba služi samo za statusne ikone, a radi crne pozadine zub je teško uočljiv.

Jedine dvije aplikacije napravljene od HMD-a za Nokiju 5.1 Plus su aplikacija „Podrška“, koja sadržava upute, provjeru jamstva, mogućnost dopisivanja s podrškom, pristup forumu i prikaz raznih metrika uređaja; i aplikacija za kameru o kojoj će biti više rečeno u dijelu recenzije posvećenom kameri.

Naša Nokia 5.1 Plus došla je s Androidom 8.1 i sigurnosnim ažuriranjem za studeni, a u međuvremenu je primila i ažuriranje za prosinac. Isto tako, Android 9 Pie bit će dostupan za ovaj uređaj, jednom kada ga HMD prilagodi hardveru.

Kamera

Nokia 5.1 Plus dolazi s dvostrukom stražnjom kamerom, koja se sastoji od 13MP f/2.0 glavne kamera s faznim autofokusom i 5MP senzora dubine, a tu je i LED bljeskalica. Prednja kamera je fiksnog fokusa, f/2.2 otvora blende i 8MP veličine.

Pogledom na aplikaciju za kameru, vidljivo je da je Nokia Mobile uložila sredstava u opremanje aplikacije raznim značajkama. Veoma dobra značajka koja nedostaje je ručni način rada, čiju implementaciju, u obliku prstenova, Nokia ima najbolje izvedenu. Ručni način rada, tj. „Pro Mode“, dostupan je samo na uređajima sa ZEISS optikom, što 5.1 Plus nije. Postoji neki oblik ručnog načina gdje je moguće prilagoditi neke značajke, no to nije ni blizu pravom „Pro modeu“. Od ostalih značajki u aplikaciji valja izdvojiti mogućnost snimanja prednjom i stražnjom kamerom istovremeno, što Nokia naziva „Bothie“; mogućnost livestreamanja na Facebook i YouTube direktno iz aplikacije za kameru, mogu se dodavati i maske za „luckastije“ fotografije i slično. Lijepo je što postoji i slowmotion i timelaps način snimanja, kao i „Live Bokeh“, tj. fotografije sa zamućenom pozadinom, što je danas postalo veoma popularno.

Kvaliteta fotografija u dobrim uvjetima je u redu. Boje ne izgledaju baš prirodno i imaju malo hladniji ton. Dolazi do prenaglašavanja svijetlih dijelova fotografije pa se sjene čine više tamne nego što jesu. Vidljivo je da uređaj posjeduje nekakve „AI“ algoritme koji u obradi dodaju oštrinu i kontrast, pa to sve skupa izgleda dosta dobro na zaslonu uređaja, a samim time i za dijeljenje na društvenim mrežama (osim ako se ne radi o mrežama za „profesionalnu“ fotografiju).

U uvjetima niskog osvjetljenja, kvaliteta fotografija značajno pada uz povećanje količine šuma i smanjenje detalja. Pri dobroj uličnoj rasvjeti, moguće je uhvatiti prolazne fotografije, no uređaj u globalu nije napravljen za fotografiranje u uvjetima niskog osvjetljenja, osim ako subjekt nije na udaljenosti do 3m, gdje možete koristiti LED bljeskalicu.

U nastavku pogledajte smanjene primjere fotografija Nokije 5.1 Plus, dok se fotografije u punoj rezoluciji mogu pronaći u Flickr galeriji ovdje. U nastavku je i kratka usporedba fotografija s Nokijom 6.1 sa ZEISS optikom, čija je cijena trenutno identična cijeni Nokije 5.1 Plus u Hrvatskoj.

Usporedba: Nokia 5.1 Plus i Nokia 6.1

Po pitanju videozapisa, Nokia 5.1 Plus u mogućnosti je snimanja videozapisa do FullHD (1080p) rezolucije, a posjeduje i neku vrstu digitalne stabilizacije koja ja primjetna prilikom snimanja. Sama kvaliteta videozapisa u dnevnim uvjetima je dosta dobra, s dobrom količinom detalja i relativno brzim fokusiranjem, no osobno mi je prikaz boja ponovno nešto hladniji nego što je u stvarnosti. Kvaliteta snimljenog zvuka u razini je cjenovne kategorije. Kvaliteta videozapisa u uvjetima niskog osvjetljenja je loša.

Baterija

Baterija u Nokiji 5.1 Plus kapaciteta je 3060mAh. Iako se to čini mnogo, u kombinaciji sa 12nm Helio P60 procesorom i zaslonom niže rezolucije, autonomija Nokije 5.1 Plus je dosta dobra. Na kraju normalnog radnog dana, ostaje od 20 do 30% kapaciteta baterija, a  cijela baterija izdrži 6 do 7 sati uključenog zaslona (screen on time). Dakle, nije iznad prosjeka poput baterije na nekim drugim uređajima koje izdrže i po dva dana, ali jedno punjenje dnevno bit će dosta za cijeli dan.

Puni se putem USB Tip C utora, no nema brzo punjenje. Od 0 do 100, baterija se napuni za nekih sat i pol.

Zaključak

Nokia 5.1 Plus lijepo je dizajniran Nokia uređaj, s pristojnim zaslonom, baterijom i performansama. Kamera će običnom korisniku služiti dobro, pod uvjetom dobrog izvora svjetlosti. Kombinacija polikarbonata i stakla osigurava dobar prijam signala te odličnu ergonomiju, ali isto tako uređaj je magnet za otiske prstiju. Na duže staze garantirana nadogradnja na sljedeće dvije verzije Androida također je atraktivna značajka, koju Nokia uređaje srednje klase izdvaja iz konkurencije.

Cijena uređaja je 1.899 kuna, što je stavlja u nižu srednju kategoriju tržišta koja je krcata dobrom ponudom uređaja raznih proizvođača, koji su po pitanju specifikacija bolji izbor od Nokije 5.1 Plus. Cijena je identična i samoj Nokiji 6.1, a prilikom dileme između ta dva uređaja, ako vam je bitna kamera i kvaliteta izrade odabrao bih 6.1, a ako želite udobnost u ruci i moderan dizajn, onda Nokia 5.1 Plus. U svakom slučaju, riječ je o dobrom uređaju koji se natječe u kompetitivnom segmentu tržišta i ovisno o vašim prioritetima, može bit dobar izbor za višegodišnje služenje.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT