Nokia 7 plus – Recenzija

Prošlogodišnji Nokia uređaji, najavljeni na MWC-u 2017, bili su prilično uspješni i prihvaćeni od strane kupaca, što je bio očiti okidač HMD-u za dodatno podizanje uloga i plasiranje nove serije uređaja, ali ovoga puta od srednje klase (Nokia 6) na više. Iznimka je ovdje Nokia 1, ali taj uređaj ionako pripada zasebnoj kategoriji s obzirom da pokreće Android GO, odnosno laku verziju Androida, pa je stoga neću uzeti u obzir. Od svih predstavljenih uređaja, Nokia 7 plus je nekako bila pun pogodak.

Prošlo je više od 4 godine otkada smo zadnji put vidjeli phabletoliki uređaj s Nokia logom, a s Nokijom 7 plus dobivamo, ne samo uređaj sa zaslonom dijagonale 6 inča, već i u novom, toliko željenom omjeru zaslona 18:9. Nokia 7 plus je jedan od najboljih uređaja iz srednjeg cjenovnog razreda kojeg su mnogi očekivali, a ja sam se imao priliku njime poigrati nekih 10.ak dana. Pokušat ću u recenziji dati odgovor na vječito pitanje svih koji kupuju novi mobilni uređaj, je li Nokia 7 plus mobitel koji bih mogao biti uz mene narednih 2 ili više godina?

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
158.38 x 75.64 x 7.99 mm

Masa
183 grama

Zaslon
6″ IPS LCD, HD+ (2160 x 1080, 18:9)

SoC
Qualcomm Snapdragon 660

CPU
4×2.2 GHz Kryo 260, 4×1.8 GHz Kryo 260

RAM
4 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
LTE, VoLTE, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C

Brzo punjenje
Da

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 8.1 Oreo

Kamera
12 MP 1.4µm f/1.75 2PD ZEISS optika, 13 MP 1.0 µm f/2.6 ZEISS

Prednja kamera
16 MP, Zeiss optika

Baterija
3800 mAh

Cijena

Ustupio
HMD Global

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i izrada
Softver kamere bi mogao biti bolji

Performanse (brz softver)
Poleđina magnet za otiske prstiju

Natprosječna autonomija

Android One

Pakiranje

HMD nije pretjerano mijenjao izgled pakiranja u usporedbi sa starijim Nokia uređajima, no neki detalji su novi. Na prednjoj strani je pored već standardnog Nokia rukovanja i loga, po prvi puta ime uređaja kao i verzija Android OS-a. Popis specifikacija je i dalje otisnut na poleđini, ali je broj sveden na minimum. Nokia Mobile smatra kako je za vas najvažnije znati da uređaj ima Snapdragon 660, 6 inčni zaslon, dvostruku kameru sa ZEISS lećama i mogućnost snimanja Boothie-a.

Kutija pored uređaja sadrži kvalitetno napravljenu silikonsku masku, upute, zidni punjač koji podržava Quick charge, metar USB-USB-c kabela te nešto kvalitetnije slušalice. Silikonska maska je dobro napravljena i odlično prianja uz mobitel. Premda dodaje pokoji milimetar uređaju, on ipak neće izgledati debelo, a i održat će mu dobar izgled.

 

 

Dizajn, izrada, ergonomija

Moram priznati da sam od predstavljanja bio slab na 7 plus zbog omiljene veličine zaslona. Većina korisnika smartfona zazire od 6 inčnih zaslona s obzirom da gabariti takvih uređaja nisu mali. Međutim, 7 plus ne izgleda kao gigant. Bezeli iznad i ispod zaslona su vidljivi, ali odmjereni i uređaj u kompletu izgleda lijepo. Dapače, čak je dobro da ima malo mesa ispod zaslona kako bi mogli držati uređaj normalno i bez pritiskanja kontrolnih tipki ili zaslona. Kućište sedmice plus je izrađeno o aluminija i debelo je 8 mm bez grbe kamere.

Aluminijsko kućište ujedno znači da uređaj nije moguće puniti bežično, ali je zato lagan i doima se čvrstim. Poleđina je prekrivena sa šest slojeva keramike koji uklanjaju hladnoću aluminija i daju uređaju toplinu polikarbonata. Premda je poleđina matirana, 7 plus je poprilično skliska pa će ona silikonska maska dobro doći.

Možda jedina mana keramičke pozadine je skupljanje otisaka prstiju, no Nokiji 7 plus daje otmjen izgled, posebno u crnoj boji kućišta koja je prožeta elementima kućišta u bakrenoj boji. Ova Nokia i nema pretjerano moderan izgled, ali je dualnost u njenom izgledu koja je izvedena korištenjem kontrastne boje aluminijskih elemenata kućišta čini je vrlo atraktivnim mobitelom, kako budućem vlasniku tako i svima oko njega. Kontrast crnoj boji kućišta daje bakreno obojan obrub zaslona, ravne bočne stranice uređaja kao i detalji na poleđini, odnosno obrub kamere, skenera otiska prsta i Nokia logo.

Sa svojih 183 grama i nije najteži uređaj u svojoj klasi, no masa je ravnomjerno raspoređena, pa je uređaj ugodno držati u ruci. Poveća masa će dobro doći kao dodatna stabilizacija prilikom snimanja fotografija ili videa. Većoj stabilnosti doprinose i ravne bočne strane za koje je uređaj lako držati. Pomalo oštar prijelaz sa aluminija na keramički sloj mi se u početku nije toliko svidio, no kasnije sam primijetio da takav prijelaz u kombinaciji sa ravnim stranama pomaže u sigurnijem držanju uređaja pogotovo kada je stražnja strana klizava.

Nokia 7 plus je ergonomski jako dobro odrađena, a tome doprinose zaobljeni rubni dijelovi kućišta pa ju je ugodno držati u ruci. Također, prijelaz sa zaslona na gornji dio kućišta nije oštar pa je i oslanjanje na uho prilikom obavljanja razgovora ugodno. S dijagonalom zaslona od 6 inča, Nokia 7 plus je tzv. phablet, međutim gabaritima je neznatno veća od Nokije 6, a kako su bezeli oko zaslona smanjeni, nije nezgrapan za držanje i lijepo sjeda u svaki džep na hlačama, bilo prednji ili stražnji. Ipak, prilikom sjedenja mogao bi vam stvarati nelagodu pa ćete ga morati izvaditi iz hlača, mislim na mobitel.

Premda je uređaj ugodan za manipuliranje ili obavljanje poziva, ipak gornje dijelove zaslona nećete moći dotaknuti palcem, posebno ne pročitati obavijesti. Međutim, dobra je stvar što je skener otiska prsta lako dohvatljiv kažiprstom i može se koristiti za spuštanje padajućeg izbornika i pregledavanje obavijesti.

Prednji dio uređaja je klasično crn i zaslon se ne ističe zahvaljujući polarizirajućem filteru. Cijela prednja strana kao i staklo kamere su prekriveni provjereno dobrim Gorila 3 staklom. Ova klasa stakla se pokazala boljom od četvrte generacije pa nemojte misliti da je uređaj stoga manje vrijedan. Oko zaslona je bakreni obrub koji ga lijepo ocrtava a poslije njega se kućište stanjuje prema ravnim bočnim dijelovima aluminija. Aluminij je samo vidljiv na bočnim stranama, dok su ostali dijelovi premazani sa 6 slojeva keramike. Lijeva strana uređaja je klasično slobodna od suvišnih detalja, a jedino prazninu prekida hibridna ladica za dvije nano SIM kartice, ili pak microSD i SIM karticu. Za razliku od lijeve strane, na desnoj se nalaze od gore prema dolje, tipke za kontrolu glasnoće i tipka za pokretanje uređaja, odnosno aktiviranje zaslona. Tipke su dobro napravljene, ne šuškaju unutar izreza i imaju lijepo definiran i precizan hod.

Na vrhu uređaja je 3.5 mm utor za slušalice, da ali kako nema FM radija samo ćete slušati Deezer ili vlastitu glazbu. Donji dio uređaja sadrži centralno smješten USB-C utor, lijevo od njega jedan od 3 mikrofona i desno od njega jedan glasan, pojačalom obogaćen vanjski zvučnik. Donja strana kao i dvije bočne strane još pri rubovima imaju vidljive linije antena koje su izvedene u boji kućišta.

Na stražnjoj strani se nalazi zaštitni znak Nokije 7 plus, odnosno grba njene dvostruke kamere koja ponosno nosi ZEISS logo između dvije kamere. Ispod grbe je senzor otiska prsta koji je precizan, lako dostupan kažiprstom i brz. U nastavku je bakrenom bojom otisnut Nokia logo, a u dnu oznaka Andorid One programa kojem pripada ovaj uređaj te standardni tekst HMD Globala koji je iz nekog razloga izbrisan… To vas ne bi trebalo pretjerano uzbuđivati, jer j bolje da se ne vidi čitaba, ali djeluje malo neozbiljno za uređaj s Nokia logom. Desno od kamere je jaka dual LED bljeskalica koja će bez problema osvijetliti objekte dalje od 3 metra, a poviše treći mikrofon kojim Nokia 7 plus snima visoko kvalitetni zvuk u 360 stupnjeva što može zahvaliti OZO Audio tehnologiji iz Nokije. Smiješno je što dva oka kamere i LED bljeskalica se doimaju kao lice začuđenog smajlija 😊.

Zaslon

Nokia Mobile je nakon više od 4 godine ponovno vratila 6 inčni zaslon na mobitel s Nokia logom. Prvi je bio u izvrsnoj Nokia Lumiji 1520, no ovaj u sedmici plus je jednako kvalitetan. Dosta je vidljiv na dnevnom svjetlu, a ni direktno jako sunce mu neće smanjiti vidljivost. Nokia Mobile je koristila IPS LCD zaslon koji ima dobar prikaz boja. Naravno, ne može se mjeriti s AMOLED zaslonima ali neće vas razočarati.

Još jedna mana LCD zaslona je što nema podršku za “Glance”, ali je Google tu doskočio s Ambient zaslonom koji također prikazuje obavijesti kada stignu, i to kad uređaj podignete sa stola ili ga izvadite iz hlača (mislim na mobitel). Premda su bezeli smanjeni, zaslon zauzima 77% površine. međutim, bezeli iznad i ispod zaslona će biti dobrodošli prilikom gledanja serija ili čak filmova na njemu i imati ćete za što držati uređaj.

Svi Nokia fanovi su toliko dugo čekali na 18:9 omjer zaslona, i Noki a7 plus ga napokon dovodi. Zbog toga uređaj izgleda malo dulje, no već sam prije spomenuo, malo je veći od prve Nokije 6 i nije duguljast kao SGS 8+. Dobra stvar je što sada možete podijeliti zaslon na pola i ta polovica prikazane aplikacije s obzirom na 18:9 omjer će biti iskoristiva. Na Androidu 8 je moguće postavljati aplikacije na trećine pa jedna može biti veća, npr Browser, a druga manja npr Whatsapp.

Povezivanje, performanse i OS

Nokia 7 plus je sposoban uređaj što se povezivanja tiče. Testni model nam je došao u dual SIM verziji, no drugi SIM je hibridni što znači da ako želite možete koristiti dvije nano SIM kartice, ili pak možete dodatno proširiti internu memoriju do 256 GB microSD karticom. Definitivno preporučam koristiti brze SD kartice 8 ili 10. međutim, interna memorija ima 64GB prostora, a Nokia Mobile ima ugovor s Googleom koji nudi beskonačnu pohranu vaših fotografija u visokoj rezoluciji, pa neće biti potrebe za proširenjem memorije.

Što se samog zvanja tiče, HMD Global je nastavio pružati jednako kvalitetan zvuk u slušalici kao i Nokije prije, pa tu neće biti problema. Uređaj kvalitetno hvata signal, bilo mrežni, ili WiFi što će biti dobro za ostvarivanje kvalitetne podatkovne mreže. BT povezivanje s vašim radiom u autu ili BT zvučnikom je također kvalitetno pa je slušanje glazbe ili ostvarivanje poziva u automobilu bez ikakvih smetnji, što nije bio slučaj s Nokijom 6 (2017). Dapače, dobra je stvar što je Nokia Mobile koristila BT5.0 pa je prijenos glazbe kvalitetan, a i potrošnja baterije svedena na minimum. / plus ima i NFC kojeg možete koristiti za brzo povezivanje s BT zvučnicima, ili pak za Google Pay.

Vanjski zvučnik je prilično glasan i kvalitetan. Premda slušanje glazbe na njemu djeluje pomalo moronski, može vam pružiti dobar raspon zvukova, od niskih do visokih. Ipak su klasično srednji tonovi najdominantniji što je i dobro s obzirom da ćete ga koristiti najčešće za pričanje.

Ono što primjerice Nokia 6 (2017) nije imala, a 7 plus ima je USB-C konektor. Napokon noćna prikapčanja na punjač neće biti problem, a lako ćete spajati uređaj na kompjuter. Doduše, USB protokol je 2.0 pa prijenos podataka nije najbrži ali je dovoljno brz da ubacivanje glazbe ne bude sporo.

Volio sam koristiti 7 plus ponajprije jer preferiram veće zaslone. Surfanje internetom je lakše, kao i čitanje te editiranje dokumenata, ili pak čitanje i odgovaranje na mailove. Također je ugodno gledati omiljene serije ili pak filmove na Popcornu, a ako krenete na put, bit će baterije za gledanje nekoliko njih.

Ono što me najviše oduševilo na uređaju je njegova brzina. U 7 plus je ugrađen osmojezgreni (4×2.2 GHz Kryo 260 and 4×1.8 GHz Kryo 260) Snapdragon 660 potpomognut Adreno 512 grafičkim procesorom, koji se pokazao brzim, efikasnim i štedljivim. Sučelje je fluidno, aplikacije se instaliraju brzo, a obrađivanje fotografija na Snapseed aplikaciji također leti, posebno snimanje obrađenih fotografija. Osim procesora, brzina je rezultat i 4GB DDR4 RAM-a. Znam da je Snapdragon 845 brži, no 7 plus sa 660 vas neće razočarati.

Nokia 7 plus je opremljena većinom senzora, ali barometar nije uključen. Doduše, nije ni FM radio, ali imate mnoge aplikacije koje će vam omogućiti slušanje radija preko interneta. Nokia 7 plus nema ni LED svjetlo za obavijesti, no osobno ga smatram smetnjom pa meni nije nedostajalo. Dapače, googlov Ambijent Screen će vas i onako obavijestiti o pristiglim porukama koje možete i sa zaključanog zaslona aktivirati. Nokia 7 plus trenutno ne podržava sigurnosno otključavanje zaslona preko kamere no vjerujem da će ta opcija biti tu uključena. Međutim, skener otiska prsta je najbrži način otključavanja, a ako vam je uređaj oslonjen na podlogu, dvostrukim tapkanjem po zaslonu ga možete aktivirati. Tu je i neizbježna tipka za uključivanje uređaja za aktiviranje zaslona. Dakle, na raspolaganju vam je tri načina podizanja/uključivanja zaslona što nije loše.

Cilj HMD Globala je prilikom povratka Nokia uređaja na tržište bio imati brz i jednostavan OS, nešto na što su korisnici Nokia uređaja navikli još od ere Windows Phonea (samo 8.1 jer je poslije sve tragedija). Nokia 7 plus je dio AndroidOne programa što znači da koristi čisti, sigurni i redovito nadograđen Android OS. Trenutna verzija OS-a je 8.1 a podrška će trajati dvije godine uz stalne mjesečne sigurnosne zakrpe i dulje. Ono što meni nije išlo u glavu kod čistog Androida na sedmici plus je 13 GB koliko je prostora zauzeo. Naravno, nije to sve kod softvera, no ipak je to puno za „čisti“ Android.

Čisti Android možda i neće razveseliti sve one koji su ovisni o dodatnom softveru kojeg neki proizvođači drage volje ukrcavaju na uređaj, no uvijek možete promijeniti izgled početnog zaslona dodavanjem raznih widgeta, ili instaliranjem nekog launchera (Nova, Arrow ili pak stari Nokijin Z launcher). Nokia Mobile je u ovu verziju dodala jedino svoju kamera aplikaciju i link za Support aplikaciju koju morate preuzeti iz Google Play trgovine.

Ono što bismo još mogli preuzeti iz trgovine je i neki dobar File Manager jer ovaj na uređaju ne prepoznaje apk instalacije, odnosno ne instalira ih iz Download foldera, već morate ići u njegovu punu verziju kroz postavke, Pohrana pa na ostali folderi pronaći Download i od tu pokrenuti apk datoteku.

Kamera

S predstavljanjem Nokije 8 prošle godine, Nokia Mobile je napokon pokazala da će ovaj segment uređaja također biti dodatno razvijen. Tu smo dobili prvu dvostruku kameru na novim Nokia smartfonima, a ova Nokije 7 plus je napredak na prethodnu. I dalje je ZEISS optika postavljena iznad sva tri senzora, no stražnje dvije kamere su većeg otvora blende i senzor im ima veće piksele (barem gornji) što daje bolje rezultate u odnosu na Nokiju 8. Glavna kamera Nokije 7 plus se sastoji od jedne s velikim otvorom blende (Samsungov 12 MP senzor, F/1.75) i velikim pikselima (1,4 µm) što će doprinijeti boljim fotografijama u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Donja kamera ima telefoto leću koja optički poveća ukupnu sliku za 2X. Ispod je također Samsungov senzor od 13MP s pikselima od 1 µm, ali je otvor blende manju f/2,6. Obje slike su digitalno stabilizirane uz pomoć žiroskopa.

Dnevne fotografije su poprilično oštre, prikaz boja realan, dinamički raspod dobar, ali se obavezno morate sjetiti fokusirati željeni objekt jer automatski fokus često ne bude dobar. Uslijed nekog razloga, softver kamere ne drži dugo fokus pa vam često brze, instant fotografije znaju ispast mutne. Dnevne fotografije vas definitivno neće razočarati, a 7 plus se pokazala izvrsna za slikavanje portreta, objekata životinja i raznog bilja.

Noćne fotografije znaju malo patiti od istog problema s fokusiranjem, no kad odradite ponovno fokusiranje rezultat je dobar. Ima tu malo šuma, i oštrina bi mogla biti bolja, no to su više detalji koji se mogu doraditi nadogradnjama. Dapače, sve fotografije možete dodatno obraditi u Snapseed aplikaciji gdje se navedene mane lako ispravljaju.

U nastavku pogledajte neke primjere fotografija. U punoj rezoluciji ih možete pregledati na Flickr profilu Nokiamob-a.

Nokia 7 plus, odnosno sve Nokie s ZEISS logom napokon su dobile PRO dodatak kamera aplikacije gdje možete ručno postavljati vrstu bijele boje, ISO, fokus, brzinu okidanja ili ekspoziciju. Ista opcija se može koristiti i sa prednjom kamerom no tu onda nema ručnog namještanja fokusa. Problem je što ISO trenutno možete namjestiti do 3200, ekspoziciju do ±2, ali povećavanjem ili smanjivanjem za pola stupnja, a kamera tu ne reagira u realnom vremenu. Sučelje Pro kamere je jednako onom iz Lumia uređaja, i pokreće se na isti način pa će to biti poznato svima koji pređu s Lumija na ovaj uređaj.

Optički zoom radi dobro i ta kamera daje izvrsne rezultate, premda dnevne fotografije mogu biti malo oštrije.

S Nokijom 7 plus možete snimati i popularni Bothie, odnosno istovremeno koristiti za snimanje fotografije ili videa prednju i stražnju kameru. Možete se poigrati i za Live Bokeh funkcijom koja će vam dati mogućnost naknadnog određivanja fokusa na pozadinu ili objekt u blizini. Portretni način snimanja koji je postao popularan s posljednjom generacijom iPhonea će doći naknadno.

Video snimljen Nokijom 7 plus je izvrstan. najveća rezolucija snimanja je 4K a snimak je kristalno čist, prikaz boja realan, a ono po čemu se video ističe je i kristalno čisto snimljen zvuk. Nokia Mobile je koristila Nokijinu OZO Audio tehnologiju koja može snimati usmjereno zvuk u 360 stupnjeva koristeći sva tri mikrofona na uređaju. Kad kažem usmjereno, možete sami namještati za vrijeme snimanja videa u kojem smjeru želite da se zvuk snima, ispred, straga ili okolo uređaja. Moguće je snimati video i u Bothie modu, a zanimljivo je da se Slow Motion video snima u HD+ kvaliteti. kamera aplikacija omogućava snimanje videa u živo za Youtube ili Facebook što pokrećete direktno iz izbornika. EIS stabilizacija se nije pokazala dobrom, a obzirom da Google Pixel uređaji s njom čine čuda, bilo bi dobro da Nokia primjeni istu tehnologiju stabiliziranja videa. Pro opcija nije dostupna za snimanje videa.

U nastavku pogledajte nekoliko videa snimljenih u različitim uvjetima osvjetljenja. U videu je demonstrirano i snimanje s povećanjem od 2 puta.

Prednja kamera je napokon na visini zahvaljujući 16 MP kameri koja snima u širokom kutu. Fotografije se snimaju na način da se koriste 4 piksela kao jedan pa su one visoke kvalitete. Moguće je snimati i 1080p video, a kamera je pritom digitalno stabilizirana uz pomoć žiroskopa. Jedina mana je što prednja kamera nema mogućnost ručnog fokusiranja objekta no to nije ništa čudno jer je ona uglavnom potrebna za snimanje selfija i video pozive. Video snimljen s njom se također snima usmjereno zahvaljujući OZO Audio tehnologiji. Za razliku od glavne kamere, Slow motion video s prednjom nije moguće snimiti, ali zato Time Laps je.

Baterija

Pored velikog zaslona i dobre kamere, baterija je možda i najveća prednost koju 7 plus ostvaruje nad uređajima iste klase. Njen kapacitet od 3800 mAh će vam osigurati autonomiju od jednog punog dana, i taj dan ćete završiti s 30-ak % kapaciteta. Ako ste umjereni korisnik, dakle malo mailova, malo surfanja, desetci poziva, nekoliko fotografija i malo igranja Angry Birdsa ili Subway Surfera, baterija će potrajati i dva dana.

Meni je pošlo za rukom prvi dan potrošiti između 40 i 50% baterije a sutra dan prikopčati uređaj na punjač pred spavanje (cca 23 sata) s 9% baterije. Znam da trenutno postoje uređaji kojima baterija traje i dulje (Xaomi Mi Max 2 ili Nokia 2), ali je na ovom uređaju trajanje baterije nesvakidašnja pojava. Ako ste zahtjevniji korisnik, trebat ćete uređaj puniti svaku večer, a kako podržava brzo punjenje, baterija će se za pola sata napuniti do 50% kapaciteta.

Zaključak

Na početku recenzije sam rekao da ću pokušati odgovoriti na važno pitanje koje svatko postavlja prilikom kupnje novog smartfona ili Nokije 7 plus – je li ovo uređaj s kojim ću provesti zadovoljne dvije ili tri godine?

Ukratko, je. Nokia 7 plus je odlična kombinacija čvrstog i kvalitetno izrađenog hardvera lijepog industrijskog dizajna karakterističnog za Finca. Ako ćete pregledavati sve njene komponente, uvijek možete pronaći uređaj jačih specifikacija, ali sa 7 plus dobivate najviše za uložen novac. Uređaj je mamac za poglede, Snapdragon 660 u paru sa 4GB DDR RAMa i 64 GB interne memorije ga čini brzim i sa dovoljno memorije za slikavanje mnoštva fotografija sposobnom dvostrukom kamerom.

Video će uvijek imati odličan zvuk zahvaljujući Nokia OZO Audio tehnologiji preuzetoj od Nokijine OZO VR kamere, a baterija koja će vam trajati preko jednog dana je nešto što ovaj uređaj izdvaja. Nokia 7 plus nije savršen uređaj, ima uvijek mjesta za poboljšanja i to ponajprije u segmentu kamere, odnosno kamera aplikacije i algoritama koji ih obrađuju. Poboljšanja bi trebala doći i za PRO opciju kamere a bilo bi pametno uvrstiti i portretni način snimanja fotografija.

Ako mislite da je 6 inčni zaslon prevelik, imajte na umu da je Nokia 7 plus samo nekoliko mm dulja od popularne Nokije 6 (2017), jednako široka, ali je zato osvježavajuće brža nje.

Nokia 7 plus je postala dostupna u Hrvatskoj, a najbolju ponudu pogledajte na mobis.hr

 
      
 
Najnovije recenzije

 

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]